Šta je novo?

Mator komp, potpuno neupotrebljiv, ili..?

acivi_nik

Slavan
Učlanjen(a)
01.12.2010
Poena
300
Sestra vec dugo koristi moj 12 godina mator komp... Jedino za sta ga koristi je fejs i youtube. Uvek sam se pitao, kako ne dobije nervni slom za takvim kompom, jer ako ja pokusam nesto da radim, poludim za minut i dodje mi da ga bacim kroz prozor... Komp je za net apsolutno neupotrebljiv (iako ga ona takvog koristi godinama)... Ja mislim da bi p2 ucitavao youtube bolje,to koci ko nenormalno, cak i oni muzicki klipovi (samo slika izvodjaca i zvuk)... Sve do danas sam mislio da je to normalno, ipak je to bas mator komp... Dok nisam na faksu seo za matori Dell inspirion 1300... Na njemu net bukvalno leti,evo sad ga bas koristim, youtube ucitava kao na mom novom kompu,namerno probam da otvorim 3 klipa odjednom,ono ni da SECNE! Surf kao iz snova,otvara sve kao od sale... E sad,pogledajte konfiguracije:
Sestrin komp:
Celeron 1.8, ja mislim 128kb kesa, bas mator, fujitsu siemens brend komp
512+256mb ddr, nisam siguran za brzinu,ali cini mi se 233.
geforce 4 mx440.
hdd 160gb

a ovaj dell na faksu:
Celeron m 1.6, 1mb kesa
512mb
neka integrusa obicna.

Sad mene interesuje sto je tolika,astronomska razlika izmedju ova dva kompa u surfovanju? Na ovom dellu je xp pro, matora tema,iskljuceni svi efekti,koristi se firefox. Kod sestre sam probao 5 sistema, od obicnog xp-a,do nekog lite, pa i crunchbang, lubuntu... sve je radilo kao sto sam opisao gore...
Jedina razlika u konfi je sto dell ima 1mb kesa,da li je moguce da to pravi toliku razliku? Ili je sistem super tweakovan,pa tako dobro radi?

Nisam znao gde da postavim ovu temu,pa je staljvam u servis,jer se u neku ruku servisira sestrin komp :d

Verovatno zato sto ima neke novije instrukcije tipa SSE2, SSE3, 64bit...

A svi znamo koliko su YouTube i Flash postali zahtevni, odnosno neoptimizovani za mator hardware.

Npr. Barton 2500+ je pre tri godine savrseno pustao YouTube, a sada ne moze ni 360p kako treba.

Ubaci staru mozilu (neku 3.*) i stari flash player.

Verovatno zato sto ima neke novije instrukcije tipa SSE2, SSE3, 64bit...

A svi znamo koliko su YouTube i Flash postali zahtevni, odnosno neoptimizovani za mator hardware.

Npr. Barton 2500+ je pre tri godine savrseno pustao YouTube, a sada ne moze ni 360p kako treba.

Aha,znaci to li je... Ali opet,nisam verovao da tolika razlika moze da bude,od totalno brzog,do totalno neupotrebljivog,da poludis... :)

Ubaci staru mozilu (neku 3.*) i stari flash player.

Pokusacu,mada cini mi se da sa starim flashom vecinu klipova necu moci da otvorim... :/

Tebi sa starim računarom neće biti flash problem nego sam hardver neće podržati zahtevnost klipova.
Treba biti realan za šta računar može da služi

Tebi sa starim računarom neće biti flash problem nego sam hardver neće podržati zahtevnost klipova.
Treba biti realan za šta računar može da služi

Upravo to, ljudi jos uvek ne shvataju da je njihov hw zastareo, pregazilo ga vreme, ali zato znaju da cim izadje novi iPhone lete za njim. :d
Tako sto ne moze da potera neki HDRip u 720p, da ne pricam o 1080p, tako ne moze da potera ni klip sa YT koji je 720p.

Imam slicnu masinu sa 1GB RAMa i Radeon 9600 XT grafom, jutjub ni da secne sa starom mozilom i flesom. Mada je, realno, GeForce MX440 odavno prevazidjena. :)

Mnogo ljudi jos uvek koriste takve masine, pa i gore.

