Šta je novo?

Matrox parhelija komentari... Please!

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Za pocetak, ipak su se odlucili da startuju sa racionalnom varijantom od 128MB na kartici.
Magicni izvoli ;) :)
P.S
Nesto mi je onaj lik sa kutije mnogo neraspolozen. Mora da je poprilicno stanjio racun na VISA kartici :D

A, steta sto nema TV-out:( . I kad ce ovo izaci u prodaju? I neka cena od prilike?

Nedjo je napisao(la):
Za pocetak, ipak su se odlucili da startuju sa racionalnom varijantom od 128MB na kartici.
Magicni izvoli ;) :)
P.S
Nesto mi je onaj lik sa kutije mnogo neraspolozen. Mora da je poprilicno stanjio racun na VISA kartici :D
Naravno da je neraspolozen kad je puko oko 500-550$ , toliko je to zadovoljstvo , naravno za amere, mogu misliti cene ovde :whip
Interesantno je da su na netu vec krenula prepucavanja izmedju njih i nevidije , ovi kazu "Of course the Parhelia 512 is going to be faster than TI 4600," dok ovi qliraju "Nvidia do not seem to be worried about this card, suggesting it’s not going to be as good a performer as some people claim. Nvidians do not expect it to be faster than a TI 4600. "
Po mnogima ovo je ipak "ti4600 killer" !

Webby je napisao(la):
A, steta sto nema TV-out:( . I kad ce ovo izaci u prodaju? I neka cena od prilike?
Otkud ti to da nema TV-out? Pogledaj malo bolje sliku kutije. Ne da ima TV-out, nego ima Hi-Fi TV-out koji je HDTV ready. :D

Webby je napisao(la):

Ih bre pa da nema tvout karta od 1000 maraka... Nego ko ce to ovde da kupi sem magick-a?

ha

pa ja bih je veoma rado kupio. samo bih trebao da prodam kola :)...uopshte ne izgleda bahato kartica kao shto izgledaju nVidia kartice. Svidja mi se ta skromnost :D:D:D

Amon_Ra je napisao(la):
Ih bre pa da nema tvout karta od 1000 maraka... Nego ko ce to ovde da kupi sem magick-a?
Ma ti si tu nešto žešće istripov'o. Meni trenutno TV-out na G400DH obavlja strašan posao i bez njega ne bi mog'o, a inače pričamo o Matrox-u. ;)

Ja bih rado kupio tog Matrox-a... barem ne moram da razmisljam da li ce da mi uleti ovakav ili onakav primerak, dal' ce da ima muljavu sliku itd. Zna li se da li ce to neko uvoziti kod nas?

Sve mi je jasno, ali kako triple-head i tv-out na kartici koja ima samo 2 izlaza i to digitalna ?

btw sto se tice cena:

Riva Station has posted some board/box shots and specs of Matrox's upcoming Parhelia cards:
Bulk: 128MB DDR, Chipclock: 200 MHz, Memoryclock 250 MHz (DDR), Pirce: about $349
Retail: 128MB DDR, Chipclock: 220 MHz, Memoryclock 275 MHz (DDR), Price: $399

zaboravih i ovo

Our performance analysis of the card will be published on June 25th, exactly one week from today. The reason for Matrox's decision to set a NDA of the 25th is so that when reviews are published, you should be able to actually purchase a card. Parhelia boards will be available sometime next week according to Matrox.

sa anandtech-a

Vocko je napisao(la):
Sve mi je jasno, ali kako triple-head i tv-out na kartici koja ima samo 2 izlaza i to digitalna ?
Predpostavljam da se dobija kabl koji ce razdvojiti jedan izlaz na vise monitora, mislim to je valjda logicno :whip

Vocko je napisao(la):
btw sto se tice cena:

Riva Station has posted some board/box shots and specs of Matrox's upcoming Parhelia cards:
Bulk: 128MB DDR, Chipclock: 200 MHz, Memoryclock 250 MHz (DDR), Pirce: about 9
Retail: 128MB DDR, Chipclock: 220 MHz, Memoryclock 275 MHz (DDR), Price: 9
Sa tim brzinama ne verujem da ce imati neke sanse protiv ti4600 - ni u sadas njim ni u biducim igrama. Mozda se primakne imi marginalno prestigne ti4600 u slucaju da igra direktno podrzava displacement mapping ili sta vec sve Parhellia podrzava.

Mene ne brine cena... A ni Magicka...

Probaćemo je, koliko god da košta... :D cheers type;

Bogda je napisao(la):
Sa tim brzinama ne verujem da ce imati neke sanse protiv ti4600 - ni u sadas njim ni u biducim igrama. Mozda se primakne imi marginalno prestigne ti4600 u slucaju da igra direktno podrzava displacement mapping ili sta vec sve Parhellia podrzava.

