Šta je novo?

Malo 'mozganja'...

Preeky je napisao(la):
Pritisnesh prvi prekidac ostavish ga 5 minuta iskljucish ga ,
pritisnesh drugi prekidac (treci ostavish kako je bio ) i udjesh u sobu ako je unutra ugasheno svetlo zakljucicesh da drugi koji si ostavio pritisnut nije pravi ;].
Onda pipnesh sijalicu iako je topla ili mlaka znaci da je prvi prekidac pravi koji si palio na pocetki u suprotnom ostaje samo treci koji nisi dirao ;]

Ovo mi palo napamet :D

Yes, to je resenje!

Da nije resenje:

1.) Kosta
2.) Misa
3.) Marijana
4.) Pavle
5.) Jelisaveta

evo, ja se tek sada sada prikljucih.
Jedna stara mozgalica:

Covek koji je osudjen na smrtnu kaznu dobija sansu da bude pomilovan. Fora je da je ostavljen u sobi sa dve ceduljice i treba da izabere onu na kojoj pise da nije kriv. Medjutim on je cuo da je to namestaljka i da na obe cedulje pise da je kriv. Sutradan on izlazi iz zatvora slobodan. kako?

U kovcegu, ohladjen i beo? :)

Evo jedna koju sam sad pokupio, pa je jos nisam resio:

Konj pojede plast sena za 1/2 meseca.
Magarac pojede plast sena za mesec dana.
Koza pojede plast sena za 2 meseca.
Ovca pojede plast sena za 3 meseca.

Za koliko dana će zajedno konj, magarac, koza i ovca pojesti jedan plast sena?

ovo nije mozgalica nego cista matematika ;)

Ako racunas da svaki mesec ima 30 dana, ispada da oni zajedno za jedan dan pojedu 23/180 dela plasta. Znaci da im za ceo plast treba nesto manje od 8 dana.

Covek koji je osudjen na smrtnu...
Mozda
Uzima bilo koju, kaze da je pisalo nije kriv, a zatim je proguta ...

Uzima bilo koju, kaze da je pisalo nije kriv, a zatim je proguta ...
.. jeste

Nego evo najpoznatije mozgalice koju sam ikada cuo:

Covek dolazi na raskrsnicu(put se odvaja u dva razlicita pravca) gde stoje dva brata blizanca (znaci isto izgledaju) od kojih jedan uvek laze a drugi uvek govori istinu. Koje pitanje treba da postavi obojici da bi saznao kojim putem treba da ide da bi stgao na zeljeno mesto.

cheda13 je napisao(la):
.. jeste

Covek dolazi na raskrsnicu(put se odvaja u dva razlicita pravca) gde stoje dva brata blizanca (znaci isto izgledaju) od kojih jedan uvek laze a drugi uvek govori istinu. Koje pitanje treba da postavi obojici da bi saznao kojim putem treba da ide da bi stgao na zeljeno mesto.
Ova je slicna:
Osudjenik treba da prodje kroz dvoja dvoja vrata od kojih jedna vode u smrt a druga u slobodu. Ispred stoje dva tamnicara; jedan uvek laze a drugi uvek govori istinu. Moze da postavi samo jedno jedino pitanje.

cheda13 je napisao(la):
.. jeste

Ova je slicna:
Osudjenik treba da prodje kroz jedna od dvoja vrata od kojih prva vode u smrt a druga u slobodu. Ispred stoje dva tamnicara; jedan uvek laze a drugi uvek govori istinu. Moze da postavi samo jedno jedino pitanje.

dexx je napisao(la):
Kviz koji je napravio Albert Ajnstajn tvrdeci da 98% ljudi nije u stanju da ga resi.

Cinjenice:

1. Imate 5 kuca u 5 razlicitih boja.
2. U svakoj kuci zivi persona druge nacionalnosti.
3. Tih 5 persona pije posebna pica, pusi odredjene cigare i drzi razlicite ljubimce.
4. Niko nema istog ljubimca i ne pusi iste cigare, niti pije isto pice.

Podaci:

1. Britanac zivi u crvenoj kuci.
2. Svedjanin drzi psa.
3. Danac pije caj.
4. Zelena kuca je levo od bele kuce.
5. Vlasnik zelene kuce pije kafu.
6. Persona koja pusi "Pall-Mall" gaji ptice.
7. Vlasnik zute kuce pusi "Dunhil".
8. Covek koji zivi u kuci u centru pije mleko.
9. Norvezanin zivi u prvoj kuci.
10. Covek koji pusi "Blend" zivi pored onog koji drzi macku.
11. Onaj koji drzi konje zivi pored onog koji pusi "Dunhil".
12. Vlasnik koji pusi "Blue Master" pije pivo.
13. Nemac pusi "Prince".
14. Norvezanin zivi pored plave kuce.
15. Covek koji pusi "Blend" ima suseda koji pije vodu.

PITANJE: KO GAJI RIBE ?
--------------------------------------------------------
Program je vrlo jednostavno resiti ako ga pravilno postavite, meni je trebalo oko 20 min.

Skupovi, skupovi

Mislim da bi obojici trebalo da postavi pitanje, da ste na mestu svog brata blizanca i da vas pitam za pravi put, koji bi ste mi put pokazali. Dobice isti odgovor od jednog i od drugog, a to je pogresan pravac, znaci odabira drugi put (pravi put).
Onaj koji laze, da je na mestu onog koji govori istinu opet bi slagao i pokazao na pogresan put. Onaj koji govori istinu, odgovorice iskreno, kao da je na mestu lazova, znaci pogresan put.
Ko razume shvatice.

macak je napisao(la):
Da nije mozda 19min?

Evo jedne mozgalice.
Imate 10 potpuno indenticnih posuda. U svakoj posudi imate po 10 kuglica (sto ce reci, ukupno 100 kuglica). Sve kuglice potpuno isto izgledaju (istih dimenzija i boje). U jednoj od tih deset posuda se nalaze kuglice koje imaju masu od po 2 grama, dok se u ostalih 9 posuda nalaze kuglice koje imaju masu od po 1 gram (znaci, 90 kuglica mase od po 1 gram i 10 kuglica mase od po 2 grama).
Iz koliko najmanje merenja se moze tacno odrediti u kojoj posudi se nalaze kuglice mase 2 grama? ;)

Iz jednog merenja.
Iz prve posude stavis 1 kug., iz druge dve, iz trece 3 itd.
Kad izmeris vidis za koliko grama odskace rezultat i u toj tegli su te kuglice od 2 grama

cheda13 je napisao(la):

Sta bi mi tvoj brat odgovorio:D :D :D

e, a znate najgluplju "mozgalicu na svetu", postavljena je na homepageu jednog od administratora na MF (matematickom fakultetu btw. PMF vise ne postoji):
Elem, stanovnici jednog sela podelili su se u dve grupe, one koji se briju sami i one koje brije brica, a genijalno pitanje, zivota i smrti, za koje treba oko 10ms, je kojoj grupi pripada brica?
Pa sad nemojte reci da nisu cudni putevi gospodnji

Grupi koju brije brica, jer i ako sam sebe brije on je opet brica.

dexx je napisao(la):
Kviz koji je napravio Albert Ajnstajn tvrdeci da 98% ljudi nije u stanju da ga resi.

Cinjenice:

1. Imate 5 kuca u 5 razlicitih boja.
2. U svakoj kuci zivi persona druge nacionalnosti.
3. Tih 5 persona pije posebna pica, pusi odredjene cigare i drzi razlicite ljubimce.
4. Niko nema istog ljubimca i ne pusi iste cigare, niti pije isto pice.

Podaci:

1. Britanac zivi u crvenoj kuci.
2. Svedjanin drzi psa.
3. Danac pije caj.
4. Zelena kuca je levo od bele kuce.
5. Vlasnik zelene kuce pije kafu.
6. Persona koja pusi "Pall-Mall" gaji ptice.
7. Vlasnik zute kuce pusi "Dunhil".
8. Covek koji zivi u kuci u centru pije mleko.
9. Norvezanin zivi u prvoj kuci.
10. Covek koji pusi "Blend" zivi pored onog koji drzi macku.
11. Onaj koji drzi konje zivi pored onog koji pusi "Dunhil".
12. Vlasnik koji pusi "Blue Master" pije pivo.
13. Nemac pusi "Prince".
14. Norvezanin zivi pored plave kuce.
15. Covek koji pusi "Blend" ima suseda koji pije vodu.

PITANJE: KO GAJI RIBE ?
--------------------------------------------------------
Program je vrlo jednostavno resiti ako ga pravilno postavite, meni je trebalo oko 20 min.
Sećam se ovog zadatka još kad mi je učiteljica dala, znači pre 6 godina. I kad sam ga posle dan-2 završio kaže mi ona da je to neki ajnštajnov zadatak i ja se napalio neviđeno :).
6 godina kasnije, odnosno danas, tvrdim da je Ajnštajn bio ogorčen koliko ga niko oko njega ne razume, ondnosno to što je većina ljudi tupavo i neinteligentno(ali su se kasnije udružili u sindikate i rešili sve probleme oko korišćenja mozga, :)) i napravio neki najprostiji zadatak, odnosno ovaj. Ako malo bolje pogledate zadatak, videćete da su ovo u stvari obične puzzle i da je teže pomnožiti 16 i 9 nego rešiti ovaj zadatak. Za 16*9 vam je potrebno da znate tablicu množenja ili sabiranje više sabiraka, za ovaj ajnštanov zadatak vam nije potrebna ni mrva matematike, pa ni logike.
Mada i pored svega, slažem se da od 100 ljudi samo će dvoje da ga reši...

Nazad
Vrh Dno