Imam slicnu masinu sa 1GB RAMa i Radeon 9600 XT grafom, jutjub ni da secne sa starom mozilom i flesom. Mada je, realno, GeForce MX440 odavno prevazidjena. :)

Mozes li da mi kazes koje verzije si instalirao,i da li ti rade svi klipovi?

Ljudi,kontam ja da je komp odavno prevazidjen,nisam *****,rekao sam to 10 puta... Nego sam postavio temu cisto da pitam,zasto komp slicnih specifikacija kao taj sestrin, radi kao moj i3 laptop ili desktop athlon x2...
dobio sam odgovore,hvala vam ;)

Moracu da pogledam.. Mozila je sigurno 3.5 ili 3.6, flash 10ka cini mi se, nisam siguran. 720p ripovi isto idu lagano sa starijim KMPlayerom, klipovi tesko.. 1080p ni klipovi ni filmovi. 480p isli fino zadnji put kad sam gledao.

Treutno nemam NET na toj masini, ali donecu je ovde i proveriti.. Mada verujem da bi sa jacom grafom tvoja masina progledala u smislu 480p klipova.

Moram da napomenem i da nisam proveravao sigurno oko god dana posto je ta masina sada u nekoj radnji, sluzi za po neku pripremu u starim Corel-ima. Moguce da se u medjuvremenu nesto promenilo. Znam da komsiji na istom celeronu, 512 RAMa i RivaTNT je jutjub ocaj zivi i ne moze bolje, licno sam probao.. Meni je na P 2.4 s478, 1 GB 400 i HIS 9600 XT radilo ekstra.

Poslednja izmena:
Jesi me namucio, ali kad sam vec obeco da cu da pomognem.. Pre nego sto okacim bilo koji link moram da kazem sledece:

Komp je prepun virusa, preovladjuje stari poznati sality. Bukvalno svaki *.exe zarazen. HDD non-stop nesto cacka, procesor malo vise opterecen, tako da bi sa svezim sistemom radilo, verujem, i bolje. Neko je u medjuvremenu cackao i izbrisao mozilu i fp. Mrzelo me je da trazim stariji flash jer vidim da i nisu nesto dostupni, pa sam ubacio najnoviji. Verzija mozile je 3.6. Klok procesora oboren da bi bio priblizno isti kao tvoj/sestrin. 2x512 RAM, imam i neke od 256 ali me bas mrzelo da otvaram i menjam da bi bilo isto 768. :)

480p video 1 i 480p video 2 - Radi kao mleko, ni da secne! Full screen isto, zaboravih da snimim.

720p video 1 i 720p video 2 - FPS pao, secka slika - zvuk ne. Full screen, naravno, isto. Imaj u vidu da je pun virusa.

Zaboravih da proverim neki 720p film, verujem da ide lagano.

Izvinjavam se zbog losijih snimaka, nemam bolji aparat od ovog telefona, ali se vidi da je p4 na 1.8, 1gb ram i 9600 serija. namerno sam snimio, da ne bude da je neki drugi komp u pitanju. Inace, radi na 4X AGP, ploca ne podrzava X8. OS star dobre 2-3 god. Mozda bas i video nije najadekvatniji, ali to mi je prvo palo na pamet posto je aktuelno. :)

To bi bilo otprilike to, nadam se da sam pomogao.

Poslednja izmena:
Moracu da pogledam.. Mozila je sigurno 3.5 ili 3.6, flash 10ka cini mi se, nisam siguran. 720p ripovi isto idu lagano sa starijim KMPlayerom, klipovi tesko.. 1080p ni klipovi ni filmovi. 480p isli fino zadnji put kad sam gledao.

Treutno nemam NET na toj masini, ali donecu je ovde i proveriti.. Mada verujem da bi sa jacom grafom tvoja masina progledala u smislu 480p klipova.

Moram da napomenem i da nisam proveravao sigurno oko god dana posto je ta masina sada u nekoj radnji, sluzi za po neku pripremu u starim Corel-ima. Moguce da se u medjuvremenu nesto promenilo. Znam da komsiji na istom celeronu, 512 RAMa i RivaTNT je jutjub ocaj zivi i ne moze bolje, licno sam probao.. Meni je na P 2.4 s478, 1 GB 400 i HIS 9600 XT radilo ekstra.

Ma nesto me briga za 720p,a i za 480p... :D Neka radi i 240,samo da ne koci vise :D
Probacu te verzije,pa javljam da li se poboljsalo :D
Hvala!

ksLazy, koji je to P4 procesor tacno?

Ako je neki Prescott ili ako ima Hyper-threading, to je i dan danas upotrebljivo. :)

Jesi me namucio, ali kad sam vec obeco da cu da pomognem.. Pre nego sto okacim bilo koji link moram da kazem sledece:

Komp je prepun virusa, preovladjuje stari poznati sality. Bukvalno svaki *.exe zarazen. HDD non-stop nesto cacka, procesor malo vise opterecen, tako da bi sa svezim sistemom radilo, verujem, i bolje. Neko je u medjuvremenu cackao i izbrisao mozilu i fp. Mrzelo me je da trazim stariji flash jer vidim da i nisu nesto dostupni, pa sam ubacio najnoviji. Verzija mozile je 3.6. Klok procesora oboren da bi bio priblizno isti kao tvoj/sestrin. 2x512 RAM, imam i neke od 256 ali me bas mrzelo da otvaram i menjam da bi bilo isto 768. :)

480p video 1 i 480p video 2 - Radi kao mleko, ni da secne! Full screen isto, zaboravih da snimim.

720p video 1 i 720p video 2 - FPS pao, secka slika - zvuk ne. Full screen, naravno, isto. Imaj u vidu da je pun virusa.

Zaboravih da proverim neki 720p film, verujem da ide lagano.

Izvinjavam se zbog losijih snimaka, nemam bolji aparat od ovog telefona, ali se vidi da je p4 na 1.8, 1gb ram i 9600 serija. namerno sam snimio, da ne bude da je neki drugi komp u pitanju. Inace, radi na 4X AGP, ploca ne podrzava X8. OS star dobre 2-3 god. Mozda bas i video nije najadekvatniji, ali to mi je prvo palo na pamet posto je aktuelno. :)

To bi bilo otprilike to, nadam se da sam pomogao.

uh,tek sam sad video i ovu poruku,ti si se bas iscimao,nisi trebao toliko,stvarno :D
hvala ti jos jednom,pokusacu i ja tako nesto... Ali opet,to je p4,a ovo je smrdljivi celeron,i to baaaaas mator :D

I nema na cemu, daj Boze da ti nesto od ovoga pomogne.

Mislim da je OVAJ procesor u pitanju.

Meni je bas bila velika razlika kada sam sa celerona (128kb kesa) presao na p4 (512kb) na istom kloku (tada mi je izgledalo kao velika razlika).

Skoro sam koristio winXP na Atlonu 2400+ (2ghz, 768mb ddr i integrisanom geforce2) i sa mozilom 3.6... i flesom 10.2 klipovi rade (kao da im treba vremena da se zalete),
ali zato na hromu secka (valjda zato sto koristi html5)

Poslednja izmena:
A i chrome delje mnogo RAMa. Za te slabe masine mi je nekako opera najbolje resenje, i nikako Avira kao AV.

Ja sam odavno preso sa 462 athlona 2200+ (1.8GHz) na 478 intel p4 2.4GHz i nisam video neku osetnu razliku.. Mada, to je bilo davno, sada je verovatno drugacije.

Stavljen firefox 3.5 i flash 9.nesto... i sljaka mnooooooooooooogo bolje... Secne mozda malo u pocetku,i kad vrtim kursor preko opcija... Ali ovako radi ok. Samo sam primetio da ne pokazuje na baru dole nista,crn je,pa mora napamet da se klikce na options,volume i slicno... Ali nije ni bitno,zna se gde sta stoji,kad se stavi kursor na recimo volume,pojavi se...znaci nije problem :)

hvala svima!

Iskljuci hardware acceleration, radice jos bolje.

Za jutjub joj je to idealno, kao sto rekoh.. Mnoge druge strimove nece moci da gleda sa starim fleshom, ali jutjub ide lagano kao sto rekoh. :)

Nazad
Vrh Dno