Kakve veze ima brzina memorije, ako je kartica dobro odradjena u tehnoloskom smislu ???
Cist primer je Kyro sa njegovom Tile Based Rendering arhitekturom, rasturao je nV koja je koristila DDR, a on samo SDR.

byMaX je napisao(la):
Mene ne brine cena... A ni Magicka...

Probaćemo je, koliko god da košta... :D cheers type;
Valjda ces se i mene setiti kad stigne, rado bih svratio da je vidim (D)

Vocko je napisao(la):
Kakve veze ima brzina memorije, ako je kartica dobro odradjena u tehnoloskom smislu ???
Cist primer je Kyro sa njegovom Tile Based Rendering arhitekturom, rasturao je nV koja je koristila DDR, a on samo SDR.

Bez uvrede, ali odakle ti ovo ? Kyro je razbijao samo u par igara, i to ne NV karte sa DDR-om nego MX-eve, i to sa 1-5% maksimalno...
Ali samo u tih par igara.
A inace Kyro je zahtevao potpuno idiotski ritual za instalaciju kao da su kupci vracevi iz dzungle. I pritom to si morao sam da izvaljujes, jer u uputstvu pise da je sve ok, a onda ti se desi rsum u masini...ctp;

Mister No je napisao(la):
Bez uvrede, ali odakle ti ovo ? Kyro je razbijao samo u par igara, i to ne NV karte sa DDR-om nego MX-eve, i to sa 1-5% maksimalno...
Ali samo u tih par igara.
A inace Kyro je zahtevao potpuno idiotski ritual za instalaciju kao da su kupci vracevi iz dzungle. I pritom to si morao sam da izvaljujes, jer u uputstvu pise da je sve ok, a onda ti se desi rsum u masini...ctp;

Pazi i nV razbija kada se sve optimizuje sa nju. Ima onaj test village mark ili kako se vec zove u kome nV nema sta da trazi. Da je Kyro neka jaca firma video bi ti optimizaciju za njihovu arhitekturu, ali posto nije...

Vocko je napisao(la):
Pazi i nV razbija kada se sve optimizuje sa nju. Ima onaj test village mark ili kako se vec zove u kome nV nema sta da trazi. Da je Kyro neka jaca firma video bi ti optimizaciju za njihovu arhitekturu, ali posto nije...

Pa slazem se. I kad je vec tako koji ce ti onda druge karte ? Da uzivas u 2 benchmarka u kojima oni pobedjuju sve ostalo ? :)
Naravno da se sve optimizuje za jednog...nekada 3dfx, danas NV...i stoga bi oni koji nemaju neke specijalne potrebe, po mom misljenju, trebalo da idu na tu firmu, bez rizika...
:wave;

Ma Parhelia 'be mamu! :D Vidim da su mnogi ostali bez reči.

Daklem, kao što je i najavljivano, "ponovo su kraljevi 3D-a", pa makar i na kratko. ;)

Bogda, da li si notiran da je kartica 512-bitna, a da je memorija 256-bitna ?!?!?!?!?

Sa 250 MHZ DDR ona ima efektivan protok kao 500MHz-ni Titanijum (kada bi, naravno, postojala DDR memorija koja bi radila na 500MHz bez tecnog helijuma....

Megahercaze su realne, a ne efektivne (da bi dobio komercijalnu MHz-azu, pomnozi sve sa dva).

Lemilica je napisao(la):
Bogda, da li si notiran da je kartica 512-bitna, a da je memorija 256-bitna ?!?!?!?!?

Sa 250 MHZ DDR ona ima efektivan protok kao 500MHz-ni Titanijum (kada bi, naravno, postojala DDR memorija koja bi radila na 500MHz bez tecnog helijuma....

Megahercaze su realne, a ne efektivne (da bi dobio komercijalnu MHz-azu, pomnozi sve sa dva).
Sto se propusne moc memorije tice Parhelia ima RAM na 250MHz i 256bitnu memorijsku magistralu. Njena apsolutna propusna moc je veca nego na Ti4600 koja radi na 325MHz ali ima 128-bitnu magistralu. Medjutim s'obzirom da Pharellia nema nikakve sisteme za optimizaciju upotrebe memorije sem "fast Z clear-a" ja bih rekao da su efektivne propusne moci dve kartice otprilike jednake ili je Matrox neznatno brzi.

