Šta je novo?

Maya na Linuxu ???

hektor2

Slavan
Učlanjen(a)
29.07.2006
Poena
450
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600G / LCPower212
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
48GB
GPU
Intel Arc A770 16GB
Storage
500GB nvme
Zvuk
Ima
PSU
LcPower 600W
Kućište
MS V700
Monitor
Tesla 27"
Da li neko ima iskustva sa ovim. Kako radi Maya na Linuxu? Smucile mi se ove kombinacije na Windowsu (na XP-u 32bit javlja nedostatak memorije/imam 4GB/ a x64 nestabilno radi sa overclokovanim procsorom).
Da li mogu da instaliram Mayu ako Linux podignem sa Live CD-a?

Mislim da nije moguce instalirati programe kada podignes Linux sa Live CD-a.

Ako hoces da eksperimentise i probas sam Linux i vidis kako ce raditi, a da se ne opterecujes particionisanjem i drugim stvarima skini Ubuntu 8.04 ISO fajl. Ubaci ga u neki virtuelni drajv i pokreni wubi.exe fajl. Citava procedura instalacije ne bi trebalo da traje duze od 20 min. (Ja sam juce sebi na isti nacin instalirao, cisto da probam, radi super za sada)

http://wubi-installer.org/

Pozdrav

@5xeVo
reci mi molim te kada instaliras ubuntu preko wina,ako odvojim jednu particiju za Linux ,da li je to dovoljno , jer koliko znam linux-u treba 3 particije, root,podaci i swap , ili on sam napravi particije u okviru te jedne koju mu dodelim ??

Ne treba ti citava particija, treba ti bilo koja particija (koju vec koristis) sa dovoljno slobodnog prostora. Minimum je 1 GB. Wubi tu napravi folder za Ubuntu sa svim potrebnim fajlovima za instalaciju, takodje u tom folderu nakon instalacije smesti slike diskova koju trebaju linuuxu (te koje si ti naveo) i podesi multiloader za operativne sistema (ili kako se vec zove, ono kad imas 30sec da odaberes koji ces OS). Po meni super fora za malo podrobnije testiranje da li ti odgovara linux ili ne, jer mozes instalirati programe itd., sto ne mozes sa live verzijom linuxa, i pored svega toga i dalje imas operativan Windows sistem.

Ako ti se ne svidi, odes na Add/Remove Programs u windows-u, deinstaliras Ubuntu i obrises taj folder. Voila, skinuo si linux.

Pogledaj u Linux podforumu temu o Ubuntu 8.04 i ovaj link sto sam gore ostavio, trebalo bi ti se samo kasti, meni jeste.;)

Jesi probao /3GB switch?

njet, nisam probao....
evo sad sam na brzaka bacio pogled na prvi google gde kaze:

"The /3GB switch is supported only on the following operating systems:"

* Windows 2000 Advanced Server
* Windows 2000 Datacenter Server
* Windows Server 2003 Standard Edition
* Windows Server 2003 Enterprise Edition
* Windows Server 2003 Datacenter Edition"

ajde javi malo konkretnije
---

Pribavio sam Mayu za Linux sa extenzijom "rpm". Posto o Linuxu ne znam previse (ne znam nista :D) koju distribuciju predlazete....
Prosle godine sam poskidao par komada, pa vi kazite koja odgovara

Knopix (vise varijanta) :d
Slacware 10.2
Vector linux ?
Suse 10.1
Mandriva 2006
Kubnutu 6, 7
Inspire 5
LG3D live ???
PCLinux ?

Znam samo da sam na jednoj distribuciji uz pomoc magije uspeo da instaliram i drajvere za gForce :D
Znaci Linux mi je potreban prvenstveno (99%) samo za Mayu. Nista mi drugo specijalno ne treba. Da, bilo bi pozeljno da je malo vise "juzer frendli", da ne moram u terminalima da kucam komande za otvaranje Cd-a i sl.... :p

Red Hat Package Manager = *.rpm

Sve distribucije koje koriste ovaj menadzer za instalaciju i deinstalaciju paketa su kompatibilne sa tom verzijom maye.
Najbolji izbor za *.rpm je Fedora, posto je to distribucija koju trenutno vodi Red Hat.
A od tih sto si ti nabrojao mozes da koristis SuSE, posto se bazira na istom paket menadzeru.
Ostali nabrojani mi vecinom nizu poznati, a i oni koji jesu sam zadnji put viudeo pre par godina pa se ne secam kojim paketima barataju.

EDIT:
Kubuntu, Xubuntu i Ubuntu ne mozes da koristis posto koriste Debianov paket menadzer, koji koristi ekstenziju *.deb...

