Odigrao i ja ovo. Bogami uzela mi je 150 sati intenzivnog igranja, međutim realno tu ima dosta manje sadržaja. Ogromna minutaža ode na gledanje animatika od kojih mi je zbilja muka pripalo jer ne mogu da se prekinu a traju definitivno duže nego što bi trebalo. Takođe ima dosta generičkih misija koje sam isprva igrao a kasnije batalio i dosta misija koje su potpuno bezvezne i očajno organizovane. Bismislena šetnja po galaksiji da bi odneo nekome nešto, pffff :S:
Da bude stvar još gora igra ima i neke krajnje iritantne deonice. Potpuno je nejasno zbog čega je neophodno popeti se na brod da bi čitao email koji jelda neizostavno podrazumeva gledanje tupavog animatika. Zatim slede meniji koji su blago rečeno očajno koncpirani. Umesto da misije budu objedinjene po planetama jer bi to bilo itekako preglednije da je tako, ovde je to podeljeno u 4 grupe koje su nepovezane i zbilja je ponekad teško pohvatati redosled. Između ostalog to i jeste razlog zbog čega sam igrao više nego što je potrebno. Dosta često mi se dešavalo da odem sa jedne planete na drugu da bih odmah po iskrcavanju skontao da mi je na predhodnoj ostalo još nezavršenih stvari. Dakle kada se sve ovo uzme u obzir ispada da sam najviše vremena potrošio na razgledanje, što je u principu loše. Kada se na ovo doda i lista bagova kojih svakako ima pregršt i drastičan pad perfomansi u pojedinim momentima jasno je zbog čega je igra ocrnjena na kvadrat. :smoke:
S druge strane ipak moram reći da postoje stvari koje zaslužuju da budu pohvaljene. Dakle nije sve crno. Ideja za igru je sasvim solidna i zapravo je prirodnije zaokružena za razliku od originalne trilogije gde je izvorni koncept bio nemoguća misija, praktično i teoretski. Ovde je to malo svedenije i spušteno je na neki nivo koji je po meni normalniji i daje ti zapravo realne šanse. Manjak resursa koji prati neizvesna situacija između raznih sukobljenih frakcija i ostvareni kontakt koji se drži na staklenim nogama sa Angara rasom, zapravo je prilično dobro postavljen zaplet koji je dodatno začinjen činjenicom da nije poznat status preostalih arki. Radnja se u nastavku postapeno razvija i to je prilično dobro koncipirano. Jeste, dijalozi su u pojedinim momentima preterano svedeni i tupavi a i to flertovanje sa svim rasama i osobama istog pola je dubiozno ili bolje rečeno potpuno nepotrebno, no neralano je bilo zaočekivati da će tu nešto biti promenjeno jer je mogućnost izbora suštinski gledano osnovni koncept ove igre. Takođe je izbor oružija popriličan i da budem iskren nisam isprobao ni trećinu onoga što je u ponudi, premda bih ja bio srećniji da je oružija daleko manje a raznovrsnih neprijatelja daleko više, no dobro... šta je tu je...
Ono što je meni posebno zanimljivo bilo za videti je Frostbite engine na delu. Dakle vizuelno igra je atraktivna. Žao mi je što nije bilo više deonica koje podrazumevaju gejmplej koji će biti smešten u komplekse i građevine jer engine u tom delu briljira a takođe je u zatvorenom prostoru i FPS daleko veći. Što se otvorenog prostora tiče, on oscilira. Recimo Kadara je očajno urađena. Jedva sam dočekao da otkačim tu planetu, dok sa druge strane misija koja se odigrava na vulkanskoj planeti izgleda fantazija ili recimo pustinjski Elaaden koji me neodoljivo podseća na Star Wars - Tatuine. Činjenica je da nema previše biljaka što malčice osiromašuje deonice na otvorenom ali to je i logično jer su planete u fazi teraformiranja pa je čini se neralno očekivati tako nešto ali je zato životnjski svet mogao biti raznovrsniji (iste životnje se pojavljuju na svim planetama). Drevne vanzemaljske građevine su dovoljno intrigantne i drugačije od svega što je opet plus. Sve u svemu treba skinuti kapu ljudima koji su dizajnirali ovu igru.
I na kraju se postavlja pitanje vredi li na ovu igru trošiti vremena? Isken da budem sad mi je žao što nisam odigrao glavnu misiju prvo i batalio je, jer ovo sve ostalo sa strane je manje više boarnija bez koje se itekako može. :trust: