Šta je novo?

Maxtor-ziv ili pred crkavanjem ?

miksajlo

Slavan
Učlanjen(a)
26.08.2005
Poena
304
Dakle, situacIja je sledeca : hdd je radio ok do skoro, kada su poceli neki zvuci da se cuju, kao klik; Prvo retko, a sada sve cesce;posumnjao sam na napajanje,da nije konektor razdrman, promenim konektor sa drugim (nekoriscenim), ali ne lezi vraze opet isto. Skidam veceras nesto sa net-a, kad tras-restart, i sam radi chck disk, uradi sta uradi, sistem se podigao, i to sada radi. Sta da radim, da li ima neki program ( Hiren's ) ili da se 'vatam za dzep ? Ako kupujem, sta bi bila preporuka ?:crash:

Imao sam ja slicnih problema,kada sam promenio napajanje kliktanje je prestalo.
Preporucio bih ti da proveris hard sa nekim programom za testiranje.

Prvo Maxtor PowerMax u ruke, pa test. Ima na Hiren's-u 8.5 poslednja verzija. Ako mu opeva opelo, preporucujem neki Hitachi, ali nisi naveo ni kapacitet, ni tip (ATA, SATA) koji ti treba.

Prvo otkaci sve ostale opticke uredjaje sa napajanja i uzmi drugu granu tj onu na kojoj nije bio zakacen HDD i probaj. Tako se mozda i pokaze da li je napajanje ili ne. Pozajmi od nekog prijatelja neko kvalitetnije napajanje bilo koji pravi brend ne nekog kineza i prodrmaj masinu. To kliktanje HDD-a je obicno posledica napajanja koje je pri totalnom crkavanju u vecini slucajeva, mada moze da se desi i da je HDD pri crkavanju ali to je na redu tek posle provere napajanja jer vecina korisnika racunara prilikom kupovine istog najmanje paznje posvecuju upravo napajanju ili gledaju da na njemu bude ispisano sto vise snage tj npr"500W" ili nesto tako slicno, a ne vode racuna sto je to cist kinez koji realno nema ni 250W.

A da nije to slucajno cuveni Maxtor DM9+ od 80 GB? :)

Bilo je vec puno tema o tom kliktanju i ljudi su to mahom resavali kupovinom novog napajanja. Naravno, ti mozda nisi u toj grupi pa je savet da nadjes PowerMax i proveris svoj hdd.

Bilo je vec puno tema o tom kliktanju i ljudi su to mahom resavali kupovinom novog napajanja. Naravno, ti mozda nisi u toj grupi pa je savet da nadjes PowerMax i proveris svoj hdd.

Jeste, upravo je taj..:mad: Provericu sa Powermax-om, koristio sam jos neke programe, tipa drivesitter, i on kaze da je o.k.
Ne znam koliko je napajanje dobro, u pitanju je hipomedia 300 w, a everest pokazuje sledece napone :+3v - 3,25 v (3,23)
+5v - 5.00 ( 4.95)
+12v - 12.48-12.61v ( 12.48v)
+5v standby - 5.11v
I to varira, pa sad... Sistem se podize o.k. nema problema, radi, samo dokle ce ne znam. Da li da menjam napajanje, da mi ne sprzi jos nesto; A inace ne bi trebalo da vuce mnogo struje : Athlon 2000+, 768 mb rama, dvd rom, cd rw, i Abit 9550.Napajanje je staro 3 godine. Svaki savet je dragocen.

Jeste, upravo je taj..:mad: Provericu sa Powermax-om, koristio sam jos neke programe, tipa drivesitter, i on kaze da je o.k.
Ne znam koliko je napajanje dobro, u pitanju je hipomedia 300 w, a everest pokazuje sledece napone :+3v - 3,25 v (3,23)
+5v - 5.00 ( 4.95)
+12v - 12.48-12.61v ( 12.48v)
+5v standby - 5.11v
I to varira, pa sad... Sistem se podize o.k. nema problema, radi, samo dokle ce ne znam. Da li da menjam napajanje, da mi ne sprzi jos nesto; A inace ne bi trebalo da vuce mnogo struje : Athlon 2000+, 768 mb rama, dvd rom, cd rw, i Abit 9550.Napajanje je staro 3 godine. Svaki savet je dragocen.

Tacne voltaze mozes ocitati samo unimerom, ove koje si naveo su cisto okvirne i cesto netacne pa se iz njih ne moze zakljuciti da li je napajanje dobro ili ne. Tvoje je najnizeg kvaliteta a pretpostavljam da je staro bar 3 godine pa se verovatno "potrosilo", ja bih ti najtoplije preporucio da kupis novo vodeci se sloganom "koliko para..."

Poslednja izmena:

Proveren sa Powermax-om, sve je o.k. a ja cu bogami da kupim novo napajanje, nije neki trosak, a moze mnogo toga da spasi. Anyway, novo ne moze da smeta :d Kupio bih Lc power od 350-400w , ili Frontier , sta je bolje ?

