Šta je novo?

Mathematica 5.2 i integrali

Slaven

Čuven
Učlanjen(a)
21.11.2004
Poena
620
Da li postoji mogucnost u Mathematici 5.2, da mi ispise cijeli postupak izracunavanja integrala. Gledao sam na integrals.wolfram.com, i tamo mi izbaci isto, tj. samo rezultat, a u faq su stavili obrazlozenje da bi za covjeka taj postupak bio beznacajan, jel racunar to radi na potpuno drugi nacin. Sad, da li u mathematici se moze podesiti da mi ispisuje sav postupak, a ne samo rezultat, a da je shavtljiv obicnom covjeku.

Evo skinuo sam MathXpert, neki trial od 14 dana, medjutim, kad isnstaliram trazi serial, ako ne ukucam, padne instalacije. Drgi put sam ukucao sve nule kao serijal, i uspjelo je instalirati, al kad pokrenem MathXpert, kaze da je pogresno instaliran, i trazi reinstal. wtf?

Evo skinuo sam MathXpert, neki trial od 14 dana, medjutim, kad isnstaliram trazi serial, ako ne ukucam, padne instalacije. Drgi put sam ukucao sve nule kao serijal, i uspjelo je instalirati, al kad pokrenem MathXpert, kaze da je pogresno instaliran, i trazi reinstal. wtf?

pa nije valjda toliko naci taj ser...l na tolikom internetu.

btw. secam se da je matlab fino racunao integrale dok sam studirao. kasnije sam se nazalost okrenupo eksperimentalnoj nauci pa sa tom vrstom matematike nemam vise mnogo dodirnih tacaka. :smash:

Pa i Matlab je prikazivao samo konacno resenje. Mathxpert je bas namijenjen da uradi stvari korak po korak (ponekad cak odradi nesto i u previse koraka :) ) i da prikaze citav postupak.

Da li postoji mogucnost u Mathematici 5.2, da mi ispise cijeli postupak izracunavanja integrala. Gledao sam na integrals.wolfram.com, i tamo mi izbaci isto, tj. samo rezultat, a u faq su stavili obrazlozenje da bi za covjeka taj postupak bio beznacajan, jel racunar to radi na potpuno drugi nacin. Sad, da li u mathematici se moze podesiti da mi ispisuje sav postupak, a ne samo rezultat, a da je shavtljiv obicnom covjeku.

Ne znam zasto ti je bitno da imas postupak? Ja koristim sw Mathematica vec godinama i mogu samo da ga preporucim. On i ne sluzi da bi ucio matematiku iz njega - vec da obavlja dosadan posao umesto tebe. Izvinjavam se - mozda to i nije dosadno za nekog ko voli matu zbog nje same. Hteo sam samo da potvrdim da prikaz rezultata na nacin kakav zelis neces moci dobiti iz tog programa - koliko je meni poznato. Resenje ces verovatno pronaci u nekoj zbirci zadataka i ili pomocu Mathxpert - kako preporucuju.

Poslednja izmena:
gle, meni to treba bas zbog postupka. Jer nekad zapnes na pola zadatka, ili nemas ideju kako poceti, pa ti to moze dosta pomoci, a finalno rjesenje imas i u zbirci, al' od njega nemas neke velike koristi

gle, meni to treba bas zbog postupka. Jer nekad zapnes na pola zadatka, ili nemas ideju kako poceti, pa ti to moze dosta pomoci, a finalno rjesenje imas i u zbirci, al' od njega nemas neke velike koristi

secam se tih bolnih situacija i to sa nostalgijom mogu ti reci. ali sta je tu je...

definitivno si u pravu da bi taj program fino doprineo savladavanju matisa.:smash:

Pa jel taj Mathxpert dobar za ucenje mate? Znam kome bi koristio - a ja bi se ujedno manje smarao sa pokazivanjem.

Program je odlican, doduse nikada ga bas nisam aktivno koristio (kad sam ucio matematiku na faxu, tad nisam imao komp pri sebi, vec sam sve radio "pjeske", a posle sam ga probao cisto onako - i uglavnom je radio kako treba, znao je da se pogubi ponekad, doduse ja ga malo zezao sa nekim dvostrukm i trostrukim integralima :D ).

@ BlackNeo
hvala mnogo

@markulja
hvala takodje

program mi je skroz ok, imaju i druge mogucnosti, grafici, itd, uglavnom moze biti velika pomoc, moja proeporuka

mislim da i mathcad radi razčlanjivanje rešenja integrala na korake kao opciju, ne kao dafault.
ali ako si već našao šta ti treba...
pozdrav.

Ako te ne mrzi, probaj i Maple 11. Dok sam radio pre koju godinu u Matlabu, profesor Teorije Sistema mi je preporucio ovaj program za radi sa dif. jednacinama, integralima... Ja licno, nisam radio sa tim programom jer sam nedugo posle i prestao da se bakcem "matematicko-inzenjerskim" poslovima, ali ostalo mi je u secanju koliko ga je hvalio.

Pozdrav.

Evo, jos nisam uspio naci u matxprtu rijesavanje obicnih, ne trigonometrijskih integrala. Pokusao sam preko trig integ. da ukucam obican, medjutim izbacim poruku "wrong number of arguments" :( , a u helpu mi izbaci samo topik o obliku integrala. Pregledao sam one funkcije sve gore, al' jos nisam uspio naci, ili sam mozda preskocio :S :(

Edituj post, napisi kako si rijesio, ako neko naleti na isti problem, da zna sta da uradi ;)

pa nema mogucnost editovanja :S:

ma bila je moja greska, kad sam kucao integral, zaboravio sam na kraju dodati ",x", i to je stvaralo problem, a mozes ga ukucavati gdje hoces, uzmes bilo koju formulu, ides edit, i ono sto ti treba

offtopic: mozes da editujes svoj post u intervalu do sat vremena posle posta, klikom na dugme "Izmeni" ;)

Vrh Dno