Šta je novo?

malo o/c e2180 na Biostaru TP35D2

gx-x

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.02.2004
Poena
720
Malo sam se ponovio, nisam hteo nista skupo vec po obicaju sto jeftinije a sto utegnutije za te pare :)

e 2180 , M0 steping, BOX kuler :D
biostar tp35d2-a7 bez kulera
memorija Kingmax Mars ddr2 1066 5-5-5-18 @1.8V (to je def.)

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=249028

djuture_3400_850_1v1_444.jpg

Temperatura je 32-33C idle, u sobi ~21C, full load 72C u orthosu, 64C u OCCT-u i u aplikacijama..

ako nekog interesuje, winRaR multithreading bench daje 1,261MB/s

CPU ima FSB wall na 340 ali sam ga zaobisao na 420 (na 410 je jos uvek "zakljucan") da bi dobio 1:1 odnos. Sve sto vidite je podignuto direkt iz bios-a, i tako drzim sad masinu. (dok mi ne stigne snala za WB u ponedeljak onda cu da idem na 1.5V i kolko bude moglo :d )

Biostar je ultra lak za koriscenje ako vam treba 3ghz, ali za sve preko toga pocinje "nadmudrivanje" ali sad kad sam ga provalio - naebo je :d Prvo, izbirljiv je sa memorijama i stavlja raznorazne "performance level-e" kako mu kad odgovara, moja memorija je predvidjena za perf level 8 1066 @ 1.8 ali naravno biostar je na deliocu 667 stavio perf level na 4 sto naravno jeste dosta brze ali zahteva i 2.2V :D (i naravno ne moze da se menja u bios-u i nikada ne znate sta je on stavio dok ne udjete u windows i pogledate u MemSet-u)

ja za sad zadovoljan, jedino je uz njega mogao ici i onaj normalni BOX kuler sa bakarnim jezgrom, a ne ovo *ranje skroz aluminijumsko ali sta je tu je, prezivecu do ponedeljka pa onda idemo na ronjenje :D

odo da radim 3D markove malo da kacim za HWbot-a i nas bench tim !

:wave:

PS. Ovo me je sve skupa kostalo ~200e (cpu, ploca i 2gb rama )

Poslednja izmena:
odlican rezultat, nema sta :)
bas si super prosao i sto se tice para...
bas me interesuje koliki si boost dobio u Bioshocku, TD:U, MoH:A...

dobar je ali nije skroz stabilan, fali mu jos napona, a onda vec prelazi 75C, necu da ostanem bez kompa :) bice bolje kad stavim wb, sad sam vratio na 3.2, nisam se puno igrao posto sam morao da menjam windows, pa stavljaj aplikacije, kodeke, programcice itd. itd. Sad sam bas kontao da probam MOH:A (ako bude hteo da radi posto je instaliran na drugom windowsu (koji ne radi vise), TDU sam probao ali nije radi gamepad (isto je instalacija od drugog windowsa), tj radi ali ne radi u igri, ne znam koji mu je. Bioshock mora reinstal (hteo sam da ga probam, mada mi je oni na venicu radio dobro).. Javicu se jos kad isprobam jos par stvari.

ok. i jel' te ne mrzi da proveris koliko ide T u full loadu na okruglo 3Ghz, posto cu se ja i sa time zadovoljiti...
bas me interesuje :) verovatno je negde oko 65 stepeni i to je skroz ok. jel' urla box na full loadu?

:d Done. :wave:

PS. to je @1.3V , mozda moze i manje, ja sam to odokativno 'ubo

sto se galame tice, meni je glasno sve sto se cuje, a evo slusam ga i nervira me, ne cuje se do <32C, onda pali ventilator, nije strasno u principu ali ja imam osetljive usi i ovde gde zivim je nocu ko na selu - gluva tisina.