Medjutim kod danasnjih kartica glano usko grlo je graficki procesor a ne memorije kao u vremenima GF2.
Sam graficki procesor Parheia ima rendering deo sa 4 linije sa po dve jedninice za "textuiranje" kao i Ti4600. Medjutim Ti 4600 radi na cak 75MHz vise od najbrzeg Matrox-a. Uz sve iskustvo nVidie u ovoj oblasti prednost Ti 4600 bi trebalo da bude i veca od same razlike u megahercima. Moze Parhelia imati i deset pixel/vertex shadera, u dogledno vreme nece moci da bude brza od Ti4600.

Bogda je napisao(la):
s'obzirom da Pharellia nema nikakve sisteme za optimizaciju upotrebe memorije sem "fast Z clear-a" ja bih rekao da su efektivne propusne moci dve kartice otprilike jednake ili je Matrox neznatno brzi.
Apsolutno nije tačno, nisi upućen. Prelistaj malo starije threadove, bilo je već reči o tome. Parhelia koristi razne tehnike za bolje iskorišćenje memorijske magistrale, samo ne standardne.

Sam graficki procesor Parheia ima rendering deo sa 4 linije sa po dve jedninice za "textuiranje" kao i Ti4600.
Od svega što si rekao razumljivo je samo to da Parhelia ima dve jedinice za teksturiranje, a i to je pogrešno. Ima ih 4! Svaka od njih može da procesira po 4 različita "uzorka" ( 4-semple ), a četiri takve jedinice se nalaze u svakom od četiri "teksture engine"-a. Daleko je GF4 od toga.
Medjutim Ti 4600 radi na cak 75MHz vise od najbrzeg Matrox-a. Uz sve iskustvo nVidie u ovoj oblasti prednost Ti 4600 bi trebalo da bude i veca od same razlike u megahercima.
Nije sve u megahercima, kao što nam je svima odavno jasno. Ti4600 nema nikakvih prednosti nad Parheliom, jednostavno nisu ista klasa. Ovaj put je razlika čak i veća nego sa G400 i TNT2, GF4 je jednostavno deklasiran.
Moze Parhelia imati i deset pixel/vertex shadera, u dogledno vreme nece moci da bude brza od Ti4600.
Parhelia jeste brža od Ti4600 i to kako hoćeš, a uz to ima i gomilu inovativnih mogućnosti i daaaleko lepši prikaz. Matrox je opet na tronu! :) Jedino još ostaje da se čeka NV30 i R300, a oni neće još skoro.

Evo jednog zanimljivog linka. Radi se o intervjuu sa jednim matroxovim zvaničnikom.

Zao mi je ako nisam bio razumljiv. Trudim se da engleske izraze koji se nekako mogu prevesti prevedem na srpski. Ko je hteo da razume razumeo je:
... rendering deo sa 4 linije... je moj prevod onoga sto bi se na engleskom reklo "four pixel rendering pipelines".
... sa po dve jedninice za "textuiranje" bi bio prevod "two textruring units per pipeline" sto je ocigledno pogresno. Desava se. Ne provodim svaki dan na internetu prateci sta matrox radi. Medjutim to sada i nije od neke koristi Matrox-u. Matroxu je potrebno da briljira u sadasnjim igrama. Dok se pojave nove sa quad texturingom stigose NV30 i R300.

Sto se ostalog tice videcemo za nekoliko dana ko je bio u pravu. Iskren da budem voleo bi da si ti upravu. Dosadilo mi je ovo nVidia stalno na celu a ATI pokusava da pristigne.

Bogda je napisao(la):
Medjutim to ( 4 x texture ) sada i nije od neke koristi Matrox-u.
Nije tachno, zahvaljujuci tim dodatnim resursima moze da izvede anisotropic uz izuzetno mali pad performansi, a to je neshto shto ni jedna druga karta ne moze.
Matroxu je potrebno da briljira u sadasnjim igrama.
On i briljira u sadashnim igrama i to na sva tri monitora, a kamo li na jednom :D;)
Dok se pojave nove sa quad texturingom stigose NV30 i R300.
Dok stignu NV30 i R300 Parhelija je vec obavila posao. Drugo, uz sve mogucnosti i inovacije koje pruza Parhelija predstavlja drugu klasu i skoro da je ne porediva sa tim frejm rendaljkama iz Nevidije i ATi-a.
Sto se ostalog tice videcemo za nekoliko dana ko je bio u pravu.
Pa naravno Matrox! :p
Iskren da budem voleo bi da si ti upravu.
Ne brini se, jesam. :D cheers
Dosadilo mi je ovo nVidia stalno na celu a ATI pokusava da pristigne.
Ma nemoj uopshte da poredish Matrox sa tim komercijalnim reshenjima. To ti je kao da poredish AstonMartin sa VW-om. ;)

magick je napisao(la):
To ti je kao da poredish AstonMartin sa VW-om. ;)

