Naravno da je neraspolozen kad je puko oko 500-550$ , toliko je to zadovoljstvo , naravno za amere, mogu misliti cene ovde :whipNedjo je napisao(la):Za pocetak, ipak su se odlucili da startuju sa racionalnom varijantom od 128MB na kartici.
Magicni izvoli![]()
P.S
Nesto mi je onaj lik sa kutije mnogo neraspolozen. Mora da je poprilicno stanjio racun na VISA kartici![]()
Otkud ti to da nema TV-out? Pogledaj malo bolje sliku kutije. Ne da ima TV-out, nego ima Hi-Fi TV-out koji je HDTV ready.Webby je napisao(la):A, steta sto nema TV-out. I kad ce ovo izaci u prodaju? I neka cena od prilike?
Webby je napisao(la):A, steta sto nema TV-out. I kad ce ovo izaci u prodaju? I neka cena od prilike?
Ma ti si tu nešto žešće istripov'o. Meni trenutno TV-out na G400DH obavlja strašan posao i bez njega ne bi mog'o, a inače pričamo o Matrox-u.Amon_Ra je napisao(la):Ih bre pa da nema tvout karta od 1000 maraka... Nego ko ce to ovde da kupi sem magick-a?
Predpostavljam da se dobija kabl koji ce razdvojiti jedan izlaz na vise monitora, mislim to je valjda logicno :whipVocko je napisao(la):Sve mi je jasno, ali kako triple-head i tv-out na kartici koja ima samo 2 izlaza i to digitalna ?
Sa tim brzinama ne verujem da ce imati neke sanse protiv ti4600 - ni u sadas njim ni u biducim igrama. Mozda se primakne imi marginalno prestigne ti4600 u slucaju da igra direktno podrzava displacement mapping ili sta vec sve Parhellia podrzava.Vocko je napisao(la):btw sto se tice cena:
Riva Station has posted some board/box shots and specs of Matrox's upcoming Parhelia cards:
Bulk: 128MB DDR, Chipclock: 200 MHz, Memoryclock 250 MHz (DDR), Pirce: about 9
Retail: 128MB DDR, Chipclock: 220 MHz, Memoryclock 275 MHz (DDR), Price: 9
Bogda je napisao(la):Sa tim brzinama ne verujem da ce imati neke sanse protiv ti4600 - ni u sadas njim ni u biducim igrama. Mozda se primakne imi marginalno prestigne ti4600 u slucaju da igra direktno podrzava displacement mapping ili sta vec sve Parhellia podrzava.
Valjda ces se i mene setiti kad stigne, rado bih svratio da je vidim (D)byMaX je napisao(la):Mene ne brine cena... A ni Magicka...
Probaćemo je, koliko god da košta...cheers type;
Vocko je napisao(la):Kakve veze ima brzina memorije, ako je kartica dobro odradjena u tehnoloskom smislu ???
Cist primer je Kyro sa njegovom Tile Based Rendering arhitekturom, rasturao je nV koja je koristila DDR, a on samo SDR.
Mister No je napisao(la):Bez uvrede, ali odakle ti ovo ? Kyro je razbijao samo u par igara, i to ne NV karte sa DDR-om nego MX-eve, i to sa 1-5% maksimalno...
Ali samo u tih par igara.
A inace Kyro je zahtevao potpuno idiotski ritual za instalaciju kao da su kupci vracevi iz dzungle. I pritom to si morao sam da izvaljujes, jer u uputstvu pise da je sve ok, a onda ti se desi rsum u masini...ctp;
Vocko je napisao(la):Pazi i nV razbija kada se sve optimizuje sa nju. Ima onaj test village mark ili kako se vec zove u kome nV nema sta da trazi. Da je Kyro neka jaca firma video bi ti optimizaciju za njihovu arhitekturu, ali posto nije...
Sto se propusne moc memorije tice Parhelia ima RAM na 250MHz i 256bitnu memorijsku magistralu. Njena apsolutna propusna moc je veca nego na Ti4600 koja radi na 325MHz ali ima 128-bitnu magistralu. Medjutim s'obzirom da Pharellia nema nikakve sisteme za optimizaciju upotrebe memorije sem "fast Z clear-a" ja bih rekao da su efektivne propusne moci dve kartice otprilike jednake ili je Matrox neznatno brzi.Lemilica je napisao(la):Bogda, da li si notiran da je kartica 512-bitna, a da je memorija 256-bitna ?!?!?!?!?
Sa 250 MHZ DDR ona ima efektivan protok kao 500MHz-ni Titanijum (kada bi, naravno, postojala DDR memorija koja bi radila na 500MHz bez tecnog helijuma....
Megahercaze su realne, a ne efektivne (da bi dobio komercijalnu MHz-azu, pomnozi sve sa dva).
Apsolutno nije tačno, nisi upućen. Prelistaj malo starije threadove, bilo je već reči o tome. Parhelia koristi razne tehnike za bolje iskorišćenje memorijske magistrale, samo ne standardne.Bogda je napisao(la):s'obzirom da Pharellia nema nikakve sisteme za optimizaciju upotrebe memorije sem "fast Z clear-a" ja bih rekao da su efektivne propusne moci dve kartice otprilike jednake ili je Matrox neznatno brzi.
