Šta je novo?

MAXIMUS VI HERO

danoney

Cenjen
Učlanjen(a)
18.04.2011
Poena
159
Kupio sam ovu plocu, postavio je itd. I kada sam pokrenuo kompjuter dobio sam error A2 IDE Detect. Razbio sam se dok sam nasao sta je uzrokovalo problem. Problem je bio sa ostalim povezanim diskovim. Kada sam ih iskljucio i ostavio pimarni SSD sve je pokrenuto i radi ok. Ali kada povezem ta ostala dva HDD-a dobijam error A2 i nece da se BOOT-uju ?
Zna li neko kako da resim ovaj problem ?

Jesi li reinstalirao sistem?

Napokon jedan HDD je video ali drugi od 1 TB i meni najbitnije nece :(
Ne treba da reinstaliram jer SSD na kojem je OS radi.
BIOS ne mogu da fleshujem jer nemam USB koji bi mogao da iskoristim za to.
Jedino da iskoristim EZ i tako da fleshujem ali treba mi taj program koji dodje na disku u paketu sa plocom.A i tu imam problem jer ne mogu da povezem Optical Drive pa da ubacim disk i instaliram taj program. Na staroj ploci sam koristio HDD Cable. Dok na ovoj maticnoj nemam tu mogucnost i ne znam kako da povezem OD na maticnu. Ne znam koji kabl da iskoristim za to i gde na maticnoj da povezem : (
Evo skidam sa ASUS-ovog sajta taj program AI Suite III pa da preko EZ-a fleshujem i vidim sta ce se desiti.

Poslednja izmena:
Curent BIOS
Version: 0224
Release Date :25.04.2013
I izbacuje mi da apdejt nije potreban.
Problemi ostaju i dalje. : (

Ne znam sta da ti kazem. Kod mene je Z87-A vidi sve diskove. Probaj drugi kabel za SATA, promeni konektor u koji ga ukljucujes.

I to sam vec radio ali nema uspeha. Pukoh nacisto trazeci resenje i nema ga.Hvala prijatelju na odgovoru. Ako se neko necega seti neka javi, treba mi pomoc mnogo. Bas taj drajv mi je jako bitan, takoreci tu mi je sve.

mozda ima veze sa HDD-om, da nemas jumpere na njemu, SATA 2/3 da biras, stariji je, a vidjao sam neke gde ima da se biram mod rada SATA 2 ili 3. Takodje mozda nece AHCI mod, sad vec samo nagadjam... ne bi smelo da nece. Proveri u BIOS-u kako ti stoje SATA kontroleri, koliko ih ta ploca ima 1 ili 2? Uzmi uputstvo od ploce, prelistaj... Inace imao sam i ja pre trip sa BIOSTAR plocom, verovao ili ne bitan je redosled kako stavljas diskove, ne mislim na konektore nego stavis 1. pa onda ukljucis komp, pa drugi, pa ukljucis, da detektuje, pa 3. i onda bude OK (bukvalno svakih HDD pa ugasis/upalis komp), ali nije htelo ovo proizvoljnim redosledom, vec 1,5TB, 2TB pa SSD. I onda kad jednom izdetektuje sve sljaka. Naravno stavis da butuje sa SSD (on je na SATA 0) i sve je OK.

Poslednja izmena:
Nama jumpere, sve sam procitao i uradio kako treba i to vise puta proveravao. Postavljao sam ih i tim redom i obratno. AHCI mod radi vidi SSD i drugi HDD. Sve ok osim ovog WD 1 TB kao da ne postoji ! Sada sam se od komsije vratio ukljucio ga kod njega i maticna ga prepozna radi kao sunce. Kod mene na ovoj maticnoj ploci to nije slucaj i nemam vise pojma sta da uradim. Dodje mi da vratim ovu plocu, uh. GoranM
ako imas jos neku ideju javi ili neko jos od drugih clanova da mi pokusa pomoci, ovde mi je potrebna velika pomoc.

Poslednja izmena:
Iskljuci sve HDD-ove, odradi clear cmos i ukljuci samo taj problematicni HDD. AKo i onda nece onda je problem neresiv. Proveri i kabel za napajanje HDD-a za svaki slucaj, ukljuci ga u onaj koji je bio na npr. SSD-u. Mozes jos probati firmware sa HDD da flesujes najzadnji koji ima.

Iskljuci sve HDD-ove, odradi clear cmos i ukljuci samo taj problematicni HDD. AKo i onda nece onda je problem neresiv. Proveri i kabel za napajanje HDD-a za svaki slucaj, ukljuci ga u onaj koji je bio na npr. SSD-u. Mozes jos probati firmware sa HDD da flesujes najzadnji koji ima.
I to sam uradio i nista, izgleda da nema pomoci.

Ne. Nešto drugo nije u redu, skoro sigurno. Proveri taj disk negde drugde. Pogledaj da li si možda oštetio SATA kontektore pri premeštanju - dešava se, osetljivi su...

Ne. Nešto drugo nije u redu, skoro sigurno. Proveri taj disk negde drugde. Pogledaj da li si možda oštetio SATA kontektore pri premeštanju - dešava se, osetljivi su...
Jutros sam proverio kod komsije i radi punog zdravlja, SATA konektore sam pregledao, nema greske.

Da li ploca pored jednog harda I ssd-a prihvata neki drugi hard??Stvarno steta da se takva ploca drzi u kutiji. :(

Da li ploca pored jednog harda I ssd-a prihvata neki drugi hard??Stvarno steta da se takva ploca drzi u kutiji. :(

Ova ploca P5K SE/EPU tj.stara koju sam vratio i koristim sada, vidi oba harda i SSD naravno tu je OS instaliran. Sve je ok sa njom. Ali na Maximus VI Hero vidi SSD i jedan HDD a drugi HDD od 1 TB ne. A taj mi je najvazniji :(
Upravo tako prijatelju koja zalost, evo malopre je gledam u kutiji i upravo to mislim :(
Sta da radim evo satrao sam se po netu trazeci resenje i nista. Cackao sam sve moguce opcije ali nista. A osecam da je samo neka caka u pitanju, jer po njenom radu i svemu ostalom vidim da nije defektna.Ko ce ga znati. Trazicu i dalje resenje pa ako vidim da ima sanse postavicu je opet (daj boze).

Poslednja izmena:
Analiziraj to sa sajta I probaj da flesujes pretposlednji bios ko zna mozda to zeza bas tvoju plocu.:D

Pazi nisam siguran da ce ovo uspeti ali probaj...Prvo updejtuj zadnji BIOS ploce, verovatno je default AHCI Mode...
-secure erase SSD na koji ces da instaliras system i otkaci sve ostale HDD uredjaje sa ploce
-instaliraces OS normalno i pustiti da zavrsi sve kompletno sa instalacijom nekoliko puta napravi restart zatim ces izvaditi CD sa OS i podesiti da bootuje samo SSD
(posto kazes da je sa njim sve u redu on ce uci u desktop) i ti sa nekog USB Flash-a ucitaj potrebne drivere, zavrsi Windows Update ne moras software ostali da instaliras)
Tek kada sve zavrsis kada prikopcaj ostale HDD uredjaje i pre nego sto udjes u Windows udji u BIOS i proveri da ti je BOOT Drive SSD, nekada na 2 mesta ima to da se podesi, zavisno od ploce. Moguce je da ces mozda morati da formatiras neki od ta dva HDDa ako je na njima nekada BIOS System koji nisi ocistio.
Ako ovo ne pomogne onda stvarno nesto nije u redu izmedju ploce i tog diska i moras da odneses u servis.
Nikako nemoj da ih prikopcavas tek kada se zavrsi instalacija pa ti odmah prikopcas i njih. Kada sve zavrsis na tom SSDu i kada nekoliko puta bootuje on zbog restarta kod instalacije drivera onda tek prikopcaj dva HDDa koja imas i pre nego udjes u Windws proveri da je SSD Boot Device svuda.

Pazi nisam siguran da ce ovo uspeti ali probaj...Prvo updejtuj zadnji BIOS ploce, verovatno je default AHCI Mode...
-secure erase SSD na koji ces da instaliras system i otkaci sve ostale HDD uredjaje sa ploce
-instaliraces OS normalno i pustiti da zavrsi sve kompletno sa instalacijom nekoliko puta napravi restart zatim ces izvaditi CD sa OS i podesiti da bootuje samo SSD
(posto kazes da je sa njim sve u redu on ce uci u desktop) i ti sa nekog USB Flash-a ucitaj potrebne drivere, zavrsi Windows Update ne moras software ostali da instaliras)
Tek kada sve zavrsis kada prikopcaj ostale HDD uredjaje i pre nego sto udjes u Windows udji u BIOS i proveri da ti je BOOT Drive SSD, nekada na 2 mesta ima to da se podesi, zavisno od ploce. Moguce je da ces mozda morati da formatiras neki od ta dva HDDa ako je na njima nekada BIOS System koji nisi ocistio.
Ako ovo ne pomogne onda stvarno nesto nije u redu izmedju ploce i tog diska i moras da odneses u servis.
Nikako nemoj da ih prikopcavas tek kada se zavrsi instalacija pa ti odmah prikopcas i njih. Kada sve zavrsis na tom SSDu i kada nekoliko puta bootuje on zbog restarta kod instalacije drivera onda tek prikopcaj dva HDDa koja imas i pre nego udjes u Windws proveri da je SSD Boot Device svuda.
Njemu je problem hardverske prirode. Kada je samo taj jedan HDD koji nece da detektuje u masini prisutan nemoze nista sa njim, ni windows da instalira jer se HDD ne detektuje, cak i dobije poruku o gresci, kod "error A2". Dakle nije stvar gimnastike instalacije windowsa. Procitaj lepo celu temu pre nego sto pocnes deliti savete.