A ja cu da iskoristim istovetno poredjenje da te upitam zasto non stop ljudima koji se dvoume izmedju VW Golfa (GF4) i Fiat Stila (Ati) preporucujes Aston martina ? (Parphelia) :D

Mister No je napisao(la):
A ja cu da iskoristim istovetno poredjenje da te upitam zasto non stop ljudima koji se dvoume izmedju VW Golfa (GF4) i Fiat Stila (Ati) preporucujes Aston martina ? (Parphelia) :D
To shto si rekao ne da nije tachno nego je gnusna laz. Nikada nikome nisam preporuchio Matroxa za igranje!!!! Ako nadjesh i jedan post u kome preporuchujem Matroxa za igranje ja ti odmah kupim Ti4600 i to tri komada. Video editing, priprema shtampe, i.t.d. se ne rachuna poshto je u tome stvarno najbolji. ;)

magick je napisao(la):
Nije tachno, zahvaljujuci tim dodatnim resursima moze da izvede anisotropic uz izuzetno mali pad performansi, a to je neshto shto ni jedna druga karta ne moze. On i briljira u sadashnim igrama i to na sva tri monitora, a kamo li na jednom :D;) Dok stignu NV30 i R300 Parhelija je vec obavila posao. Drugo, uz sve mogucnosti i inovacije koje pruza Parhelija predstavlja drugu klasu i skoro da je ne porediva sa tim frejm rendaljkama iz Nevidije i ATi-a. Pa naravno Matrox! :p Ne brini se, jesam. :D cheers Ma nemoj uopshte da poredish Matrox sa tim komercijalnim reshenjima. To ti je kao da poredish AstonMartin sa VW-om. ;)

Sta ces Magick, primi poraz kao vojnik a ne kao neki:) .

Bogda je napisao(la):
Sta ces Magick, primi poraz kao vojnik a ne kao neki:) .
Prerano ste otpisali Matrox, ne zaboravite da je ovo tek prva verzija drajvera i da josh uvek ne postoje aplikacije ( testovi i igre ) koje mogu da iskoriste sve Parhelijine resurse ( DM + DAM, 19GB/s memory transfer, DX9 Vertex Shaders, ..... i.t.d. ). O opimizaciji alikacija za novu arhitekturu da i ne govorim. Ipak se radi o drasticno drugachijem pristupu 3D-u i bitno razlichitoj arhitekturi chije potencijale za sada ni jedna aplikacija ne koristi na pravi nachin. Pa setite se kakve su bile performanse Radeona kada se pojavio i pogledajte ga sada. Parhelia je i ovako puna komparativnih prednosti i interesantnih inovativnih mogucnosti, a chak i sa ovakvim performansama je krajnje upotrebljiva. Imajte strpljenja. :)

BTW: meni lichno Parhelija savrsheno odgovara, zbog svojih jedinstvenih mogucnosti ( 10-bit color, HDTV encoder, Hi-Fi DualHead, i.t.d. ), i voleo bih da je posedujem ( inache nisam neki igrach ), ali verujem da ce pronaci svoje mesto u mnogim segmentima trzishta pa chak i gejmerskom. Kao shto rekoh, imajte strpljenja dok se drajveri i aplikacije optimizuju za novu arhitekturu.

Moram priznati da sam i ja ochekivao neshto bolje performanse u startu i malo agilniji rad matroxovih programera, ali imajmo razumevanja, ni daleko vece kompanije popunt ATi-a i Intela nisu mogle da obezbede instant podrshku i optimizaciju za svoje nove proizvode.

Kad je zavesa, konacno, pala

vide se nedostatci koj je Matrox prikrivao
Najveci problem su drajveri, nazalost. No u pitanju su drajveri od 0 pisani, tako da se za 6-7 meseci moze ocekivati poboljsanje od 20-tak posto, ne vise.
Drugi problem je nemoucnost dostizanja potrebnog takta jezgra. Umesto na trista kartica radi na 200Mhz (G1000Max ;) na 220), ovo se nece promeniti dok UMC ne zapocne serijsku porizvodnju u 0.13micr (9-12 meseci)
Ispostavilo se da je koriscenje cetvoropajplajne umesto osmopajplajen (R300, NV30) arhitekture bio prevelik trejdof.

Uz svo razumevanje ne mogu u potpunosti potisnuti blago razocaranje. Realno, imali su sansu, ali je nisu iskoristili. Matrox ce i dalje ostati izbor uskog kruga ljudi... steta
BTW u Svedskoj kartica kosta 530 EVR, toliko ce kostati i kod nas, pod uslovom da neki od domacih dilera byude zeleo da uveze vise od 3 komada koja idu u redakcije casopisa i benchmarka.co.yu

Nazad
Vrh Dno