Šta je novo?

Mala pomoc oko sh skripte za Linuks

Matrix69

Poštovan
Učlanjen(a)
14.07.2019
Poena
95
Koristim konkretno Linuks Mint i uz pomoc,malo literature sam napravio prostu sh skriptu za azuriranje OS-a.Skripta je izvrsna kopiram je u /usr/bin/ ,i pokrecem iz terminala.
Evo kako ide:
#! /bin/bash

sudo apt update
sudo apt clean && sudo apt autoclean
sudo apt upgrade
sudo apt dist-upgrade
sudo apt remove
sudo apt autoremove
sudo snap refresh --list
flatpak update

To je skripta prosta ali caskom azurira Mint zanima me da li je,il nije izvodljivo dodati po izvrsenju ispise recimo "Uspesno".Pitam jer ja o programiranju blage veze nemam,i sa ovim sam se malo mucio te kako da bude izvrsna pa gde da je smestim i slicno_Ona sada ovako kakva je radi bez greske,ali rekoh da pitam...netrazim gotovu skriptu makar smernice kako da dodam i to unapred hvala,na bilo kakvoj pomoci :)

Za ovo ti je idealan neki AI, sve ovo sto si napisao ovde, daj "njemu". Gemini, chatgpt ili sta god volis. :)

Za ovo ti je idealan neki AI, sve ovo sto si napisao ovde, daj "njemu". Gemini, chatgpt ili sta god volis. :)
Hvala na pomoci @Qiza imam na motoroli moto g32 intaliran Gemini,jeli mu to napisem ili ispricam ako razume Srpski :unsure:

A mozes i sa racunara da se dopisujes sa njim :)

Dok si u Mintu, odes na npr Deepseek i odradis sta trebas, copy/paste i to je to.

Poslednja izmena:
#! /bin/bash

set -e

echo "Pokrenuto azuriranje sistema..."

sudo apt update
sudo apt clean && sudo apt autoclean
sudo apt upgrade -y
sudo apt dist-upgrade -y
sudo apt remove -y
sudo apt autoremove -y
sudo snap refresh --list
flatpak update -y

echo "------------------------------------------------------------------------------"
echo "USPESNO AZURIRANJE SISTEMA JE ZAVRSENO"
echo "------------------------------------------------------------------------------"
Set -e na pocetku skripte prekida skriptu ako neki korak ne uspe, a -y je dodato u koracima gde apt moze da automatski prihvati podrazumevanu vrednost bez potvrde. Ako svi koraci prodju skripta ispisuje potvrdu, ako ne, prekida se kao sto sam vec napisao.

Set -e na pocetku skripte prekida skriptu ako neki korak ne uspe, a -y je dodato u koracima gde apt moze da automatski prihvati podrazumevanu vrednost bez potvrde. Ako svi koraci prodju skripta ispisuje potvrdu, ako ne, prekida se kao sto sam vec napisao.
Hvala ti @delboy zaista beskrajno sad cu bas da je ucinim izvrsnom,staru obrisem a tu ubacim ovu,i staru sam jedva skrpio.Sto se tice Linuksa kao OS-a znam dovoljno da ga odrzavam sam,ali programirnje e tu nemam blage veze.Nije ni cudo iako sam u podesavanjima sakrio godine ja imam 55 ili 56,tacnije ja sam 1969godiste,u vreme kada sam se ja skolovao smerovi za programiranje prakticno nisu ni postojali na zalost.A volim sve oko IT kad vidim bilo Desktop i Laptop Android,odmah zagledam sta i kako je.Bavio se i rutovanjem androida nekada jednostavno volim gedzete i OS-ove imao od Win XP SP3 do W10,sad trenutno dual boot W10 IoT Enterprise LTSC bese 21H2 podrzan do 2032,i Linux Mint Mate Desktop okruzenje.W10 stoji jer jos uvek na zalost za Linuks ne postoji prava zamena,za uglavnom bazicno video editovanje.Tamo u W10 imam SonyVegas Pro skinut sa nekog Ruskog sajta,zamena za takvo sta na zalost nema :)

Nazad
Vrh Dno