Koliko para za napajanje?
Moj ti je savet da kupiš napajanje što kvalitetnije možeš (sa naznakom na kvalitetu, npr Enermax Liberty), a naravno i što jače možeš.
Naprosto, ono će ti ostati i kada budeš radio upgrade, a teraće i još budućih konfi.

Pa dao bih do 3000 din, ali kao sto rekoh, brine me da i hdd nije pri kraju pa da moram i njega da kupujem ?

a da probas malo da ocistis konektore za struju?:) ja sam tako resio problem..

A mozes lepo i da prodas HDD i uzmes neki drugi!

Proveren sa Powermax-om, sve je o.k. a ja cu bogami da kupim novo napajanje, nije neki trosak, a moze mnogo toga da spasi. Anyway, novo ne moze da smeta :d Kupio bih Lc power od 350-400w , ili Frontier , sta je bolje ?

Proveri taj hdd sa malo ozbiljnijim alatom kao sto je MHDD kojeg ces takodjer pronaci na hiren's-u 8.6. Ako budes kupovao napajanje uzmi LC.

Sto se tice napajanja uzmini CoolerMaster minimum ili Antec koji je nesto skuplji ali zato i bolji. Vidim da ima preporuka i za Enermax Liberty, sto se u potpunosti slazem samo za takvo napajanje treba naci sponzora. Mada ako bih dao toliko novca pre bih uzeo nekog TAGAN-a.

Dakle, situacija je sledeca : probam da malo opteretim sistem ( pustim muziku, film, radi net, i kopiram neki veci fajl-dvd ) i klik !!! Probam opet isto to malo kasnije, opet isto.... E sad, kada klikne, win se ne smrzne, a i nije se smrzavao nikada. Da li je moje napajanje pri kraju, pa kada povuce malo vise struje... strec.. Kupicu lc power, ali mi kazite vase utiske ili slicna iskustva

Poslednja izmena:
Dakle, situacija je sledeca : probam da malo opteretim sistem ( pustim muziku, film, radi net, i kopiram neki veci fajl-dvd ) i klik !!! Probam opet isto to malo kasnije, opet isto.... E sad, kada klikne, win se ne smrzne, a i nije se smrzavao nikada. Da li je moje napajanje pri kraju, pa kada povuce malo vise struje... strec.. Kupicu lc power, ali mi kazite vase utiske ili slicna iskustva

Proveri ti ipak hard disk....
powermax nije najpouzdaniji za takkve pomalo nejasne situacije....

MHDD je mnogo sigurniji s/w....

Čak i ako MHDD ne nađe ništa iz prve, spremi se da kupiš drugi HDD, to je čuvena serija i još čuveniji brand... ;)
Što se pitanja "sta bi bila preporuka ?" tiče gledaj to ovako:
1. Seagate
2. Hitachi
3. Samsung
4. WD
Maxtor - nikako.

Jos jednom... A da probate malo da ocistite molexe?:)

O.K. probacu i da ocistim molex, mada sam stavio nekoriscen sa napajanja, i opet. Testiracu ga sa MHDD, sutra, javicu sta se desilo. Odoh da spavam, umorio me hdd...:D :D :D

Jos jednom... A da probate malo da ocistite molexe?:)
takodje: iscistio molexe (i utikace i uticnice na HDDu), ocistio IDE (i utikace i uticnicena HDDu), i sve radi evo preko godinu dana OK, a vec sam se spremao za poslednje zbogom i odradio bekap... :smoke:

definitivno napajanje.isti problem sam imao prije par dana. Sreca pa mi je covjek zamijenio napajanje,opet kinez,ali radi

MA ti redosledi su bzvz.. Mnogi ovde izbacuju redosled po tome sto su imali po jedan primerak od svakog [a mozda nijedan nego neki drug posedovao pa preneo lose iskustvo :D] i na osnovu toga se prave liste ;)

Dakle, 2 dana i radi super, ali evo kako izgleda grafik sa Hd tune programa. Da li neko zna kako ovo izgleda,tj. kako se tumaci? Zanimljivo, ni jedan jedini klik!Hdd.jpg

Dakle, 2 dana i radi super, ali evo kako izgleda grafik sa Hd tune programa. Da li neko zna kako ovo izgleda,tj. kako se tumaci? Zanimljivo, ni jedan jedini klik!Pogledajte prilog 19688

Ah,da i pri skeniranju Nod - om, iskoci mi ova poruka :Error occurred while scanning MBR sector of the 1. physical disk. Error reading sector.Da li je MBR Master boot record ?:bottle:

MHDD ce ti pokazati verovatno delove mediuma ( crveni , zeleni ,....)
koji pocinju da odkazuju - teze su citljivi
a to su na prethodnoj slici oni " propadi " u grafikonu.....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno