Šta je novo?

Malo 'mozganja'...

dexx

Čuven
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
620
Kviz koji je napravio Albert Ajnstajn tvrdeci da 98% ljudi nije u stanju da ga resi.

Cinjenice:

1. Imate 5 kuca u 5 razlicitih boja.
2. U svakoj kuci zivi persona druge nacionalnosti.
3. Tih 5 persona pije posebna pica, pusi odredjene cigare i drzi razlicite ljubimce.
4. Niko nema istog ljubimca i ne pusi iste cigare, niti pije isto pice.

Podaci:

1. Britanac zivi u crvenoj kuci.
2. Svedjanin drzi psa.
3. Danac pije caj.
4. Zelena kuca je levo od bele kuce.
5. Vlasnik zelene kuce pije kafu.
6. Persona koja pusi "Pall-Mall" gaji ptice.
7. Vlasnik zute kuce pusi "Dunhil".
8. Covek koji zivi u kuci u centru pije mleko.
9. Norvezanin zivi u prvoj kuci.
10. Covek koji pusi "Blend" zivi pored onog koji drzi macku.
11. Onaj koji drzi konje zivi pored onog koji pusi "Dunhil".
12. Vlasnik koji pusi "Blue Master" pije pivo.
13. Nemac pusi "Prince".
14. Norvezanin zivi pored plave kuce.
15. Covek koji pusi "Blend" ima suseda koji pije vodu.

PITANJE: KO GAJI RIBE ?
--------------------------------------------------------
Program je vrlo jednostavno resiti ako ga pravilno postavite, meni je trebalo oko 20 min.

Nemac?

Konacno sam malo uposlio mozak, inace sam totalno zaribao. totalna gre'ota. Moram da krenem da pravim nesto da ne bi totalno "istrunuo". Trebalo mi je oko pola sata.

A znate li onaj problem kada cetvorica ljudi trebaju da predju most u mraku a imaju jednu lampu. Da bi presli most moraju da koriste lampu, a mogu da idu samo dvojica istovremeno. Prvom je potrebno 1, drugom 2, trecem 5 a cetvrtom 10 min da predje most. Kada idu zajedno, racuna se vreme sporijeg (naprimer idu ovaj od 10 i ovaj od 5 minuta, potrebo je 10 minuta da odu i jos 5 ili 10 minuta u zavisnosti ko se vraca sa lampom). Koliko je minuta najmanje potrebno da bi svi presli most?;)

Da nije mozda 19min?

Evo jedne mozgalice.
Imate 10 potpuno indenticnih posuda. U svakoj posudi imate po 10 kuglica (sto ce reci, ukupno 100 kuglica). Sve kuglice potpuno isto izgledaju (istih dimenzija i boje). U jednoj od tih deset posuda se nalaze kuglice koje imaju masu od po 2 grama, dok se u ostalih 9 posuda nalaze kuglice koje imaju masu od po 1 gram (znaci, 90 kuglica mase od po 1 gram i 10 kuglica mase od po 2 grama).
Iz koliko najmanje merenja se moze tacno odrediti u kojoj posudi se nalaze kuglice mase 2 grama? ;)

macak je napisao(la):
Da nije mozda 19min?
Evo jedne mozgalice....Iz koliko najmanje merenja se moze tacno odrediti u kojoj posudi se nalaze kuglice mase 2 grama? ;)

nije 19 minuta :) 1-2/2/5-10/1/1-2/
iz samo 2 merenja

17 min :) (nisi lepo sabrao)
a potrebno je 3 merenja. Kako mozes iz dva, majke ti?

iz samo 2 merenja

Pazi kad obojica niste u pravu. :p
Ajde momci, mozete vi to i bolje! I naravno, kako ste to izmerili?
Znaci, treba da kazes "E u ovoj ovde kofi su kuglice od po 2 grama."

Nemac gaji ribe.

A sto se tice prelaska, jeste 19 minuta (ako nije, objasni kako).

Potrebno je 4 merenja da bi se zasigurno moglo znati u kojoj su kutiji kuglice od 2g (moze i manje, ali kad te "usere", ali ako ces da racunas najmanji broj posle koga ces sigurno znati u kojoj su posudi, onda 4 merenja).

A sto se tice prelaska, jeste 19 minuta (ako nije, objasni kako).

Ne, jeste 17min: kad nadjes min dobijes da idu (1,2) pa 1 nazad + (5,10) pa 2 nazad + (1,2) opet =2+1+10+2+2 = 17min

A sto se tice ovih kuglica, verujem da vam resenje nikad ne bi palo na pamet, ako vec negde niste videli nesto slicno....
Obicno su ovi zadaci tipa: imate 6 identicnih cigli, ali je jedna teza od ostalih 5. Iz koliko minimum merenja na vagi sa tasovima mozete naci tu ciglu? Pa je odgovor 2.
Ovde sa kuglicama je nesto drugo. Vi uzmite npr. 20 posuda sa po 20 kuglica :)

Potrebno je 4 merenja da bi se zasigurno moglo znati u kojoj su kutiji kuglice od 2g
Nije tacno.

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Potrebno je 4 merenja da bi se zasigurno moglo znati u kojoj su kutiji kuglice od 2g
--------------------------------------------------------------------------------

Nije tacno.

Tacno je!!!!
I bespotrebno si iskomplikovao problem, mogao si da kazes da postoji 9 kuglica po 1g i 1 od 2g i da treba pronaci onu od 2g. Minimalni broj merenja da bi uvek sa sigurnoscu pronasao tezu kuglicu je 4!!!

Al jel znate ovaj.
Na poslednjem spratu 30-spratnice ziveo patuljak.
Bio je zaposlen u jednoj firmi koja se bavi kompjuterskim software-om. Svakoga dana spustao se liftom do podruma uzimao bicikl i lagano na posao.
Kada se vracao, isao bi liftom samo do 10 sprata, a onda stepenicama do stana. I tako svakoga dana.
Zasto?

Zato sto nije mogao da dohvati u liftu vise spratove.

bio je kratak da pritisne 30 sprat? Mogao je da dohvati samo do 10?

Prvi put cujem ovaj problem, ali ovo mi deluje kao veoma logicno resenje!!!

Pretekao me Nenad u resenju za minut, ali nezavisno smo resili.

Jeste naravno, to je jedino resenje

Za ono sa kuglicama dovoljno je jedno merenje :p Iz prve posude uzme se jedna kuglica iz druge dve, ...

Danilo je napisao(la):
Za ono sa kuglicama dovoljno je jedno merenje :p Iz prve posude uzme se jedna kuglica iz druge dve, ...

I sta kad ih uzmes. Sta radis sa njima (D) ??? Izmeris?

Mozda sam ja glup (nemoguce), ali ovo nikako ne moze. Pojasni kako mozes iz jednog merenja da pronadjes sud sa tezim kuglicama.

Laza je napisao(la):
I sta kad ih uzmes. Sta radis sa njima (D) ??? Izmeris?

Mozda sam ja glup (nemoguce), ali ovo nikako ne moze. Pojasni kako mozes iz jednog merenja da pronadjes sud sa tezim kuglicama.
Vidi, uzmes iz prve posude jednu kuglicu, iz druge dve, ... , iz desete svih deset. Izmeris zajedno sve te kuglice koje si uzeo i za koliko grama su teze od 55gr, u toj su posudi teze kuglice. Npr. ako su teze u 4. posudi onda ces dobiti 59 grama. Jasno?:wave;

E, cool, super resenje, nisam uopste razmisljao tako.Svaka cast! (D)

Svaka cast, bas sam glup

Laza je napisao(la):
17 min :) (nisi lepo sabrao)
ja sam napisao da nije 19-minuta
pa sam napisao i resenje koje iznosi 17 minuta ;)
e sada sto se tice onih kuglica prevideo sam 10-tu posudu sa kuglicama... :( da ih je bilo 9 bilo bi samo 2 merenja - moja greska - pitanje je bilo malo neprecizno - kakav instrument mi imamo za merenje ???

D-KEE je napisao(la):
ja sam napisao da nije 19-minuta
pa sam napisao i resenje koje iznosi 17 minuta ;)
e sada sto se tice onih kuglica prevideo sam 10-tu posudu sa kuglicama... :( da ih je bilo 9 bilo bi samo 2 merenja - moja greska - pitanje je bilo malo neprecizno - kakav instrument mi imamo za merenje ???

Izvini, na brzinu sam pogledao, ali sam video da si lepo resio.
Inace, nisu potrebna dva merenja, vec samo jedno!!!

D-KEE je napisao(la):
- pitanje je bilo malo neprecizno - kakav instrument mi imamo za merenje ???
Pa da li je bilo neprecizno, ne znam, ali mislm da je ocigledno cime se mere grami (s obzirom da su kuglice 100% identicne samo jedne imaju 2 puta vecu gustinu po cm kubnom od drugih) - vagom bilo onom apotekarskom sa dva tasa, kantarom kao na pijaci ili nekom digitalnom sa piezoelektricnim senzorima i rezolucijom od 0.01gr. Mozda bi mogao i onom stocnom vagom da su "kuglice" u kg. Elem, jedno merenje je jedno merenje pa kako god dosao do rezultata (makar i spektroskopijom) :)

A sto se tice zanimacija, nadam se da volite one sa sibicama :p
Zadatak je da pomerite samo 1 (JEDNU) sibicu tako da JEDNAKOST (znaci znak jednako, i ako su i to 2 sibice) ostaje:
napisete preko rimskih cifri 2 / 6 = 1 pa to "pretvorite" u sibice, nesto sto bi otprilike ovako izgledalo (ono "/" ili kao na slici "---" je opet samo 1 sibica)
II
--- = I
\/ I

Da nije mozda, od gore sa dvojke se spusti jedna sibica ispod razlomka pa se napravi koren. Znaci jedan podeljeno sa koren od jedan jednako jedan.

HAL je napisao(la):
Da nije mozda, od gore sa dvojke se spusti jedna sibica ispod razlomka pa se napravi koren. Znaci jedan podeljeno sa koren od jedan jednako jedan.

Jeste. Ovo je bilo lagano mada je meni trebalo nekih 20-tak minuta :)

Ne znam ko je prvi napisao ovaj problem ali znam da sam ga mnogo teze resio od svih ovih koje ste ovde postavili.

Problem:
U sobi se nalazi samo jedna sijalica a ispred sobe tri prekidaca od kojih samo jedan pali tu sijalicu u sobi. Problem je u tome da kad udjete u sobu ne mozete izaci dok ne pogodite koji prekidac pali sijalicu. Prekidace naravno pre nego sto udjete u sobu mozete paliti, gasiti ali tada su vrata zatvorena i ne vidite sta se u sobi desava sa svetlom.

MoonShine je napisao(la):
Ne znam ko je prvi napisao ovaj problem ali znam da sam ga mnogo teze resio od svih ovih koje ste ovde postavili.

Problem:
U sobi se nalazi samo jedna sijalica a ispred sobe tri prekidaca od kojih samo jedan pali tu sijalicu u sobi. Problem je u tome da kad udjete u sobu ne mozete izaci dok ne pogodite koji prekidac pali sijalicu. Prekidace naravno pre nego sto udjete u sobu mozete paliti, gasiti ali tada su vrata zatvorena i ne vidite sta se u sobi desava sa svetlom.

Uh, ovo je kvarnjak fora. Mislim da je malo nefer, zato sto za resenje morate pretpostaviti nesto sto nije direktno receno u tekstu.

po proviri kroz kljucaonicu i pogledaj da li ima svetla?!?!?

D-KEE je napisao(la):
po proviri kroz kljucaonicu i pogledaj da li ima svetla?!?!?
Domisljato...:p Ali naravno, nije to resenje.

Mislim, ja foru znam od ranije, tako da mi je glupo da napisem resenje. Mozda bi trebalo precizirati da vrata mozete otvoriti samo jedanput, posle toga vise nema pritiskanja prekidaca. Dakle, treba izvesti neku manipulaciju sa prekidacima (bez srafcigera...), potom otvoriti vrata, uci u sobu i doneti zakljucak koji je sigurno tacan.

Moonshine, nastavi da "moderises" ovu pricu, ipak si ti postavio pitalicu.

Pritisnesh prvi prekidac ostavish ga 5 minuta iskljucish ga ,
pritisnesh drugi prekidac (treci ostavish kako je bio ) i udjesh u sobu ako je unutra ugasheno svetlo zakljucicesh da drugi koji si ostavio pritisnut nije pravi ;].
Onda pipnesh sijalicu iako je topla ili mlaka znaci da je prvi prekidac pravi koji si palio na pocetki u suprotnom ostaje samo treci koji nisi dirao ;]

Ovo mi palo napamet :D

Laza je napisao(la):
Trebalo mi je oko pola sata.
I meni. (tacno 31 minut)

Jedna laksa mozgalica:

Kosta i Jelisaveta se voze u avionu iste velicine
Misa i Jelisaveta u avionu iste boje.
Misin avion je manji od Marijaninog.
Marijana i Pavle se voze u avionu iste boje.
Ko se vozi u kom avionu. Pogledajte sliku:
af.GIF

Vrh Dno