Poslednja izmena:
aj probaj fedoru ili suse i javi kako ti maja radi. ljudi su na nekom forumu pricali da maja radi sjajno pod linuxom, render i slicne stvari...

aj probaj fedoru ili suse i javi kako ti maja radi. ljudi su na nekom forumu pricali da maja radi sjajno pod linuxom, render i slicne stvari...

ajde stavicu SuSe, mada on je 32bit. Ako bi neko bio ljubazan da ostavi direktan link za neku noviju verziju SuSe po mogustvu 64bit (ako postoji).
Imam neki cudan internet. Jedva da moze da otvara WEB strane, ali kad mu stavim direktan link za download u nekom Download menadzeru, fercera punom brzinom :D

Pazi SuSE ti se u slobodnom izdanju sada zove Open SuSE i radi ga Novell. Koristi KDE 4 koji je jos u Beta fazi razvoja i ne radi bas najbolje...
Skini ti lepo Fedoru 9 Live CD od 699MB i bog da te vidi, sve dodatno sto ti treba od softvera ces lako povuci sa neta, bezveze je skidati ono izdanje koje uzima ceo DVD.
PS
Mislim da u Linux-u nes imati problema sto je 32-bitni, je barata sa 4GB RAM-a koliko mi je poznato bez problema.

Da li neko ima iskustva sa ovim. Kako radi Maya na Linuxu? Smucile mi se ove kombinacije na Windowsu (na XP-u 32bit javlja nedostatak memorije/imam 4GB/ a x64 nestabilno radi sa overclokovanim procsorom).
Da li mogu da instaliram Mayu ako Linux podignem sa Live CD-a?

Sto se tice samih zavrzlama oko MAYE+Linux probaj ovde
http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showforum=26
ima dosta ljudi koji vec rade u toj kombionaciji pa ti pomognu.
....
Inace, taj SUSE, deluje mi onako nabudzeno, ali UBUNTU mu dodje kao naj za laike?

Pazi SuSE ti se u slobodnom izdanju sada zove Open SuSE i radi ga Novell. Koristi KDE 4 koji je jos u Beta fazi razvoja i ne radi bas najbolje...
Skini ti lepo Fedoru 9 Live CD od 699MB i bog da te vidi, sve dodatno sto ti treba od softvera ces lako povuci sa neta, bezveze je skidati ono izdanje koje uzima ceo DVD.
PS
Mislim da u Linux-u nes imati problema sto je 32-bitni, je barata sa 4GB RAM-a koliko mi je poznato bez problema.

Cekaj, da li preko Fedore Live CD mogu nesto dodatno da instaliram (Mayu)? Pitam posto je Live distribucija...

Mozes, ali prvo moras da instaliras Fedoru na HDD. Dignes je Live i imas install na desktopu :)
Sve ostalo je veoma prosto posto radis direktno iz OS-a :wave:

Mozes, ali prvo moras da instaliras Fedoru na HDD. Dignes je Live i imas install na desktopu :)
Sve ostalo je veoma prosto posto radis direktno iz OS-a :wave:

Da li i onda mora da se napravi posebna particija za swap ?
Inace jutros dok sam razmisljao kako najbrze da skinem Suse ili Fedoru, setih se da u mom selu:) postoji tehnicka podrska za istocnu evropu za Red Hat:banana: Sto je najzesce, poznajem i coveka koji tamo radi. Odem do njega, ispricamo se, ali ista od besplatnih kopija:p Ipak otvorio se i ponudio da mi skine x64 verzije (par komada) sa neta.....

Ako koristis Live distribuciju mozes samo da startujes ono sto dolazi uz nju. Nemozes nikakav drugi softver da instaliras dok sam Linux ne instaliras na HDD. Za instalaciju su ti potrebne 2 particije. Jedna formatirana u EXT3 fajl sistemu velicine 5+gb i druga formatirana kao Linux Swap particija recimo 2gb velicine.
Moja preporuka je da instaliras OpenSUSE, Fedoru ili Ubuntu/Kubuntu jer im vecina podesavanja radi out of the box a i najkoriscenije su distribucije u Srbiji tako da ces lakse dobiti potrebnu pomoc ako negde zapnes .

Poslednja izmena:
Pinky je dobro rekao sto se tice particija, ali da odem malo dalje:
SWAP= min. velicina kolioko imas RAM-a, a pozeljno 2x veci, mada ako imas 2GB dovoljno je i 2GB swap-a
/= glavna particija naravno EXT3 format
A mozes da dodas i jos jednu particiju na kojoj ce se nalaziti boot loader na sledeci nacin
/boot je mount point isto stavis EXT3 i velicinu oko 200MB

Vrh Dno