Prilozi

• orthos_3ghz_7sati.JPG
    orthos_3ghz_7sati.JPG
    340 KB · Pregleda: 178
Poslednja izmena:
hvala za brzi odgovor. ovo je zaista sjajno. ako ga orthos toliko opterecuje, znaci da u igrama nece prelaziti 55 stepeni. milina...
pozz
edit:
vidim da si vrteo orthos 7 sati, a klok si tek sada probao na 3Ghz? sta sam propustio? :D

Poslednja izmena:
Pogledaj datum, pogledaj vreme u Orthosu...To sam stavio zezanja radi kad sam smontirao masinu pa sam lego da spavam i ostavio je makar nesto beskorisno da radi :p :d (kao i obicno )

Poslednja izmena:
sto se galame tice, meni je glasno sve sto se cuje, a evo slusam ga i nervira me, ne cuje se do <32C, onda pali ventilator, nije strasno u principu ali ja imam osetljive usi i ovde gde zivim je nocu ko na selu - gluva tisina.
Pa ogranici ventilator (BOX) u biosu na fixnih 50-60-70% obrtaja... i to je to, drzi zadati fixni (dobro, +-10%, po specifikacijama ;)) RPM, i eto tisine.

Imas tu opciju u biosu?
(kod mene na Infinity-ju je ima)

ima opcija ali namestas kad da pali/gasi fan (na kolko C), koji je maksimum speed fan-a (to sam utvrdi) i korak za menjanje brzina (neka vrednost) i tu meni nista nije jasno, a ni ne interesuje me zato sto se fan cuje i na 1000rpm (ja ga cujem da zuji). Ja mislim da te box kulere, pogotovo ove iz nizih serija treba odma menjati za neky hyper TX ili nesto, 25e nije puno za tisinu i dosta bolje hladjenje (veci klok moguc)

Odlichna investicija za ~200 € ali chini mi se nekako malo para.... ( CPU=75 + MoBo=85 + MEM= ???? ) Kako si sve ovo uklopio u 200 € :trust:
I koliko bolje radi MOH:A na ovom E2180 nego na onom A64 shto si imao ?? Mogu da se kladim da si dobio veliki boost u MOH:A poshto je nenormalno koliko puno MOH:A koristi procesorsku snagu....

I pozdravljam prelazak na INTEL-a :wave:

ima opcija ali namestas kad da pali/gasi fan (na kolko C), koji je maksimum speed fan-a (to sam utvrdi) i korak za menjanje brzina (neka vrednost) i tu meni nista nije jasno, a ni ne interesuje me zato sto se fan cuje i na 1000rpm (ja ga cujem da zuji). Ja mislim da te box kulere, pogotovo ove iz nizih serija treba odma menjati za neky hyper TX ili nesto, 25e nije puno za tisinu i dosta bolje hladjenje (veci klok moguc)
U biosu, druze... u biosu.
Kod mene stavis na 60%, i nema sile da se pomeri sa ~900 RPM ;)

MOH:A je poletela, sa a64 sam stao na onim iskopinama, FPS je bio uzas, tipa 15-20 kad pocnu svabe da nalecu, izgino sam par puta i iznervirao se i prestao da igram, nocas sam poterao na ovom cudu, 45+ fps, ide ko mleko, nema stucanja, nema pada fps na 15-20 i tih *ranja. Do duse kontam da bi se slicno desilo i sa X2 CPU-om na nekom pristojnom taktu, ipak je single core slab...

Inace sve je dobilo boost, ne samo MOH:A

PS. mem je ~70e, dobro si ti racunao ali sam ja to sve malo jeftinije dobio, ali ni po tvojoj racunici nije uopste lose (230e). Al moze da se uzme recimo e2160 i neki sporiji ram pa ce opet biti 200 :p

PS. Na intelu sam zato sto je trenutno bolji, ne vidim zasto bio za iste pare uzimao AMD. Nemam ja nista protiv AMD-a, naprotiv, kad naprave pomak sa CPU-ima i kad se skrase sa menjanjima soketima - eto nas kod vas :) Da ne idemo u off sa time molim vas :)

