Šta je novo?

Maksnet wireless?

Ako se ne avram, zone su "odokativne", ali najbolje je da ih cimnes telefonom, pa da proveris.

Ok, onda generalno, da li bih imao dobar i kvalitetan prijem na udaljenosti od 1km?

Taj stan se nalazi u potkrovlju, sa prozora se sve vidi i nicega nema u okolini sto bi mi smetalo, sada se samo raspitujem ali kada se budem preselio moracu dobro da porazmislim da ce mi u toj situaciji biti bolje da uzmem ADSL ili Wireless, s' obzirom da mi je polozaj stana tako dobar za Wireless.

Ma uzmi bre WiFi, nece ti nikada biti dosadno. :D Uvek ima nesto da se cacka. A i UL=DL, plus bolji pingovi. Naravno, da bi se ovo obistinilo, oprema mora biti kako treba. Nema muljanja pomocu stapa i kanapa. E sad, jedino sto treba da se ulozi kinta u opremu. Na 1km sa cistom optickom vidljivoscu bi trebalo da radi OK.

Poslednja izmena:
Pingovi bolji na WiFi-u? E ovo prvi put cujem, zaista. Koliko sam ja upoznat, WiFi je dobar dok radi kako treba ali je problem u tome sto vise ne radi nego sto radi. Sve mu smeta. :) Ali ovaj MAXNet ne da hvale nego to nije normalno. Prosto ne mogu da verujem. Kupio bih dobru opremu, raspitao bih se kada dodje vreme. Mislim da bi vidljivost sa te zgrade bila dobra jer sa krova cini mi se da ne smeta nista, nema u okolini nista blizu jedino mozda negde daleko, ali ne zivim jos tamo pa nisam siguran...

Bas na njihovom sajtu sam video cene opreme pa sam se slogirao ali onda sam procitao ovde da je neko napisao da za 100e moze da se kupi dobra oprema.

Pingovi jesu bolji sa wirelessom. Evo recimo meni na Madnetu je google oko ~34ms, dok na 2 adsla ~60ms.

A za Maksnet sve najbolje, kumu su pre nekih 7 dana otvorili sve portove tj. dobio je javnu IP adresu! Dok ja na Madnetu nemam nijedan otvoren port i
placam ko zadnji ***** 3200 dinara za 400kbit, plus nema lokala. Kad nema durgo, dobro je i to. :wall:

Kuku majko!!! 3200 din ??? A koja ti je to brzina 400kbit!? Je l' to 512k koja ide najvise 400k ili sta?

Ne znam zasto je wireless toliko skup... ok, veci je UL ali... ipak kvalitetom ne moze da se poredi sa jednim kablom... cesto ne radi kako treba... svi provajderi su spustili cene na ispod 2000 dinara... plus sto je oprema skupa...

Civil je napisao(la):
Kuku majko!!! 3200 din ??? A koja ti je to brzina 400kbit!? Je l' to 512k koja ide najvise 400k ili sta?

Ne znam zasto je wireless toliko skup... ok, veci je UL ali... ipak kvalitetom ne moze da se poredi sa jednim kablom... cesto ne radi kako treba... svi provajderi su spustili cene na ispod 2000 dinara... plus sto je oprema skupa...

Sa kablom wifi nikako ne moze da se poredi. Jedino u slucaju kada sam ja pre godinu dana bio direktno nakacen kablom na AP! E to je bilo nesto, ping od 1-5 ms do svih korisnika, 15-20 ms do Googla. Nazalost, preselio sam se pa sad vozim adsl. Nedostaje Maksnet, bilo je zaista lepo imati lokal ali sada nemam ni vremena za toliko zezanje..."omatorelo se", posao, zena... ;)
Poz!

p.s.
Kome bas trebaju mali pingovi neka lepo napravi dogovor sa provajderom da mu se postavi usmerena antena koju ce samo on koristiti. Jeste da je investicija veca, ali ko voli...

Poslednja izmena:
Ako se ne varam, Maksnet menja (ili je vec zameni) omni antene sektorskim, tako da se tu sada manje gubi.
npetar, nista ne propustas....share na DC++ je skromnih 3-4TB, gomila klinaca spamuje communicator, pa su svi u filteru, CS server je uvek krcat, pa ne mozes ni da se logujes (ok, dizu sada jos jedan, jos uvek test faza)...uvek se nadje neko kome je potrebna pomoc da nesto podesi....ali na srecu ima i dokonih koji pomognu :d

Eto urekao sam WiFi za pingove. :D Sada ping do APa mi je oko 10ms, a bio je 1ms a do googlea je 60ms, a bio je oko 40ms. Mada, sa koje udaljenosti gadjam AP i ovo je odlicno. :d

Dobra oprema za 100evra?!? Jedino polovna i to pod uslovom da si do 1km udaljen do APa bez ikakvih prepreka.

Civil je napisao(la):

400kbit/s, ali "pravih" :) , dodje ti identicno kao ADSL 512kbit.
A cena je dranje koze sa ledja. Da je bar JEDAN port otvoren, meni vise ne bi trebalo :p

Pa znam ali ti si to tako nekako rekao kao da imas 400k paket. :)

Ne znam o kakvim portovima govoris. :wall: Znaci li to da ne mozes da koristis p2p?

U svakom slucaju, ovde je tema Max Net pa ako neko zna na kojoj se udaljenosti nalazi od AP-a neka kaze i naravno, kako mu to funkcionise.

Poslednja izmena:
Civil, pogledaj na mapi AP-ova gde se tacno nalazi onaj na koji ciljas. Zatim prosetas do te zgrade na kojoj je AP i videces antenu na vrhu zgrade. Potom se vratis kuci, eventualno nabavis dvogled ukoliko je potrebno i probas da vidis tu antenu. Potrebna ti je cista opticka vidljivost, znaci bez ikakvih prepreka. Kad si snimio situaciju, kupis sam opremu i zoves Maksnet da ti daju test fazu 1 dan radi testiranja ili ako neces da odmah uzimas opremu, zoves da ti izmere signal.
Ajd, poz!

@Recoba Pa koliko kosta dobra oprema, ne neka vrhunska nego neka sa kojom mogu da imam normalan signal, stabilan, bez varijacija?

@Npetar Sumnjam da bas svi korisnici imaju vidljivost takvu da im apsolutno nista ne smeta pogledu ka AP-u. U tom slucaju bi svi morali da zive na krovu desetospratne zgrade. Logicnije mi je da ih zovem da mi izmere signal, ali kako da znam da je signal dobar, za koliki signakl mogu da kazem - e super, to je to!?

Uf skupo je dosta, ja sam okecivao manje cene

Nema selameta u merenju signala vec u kvalitetu i kvantitetu veze. Pingujes AP i ako je ping ~10ms odlicno. Potom se pinguje tvoj komp sa strane AP-a i meri ping. Pritom odradis par tracert-a, pogledas pingove izmedju svih hotspot-ova i ako ti odgovara, to je to.
Savet:
U uredjaj koji resis da investiras necu da ti se mesam jer nisam u toku ali antenu uzmi Hyperlink grid 24dB i neces nikada imati problema! Za uredjaje se raspitaj sta je aktuelno sada, koji se dobro pokazao, koji ne blokira i sl.
Ae!

p.s.
grid 24dB je oko 60e cini mi se sada. PCI kartica od 30-ak evra i kabl po potrebi duzine (vodi racuna oko kabla, skup je dosta)

Poslednja izmena:
Civil je napisao(la):
@Recoba Pa koliko kosta dobra oprema, ne neka vrhunska nego neka sa kojom mogu da imam normalan signal, stabilan, bez varijacija?

Cena dobre opreme je €170-200. Nisam neki strucnjak za wireless (ali sam se kod strucnjaka raspitao ;) ) i to je neka okvirna cena za dobru opremu.

Salko, za 170-200 evra se uzima oprema za 5GHz. A za 2.4 je do 150. Preko je dranje. Naravno da moze za 100, ali ja sam vise za varijantu da se pre uzme AP nego kartica. Mozes i polovnu da uzmes, ovisa sam vidjao po 50e polovnog, grid Hyperov oko 50ak evra.

Po meni OK oprema na razdaljini na 1km koja bi super radila je ovis5460, HyperLink 24dBi i metar-dva cfd200 kabla. Dakle AP uz antenu u neku kutiju i od APa do kompa mrezni kabal. Ako je 2m dovoljno da AP bude na tavanu, jos bolje.

Ja sam udaljen od APa oko 8km, dakle oprema na 5 . Pingovi do APa su oko 2ms.

Prilozi

• ping do APa1.png
    ping do APa1.png
    31.1 KB · Pregleda: 68
Aha...ok. :) Kao sto rekoh totalni sam laik sto se wireless-a tice mada sam se proletos nesto zanimao oko toga. Bila je neka prica da ce Artcom da postavi AP kod mene u kraju pa rekoh ajd da vidim koliko bi me kostalo to zadovoljstvo. Srecom pa nista nije bilo od toga. :p

Pre dve godine ja sam koristio HyperLink 24dBi, Pheenet 118G+ AP i 1.5m kabla za konekciju sa MaksNetom (oko 2km udaljen).Imao sam opticku vidljivost ali mi je smetala suma kranova na gradilistu oko Arene.Medjutim i pored tih kranova imao sam odlicnu konekciju, odnosno ping oko 10ms.
Sada sam kablom vezan za AP i radi vise nego odlicno.
PJ
Mislis na KENNY-a :d ...znaci stvarno je neverovatan.

Petre...vrati se :)

Molim vas, sta mi je sve potrebno za wireless konekciju? Znaci, antena, PCI karta i... kakav je to treci uredjaj? Taj sto ne sme da blokira. Access point?

Petre, da li proveru pinga i tracert mogu da uradim i dok nemam opremu, znaci kada oni dodju kod mene da mi izmere signal?

Ajde ovako, recimo da signal bude odlican...

1) Da li je u toj situaciji bolje uzeti ADSL ili wireless kada se uzmu u obzir svi moguci faktori? Prosto je wireless DALEKO skuplji od svih drugih varijanti i verovatno ga vredi uzeti ako bas BAS sjajno funkcionise + ako je provajder vrhunski.

2) U slucaju da kablom sa krova zgrade (posto mi je stan u potkrovlju) mogu da pridjem kompjuteru, da li je bolje da to i uradim, znaci nakacim se kablom ili je bolje da to ide bezicno i da li mi u ovom prvom slucaju ne treba nesto od opreme?

@Overkill Kako 8km, na sajtu MAXNET-a je najveca razdaljina koja dolazi u obzir 2km!?

Pardon, mislio sam na Recobu!

Uf, sad' sam dooobro proverio, nalazim se u prvom krugu MAXNET-a, znaci moze selidba. :D Nije bas ono najzelenija povrsina, ali je prvi krug (na karti sajta Maxnet-a) !

Poslednja izmena:
Imas opremu za WI-FI na 2,4GHz i na 5,8GHz. Recoba koristi ovu drugu opremu koja je dosta skuplja ali i bolja. Ja sam na 1km od AP-a. AP mi se nalazi u Brace Jerkovic a ja sam kod "plavog mosta". Imao sam opremu na 2,4GHz,18dbi panel antenu,PCI karticu i 7m cfd200 kabla i sve je dobro radilo oko godinu dana a onda su nastali problemi zbog milion novih mreza izmedju mene i AP-a i od tada sam presao na opremu 5,8GHz i da cuknem u drvo sada radi kao singerica. Sto bolja oprema manje ce da te boli glava. Kao sto npetar rece uzmi grid 24dbi antenu (60€+pdv), neku PCI karticu sa Atheros chipom(50€+pdv) i kabl(15€) i Bog da te vidi.

Zaboravih da ubacim pingove do AP-a da vidis.

Prilozi

• ping.jpg
    ping.jpg
    193.7 KB · Pregleda: 112
Mojne da ja pingujem AP....na 2.4ghz...ali antena na antenu :d
Jesu panelke, ali je i udaljenost manja od 100m :D

Kenny-ja sam ja odavno stavio u filter ;)

Zaboravih da ubacim pingove do AP-a da vidis.
Mislim stvarno, dalje si od ap-a od mene a manji ti ping. Pazi 2 po 2 ms... :D :D
Elem, sličan mi je bio ping pre godinu i po dana sa 2.4 opremom. Polako su se stvari menjale (na gore naravno) i pre par meseci je postalo užasno. Ping do ap-a od 500-600ms, bilo kakva normalna upotreba interneta više nije bila moguća. U site survey se pojavilo 15-20 novih mreža. Uz svu Markovu dobru volju (izgubio je 2 dana pokušavajući da namesti da radi kako treba) ništa nije moglo da se uradi.
Preporuka, uzmi 5G jer ćeš se sa 2.4 samo nervirati...

Prilozi

• ping.jpg
    ping.jpg
    95.7 KB · Pregleda: 87
Ahaha Cokoladni, 2ms konstantno ;)

Poslednja izmena:
Tzv. bežični kabl (copyright Marko 2006) ;)

E ljudi super radi Maksnet.
Ja sam na 300m udaljenosti od njihovog AP u ohridskoj i pored Maksneta imam još petnaestak mreža u etru,čak njih dve na istom kanalu.Za sada nije bilo većih problema.:)

Nazad
Vrh Dno