Šta je novo?

malo o/c e2180 na Biostaru TP35D2

Da u pravu si, kod mene speedfan se malo zbuni jer ga nisam ni nameštao nešto :) .

Nego, super ti ovaj komp za male pare (mislim na cpu, ploču, ram), čak hoće malo i na 4Ghz nije loše ;) . I ja bih taj cpu za par meseci ubacio u biostara pa ali u 965pt samo ne znam da li ću baš uspeti da dođem blizu tvojih rezultata sa tim čipsetom.

qx-x je napisao(la):
Gorane, ono sto je potvrdjeno je to da je 1066 mhz vs 800mhz (u onim varijantama, da ne pisem sve ponovo) brze za 0,05 % i necu da grejem meoriju i celo kuciste zbog togas posto je na 850 na 2V ladna skroz, a na 2.2V prilicno topla. Na 1100 moze da ide na 5-5-5-18 na 2.3V, preko toga moze jos samo malo i jako se greje zbog povisenog napona. Takva je memorija, za 35e po modulu ne mozes bolje ni ocekivati, niti mi treba. .

Apsolutno si u pravu.Kad je razlika toliko mala,nema razloga da arcis ram sa 2.2V

BTW,dobar OC rezultat :).Jesu li te temp. normalne za Pent.E(mislim na full load)?

Poslednja izmena:
ma ljudi, nije to 3999mhz, to je bug, zato sam i okacio CPU-Z preko toga :p De bre 4ghz na ovom ubogom BOX-u sa alu jezgrom ccc :d

Sto se tice toga da li su temperature normalne ili ne - nem pojma :) Ovo je jedini pent koji sam ikada imao/licno probao. Na defaultu su poprilicno nize u load-u, mislim da nisu isle preko 52-53...ali jako je kratko radio na tom taktu :D samo do prvog restarta :)

Ma bre mislio sam na 3Ghz OC,ne 4Ghz :d.Znam da nema sanse da bude 4Ghz sa boxom.

Kad postigne 65+C prema speed fan-u,jel bas vruc kuler,ili je mlak?

pri dnu je vruc/topao, sta znam, nije tolko kolko je core, to je sigurno, pri vrhu kulera je ladan...jos sam ja stavio svoju pastu i ogulio onu zvaku...VELIKA je steta sto cooler nema bar bakarno dno, kontam da bi bolje radio i bio hladniji, pod bolje mislim na "manje napona za isti takt", radi on na 3ghz na default naponu, ali tu vec pocinje da se greje pa zato i kontam da mu treba bolje hladjenje da bi se izbeglo puno dizanja napona...

Poslednja izmena:
Da,bakarno dno bi dosta pomoglo.Ali ***a,nije lose ni ovako,vazno je samo temp. da budu pod kontrolom(bar u normalnom radu).

Poslednja izmena:
Snala bi trebala da je od konstruktivnog celika, ja nisam imao problema sa busenjem iste. Bice da je do burgija. Verovatno su bas, bas lose. Ajd montiraj to, pa da se "odsrafi" na 3.6Ghz. :D

Ma kupite bre Asus P5K-C sa P35 chipsetom i bog da vas vidi!

@nexilion:
e i ti gi ubode... koji je razlog za takvu izjavu u ovom post-u?

@gx-x: koliko ti bios ocitava temperature?

meni P965 sa e2160 u biosu prikazuje u idle ~30C, u Core Temp-u ~46C a u Speedfan-u isto kao i BIOS ~30C... te temp su na 300x9=2700mhz pri standardnim voltazama u mom slucaju...

Kad smo vec kod E2180 da li mi mozete reci ima li neke razlike u temperaturi kada se stavi 10 x 280MHz i 7 x 400MHz??? Znam da je bolji protok izmedju memorije i procesora sa 7x400 ali da li se vise greje procesor???

pri dnu je vruc/topao, sta znam, nije tolko kolko je core, to je sigurno, pri vrhu kulera je ladan...jos sam ja stavio svoju pastu i ogulio onu zvaku...VELIKA je steta sto cooler nema bar bakarno dno, kontam da bi bolje radio i bio hladniji, pod bolje mislim na "manje napona za isti takt", radi on na 3ghz na default naponu, ali tu vec pocinje da se greje pa zato i kontam da mu treba bolje hladjenje da bi se izbeglo puno dizanja napona...

Da,bakarno dno bi dosta pomoglo.Ali ***a,nije lose ni ovako,vazno je samo temp. da budu pod kontrolom(bar u normalnom radu).

Alo vas dvojca, jeste vi iz SK-a ispali? :d
Kakvo bakarno dno na BOX-u... :D Baš bi mu pomoglo u PM... 0.05°C :d
gx-x, uzmi ovo. ;)

Poslednja izmena:
@SStar:

koji ce mi to :p kad imam vodeno, evo montirao sam. veceras, jos se igram. Inace pomoglo bi malo bakarno jezgro

3600mhz @1.54V stabilno, dalje nisam ni isao, pogotovo zbog napona. idle na 3600 je 29C, full load 67C (orthos, OCCT je ~58C)

3520 na 1.5V 26C idle 65C orthos, (57C OCCT) load (u prilogu) deluje prilicno stabilno, tj prolazi sve testove, prosao je i 30min CPU test u OCCT-u, da li je 100% stabilan ili ne - ne znam

3450mhz na 1.47V, idle 24C, full load 63C orthos (57C OCCT)

3200mhz , 1.36V , smejurija, 52C orthos (47C OCCT) idle 24C (sobna je 20)

e sad, posto je vec kasno, skrasio sam se na 3450mhz, probacu da li moze i sa nekim malo nizim naponom, mada mi nije ni bitno :) ne greje se puno...
Spi na 3600mhz je 17.078s stim da je memorija bila na 5-5-5 (posto sam testirao CPU, nisam utezao sistem. Sve sam radio sa 8x multijem sto ce reci da je ploca bila na 460mhz fsb bez problema

Ovaj sto pomenu asus-a p35, pa jeste super je to ploca ali najjeftinija izvedba je gora od ove, a valjana izvedba je vise od duplo skuplja od ove moje ploce a nije ni blizu duplo bolja. Ne treba meni komp za vijanje spi rezultata ;) Tako isto mozemo reci: uzmes q6600 i Bog da te vidi...

Prilozi

• vodeno3200_orthos.jpg
    vodeno3200_orthos.jpg
    270 KB · Pregleda: 65
  • vodeno3520_orthos.jpg
    vodeno3520_orthos.jpg
    281 KB · Pregleda: 70
Evo i mene malo. Nego temperature su im chini mi se velike (box cooler).
Inache proc ide i stabilno na 3.2GHz, danas cu malo vise da se poigram, ovih dana sam se igrao sa grafickom.

verovatno ORTHOS stabilno setovanje (Nocas cu pustiti ORTHOS duze).

BURN / IDLE @3.0GHz

Nego dal moze ovo neko da rastumachi, dve razlicite voltaze i temperature u chetiri razlicita software-a, inache u BIOS-u sam postavio 1.3V za CPU

Poslednja izmena:
temperatura je ok (prva slika), tako je i meni, samo sa 1.3V (iskreno, default stabilnost nisam ni probao, odma sam mu malo dodao napona da budem siguran posto sam instalirao windows i to :p )

Sto se tumacenja temperatura tice, deluje mi kao da coretemp gresi zajedno sa intel programom, ali ako to nije tacno onda je temp prilicno visoka za idle, onih 28C iz speedfan-a mi deluje kao ok. Inace coretemp ne zaokruzuje temperature vec tek kad temp predje recimo 43 i ode na 44 on prikaze 44, dok recimo speedfan i onaj intel program zaokruzuju na 44 ako je temp 43.6

Inace, odlican T-junction :D

Poslednja izmena:

3.28GHz @410FSB

Nego, koliko moze da skodi onih 12.45V za +12V sa slike.​

Poslednja izmena:
manje nego onih 12.51 iz prethodnog tvog posta :p Mene bi vise brinula temperatura od 40 i kusur na idle, jesi probao da pustis orthos smal fft's tes sa prioritetom 9 na tome ? Mislim da ce ti zabosti komp u momentu, probaj pa javi :D

manje nego onih 12.51 iz prethodnog tvog posta :p Mene bi vise brinula temperatura od 40 i kusur na idle, jesi probao da pustis orthos smal fft's tes sa prioritetom 9 na tome ? Mislim da ce ti zabosti komp u momentu, probaj pa javi :D

Radio je ORTHOS@9priority jutros 2h i nije se zakucao, temperatura se kretalo do MAX 71C.

Jel Fan drzis na MAX non stop ili je na nekom AUTO rezimu.

Onaj EIST i C1 je iskljuceno, ali dal je to obavezno, to je kao kod AMD-a Q'n'Q sistem, sto je odlicno, jer kada je komp u IDLE rezimu nema potrebe da bude na MAX-imumu.
Dal prave problem sa EIST i C1 pro OC-u.

Pazi sad, evo ispod temperatura sa ukljucenim EIST i C1 i sve na def.
CPU Fan je na AUTO rezimu.
Everest (ikonice u donjem desnom uglu,sa desna na levo: MB, CPU, Core1, Core2, GPU...)

Everest, Intel Thermal i Core Temp prikazuju pri kao sto se vidi 1.2GHz, temperature u IDLE rezimu 42-43C, dok SpeedFun prikazuje 27C, a Easy Tune Centar (Gigabyte-ov software) prikazuje za CPU kao sto se vidi 31.

Pri LOAD-u (1.8GHz; slika ispod) stanje je opet isto. Everest, Intel Thermal i Core Temp prikazuju 59-60C a SpeedFun i Easy Tune 44-45C.

Kome da verujem.:wall:
Aj reci kolike su temp. kod tebe na def. setovanjima.

Takodje i naponi za CPU su razliciti, CPU-Z i SpeedFun prikazuju 1.26V, Easy Tune Centar 1.28V, a Core Temp 1.325V!!!:wall:

Evo ga i Gigabyte Easy Tune i njegov monitoring koji pokazuje iste temperature kao i SpeedFun Easy Tune Centar.

Mozda BIOS unosi neslaganja u TEMP.

Poslednja izmena:
Kad smo vec kod E2180 da li mi mozete reci ima li neke razlike u temperaturi kada se stavi 10 x 280MHz i 7 x 400MHz??? Znam da je bolji protok izmedju memorije i procesora sa 7x400 ali da li se vise greje procesor???

@djwibe:

nisam ti ja merodavan za default...kod mene default 10x200 @.1.266W, idle 25C, orthos 41C :d Al to je na H2O... sa box-om nisam merio, a i ovaj moj primerak se kanda malo vise greje nego ostali.

EIST i C1 se iskljucuju kolko sam shvatio zato sto umeju da zabrlaju overklok jer programi pocnu da se gube kad ti rucno sve namestas a EIST je ukljucen. Iz C1 state-a kad dizes CPU moze da se spuca kad je masina dobrano nabrijana, a EIST-u takodje treba malo da odraguje i da digne klokove pa kolko kontam (nemam licnog iskustva sa time) i rezultati nekad budu lsoiji ?! (rezultati testova, benchmarci i to), ne bih mogao za nista od ovoga da tvrdim posto ni sam nisam 100% siguran.

Pade mi na pamet sad, kako sam u BIOS-u setovao "CPU Warning Temperature" na 70C a kako je po Everest, Intel Thermal i Core Temp-u temperatura prelazila 70 tacnije MAX 71C a komp se nije restartovao znaci da te temperature nisu OK.

Dal gresim, u oceni? Pretpostavljam da tako reaguje ploca kada se premasi temperatura definisana u "CPU Warning Temperature".

Videcu da vratim BIOS koji dobih sa plocom, mislim da su temperature bile dosta nize.
A izgleda samo sto nije i nov BIOS.

EDIT. Upravo sam sknuo najnoviji BIOS, pa da probam.

Poslednja izmena:
Bios ocitava temp za jedno 5c(minimum) manje nego sto jeste tako da zbog toga ne reaguje
za voltazu CPU-a gledaj CUP-z ali verziju 1.41 a za temp core temp 0.95.4

Poslednja izmena:
Pade mi na pamet sad, kako sam u BIOS-u setovao "CPU Warning Temperature" na 70C a kako je po Everest, Intel Thermal i Core Temp-u temperatura prelazila 70 tacnije MAX 71C a komp se nije restartovao znaci da te temperature nisu OK.

Dal gresim, u oceni? Pretpostavljam da tako reaguje ploca kada se premasi temperatura definisana u "CPU Warning Temperature".

Videcu da vratim BIOS koji dobih sa plocom, mislim da su temperature bile dosta nize.
A izgleda samo sto nije i nov BIOS.

EDIT. Upravo sam sknuo najnoviji BIOS, pa da probam.

ne gresis, sonda ne gresi. Najnoviji bios kao i svi ostali su s*it...sve preko 400 pocinje da mi maltretira plocu :( sve je stabilno ali zeza pri restartu i gasenju/paljenju... probao sam ih 6... Da ne pominjem da onaj koji dolazi uz plocu ne daje delilac 533 i 400 za ram a to mi je nephodno za preko 400 mhz magistrale i za ispod 400... ***... :( valjda ce popraviti...

ne gresis, sonda ne gresi. Najnoviji bios kao i svi ostali su s*it...sve preko 400 pocinje da mi maltretira plocu :( sve je stabilno ali zeza pri restartu i gasenju/paljenju... probao sam ih 6... Da ne pominjem da onaj koji dolazi uz plocu ne daje delilac 533 i 400 za ram a to mi je nephodno za preko 400 mhz magistrale i za ispod 400... ***... :( valjda ce popraviti...

Sta mislis zasto sam ja menjao Biostar za Gigabyte?

Pa i ja sam upravo na Gigabyte-u.

Evo nocas sam pustio malo ORTHOS.

Clock: 3000MHz
Voltage: 1.28V (malo mi je chudan Vdrop, jer sam u biosu morao da setujem 1.34V da bi dobio 1.28-1.3V)

Poslednja izmena:
Pa i ja sam upravo na Gigabyte-u.

Evo nocas sam pustio malo ORTHOS.

Clock: 3000MHz
Voltage: 1.28V (malo mi je chudan Vdrop, jer sam u biosu morao da setujem 1.34V da bi dobio 1.28-1.3V)

To sto imas nije Vdorp, to imam i ja i svi ostali sa GA plocama. To mora tako jer je Gigabyte nesto usrao u podesavanju napona, pa ne podesava tacno. Da je Vdrop zavisio bi od takta, tj. na 200x6=1200 i recimo 9x340=3060 bi bilo razlike, ali je nema. Vdrop je ono kada pokrenes recimo 2xprime i padne ti sa npr. 1.42V na 1.405V, to je Vdrop. ;)

pa to je jos gore :wall: Ni ta ploca nece stabilno preko 450fsb...(kako koji primerak)
PS. Evo sa ovim biosom sad (823) radi skoro normalno, nece 500FSB, ali ne zeza sa paljenjem i gasenjem, sad bootuje bez problema, jedini problem koji je ostao je sto zbog strap-a 800 nemam 533 seting za memoriju i sto pri restartu ugasi/upali komp, ali i tako ne gasim komp...drzim ovako i zadovoljan sam:

cachemem3400_444.png

Poslednja izmena:
To sto imas nije Vdorp, to imam i ja i svi ostali sa GA plocama. To mora tako jer je Gigabyte nesto usrao u podesavanju napona, pa ne podesava tacno. Da je Vdrop zavisio bi od takta, tj. na 200x6=1200 i recimo 9x340=3060 bi bilo razlike, ali je nema. Vdrop je ono kada pokrenes recimo 2xprime i padne ti sa npr. 1.42V na 1.405V, to je Vdrop. ;)

Znaci Prava voltaza je npr. ona koju ocitava CPU-Z, tj. ako hoces neku voltazu uvek moras da dodas tu razliku, da bi dobio zeljenu voltazu.

E2160 @ 3.4GHz, 1.475V
Temperature IDLE 48-50C na BOX-u.

3.4GHz, 1.475V, DDR2-756 / 3.4GHz, 1.475V, DDR2-906

Nisam ga testirao, ali je na 3.4GHz prosao sve 3Dmark-ove nekoliko puta.

aj ja bi te zamolio da na istom naponu i istom kloku okacis screenshot gde radi orthos sa small fft's na priority 9, dakle gde RADI, a ne stopiran i po mogucnosti 5 minuta barem ;) Ja mogu sa 1.48V da utrcim u windows sa 3800mhz, ali to je to, to je sve sto moze...

Vrh Dno