Od svega što si rekao razumljivo je samo to da Parhelia ima dve jedinice za teksturiranje, a i to je pogrešno. Ima ih 4! Svaka od njih može da procesira po 4 različita "uzorka" ( 4-semple ), a četiri takve jedinice se nalaze u svakom od četiri "teksture engine"-a. Daleko je GF4 od toga.
Sam graficki procesor Parheia ima rendering deo sa 4 linije sa po dve jedninice za "textuiranje" kao i Ti4600.
Nije sve u megahercima, kao što nam je svima odavno jasno. Ti4600 nema nikakvih prednosti nad Parheliom, jednostavno nisu ista klasa. Ovaj put je razlika čak i veća nego sa G400 i TNT2, GF4 je jednostavno deklasiran.Medjutim Ti 4600 radi na cak 75MHz vise od najbrzeg Matrox-a. Uz sve iskustvo nVidie u ovoj oblasti prednost Ti 4600 bi trebalo da bude i veca od same razlike u megahercima.
Parhelia jeste brža od Ti4600 i to kako hoćeš, a uz to ima i gomilu inovativnih mogućnosti i daaaleko lepši prikaz. Matrox je opet na tronu!Moze Parhelia imati i deset pixel/vertex shadera, u dogledno vreme nece moci da bude brza od Ti4600.
Nije tachno, zahvaljujuci tim dodatnim resursima moze da izvede anisotropic uz izuzetno mali pad performansi, a to je neshto shto ni jedna druga karta ne moze.Bogda je napisao(la):Medjutim to ( 4 x texture ) sada i nije od neke koristi Matrox-u.
On i briljira u sadashnim igrama i to na sva tri monitora, a kamo li na jednomMatroxu je potrebno da briljira u sadasnjim igrama.
Dok stignu NV30 i R300 Parhelija je vec obavila posao. Drugo, uz sve mogucnosti i inovacije koje pruza Parhelija predstavlja drugu klasu i skoro da je ne porediva sa tim frejm rendaljkama iz Nevidije i ATi-a.Dok se pojave nove sa quad texturingom stigose NV30 i R300.
Pa naravno Matrox!Sto se ostalog tice videcemo za nekoliko dana ko je bio u pravu.
Ne brini se, jesam.Iskren da budem voleo bi da si ti upravu.
Ma nemoj uopshte da poredish Matrox sa tim komercijalnim reshenjima. To ti je kao da poredish AstonMartin sa VW-om.Dosadilo mi je ovo nVidia stalno na celu a ATI pokusava da pristigne.
magick je napisao(la):To ti je kao da poredish AstonMartin sa VW-om.![]()
To shto si rekao ne da nije tachno nego je gnusna laz. Nikada nikome nisam preporuchio Matroxa za igranje!!!! Ako nadjesh i jedan post u kome preporuchujem Matroxa za igranje ja ti odmah kupim Ti4600 i to tri komada. Video editing, priprema shtampe, i.t.d. se ne rachuna poshto je u tome stvarno najbolji.Mister No je napisao(la):A ja cu da iskoristim istovetno poredjenje da te upitam zasto non stop ljudima koji se dvoume izmedju VW Golfa (GF4) i Fiat Stila (Ati) preporucujes Aston martina ? (Parphelia)![]()
magick je napisao(la):Nije tachno, zahvaljujuci tim dodatnim resursima moze da izvede anisotropic uz izuzetno mali pad performansi, a to je neshto shto ni jedna druga karta ne moze. On i briljira u sadashnim igrama i to na sva tri monitora, a kamo li na jednomDok stignu NV30 i R300 Parhelija je vec obavila posao. Drugo, uz sve mogucnosti i inovacije koje pruza Parhelija predstavlja drugu klasu i skoro da je ne porediva sa tim frejm rendaljkama iz Nevidije i ATi-a. Pa naravno Matrox!
Ne brini se, jesam.
cheers Ma nemoj uopshte da poredish Matrox sa tim komercijalnim reshenjima. To ti je kao da poredish AstonMartin sa VW-om.
![]()
Prerano ste otpisali Matrox, ne zaboravite da je ovo tek prva verzija drajvera i da josh uvek ne postoje aplikacije ( testovi i igre ) koje mogu da iskoriste sve Parhelijine resurse ( DM + DAM, 19GB/s memory transfer, DX9 Vertex Shaders, ..... i.t.d. ). O opimizaciji alikacija za novu arhitekturu da i ne govorim. Ipak se radi o drasticno drugachijem pristupu 3D-u i bitno razlichitoj arhitekturi chije potencijale za sada ni jedna aplikacija ne koristi na pravi nachin. Pa setite se kakve su bile performanse Radeona kada se pojavio i pogledajte ga sada. Parhelia je i ovako puna komparativnih prednosti i interesantnih inovativnih mogucnosti, a chak i sa ovakvim performansama je krajnje upotrebljiva. Imajte strpljenja.Bogda je napisao(la):Sta ces Magick, primi poraz kao vojnik a ne kao neki.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari