Šta je novo?

Manji upgrade, potrebne smernice (CPU+MB+RAM)

Pioneerko

Slavan
Učlanjen(a)
15.12.2005
Poena
320
Imam:
MSI K9N Neo-F v3
AMD Athlon X2 5200+
(ima sve u moja masina)

Planiram da investiram ~17.000 za novu plocu, proc i memoriju.
Da li za taj novac mogu da dobijem nesto bolje od postojeceg?
Naravno imam i VIP cene u nekim radnjama ;)

Markirao sam nesto tipa:
Gigabyte GA-MA770-UD3
AMD X3 Athlon II 425
DDR2 2GB 800MHz Patriot CL5 x 2
~17.500
ali prilicno sam siguran da cete mi smisliti nesto bolje za te pare.

Da li ova investicija ima slmisla, tj. da li je ova kombinacija koju sam predlozio jaca u odnosu na postojecu? Nisam nesto pratio AMD scenu u poslednje vreme.

Ja bih ti ovako generalno savetovao:
-nemoj uzimati ddr2, odsvirao je svoje, a kosta isto ili cak vise kao ddr3.
-jaca jeste, imas jezgro vise, noviju arhitekturu, pa se i na isto mhz oseti razlika (imam trenutno x245, pre sam imao 5000+@3ghz). x720 bi bio jos jaci zbog dodatnog l3 cache
-razmisli o integrisanoj grafici... mala razlika u ceni, a videces da ce ti kad tad trebati

Zasto da razmislim o integrusi, kad imam 9600GT?
Jel imas mozda neki konkretan primer sta da promenim, predpostavljam da si na neku ozbiljniju plocu sa ddr3 mislio?

mislim da imas istu takvu ga plocu samo negde u imenu ima nastavak T, tipa 770t ili tako nesto, e to znaci da podrzava ddr3, cak bi trebalo isto da kosta.

Integrisana grafika je korisna u sledecim slucajevima:
-kad ti se smuci igranje i shvatis da je za normalne primene integrisani ati 3200 sasvim dovoljan
-kad pozelis da smanjis zujanje, zagrevanje i potrosnju
-kad odlucis da hoces jacu graficku, prodas ovu sto sad imas, pa umesto da budes bez racunara, iskuliras dok ne kupis tu jacu...
-kad ti crkne graficka pa cekas 45 dana da se neki servis smiluje da ti je vrati...
Po cenama ploca sa 785 kosta nekih 1000 din vise od slicne sa 770, pa zato mislim da nije losa ideja imati graficku i kad ti ne treba, no ne moras|)

Hvala za savete.
Sto se integruse tice - ni jedna stavka mi nije zanimljiva (imam uvek neku rezervu u steku).
Ima i ova ploca sa T nastavkom, skuplja je oko 1200din. - ulazi u neplanirani trosak, ali je podnosljivo.
Ako bih uzeo nju i pomenuti procesor, da li bih napravio najbolji odabir? Mozda neki drugi proc?
Iskreno se nadam da ce postojati neke "osetne" razlike u odnosu na ovo postojece.

A sta je sa tom DDR2 koju vec imas?
Pitam jer si naveo da ti treba CPU, ploca i DDR2...

Ako imas priliku, potrazi X3 425 sa oznakom "AACYC" jer je to Deneb jezgro.
Ako budes imao srece moguce da otkljucas 4. jezgro ili cak L3 kes. Nisam siguran da li ih ima, ali te nista ne kosta da malo "istrazujes" ;)

Poslednja izmena:
Pa imao sam neku ponudu da sve nabrojane stvari prodam u kompletu, tako da bi mi trebala nova memorija. U svakom slucaju, malopre sam dobio informaciju da se dogovor izjalovio, tako da od ove transakcije verovatno nece biti nista.
U svakom slucaju u skorije vreme ce nesto morati da se uradi!

Pa imao sam neku ponudu da sve nabrojane stvari prodam u kompletu, tako da bi mi trebala nova memorija. U svakom slucaju, malopre sam dobio informaciju da se dogovor izjalovio, tako da od ove transakcije verovatno nece biti nista.
U svakom slucaju u skorije vreme ce nesto morati da se uradi!

Druze, ako vec imas 2X2GB DDR2, sve je jasno:
Ploca Gigabyte MA770-UD3 rev 2.0 i X3 425 (AACYC ako ima).

Razmisli eventualno o jacem procesoru ako ti ne treba DDR2 jer imas vise kesa za isti.
P.S. Posto Transcend ;)

Ja bih zadrzao tu ddr2, jer ipak imas 4g, sto je sasvim dovoljno za duzi period, prodaj cpu i maticnu i isprsi se za quad core i neku solidnu maticnu, i sa tim bi bio miran minimum 2/2.5 godine, a na prolece bocnes nesto sto ti odgovara iz najnovije generacije grafickih.

Za iste stvari koristim i ja svoj komp, a duplo je losiji od tvog. Nego, ako treba menjaj grafiku i to samo ako ne mozes da igras neku igru i menjaj hdd-ove jer ih verovatno punis redovno, ovo ostalo je cisto bacanje para ako ti ta masina na donosi pare.

Meni moja masina ne donosi pare pa sta sad treba da radim?
Prodam sve i uzmem neku kelerabu?

Postoje i ljudi koji vole da bacaju pare a da ne smatraju to bacanjem, vole da imaju neke stvari novije, modernije..

Zasto ljudi menjaju i kupuju nove modele telefona? Manje-vise, odavno svaki telefon pa i onaj od 50e zavrsava ono sta im je namena..

Ne valja ti taj nacin razmisljanja, svako ima neke svoje razloge zasto neke stvari radi na nacin na koji radi ;)

Vidi se da nisi ozenjen i da nemas decu.
Postavi prioritete u zivotu, osim ako nisi burzujcina pa nemas gde da potrosis visak para.

Kad puste bezvizni rezim odvedi devojcicu na vikend u Bec, a ne da kupis najnoviji i7 koji ce da ti sluzi samo da bi ga napisao ovde u potpisu i nizasta vise.

kao sto kazes, svako ima prioritete... takodje, svako bira nacine kako ce trositi svoje pare..

nemoj pogresno da me shvatas, covek nije trazio finansijskog savetnika, vec pomoc oko izbora...

:wave:

Poslednja izmena od urednika:
Ma OK je, obojica imate manje-vise dobre argumente! :D
Meni recimo nikad nije bilo zao u to da ulazem (pa cak i ako mi zivot ne zavisi od jacine konfe)...

Kao sto sam vec pomenuo, na zalost dil je otpao, tako da za sad nista od upgrade-a. :(

Rasprava o tome ko ce na sta potrositi lovu je jalova i samo vodi u prepucavanje i "svadju".

Ja da imam love k'o drva, nikad ne bi kupio Ferari, a za Bec me za***i q.
Meni je i X2 4200+ S939 fino radio, ali me zuljala lova, pravio sam "uppgrade" i uppgrade, puk'o lovu, a razliku skoro da ne primjecujem :S:.
Bar sam nesto naucio (a i nestalo love :p)

Moram ovo jos jednom da probudim iz mrtvih. Bicu kratak.

Da li trenutno postoji bolja kupovina za ~12k din od:
Gigabyte GA-MA770-UD3
+
AMD X3 Athlon II 425

???
Vidi da skrpis za Athlon II X4 620 (80e) i MSI 770-C45 (55e). Ja sam sad uzeo doticni CPU i uspesno otkljucao 6mb L3 cache-a. I jos to nije sve, na def.voltazi ide na 3.5GHz :D sa sve 6MB L3 cache-a
MSI 770-C45 je najjeftinija ploca koja ima ACC u BIOS-u, koliko sam ja saznao.
Za 80e dobijas full Phenom II

I to je prilicno zanimljiva varijanta, ali za sobom povlaci i kompletno menjanje ram memorije.
To mi se bas i ne radi.
Takodje, ova Gigabyte ploca mi deluje ipak kvalitetnije (mozda se nisam dobro izrazio, ali recimo da sam mislio da je bolja klasa).

ne vidim razloga da ddr2 ploce nemaju ACC. ACC je odlika SB710 i SB750 southbridgeva.
Ja sam uzeo GA MA770T-UD3P koja je DDR3 pandan toj ploci i ima ACC.

GA MA770-UD3 Rev2.0 ima SB710, tako da bi trebala imati ACC u biosu. Gigabyte koliko sam video ne skrtari sa tom opcijom kao Biostar, MSI..
Verzija biosa FB, datuma 2009/06/12, dodaje u odnosu na staru verziju biosa
1. Update ACC code and CPU ID (Support AGESA 3.3.2.4 code for Phenom X3 CPU)
U najnovijem beta FGC biosu dodaju i
Add CPU Core Control option
a kod mene je ta CPU Core Control opcija u ACC delu biosa..
Ti jos malo potrazi testova te ploce po netu ali sasvim sam siguran da imaju tu opciju..
Ovo sam nasao na TweakTown forumu vezano za tu plocu
bios4.jpg

ono EC Firmware ti je bitno da moze da se prebaci sa Auto na Hybrid
Evo, prostudiraj malo temu..

Izvinjavam se na stalnom editovanju posta ali bolje tako nego da pisem post za postom..

Poslednja izmena:
Proucicu pa se javljam.
Ali koliko sam shvatio hoces od prilike da kazes sledece:
-da uzmem Gigabajtovu plocu koju sam i nameravao, ali da sa njom uparim X4 620 - tj da dodam jos tih 1600din razlike i da bi to moglo da bude jako dobro po mene?! :)

imas jeftinu,a dobru am3 ddr3 plocu sa sb710(ima acc) msi 770 c45 i kosta 55e i imas transcend ddr3 na 1gb 1333mhz za 1700dinara(uzmes 2x1gb) i dodas taj athlon2 620 x4 za 7500dinara i miran si za duzi vremenski period

imas jeftinu,a dobru am3 ddr3 plocu sa sb710(ima acc) msi 770 c45 i kosta 55e i imas transcend ddr3 na 1gb 1333mhz za 1700dinara(uzmes 2x1gb) i dodas taj athlon2 620 x4 za 7500dinara i miran si za duzi vremenski period

nema nigde jeftine ddr3.. tj.ima samo u cenovnicima.. 2gb transcend modul je preko 4k RSD.

@pionirko, da bas to sto si zakljucio.. ako ubodes 620-ku sa ispravnim keshom to je vr' - full Phenom II X4

Poslednja izmena:
bas cudno onda kako je burazer sebi narucio 2x1gb za 1700dinara po komadu,e sad mozda su njemu nasli jer radi u computerskoj radnji...mada kako vidim nije bas jeftina ni ddr2 memorija tj skoro da ni nema razlike u cenama pa mozda bolje da se uzme ddr3

Poslednja izmena:
Vrh Dno