Šta je novo?

Master Card akcija

Nisam ciljno otvarao račune da bih ih gasio, nego se poklopilo sa drugim okolnostima (UniCredit Lidl vaučeri, OTP Sinhro pred gašenje paušalca). Verovatno da je bilo zloupotreba, ali realno ni nije bilo razloga za to. Dok su EPS šalteri radili, delio sam po kartici na 3000, plaćao i drugim pružaocima komunalnih usluga (voda, đubre, dimničarina) plus redovne nabavke koje sam bez ustezanja obavljao svuda. To se otprilike i uklopilo za 3 kartice (četvrta u ProCredit mi je kasno stigla pa sam iskoristio samo dva kešbeka i tu računam da je samu sebe otplatila).

Vala kolika je muka sa našim bankama oko bilo čega, pa i oko otvaranja/zatvaranja računa i oko dužine čekanja kartica kod većine banaka neka se tih 0,0001% stanovništva i okoristi za svu tu muku.
Akcija bi bila po meni neuspešna samo ako bi dvocifren procenat prevara bio.

Pa siguran sam da uvek ima mnogo više prevara za Ananas akcije, pa šta da neće možda Ananas da prestane da ih daje ili da ih obesmisli do te mere kao sad MasterCard Srbija

Nemojte da mislite da ova ne može.
Daj neku ideju slobodno. 😂🙈 Slažem se, inače, sa ostatkom pasusa, samo sam naveo primer zloupotrebe prethodne akcije, jer si pitao.

Ja o ovoj akciji sad ne bih ni komentarisao sa ljudima koje znam.
Ja ću sigurno pominjati, jer u mojoj okolini, uprkos stereotipima, sve najznačajnije pekare i restorani brze hrane prihvataju kartice, a za mnoge ljude znam da svakako već plaćaju mobilnim telefonima, pa će bukvalno jedino biti potrebno da se brzinski prijave. Ali ostaje da ne mislim da će išta značajno da se promeni u njihovim navikama. Možda, eto, malo budu obraćali pažnju na to da utorkom više plaćaju karticom (često se u pekari ujutru namerno da gotovina da bi se rasitnila, pa to neka ostane za druge dane), ali to je otprilike sve.

Da, naravno svaka akcija može da se iskoristi za prevaru. Nemojte da mislite da ova ne može. Samo je poenta moje priče da je toliko mali procenat ljudi radio to da je zanemarljivo. A čak i ti ljudi bi onda na sva usta hvalili te akcije MasterCarda čime bi multiplicirali efekat akcije da se to pročuje među ljudima. Tako da sve što nama deluje da je neko njih debelo oštetio a da im pritom nije na ovaj ili onaj način pomogao da se pročuje akcija je po meni smešno.

Ja o ovoj akciji sad ne bih ni komentarisao sa ljudima koje znam. Šta da im hvalim akciju gde mogu da dobiju celih 10% ako imaju MasterCard, pa ako se registruju, pa ako imaju noviji telefon sa Apple Pay ili Google Pay, pa ako imaju potrebu da plaćaju u ovom suženom broju prodavnica/lokala, pa ako se potrefi da je to baš utorak. Priznaćete previše ako da bi se dobilo samo 10% koje ćete što kažu verovatno ostaviti kao bakšiš.

Ili možete jednostavno samo da ne ostavite bakšiš i ne treba da bude ni utorak ne morate ni da imate MasterCard ni digitalni novčanik 😂😂😂

@LFShadow0 možeš na primer preko aplikacije UniCredita kada uđeš u detalje neke transakcije pa dole pod Opis ćeš naći MCC
A da li mogu na samom terminalu?

A da li mogu na samom terminalu?
Verovatno štampom nekog slipa sa servisnim kodom bi moglo, ali jednostavnom metodom brze provere ne, zato što mnoga podešavanja zahtevaju servisnu lozinku koja nije složena, ali vrlo je moguće i da ni tamo takva informacija nije naočigled dostupna.

Verovatno štampom nekog slipa sa servisnim kodom bi moglo, ali jednostavnom metodom brze provere ne, zato što mnoga podešavanja zahtevaju servisnu lozinku koja nije složena, ali vrlo je moguće i da ni tamo takva informacija nije naočigled dostupna.
Na vecini starijih ingenico terminala je lozinka 27732673
Provericu kasnije da li mogu da nadjem MCC

Povezana stvar, treba imati u vidu da su mnogi kodovi nepredvidivi, pa me ne bi čudilo ni da bude iznenađenja na pojedinim mestima. Ima slučajeva gde je trgovac počeo da se bavi jednom delatnošću, pa je onda izmenio, ali po POS terminalu ispada da se i dalje bavi tom prvom. Konkretno, do mene je došla informacija da u kontekstu ove akcije željeni kod 5441 (konditori) ima Leon, što je franšiza diskonta u okviru asocijacije DTL (Domaći trgovinski lanac). Ovo zapravo nije neobično, jer je Leon i započeo kao konditor, pa mu je puno ime uostalom Leon Conditors. Meni, nažalost, njihove radnje nisu blizu, ali mogao bi tu lepo da prođe neko kome jesu, jer imaju mešovitu robu po dobrim cenama. Ima ih u Vranju, Nišu, Mirijevu, Smederevu... Valjda im je isti kod na svim terminalima, mogao bi svakako još neko da proba, a ova moja informacija je iz jednog niškog diskonta.

Evo, ko neće u slatku kuću ili restorane, može 5% da uštedi na Guarani ili papirnim maramicama.
Screenshot_20250930_200329_Facebook.jpg

Misliš na PerSu supermarkete?
Ne, PerSu je sasvim drugi član asocijacije DTL, ali koncept je isti: manje prodavnice svega i svačega, tj. diskonti. Zato to i jeste fora, odeš u Leon (jedinu prodavnicu u Beogradu imaju u Mirijevu, da ponovim) i kupiš npr. kućnu hemiju, a MasterCard smatra da si bio u nekoj prodavnici slatkiša i udeli ti povrat od 10%. Ne znam koji je PerSu-ov MCC, ali za Leon imam dojavu (izvor je UniCredit-ovo mobilno bankarstvo) da je taj navedeni, što eto, ima logike kad se uzme u obzir Leonova istorija kao konditora, pre prelaska u markete/diskonte.

Valjda im je isti kod na svim terminalima, mogao bi svakako još neko da proba, a ova moja informacija je iz jednog niškog diskonta.
Leon Mirijevo 5441 a imaju i prodavnicu na Smederevskom putu kada se krene ka Kaluđerici.

Nazad
Vrh Dno