Šta je novo?

Mapiranje prepreka za razvoj e-trgovine

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

smarkovic

Slavan
Učlanjen(a)
23.06.2005
Poena
309
Dragi prijatelji,

pokrenuo sam diskusiju o problemima sa e-trgovinom na DPT (http://bit.ly/aMEImN) i ES (http://bit.ly/9Oz6GF) forumima, pa mi je skrenuta pažnja da se i na Benchu pričalo o sličnim temama. Zato otvaram priču ovde i evo o čemu se radi:

Kao što možda (ne)znate, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo i Ministarstvo trgovine i usluga uspostavili su dosta dobru saradnju tokom proteklih nekoliko meseci o povodu rada na novoj Strategiji razvoja informacionog društva u Srbiji, koja je predvidela usvajanje akcionog plana za uklanjanje prepreka za e-trgovinu. Ova strategija usvojena je tokom leta na Vladi, što znači da imamo zeleno svetlo za nastavak akcije.

Okvirni plan tokom narednih par meseci je da MTID i MTU naprave što detaljniju/jasniju mapu prepreka za razvoj e-trgovine u Srbiji, kako bi svima postalo jasnije šta su najveći problemi, koja regulativa treba da se menja/dopunjava, ko je za taj posao nadležan/odgovoran, koliko je vremena/para potrebno, koji su prioriteti itd.

U okviru ovog procesa potrebna nam je Vaša pomoć, posebno imajući u vidu da se ovaj forum u značajnoj meri bavi temama e-trgovine i da se na njemu okupljaju oni koji od toga žive (ili bi voleli da mogu da žive)

Osnovne grupe pitanja su:

1. Sa kojim problemima se suočavaju trgovci i pružaoci usluga u procesu prodaje roba i usluga (kako u veleprodaji, tako i u maloprodaji):
- na domaćem tržištu, domaćim fizičkim i pravnim licima
- u inostranstvo (izvoz), stranim fizičkim i pravnim licima

2. Sa kojim problemima se suočavaju krajnji kupci, domaća fizička i pravna lica kada kupuju robu i usluge:
- od domaćih trgovaca i pružalaca usluga
- od inostranih trgovaca i pružalaca usluga

3. Koji su to drugi problemi koji usporavaju, ograničavaju ili na drugi način štetno utiču na brži razvoj e-trgovine, na primer u oblastima:
- pružanja/korišćenja infrastrukturnih usluga (ISP, hosting itd)
- ugovornih odnosa (osiguranja, reklamacije, garancije itd)
- administrativnih procedura: registracije firme, vođenja knjigovodstva, obračunavanja poreza itd.
- finansijskog poslovanja (načini plaćanja, domaći i strani payment provajderi itd)
- logistike/dostave

Idealno bi bilo da u ovoj temi imamo samo poruke koje se bave što preciznijim identifikovanjem problema, a eventualnu diskusiju o problemima premestimo u neku drugu temu.

Pošto znam da je na ovom forumu u prošlosti bilo dosta diskusija koje su se vodile na temu raznih prepreka za e-trgovinu, bio bih vam vrlo zahvalan (naročito moderatorima) ako biste u ovoj temi poslali linkove na te teme ili direkne linkove na individualne poruke koje opisuju neki problem.

Takođe, pravilo je: što preciznije - to bolje. OK je da opišete slobodnim stilom šta vas 'boli', ali bi još korisnije bilo ako možete da navedete koji zakon/pravilnik ili koji član zakona/pravilnika je uzrok problema, koja institucija sprovodi neku problematičnu proceduru itd.

Naravno, slobodno pošaljite i opise svih eventualnih nedoumica u vezi sa e-trgovinom koje vam zagorčavaju život ili u praksi dovode do toga da se regulativa nekonzistentno primenjuje (takva situacija često nastaje kada neko pitanje nije zakonom regulisano ili je regulisano tako da ostavlja prostor za različitu interpretaciju od slučaja do slučaja/opštine do opštine itd).

Ako biste nešto želeli detaljnije da elaborirate ili pošaljete neki veći attachment, moj email je [email protected] i raspoložen sam za prijem tona papira

Takođe, biće prilike da se uskoro vidimo uživo i popričamo na ovu temu na predstojećem BlogOpenu www.blogopen.rs (Novi Sad), konferenciji eTalk www.etalk.rs (Subotica) i BizBuzzu www.bizbuzz.rs (Niš). *** Obratite pažnju da priča uživo NIJE ZAMENA za notiranje problema u pisanom obliku u ovoj temi ***

I na kraju, ja se lično ne sećam da je neka državna institucija skoro pitala ljude koji se bave e-trgovinom "Šta država treba da učini za Vas", pa mislim da je ovo zlatna prilika koju svakako treba iskoristiti ;)

Hvala unapred i pozdrav,
Sloba

Čovek se polomi da postavi linkove na svim mogućim temama gde se samo pomene "e-" od "e-shoping" , a S.Marković otvori temu ovde :) :) :)

Dakle, prvo i osnovno, šta mi tražimo, da se Evica R. premesti, da više nema kontakta sa carinjenjem .....

Čovek se polomi da postavi linkove na svim mogućim temama gde se samo pomene "e-" od "e-shoping" , a S.Marković otvori temu ovde :) :) :)

:D

Pa neko je morao da se potrudi da obavesti ljude. :)

Ja mislim da nije lose imati jednu temu u koju ce se koncentrisati svi problemi koji imaju veze sa 'e-'. Najbolje da se prezentuju problemi za koje je zaduzeno samo ministarstvo u kome radi g. S.Markovic, a onda i svi ostali problemi jer verujem da ministarstva moraju da saradjuju medjusobno, posto smo mi drzava koja problem voli da razvuce na 100 mesta. Pa ti onda treba i 'koordinator' da sve njih 'poveze'. :)

Da je svakom pravnom licu omogućeno otvaranje merchant account-a za procesiranje kreditnih kartica.

Da može da funkcioniše PayPal.

Da mogu e-bankingom sam da pošaljem wire transfer drugoj firmi u inostranstvu.

Da ne moram da popunjavam dokument o deviznom prilivu.

Prve dve stvari posmatram kao sabotažu razvoja društva od strane države. Druge dve kao sporedne posledice pregojenog birokratskog aparata.

Gospodine Markovicu,
Drago mi je da vidim da krajem 2010. Srbija 'mapira preprepreke za razvoj e-trgovine'. Fasciniran sam setom pitanja koje ste postavili. Zar zaista mislite da je hosting i ISP prepreka nekome ko se bavi prodajom roba i u sluga na taj nacin? Odgovori na prvi i drugi set pitanja su shareit.com 2co.com regnow.com i ostali b2b i b2c servisi. Posto se vec obracate ljudima koji to rade ili bi, kako sami kazete, voleli da rade , bilo bi uvidjajno da pretpostavite da oni znaju vise od vasa dva ministarstva. Sudeci po pitanjima koje ste postavili, ili ne znate ili necete da resite problem na jednostavan nacin.
Kao sto rece SoulFly:
merchant account
paypal u Srbiji
Tako jednostavno.
Eto, gospodine Markovicu, mi smo vec 'mapirali probleme' za vas i postedeli vas velikog truda.
I to vam govori neko ko od toga zivi.
Ron

Poslednja izmena:
Nemoj bre, čovek nam sad došao na forum, a ti ga odmah isproziva ..... lagano .....

Pogledati temu "Čik pošaljite nešto ako možete van Srbije":
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=238416

I meni su naplatili carinu kada sam slao majicu Partizana drugaru van zemlje.

Predlog za mapiranje prepreka (za recept je potrebano jedno poslepodne, ali ajde da kazemo 1 dan posla):
-staviti par carapa u kovertu i poslati na bilokoju adresu napolju
-naruciti bilo sta online sa nekog shopa van Srbije
I siguran sam da se na osnovu ta 2 iskustva mogu izvesti nepogresivi zakljucci o zaje*ancijama prilikom uvoza-izvoza za sitne ribe (nas).
Jedan dan!

Poslednja izmena:
Ko čita pobeđuje ;)

postoji koncept koji se zove uporedno pravo. pogledajte kako se to radi u zemljama koje imaju veci prosecni zivotni vek od nas, nije to nikakva tajna. dok vam mi sve izmapiramo, a vi primate platu, pa dok se sve to sroci, progura pored raznih rezolucija i ustava i konkretizuje ostace istina koju necete cuti od uciteljice - ko se odseli odavde pobedjuje.

ali da kazem i nesto konkretno, da ne propustim 'zlatnu priliku':

kao fizickom licu smeta mi sto ne mogu lako da placam robu i usluge preko interneta (paypal) i sto placam visoke carine i poreze cak i na robu koja nije od strateskog znacaja za drzavu i monopoliste. i sto je ceo sistem arhaican, spor, nepouzdan i konstantan podsetnik na strasnu proslost.

kao potencijalnom prodavcu roba i usluga smeta mi sto bi morao da se dovijam, lazem i varam sto domace, sto strane institucije, umesto da se posteno bavim postenim poslom. cuo sam da se kod nas ne moze legalno izvesti softver preko interneta, vec da ovdasnji programeri s vremena na vreme sednu u kola i predju granicu sa diskom koji prijavljuju cariniku i vracaju se nazad. je li to jos uvek istina?

lepo je to sto se interesujete, svaka cast ako bude nesto od toga, ali spremite se da podnesete i nesto besa izgubljene generacije. ovog lepog septembra, 2010. godine...

Mene je uvek impresionirala tromost sistema u Srbiji. Zemlja od 7 miliona teze se prilagodjava nego kina sa 1.2 milijardi ljudi, meni je to stvarno fascinantno. Ali opet, od celog politickog establismenta (a i drustva uopste) verujem da je 1% cuo za paypal a o tome koliko ih zna cemu sluzi ne smen ni da razmisljam. Samim tim postaje jasnije zasto ih ne zanima cela prica, a koga zanima treba da shvati da ovo nije zdrava sredina za njega...

Kao što rekoše ljudi pre mene:

1. PayPal - konačno otklonite prepreke kako bi došao kod nas; ne mogu da verujem da se npr. BiH nalazi u sistemu, a mi ne.
2. Ukidanje šacometrijskog metoda carinjenja - znam šta pričam, mali milion puta su mi unapred carinili robu po carinskoj osnovici koja nema blage veze sa cenom koliko je roba stvarno plaćena - ne priznaje se cena polovne robe sa eBay-a, a kao osnovica se uzima cena novog proizvoda, što je flagrantno kršenje mojih prava, pa na kvadrat - usmeno mi je rečeno u Savskoj da im je dato ovlašćenje (i napomena) da udaraju koju god cenu, samo da mogu da je dokumentuju, npr. sa interneta, pa carinici onda kako ko, po slobodnoj proceni, kako se zalomi
3. Plaćanje pdv-a na ocarinjenu robu na koju je već plaćen pdv???? Mislim, fantastičan sistem, šta reći, platiš robu sa sve pdv--om, to jasno stoji na invoice-u koji doneseš, a onda ti carinik kaže puj pike ne važi, nisi platio pdv kod nas, boli nas uvo što si platio Amerikancima, plati još jedared, ali prvo taksu, pa carinu, pa sve sabereš i na to još naš pdv.

Ako se misli na zaštitu domaće robe ovim se samo štite domaći monopolisti i njihove deračke marže.

hint: za vikend idem u Budapest da kupim foto-aparat; kod nas 1100 evra ceo sistem, kod prodavca koji nelegalno uvozi, pošto sam zvao Panasonic i rekli su mi da oni G seriju ne uvoze - nema servisa. U Budapest-u taj isti, sa pdv-om 730 eura, pa kad odbijem pdv, ispod 600. Dakle, meni se isplati da sednem u kola, platim gorivo i putarine i ostaće mi u džepu da kupim jedan pristojan "*****". Eto gde mi živimo.

Pozz i sretna Vam mapa puta, nadam se da ćete "izmapirati" brže, no ovi što prave koridore po Srbiji...

p.s. i lepo je što ste on-line trenutno, ali bi bilo još lepše i odgovoriti nešto, ne samo čitati (ako čitate, ako ne, izvin'te moliću lepo), toliko postavljenih pitanja, bar neka zavređuju neki odgovor

Poslednja izmena:
Gospodine Markovicu, dobrodosli. Hvala na interesovanju, videcemo da li ce ono proizvesti i neke konkretne rezultate.

Sto se mene tice, pre svega je neophodno ukinuti bespotrebno komplikovanu proceduru slanja polovnih i licnih stvari u inostranstvo. Mogu da razumem da prilikom izvoza robe (prodaja pravnim licima u inostranstvu) treba odraditi izvozno carinjenje, ali cemu komplikacije prilikom slanja nekoliko cd-ova, knjige i slicnih stvari fizickim licima napolju? Ovo mozda nije direktno vezano za samo pitanje trgovine, ali moze se ticati i toga. Na kraju, ako stvari koje stizu sa zapada postom, cak i velikih on-line trgovaca (poput amazona), ne podlezu pod njihovu standardnu proceduru izvoznog carinjenja, zasto se na tome insistira kod nas? Dakle, olaksajte protok robe postom.

Sto se tice "uvoza" tj. primanja posiljaka iz inostranstva, ako u carinskom zakonu stoji da "stampani i snimljeni materijal iz oblasti kulture" ne podleze carinjenju, zasto se carini kada sa amazona stigne par knjiga ili nekoliko cd-ova (cak i malih vrednosti, 20-30eur)?

Toliko za pocetak od mene.

Poslednja izmena:
Dragi Slobo, :d (***. tako se čovek zove)

Super je što je neko došao da nas udostoji posete i postavi par pitanja vezana za naš stav na ovu temu.

Ne želim da mračim, ali voleo bih da ovo nije (ne znam da li jeste) neki "finansirani" projekat istraživanja javnog mnjenja, a ustvari se ispostavi da je to trla baba lan da joj prođe dan.

1. Sa kojim problemima se suočavaju trgovci i pružaoci usluga u procesu prodaje roba i usluga (kako u veleprodaji, tako i u maloprodaji):
- na domaćem tržištu, domaćim fizičkim i pravnim licima
- u inostranstvo (izvoz), stranim fizičkim i pravnim licima
PayPal. Čini mi se da je SvetKompjutera, dosta davno pisao o delegaciji koja je posetila pokojnog premijera Đinđića u vezi PayPal-a i sličnih stvari. To je bilo 2003. godine. Danas 7. godina kasnije, neko se interesuje. Plašim se da ne počne da se interesuje više nego što treba. Kao što dokon svet iz RNIDS uvodi ćirilične domene. Oni su očigledno utvrdili da 90% populacije kuca ćirilicom. Prema mojoj, slobodnoj proceni, do 5% kuca ćirilicom, oko 20% latinicom i svi ostali tvz. ošišanom latinicom. Pogledajte na svim većim forumima i biće vam jasno tj. trebalo je njima da bude jasno.

2. Sa kojim problemima se suočavaju krajnji kupci, domaća fizička i pravna lica kada kupuju robu i usluge:
- od domaćih trgovaca i pružalaca usluga
- od inostranih trgovaca i pružalaca usluga
Sad, ako mi napišemo da su carinici funkcionalno nepismeni ljudi i da aršine primenjuju kako stignu, ode koje milionče naših poreskih dinara na njihovo usavršavanje.

Sa druge strane, ako kažemo da je problem to što nemamo normalan transfer novca iz zemlje u inostranstvo i obratno, bez da nas banke "ošure" za transakciju. Dinkić će nekoga od nas da likvidira.

Ja ne mogu da naručim knjigu (štampanu) pošto prelazi 20 USD, bez da ona dok stigne kod mene na tih 20 USD ne bude još 60-70 evra dažbina.

Ukratko, odgovor na pitanje br. 2. jeste PayPal.

3. Koji su to drugi problemi koji usporavaju, ograničavaju ili na drugi način štetno utiču na brži razvoj e-trgovine, na primer u oblastima:
- pružanja/korišćenja infrastrukturnih usluga (ISP, hosting itd)
- ugovornih odnosa (osiguranja, reklamacije, garancije itd)
- administrativnih procedura: registracije firme, vođenja knjigovodstva, obračunavanja poreza itd.
- finansijskog poslovanja (načini plaćanja, domaći i strani payment provajderi itd)
- logistike/dostave
PayPal.

Voleo bih kada bi zakonoklepci prilikom svoje primarne delatnosti (pisanja zakona) mogli barem jednom da razmišljaju o ljudima koji žive u ovoj državi, a ne o firmama koje su im dale donaciju za predizbornu kampanju.
Da pokušaju da olakšaju život, ne da ga ugnjetavaju.

Kada pročitam sve što sam napisao, ispada da karikiram stvar i teram šegu, ali to nije niti cilj niti poenta.

Jedino što treba da znate, jeste da mi (verujem da govorim u ime svih nas ovde, ako sam se ogrešio o nekoga, neka se javi, izvinjavam se unapred) želimo da imamo leveled playing field. Isto što i svi drugi imaju, niti manje privilegija/obaveza, niti više.

Mada, osećam da ćete negde down the line da se sližete sa velikim provajderima i da ćete Telekom da štitite ko ugroženu vrstu dok ne bude ušao u proces privatizacije, pa će zakon biti krojen prema njihovim merama. Posle... Pa, posle će biti kako mora...

--
Sa dozom neverice,
Nemanja

Mogu da razumem da prilikom izvoza robe treba odraditi izvozno carinjenje, ali cemu komplikacije prilikom slanja nekoliko cd-ova, knjige i slicnih stvari?

Ja ne mogu ni to. U stvari, neka rade, ako im se radi, neka provere da li u pošiljci nije ikona, arhološke iskopine, stari novac i slično. Ali ne da to bude tako bezobrazno naplaćeno, a navodno to ne postoji. I ne da ja odem u poštu i da mi ladno kaže "ne može da se pošalje katica!" Ej, bre, memorijska kartica za konzolu, igračka.

-staviti par carapa u kovertu i poslati na bilokoju adresu napolju
-naruciti bilo sta online sa nekog shopa van Srbije
ovo je i meni palo napamet. uz to mogu da probaju da prodaju parce softvera nekom iz inostranstva, neki web dizajn, nesto kreativno... sa sve registraciom firme, sredjivanjem poreza, zdravstvenog osiguranja, finansijskim transakcijama sa inostranstvom za pravna lica itd.

Pre svega, drago mi je što se diskusija razvila i hteo bih da se zahvalim svima na korisnim predlozima/opisima. Diskusija je i dalje otvorena! :)

@ron
Mala napomena: nema potrebe da mi persiraš -- em nisam dovoljno mator, em sam već dugo godina po forumima tipa ES, DPT, Bench, pa ljude koji ih posećuju smatram sebi bliskim i zato sam temu započeo sa "dragi prijatelji" :) BTW, ako nekome prepiska na forumu deluje isuviše formalno, može da mi piše preko Twittera (http://twitter.com/smarkovic) ili Facebooka (http://www.facebook.com/smarkovic) ;)

Što se tiče opaske o mapiranju problema tek leta gospodnjeg 2010. sve što mogu da kažem jeste da saosećam sa tobom i tvoj bol osećam kao svoj ;) I meni je žao što niko do sada nije napravio sveobuhvatan popis problema, utvrdio njihov tačan izvor i prirodu (pravnu/političku/tržišnu/neku drugu), niti formulisao neka rešenja koja bi se primenila u zemlji Srbiji. Voleo bih da je drugačije, da uopšte sada ne pričamo ovim povodom... ali, tu smo gde smo i nema 'leba od kukanja... ;)

@Nervozni Postar
Bojim se da za takve eksperimente nema ni vremena, a ni naročite potrebe. Koliko vidim, na ovom i sličnim forumima ima dovoljno ljudi koji mogu da objasne probleme iz sopstvenog iskustva ili pošalju link na drugu temu ili blog sa više detalja.

@Bahati [SiD]
Uporedna pravna i poslovna praksa jeste korisna za analizu (i niko ne kaže da toga neće biti), ali to nije magični štapić. Cilj je da, na osnovu opisa, pravo napravimo ispravnu dijagnozu problema, pa tek onda formulišemo odgovarajuće rešenje. Džaba ti prepisan zakon, ako se njime ništa ne rešava. Takvih primera imaš milion u Srbiji, a možda najbolji primer je važeći Zakon o elektronskoj trgovini (koji je divno preuzet iz prakse razvijenih zemalja EU, ali je malo koji problem e-trgovine u Srbiji rešio...)

Takođe, svakako ne prihvatam da moram da budem "spreman da podnesem i nešto besa izgubljene generacije". Ja nisam nekakav birokrata/politikant od karijere, koji je došao da vas ovde 'bari' za glasove ili nešto obećava. Mene vaši glasovi ne interesuju ;) Ja jesam pripadnik te "izgubljene generacije" i vaš bes je i moj bes. Ono što me interesuje jeste da steknem što širu sliku o problemima u praksi, da se što bolje pripremim i pokrenem kod državnih organa priču o temama za koje su oni nadležni. Naravno, u granicama mojih mogućnosti, koje nisu velike, ali nisu ni beznačajne. Uvek će biti onih kojima nešto neće biti po volji, neke stvari ćemo dobiti brže, neke sporije, ali mislim da je najgore održavanje sadašnje situacije u kojoj se malo toga pouzdano zna i malo toga funkcioniše kako treba, a ne zna se ni ko, ni kada, ni kako će da pomeri stvari sa mrtve tačke...

@Kraken
OK, recimo da mogu da se složim sa tobom, ali ne vidim kako će nam zbog toga biti lakše... Zato bih voleo da manje pričamo o nesrećnoj prošlosti i radije vidimo šta konkretno možemo da uradimo kako bi nam postalo bolje.

@RingeRaja
Cilj priče o popisivanju problema upravo i jeste dolaženje do odgovora na pitanja "šta je uzrok problema", "šta su moguća rešenja" i "kako ih sprovesti u praksi".

@sirNemanjapro
Ovo nije nikakvo finansirano ispitivanje javnog mnjenja ili bilo šta slično... takođe, moja ideja o mlaćenju prazne slame radi prekraćivanja vremena svakako ne podrazumeva učestvovanje u ovakvim diskusijama ;)

Pozdrav,
Sloba

@smarkovic

ne kazem da ce bes ispravno biti upucen na tvoju adresu, nego da ce ga biti i da treba da si spreman na to. posebno ako u 2010-oj pricas o zlatnim prilikama da kazemo onima koji su na drzavnoj sisi kako da rade svoj posao. ;)

ako te vec licno pogadjaju ovi problemi malo prilagodi jezik jer, svaka cast izuzetcima, retko ko moze da se uzdrzi od neproduktivne tirade. kazi: "sta da prenesem onim matorim prdonjama kojima se stolice drmaju, jer im biracko telo umire, a vi mladji ih mrzite iz dna duse". ;) neka vide ljudi da besneti ovde ima smisla koliko i vikati na saltersku sluzbenicu u opstini...

elem, ne verujem da se celokupna online aktivnost u razvijenom svetu oslanja na jedan zakon. prepisite i te druge, posle cemo da izmisljamo toplu vodu, u skladu sa mentalitetom. to, nekoliko prakticnih eksperimenata i nekoliko ociglednih stvari trebalo bi da je sasvim dovoljno za "mapiranje". ako naleti neko ko zna tacno u kom clanu kog zakona je problem dobro i jeste, al' to mi ne deluje toliko bitno s obzirom na to koliko sveobuhvatne promene su neophodne.

Kao i ostali:

Da profunkcionise PayPal (=> Saradnja sa PayPal-om)
Da profunkcionise Google CheckOut (radi kupovina preko Google CheckOut-a iz Srbije, za razliku od PayPal-a, ali ne moze se registrovati Merchant account iz Srbije) (=>Saradnja sa PayPal-om)
Regulisati carine i carinike (problemi vec opisani u ovom i drugim threadovima)

Ono sto bi valjalo da uradis je da napravis neku sistematizaciju informacija koje si prikupio ovde. Ovako ljudi daju predloge i nemaju feedback da su procitani i sl.

@jox
Trenutno prikupljam materijale sa raznih mesta (forumi, ono što mi stigne na mail u obliku prezentacija, skeniranih dokumenata itd), pa ću na jednom mestu objediniti sve to.

Pozdrav,
Sloba

pozdrav,
za pocetak PAYPAL, i to sto pre, posle cemo lako, bar sto se tice mojih trenutnih potreba ;)

Lepa tema, da se i ja javim, jedan od ogromnih problema je i
- ZAKON O SPREČAVANJU FINANSIRANJA TERORIZMA
koji nema nikakve veze sa terorizmom.
Taj zakon je napravljen da bi se sprečio odliv novca iz države.

Početkom godine sam trebao da putujem u Nemačku i nedelju dana ranije obiđem par onlajn prodavnica i narucim robu, viza kartica mi ne prolazi pa se čujem sa Nemcima i posalju mi IBAN i SWIFT kodove. Ja sav srećan u Rajfajzen banku i tad kreće lagana agonija...
- pa sta ste to naručili ? (sa osmehom na licu pokušam da objasnim gospođi )
- pa šta će vam to, zar nema kod nas,
- a ko je to ? (mislila je na firmu kojoj sam pokušao da platim)
- koja im je adresa (fizička) ?
- a vi nemate profakturu ?
...

tako da ja taj zakon vidim kao glavni problem

Poslednja izmena:
Previsoka carina na racunarske komponente (28%, ovu sam informaciju dobio ovde na forumu) dok je u Rumuniji 19% i takodje postoji mogucnost da se nas paket "zagubi" bas na nasoj carini iako je presao pola sveta. Pa bas zbog ovih gore razloga drzava je mogla da profitira na meni 200$, ali ipak to se nece desiti :).

Paypal bi trebao da proradi, ali ja zbog jako "malih" taksi, samo bih kupovao stvari u digitalnom obliku (tipa keygen za neku igru itd.).

Srbija i Makedonija će zajedno poslati zvaničnu notu kompaniji „PayPal“ kako bi što pre došla na ovo tržište i ponudila svoje usluge.

izvor

Citiracu jedan od komentara sa B92 sajta na vest da Srbija i Makedonija zajedno pozivaju Paypal da dodje.

•U 90% drzava za koje Paypal pruza svoje usluge nije ih niko specijalno zvao da dodju nego su dosli sami, dosli bi i ovde da ova ludacka drzava ima normalne propise i zakone. Do skora je ova zemlja bila jedina od dve drzave u svetu iz kojih nije bilo moguce poslati novac putem Western Uniona nego samo primiti, sve to zbog nekih ludih propisa.
Da bih nekome poslao 20 eur u neku zapadnu zemlju iz svoje banke sa svog racuna morao sam dostaviti banci ili predracun za to sto zelim da mi kupi (npr cd) a koji naravno niko ne izdaje jer se prodaje u maloprodajama ili pak da mi je onaj kome novac saljem u najblizem srodstvu pa onda banka to moze da vodi kao tzv. familly support...
Dinkic je uveo svojh ludacki propis po kome sve vrednije od 20 EUR podleze carini da bi zastitio tajkune koji imaju monopol u ovdasnjim maloprodajama jer bi ljudi vrlo brzo poceli da kupuju stvari na amazonu i slicnim sajtovima posto su visestruko jeftinije pogotovo garderoba.
Artikli brendova koje zastupa Miskovic i slicni ovde su skuplji nego na zapadu visestruko pa tako npr Tommy Hilfiger kosulja koja se moze na amazonu kupiti za 20-30 USD u buticima domacih distributera kosta 80-100 eur...
a gospodin ministar je izasao u susret monopolistima da uvde to ludacko pravilo o carini na sve preko 20 eur koristeci kao razlog poslovanje kataloske prodaje Neckerman koja je pronasla rupu u zakonu po kojoj kataloske prodaje ne moraju da imaju fiskalne kase a roba ne podleze PDV-u. Da apsurd bude veci na propise i zakone u vezi sa PDV-om presudni uticaj je u donosenju imao upravo Dinkic...

... prema tome ukunite nebulozne propise, organizujte pravila poslovanja u zemlji kao sto je to u normalnim drzavama, ne ogranicavajte ljudima da raspolazu sopstvenim novcem, ne kreirajte zakone po narudzbinama domacih tajkuna samim tim svaka kompanija ce pozeleti da dodje u takvu drzavu i posluje u njoj. Do tada nemojte da pozivate Paypal jer da su procenili da ima smisla dolaziti odavno bi dosli sami posto se rukovode iskljucivo i samo svojim interesom a to je sto veci profit. U zemlji kakvu vi gospodo ministri kreirate takve kompanije nemaju racunicu da dolazi i posluju. Ovde dolaze samo oni koji se sa vama nagode da im iz dzepa sopstvenih gradjana obezbedite povoljnu subvenciju kako bi im ulaganje bilo sto manje, a vas caste provizijom sto ste spremni zarad sopstvene gramzivosti opljackati sopstvene sugradjane i zemlju koju predstavljate.
(Srle, 18. septembar 2010 15:08)

Dakle restriktivan zakon o deviznom poslovanju i kao i restriktivni carinski zakoni, netransparentan postupak carinjenja koji dozvoljava proizvoljnu arbitrarnost carinika, propisi pravljeni da bi razne lobi grupe ispunile svoj interes, a sve na stetu obicnih gradjana drzave Srbije...

U ostalom, sve je covek lepo napisao u svom komentaru. Need I say more...

Pozdrav :wave:

Kao što rekoše ljudi pre mene:

1. PayPal - konačno otklonite prepreke kako bi došao kod nas; ne mogu da verujem da se npr. BiH nalazi u sistemu, a mi ne.r

Izvini molim te, ali otkud tebi informacija da su prepreke otklonjene? Jel možeš da mi pošalješ link gde mogu pročitati opširnije o tome.

Ukoliko je to tvoja pretpostavka, voleo bi da mi pojasniš o kojim se preprekama radilo pa smo ih otklonili.

To što ne veruješ da je BiH u sistemu a mi ne, to je potpuno irelevantno. Mi ne znamo zašto je to tako (bar ja ne znam). Ja sam izneo svoju pretpostavku u drugoj temi koja je meni logična ali nemam nikakve opipljive činjenice kojima bi mogao da potkrepim tu pretpostavku.

Ona glasi ovako: mi smo mala zemlja trećeg sveta (nalazimo se u jugoistočnoj Evropi i nismo deo EU dok zemlje oko nas jesu) koja je prema informacijama koje su dostupne PayPal-u bila jako zločesta u prošlosti. Zapravo najveći broj transakcija obavljenih preko PayPal-a a da se vezuju za Srbiju su bile obavljane putem kradenih kred. kartica. Oni na nas gledaju kao na malo, zaostalo, rizično tržište. Bosna je takođe malo, zaostalo ali ne toliko rizično tržište pošto je Bosna i dalje pod međunarodnim patronatom. Da bismo mi prestali biti rizični mi moramo da se promenimo. Da promenimo zakone, smanjimo korupciju ili da pristupimo EU što je garancija da smo uradili prethodno pomenuto. Bugarskoj je omogućen PayPal po ulasku u EU, njih ne zanima toliko stanju u Bugarskoj, sama činjenica da je u EU je dovoljna. Mi smo više od decenije daleko od EU.

Do promene nekih zakona je došlo ubrzo po promeni političke strukture posle 2000. godine. Čak i kada bi mi sve zakone prilagodili zakonima EU opet ostaje pitanje primene tih zakona u praksi. Tu na scenu stupaju neefikasni sudovi i visok stepen korupcije. Na tom planu ne beležimo pomak godinama. Dok te probleme ne rešimo mi nećemo ući u PayPal ma koliko god mi njih moljakali ili čime se već služe naši političari u diplomatskih misijama. Ali sa druge strane, kada mi te probleme rešimo onda ćemo ubrzo postati deo EU i samim tim ući u sistem PayPal-a.

Cenim trud gospodina Slobodana Markovića ali mi se čini da je on uzaludan. Ne treba zaboraviti sasvim validnu pretpostavku o uvozničkom lobiju kome PayPal ne odgovara jer time delimično gube kontrolu nad situacijom.

Kada se uzme u obzir stanje u zemlji (opšta letargija koja vlada kako u običnom narodu tako i među državnom birokratijom), loš glas na kome se nalazimo, korupcija mislim da je dan kada će Srbija ući u sistem PayPal-a jednako dalek kao i datum pristupanja EU. A svi razumni i racionalni ljudi znaju da to neće biti skoro.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno