Šta je novo?

Malo gramatike :)

Genghis Khan

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2001
Poena
680
Na forumu se kao shto vidite pravi puno gramatichkih greshaka pa sam mislio ovde da napishemo neke na koje bi bash trebalo obratiti paznju! Necu sada sve da pishem nego cu redom, kako naidjem na neku od njih dodavati ovde. Tachnije svi koji vidite/uochite neshto, pishite ovde. Ja nisam bash neki struchnjak za objashnjavanje ali mislim da cu koliko toliko pomoci i navodicu primere. Mozda tema jeste smor ali mislim da ce forum izgledati mnogo lepshe. Ukoliko neko smatra da je tema glupa ili tako neshto obrishite thread.

Sada sam bash naleteo na sledecu greshku:
DALI : DA LI (Da li je stiglo to i to...)
Ukoliko postavljate neko pitanje onda obavezno odvojeno. Naravno, pishe se zajedno ukoliko mislite na Salvadora :d

*DA LI se pishe odvojeno*

Napisacu i ovo jer je veoma chesto:
Razlika izmedju JER i JEL!
Ukoliko pitate neshto (Jel to plava boja...) koristite JEL. Znachi za rechenice u upitnom obliku: JEL
Ukoliko hocete da potvrdite neshto i npr. opravdate na neki nachin, onda u rechenici koristite JER (To je tako JER ja tako kazem...)

*Pravite razliku izmedju JER i JEL. JER i JEL nije isto*

Poslednja izmena:
Posto se osecam prozvanim i svima nama poznatog razloga evo par objasnjenja.
Ja posecujem forum relativno cesto i po pravilu u kasnim vecernjim satima.
Umoran od kojechega sednem za tastaturu pa koje slovo ubodem.
Glupo je da se teme razvodnjavaju komentarima tipa: jel ne dali su ni busni dzaci....
Bench nije leksikoloski forum vec kompijuterski.
Prosecan korisnik brze misli nego sto kuca.Tako da meni u principu nikada nije smetalo ukoliko je informacija korisana i shvatljiva ma koliko nepravilno bila napisana.
Ps: za 100 godina ne ce se pisati sastavljeno (ko ce se kladi?)

Za učenje gramatike služi OŠ. Važno da se mi ovde razumemo (ponekad nogama ali nije bitno).

PS. Činjenica je da postoji mnogo pravopisnih grešaka na forumu. Dovoljno je da ukucate "dali" u search polje... užas. Definitivno neće izaći Salvador Dali :)

Lepa ideja koja je , nazalost proizvela jos vise gresaka od strane mr. HDD-a :D
Svejedno , moj glas za gramatiku ...

Misa...

P.S. mada , eto ne koristim nasa slova osim sto stvarno pazim sta kucam ;)

MichaelZ, pre zareza ne ide space :D:D:D

A ni posle Misa tri tacke, osim ako nije jos i Masa, Mima, Moma...
Nikola

Dokle god se mi razumemo sve je u redu. Stvarno da li iko obraca paznju npr u sobi domace trziste kada kaze: "E ta firma se nalazi u Ulici strahinica bana" .Pa sada sta je napisao velikim a sta mail slovima? Vazno da je ovaj naso svoj x800 PRO :)

Profesore Temujin, nemate pojma :d !

JER ste dobro objasnili. JEL ste skenjali: JE LI, skraćeno JE L'.

Ali sumljam na naslovnoj strani sajta bi definitivno trebalo da se ne deshava vishe...

nickname je napisao(la):
Ali sumljam na naslovnoj strani sajta bi definitivno trebalo da se ne deshava vishe...

Definitivno ne bi trebalo da se desava. :cigar:

Ok, idemo dalje :) :
Na glavnoj strani bench foruma, ispod grupe "Internet" stoji "Korisni saveti o svemu u vezi interneta...". Trebalo bi da bude :"Korisni saveti o svemu u vezi sa internetom...".
Isto vazi i za "Maticne ploce..." Dok je recimo, tekst ispod grupe "Sound" pravilno napisan!

Mene ubija bismo, biste....STALNO je u vestima odvojeno. A ima toga na tone i u postovima. Generalno hrpa reči koje se pišu zajedno, ljudi pišu odvojeno (a i obratno).

Pa "bi smo" i "bi ste" se i piše odvojeno, gramatičaru ;)
A ja kad kažem kako je u vestima nakaradno pročitati "osumljičeni" i sl onda je bitno samo da su vesti na našem :d

NE je "fenomen" koji mene iritira dok citam, mada i ja ponekad omanem :d.

Ali, "favoriti" su mi "bi cu" i "ce mo".

Eeee dokolicari...

Poslednja izmena:
Hmm...
Let's swich to english! Because Serbian is too hard even for Serbs :)

Vojkan je napisao(la):
A ja kad kažem kako je u vestima nakaradno pročitati "osumljičeni" i sl onda je bitno samo da su vesti na našem :d
Al' ga odvali :)

Nema tu više spasa, onaj koji iz škole izađe nepismen, ostaće takav, uz to i ponosan na to što je čobanin. Iskreno, smatram da čovek koji nije u stanju da savlada sopstveni jezik, najverovatnije nije u stanju da shvati ni bilo šta kompleksnije, pa samim tim ne bi smeo da se izdaje za stručnjaka i da bilo kome deli savete (a takvi su obično najglasniji i prednjače u deljenju saveta, naravno). Kad bi se krenulo sa čistkama, Benchmark forum (a i masa drugih) bi vrlo brzo bio desetkovan ;)
A da, oni koji iskreno žele da nadoknade propušteno mnogo će bolje proći ako svrate do knjižare, umesto što se uče pravopisu na mreži.

^ ivan klajn se registrovao na forumu, pametno kamuflirajući svoj identitet uzevši ime književnog junaka za forumski nadimak... :)

ja sam imao najvećeg cara za srbina u osmom osnovne, pravopis sam naučio od njega i veoma sam mu zahvalan zbog toga jer, polazeći od sebe, kontam da ljudi mnogo ozbiljnije shvataju ono što im govorite ako je to pravilno napisano..

za ovih šest godina na netu sam oguglao na gramatičke greške u mejlovima i po forumima, s tim što poruku ne čitam ako ih u njoj ima previše, ali mi i dalje nije jasno kako neko može da završi etf a nemože da nauči pravopis..

btw: internet, veliko i ili ne? bavi li se ovaj novi pravopis time uopšte?

vudu_dva je napisao(la):
ja sam imao najvećeg cara za srbina u osmom osnovne, pravopis sam naučio od njega i veoma sam mu zahvalan zbog toga jer, polazeći od sebe, kontam da ljudi mnogo ozbiljnije shvataju ono što im govorite ako je to pravilno napisano..

Kazi mi samo kako si to naucio kad nemas nigde veliko slovo na pocetku recenice? :d

Još jedna stvar: nije mi jasno zašto samo šačica ljudi na ovom forumu koristi čćšđž, kad danas svi to mogu da "priušte". Nije ovo doba '95-ice i problema sa kodnim stranama... Ono "ch, sh" i mogu da svarim, ali "ž" kao "zz" i drugo mi ide na nerve!

a nije ti palo mozda na pamet da ljudi koriste komp za nesto sem Office-a i kuckanja tekstova? :)
Nemas pojma koliko je bagovito menjanje InputLocales-a u win2k :)
Pricam u svoje ime, naravno, meni je tesko smaranje da ih menjam ako jednom u 6 meseci bash moram da napishem nesto sto zahteva kvachice i kukice ili cirilicu.

thunderchase je napisao(la):
Profesore Temujin, nemate pojma :d !

JER ste dobro objasnili. JEL ste skenjali: JE LI, skraćeno JE L'.

Potpuno si upravu ali mislim da sam bash ok objasnio za mase (pogledaj josh jednom shta sam napisao) Razmisli da li sam pogreshio!!!

notax je napisao(la):
Mene ubija bismo, biste....STALNO je u vestima odvojeno. A ima toga na tone i u postovima. Generalno hrpa reči koje se pišu zajedno, ljudi pišu odvojeno (a i obratno).
???
Ne verujem da bi tako nešto moglo da mi proleti.
Osim toga, sama struktura vesti na saju je takva da uvek pišem o NJIMA, a skoro nikad o NAMA ili VAMA, tako da ne vidim gde bih to uopšte upotrebio reči bismo ili biste.
Vojkan je napisao(la):
Ama ljudi, jeste li vi 100 % sugurni u to što tvrdite, pošto ja zaista mislim da se pravilno kaže sumlja, a ne sumnja.
Evo na koricama knjige koju imam jasno piše, velikim slovima:
Branislav Nušić
Sumljivo lice

Poslednja izmena:
Znachi, onda se pishe "postoji sumlja..." ? :D
To je bre neka promena ono na shemu nepostojano CH u DZ sa palatalizacijom u
M :) Slab sam neshto bio sa Srpskim u shkoli ;)

Aman ljudi, samo neki Sulja može da sumlja, dok Marko, Ivan i Lazar sumnjaju. :d If you know what I mean. ;)

Poslednja izmena:
Evo jedne uobičajene forumske konverzacije:

„Moj profesor iz matematike sumlja da će mo svi ispravno uraditi zadatke na pismenom. Čak šta više, smatra daće preko polovine imati ne prolazne ocene i zato nemože da nam ukine domaće zadatke.” :d

Deco, deco...

Nazad
Vrh Dno