Inace koga zanima, bios za biostar je 927 (9/27 /2007) i nemam problema sa njime, sta vise, smart fan je napokon funkcionalan, vdrop je cini mi se jos manji, dodaje malko vise napona za isti seting za razliku od originalnog biosa i 625 biosa, u 625 biosu mi nije radilo 400 i 5333 za mem (nikako, e sad, mozda je do memorije, tj ne voli je :p ) sa 927 nemam 533 seting ali imam 400 (imam 400/667/800/1066) ali sa ovim biosom to radi. Ako neko ima neka pitanja vezana za plocu neka pita slobodno :)

edit: @CAR:

O biosu sam i pricao naravno ;) ta opcija (smart fan se zove u biosu) inace nije ni radila do ovog poslednjeg biosa, do 625 biosa je nije ni bilo uopste, sa 625 su je ubacili ali ne radi (ti menjas ali se nista ne desi u praksi), sa ovim poslednjim napokon radi i to i ona opcija da SATA ne radi u compatibility modu vec u onom nekom advanced modu itd. Peglaju oni ovu plocu polako...

Poslednja izmena:
MOH:A je poletela, sa a64 sam stao na onim iskopinama, FPS je bio uzas, tipa 15-20 kad pocnu svabe da nalecu, izgino sam par puta i iznervirao se i prestao da igram, nocas sam poterao na ovom cudu, 45+ fps, ide ko mleko, nema stucanja, nema pada fps na 15-20 i tih *ranja. Do duse kontam da bi se slicno desilo i sa X2 CPU-om na nekom pristojnom taktu, ipak je single core slab...

Inace sve je dobilo boost, ne samo MOH:A

PS. mem je ~70e, dobro si ti racunao ali sam ja to sve malo jeftinije dobio, ali ni po tvojoj racunici nije uopste lose (230e). Al moze da se uzme recimo e2160 i neki sporiji ram pa ce opet biti 200 :p

PS. Na intelu sam zato sto je trenutno bolji, ne vidim zasto bio za iste pare uzimao AMD. Nemam ja nista protiv AMD-a, naprotiv, kad naprave pomak sa CPU-ima i kad se skrase sa menjanjima soketima - eto nas kod vas :) Da ne idemo u off sa time molim vas :)

Inace koga zanima, bios za biostar je 927 (9/27 /2007) i nemam problema sa njime, sta vise, smart fan je napokon funkcionalan, vdrop je cini mi se jos manji, dodaje malko vise napona za isti seting za razliku od originalnog biosa i 625 biosa, u 625 biosu mi nije radilo 400 i 5333 za mem (nikako, e sad, mozda je do memorije, tj ne voli je :p ) sa 927 nemam 533 seting ali imam 400 (imam 400/667/800/1066) ali sa ovim biosom to radi. Ako neko ima neka pitanja vezana za plocu neka pita slobodno :)

edit: @CAR:

O biosu sam i pricao naravno ;) ta opcija (smart fan se zove u biosu) inace nije ni radila do ovog poslednjeg biosa, do 625 biosa je nije ni bilo uopste, sa 625 su je ubacili ali ne radi (ti menjas ali se nista ne desi u praksi), sa ovim poslednjim napokon radi i to i ona opcija da SATA ne radi u compatibility modu vec u onom nekom advanced modu itd. Peglaju oni ovu plocu polako...
Druze moj, sve je to lepo, medjutim pusti ti to 800@ 4-4-4-12, teraj ti to na 1000+ @5-5-5-15 ima da bude brze. Veruj svom drugu. ;)
Probaj 400*8=3200Mhz, a mem na 4:3 da bude 1066, pa stavi 5-5-5-15. Bez obzira sto je asinhrono radice brze. Pusti Aquamark, pa vidi, pa posle pusti 3Dmark03 (mali ti je nesto rez), pa proveri. Ja sam sa 2.4 na 3Ghz dobio manje nego kada sam mem sa 667 4-4-4-12 sinhrono pomerio na 900 5-5-5-15 asinhrono
dakle radilo mi je na 9x333 (3000), sa mem na 667 4-4-4-12 i bilo je bolje od 2400Mhz i isto mem (manji mnozilac), za nekih 5% (aquamark), ali zato kada sam mem namestio na 4:3 sa 5-5-5-15 na istih tih 3Ghz dobio sam vise nego sa povecanjem takta sa 2.4Ghzna 3Ghz, tacnije oko 12%! Nije to AMD, znas i sam da nema int. mem kontroler. To je Intel, a on voli takt memorije vise od zatezanja tajminga.

Poslednja izmena:
probao sam, brze radi 850 4-4-4 1:1 perf. lvl 4 @ 2.1V nego 1066 asinhrono, 5-5-5 perf level 5 @2.2V (ne samo brze, vec i hladnije ;) ) Prvo sam drzao na 1066 i 3200mhz, ali tu je i FSB sam po sebi manji (10x320 jelte), ipak je CEO sistem brzi sa 420 (x8) magistralom...

evo samo za tebe, na 3200mhz do duse. Izvrtecu i aquamark, to nisam probao, 2001 daje 800 poena vise u korist 800 1:1

Prilozi

• cachemem3200_800_4-4-4_1v1.png
    cachemem3200_800_4-4-4_1v1.png
    183.2 KB · Pregleda: 88
  • cachemem3200+1066_555_18.png
    cachemem3200+1066_555_18.png
    183.2 KB · Pregleda: 71
Poslednja izmena:
evo uradio sam i aquamark , 1066, 5-5-5-18, 3200mhz cpu (10x320, mem clk 667) 126.129 marks

800mhz 4-4-4-18 (1:1), 3200mhz cpu (400x8, mem clk 400) 125.426 marks

dakle jeste, brze je na 1066 :) ceo jedan promil, ali mi je memorija na 2.2V, a na 800 je na 2V. Inace, onaj 3dmark2003 skor je na 1066mhz , sad sam probao i na 800 mhz mem (4-4-4) i isti je, tj 25 markova manji, sto je u granici oscilacije. Mark2001 na 800 daje 37500, na 1066 daje 37800, sto jeste bolje ali jako malo da bi pricali o bog zna kom dobitku, a sobzirom da je na 800mhz, kao sto sam pokazao gore u postu, bolji writte i copy bandwidth, pretpostavljam da ce to negde vise doci do izrazaja.

evo sad izmerih Super Pi:
na 800 4-4-4 je 18.875s
na 1066 5-5-5 je 18.525s

dakle za takmicenja bitno, za rad - ne bih reko ;)

Poslednja izmena:
Ajde ako te ne mrzi probaj etqw demo da vidis da li moze sa tim cpu-om da se nekako dobije 60fps const :)

Lepi rezovi, nema shta, nego kaci tu stipaljku pa da vidimo sta moze taj pentium :p, bash me zivo interesuje da li se budi ploca @ 460+ za fsb, posto moja ne mrda dalje od toga :d
A i memara odradjuje fin posao, rekao bih :D
Pozzz :wave:

CPU ima FSB wall na 340 ali sam ga zaobisao na 420 (na 410 je jos uvek "zakljucan") da bi dobio 1:1 odnos. Sve sto vidite je podignuto direkt iz bios-a, i tako drzim sad masinu. (dok mi ne stigne snala za WB u ponedeljak onda cu da idem na 1.5V i kolko bude moglo :d )
Kako je isao na 420 ako ima wall na 340? Ovo me interesuje, i kod mene ima wall ali nece ni na vecim brzinama da upali... Jesi li ti nesto posebno radio ili samo probao na 420 i ono je proslo?

jednostavno, preko 340 nece (10x341 = beep beep beep beep), a 8x420 je proradilo, kasnije sam skontao da i 8x400 radi, ispod nisam probao. Na 350 nece, na 380 nije hteo, na 420 jeste, odatle sam gradio dalje... Probajte da oborite mnozioce pa da idete na 420+ i vidite sta se desava. Vidjam po testovima 2160 i 2140 da opusteno idu na 450+ FSB takod a...Ne verujem da postoji neko pisano pravilo za masone (zidare koji nailaze na fsb zid :D), ja sam cacko i procacko, nije nikakva mudrost u pitanju vec 20 sati drndanja svega i svacega i ne mora da znaci da ono sto je meni uspelo moze da uspe svima...

PS. jos jedna stvar - moja memorija sa ovom plocom i CPU-om NIKAKO nece da radi na 533 divideru !!!, sa ranijim biosom nije htela ni na 400, sad oce na 400 ali nece na 533. Ovo kazem jer i to moze da bude problem. Imate dosta parametara za cackanje, ja sam isao klasicnim sistemom eliminacije, cpu na 3ghz gde je stabilan sto sam i merio/testirao i memorija na 640 nece da radi sa 400 stingom, znaci nije CPU, itd. sistem eliminacije...

Poslednja izmena:
Male su ti nesto voltaze :) :)
Sto nemeris temperature CoreTemp 0.95.4? Meni sa speedfan na 3.6 @ 1.45v pokazuje na orthosu 52C full load,dok CoreTemp pokazuje 64-65C.
Meni su bile temperature dok nisam promenio pastu i do 79C u orthosu :) :)
Tako da ako tebi pokazuje speedfan 63C u full load-u znaci CoreTemp ce prikazati oko 77-78 :D

Male su ti nesto voltaze :) :)
Sto nemeris temperature CoreTemp 0.95.4? Meni sa speedfan na 3.6 @ 1.45v pokazuje na orthosu 52C full load,dok CoreTemp pokazuje 64-65C.
Meni su bile temperature dok nisam promenio pastu i do 79C u orthosu :) :)
Tako da ako tebi pokazuje speedfan 63C u full load-u znaci CoreTemp ce prikazati oko 77-78 :D

lupas bzvz. Merio sam coretempom u pocetku, a i speedfan drzao upaljen zbog OCCT-a i core1 i 2 su identicni u speedfanu i core tempu. Speedfan je imao i cpu1 i cpu2 pored core1 i core2, te su bile razlicite temp od core pa sam ih ugasio, a posto isto pokazuju i jedan i drugi a coretemp oce da se slupa (da, bas ta 0.95.4 beta) - bye bye coretemp :)

Receno potvrdjeno. memorija je i pravljena da radi na 1066, pa sto ne bi i radila? Lepo ti to vrati na def. tj. na 1066 i nemoj tu sad da mi se nesto pravis fin, kao necu, a ovamo na box-u 3.4Ghz (to kao nije izivljavanje?). Da ne govorimo o vodenom hladjenju. Pa od tebe ocekujem tu istu mem. na bar 1100+Mhz, a procesor na ~3.4Ghz 24/7. Recimo 420*8=3360Mhz, a mem na 1120Mhz. Eto toliko. :D

lupas bzvz. Merio sam coretempom u pocetku, a i speedfan drzao upaljen zbog OCCT-a i core1 i 2 su identicni u speedfanu i core tempu. Speedfan je imao i cpu1 i cpu2 pored core1 i core2, te su bile razlicite temp od core pa sam ih ugasio, a posto isto pokazuju i jedan i drugi a coretemp oce da se slupa (da, bas ta 0.95.4 beta) - bye bye coretemp :)

Ne razumem,CoreTemp ti pokazuje razlicite temperature od SpeedFana i ti si ugasio ct?
Meni SpeedFan pokazuje neke smesno niske temperature tipa 53-55C u full load-u na 3.6Ghz
Dok opet ponavljam CT pokazuje mnogo vise temperature,nikad mi nisu identicne temperature bile u speedfanu i coretempu,a mozda je do ploce,ipak su razlicite.
Mozda ti zakuca coretemp jer ima ukljucen log gde svaki par sekundi belezi temperaturu i tako u besvest,mada ne verujem da je zbog toga.

Jel ima jos neko gde mu SpeedFan pokazuje iste temperature kao CoreTemp?

Ja uvek gledam preko core temp-a jer mi speed fan pokazuje dosta niže temperature, npr. cpu na 2,9 Ghz u orthosu sa boxom sa core temp-om od 60-65 zavisi koliko je u sobi a speed fan oko 50. E sad bem li ga, misli da je core temp ipak u pravu.

Receno potvrdjeno. memorija je i pravljena da radi na 1066, pa sto ne bi i radila? Lepo ti to vrati na def. tj. na 1066 i nemoj tu sad da mi se nesto pravis fin, kao necu, a ovamo na box-u 3.4Ghz (to kao nije izivljavanje?). Da ne govorimo o vodenom hladjenju. Pa od tebe ocekujem tu istu mem. na bar 1100+Mhz, a procesor na ~3.4Ghz 24/7. Recimo 420*8=3360Mhz, a mem na 1120Mhz. Eto toliko. :D

Gorane, ono sto je potvrdjeno je to da je 1066 mhz vs 800mhz (u onim varijantama, da ne pisem sve ponovo) brze za 0,05 % i necu da grejem meoriju i celo kuciste zbog togas posto je na 850 na 2V ladna skroz, a na 2.2V prilicno topla. Na 1100 moze da ide na 5-5-5-18 na 2.3V, preko toga moze jos samo malo i jako se greje zbog povisenog napona. Takva je memorija, za 35e po modulu ne mozes bolje ni ocekivati, niti mi treba. Da mogu da je drzim na 1066 1:1 tako bih je i drzao, a to ce mozda i biti moguce kad montiram vodeni blok, koga trenutno NE MOGU da montiram posto su one snale koje si nam nasao za WB od nekog alatnog celika i vec 3-ci covek lomi burgije na stubnim o nju i ne znam vise kod koga da nosim da probusi rupe nove u tome, a da kupujem dijamantsku burgiju od 1000din nemam nameru, ako ovaj sad kod koga je snala ne uspe da je probusi moracu cu traziti novu snalu :d Nisi ti nista kriv, nemoj me pogresno razumeti, samo kazem zasto jos nisam okacio WB.

@JerryNS

Nisi dobro procitao sta sam napisao, temperatura je IDENTICNA u iscitavanju speedfan-ovih core temperatura i CT ocitavanja. To sve zavisi od ACPI-ja i chipseta. Ako na tvojoj ploci ne iscitava dobro iz chipseta i cita sa sonde u soketu umesto iz CPU-a ne znaci da i na mojoj tako radi. Meni speed fan cita 4 core temperature, od kojih su dve sa jedne sonde u soketu i te dve su nize nego core temp, i dve su identicne kao iz core temp. SpeedFan koristim za kontrolu obrtaja ventilatora, a ne samo za ocitavanje temperatura, a sobzirom da cita (kod mene) isto, nema potrebe da drzim dve aplikacije u tray-u :wave:

@chabex:

Nemoj vise da mislis vec ubuduce potrazi konfig fajl za speed fan za svoju plocu ako mislis /vidish da ne pokazuje dobro. Sto odma napadate program ?! Nije program kriv sto ima zilion modela senzora i ploca i sto ni on sam nezna koju adresu da cita, a koju ne i sta se vama svidja da cita , a sta ne. Pogleas koji chip ploca ima i namestis kako treba i kraj.

PS. Da se ne bi dalje raspravljali evo ti slika pa pari oci kolko oces :) One dve temperature sto cita sa sonde sam iskljucio da ne prikazuje posto me ne interesuju...

Prilozi

• tolikootome.JPG
    tolikootome.JPG
    217.5 KB · Pregleda: 119
Poslednja izmena:
Vrh Dno