Da li ploca uopste detektuje taj HDD u BIOSu, da li mu vidi ime...???
Moguce i da nije hardverske prirode uopste problem...
Desavalo se mnogo puta posebno na Z77 i Z87 plocama da ljudi instaliraju system na SSD dok je HDD unutra i kada se sve zavrsi on nece da bootuje nego zaglavi.
Kao i sto sam kaze isto mogu da se kladim da je neka sitnica u pitanju...
Tek tako da se ne trpe HDD i ploca a da na drugoj radi...

Poslednja izmena:
Da li ploca uopste detektuje taj HDD u BIOSu, da li mu vidi ime...???
Moguce i da nije hardverske prirode uopste problem...
Desavalo se mnogo puta posebno na Z77 i Z87 plocama da ljudi instaliraju system na SSD dok je HDD unutra i kada se sve zavrsi on nece da bootuje nego zaglavi.
Kao i sto sam kaze isto mogu da se kladim da je neka sitnica u pitanju...
Tek tako da se ne trpe HDD i ploca a da na drugoj radi...
HDD mu se prema njegovim recima ne detektuje ni u BIOS-u, a kada je nakacen ispisuje kod A7 kao poruku greske.

@ hardware011
Ploca ima zadnji BIOS, AHCI Mode je default.
Secure erase SSD mi nije potreban nego cista instalacija na ovu mat.plocu.To planiram da uradim ako ne nadjem u medjuvremenu resenje(ako ga bude).

@ GoranM
Da kada je on prikopcan dobijam gresku A2 IDE Detect, kada nije radi sve odlicno.
Taj error code A2 IDE Detect se odmah pojavi kada je taj HDD prikopcan i nece da reaguje ni jedna komanda na tastaturi i ne mogu da udjem uopste u BIOS. Zamrzne i nema nego restart, otkopcati taj HDD i onda sve radi.

Do sada jedino nisam pokusao taj cisti instal bez prikopcanih ostalih diskova, pa da vidim. Ali to cu tek na kraju ako ne nadjem moguce resenje. Evo ne prestajem da virim po svim mogucim domacim i stranim forumima, ali za sada jadac.

@ hardware011
Ploca ima zadnji BIOS, AHCI Mode je default.
Secure erase SSD mi nije potreban nego cista instalacija na ovu mat.plocu.To planiram da uradim ako ne nadjem u medjuvremenu resenje(ako ga bude).

@ GoranM
Da kada je on prikopcan dobijam gresku A2 IDE Detect, kada nije radi sve odlicno.
Taj error code A2 IDE Detect se odmah pojavi kada je taj HDD prikopcan i nece da reaguje ni jedna komanda na tastaturi i ne mogu da udjem uopste u BIOS. Zamrzne i nema nego restart, otkopcati taj HDD i onda sve radi.

Do sada jedino nisam pokusao taj cisti instal bez prikopcanih ostalih diskova, pa da vidim. Ali to cu tek na kraju ako ne nadjem moguce resenje. Evo ne prestajem da virim po svim mogucim domacim i stranim forumima, ali za sada jadac.
Dzaba tu reinstall sistema, nije to do toga, kad tebi zabada postovanje cim je prikljucen HDD, trazi uzrok u hardweru. pokusaj update firmware-a za HDD.

Ako ni tako nece, odneses HDD kod drugara gde radi i skines sa njega sve sto ti treba i formatiras HDD, posle toga na oglase i reseno. 99% da je u pitanju nekompatibilnost ploce i HDD-a iz nepoznatog razloga, a da su i jedna i druga komponenta pojedinacno gledano potpuno ispravne.

Poslednja izmena:
Da, zato i nisam odmah reinstalirao sistem to sam ostavio na kraju za svaki slucaj. Nisu u kompatibilnosti i to je to. Zao mi je tog diska jer je tako dobro radio i posle dve godine je full zdravlja , a i na njemu je sve moguce sto mi treba.Ima oko 700 GB podataka koje treba da prebacim,uh. Katastrofa me snadje. Dodje mi da prodam ovu plocu zbog ovog diska.:smash:

Nazad
Vrh Dno