Šta je novo?

Maksimalna temperatura graficke

MarkoG

Slavan
Učlanjen(a)
07.12.2007
Poena
309
Malopre sam video, nakon izlaska iz igre koja je zahtevna za grafiku u Catalyst Control Centru da mi je grafika ATI 3850 bila na 92 stepena C.
Da li je ovo opasno, tj. da li povodom ovoga treba nesto da uradim?
Nikakve probleme nisam imao, niti se igra ili komp gasio...

Ja mislim da je to prevelika temperatura,ja imam MSI hd 3850 i idle temperatura mi je oko 27-28c,a u load-u oko 40-42c.Zavisi koji hladnjak imas,pogledaj dole u atacmentu kakav je na mojoj kartici....Ne skodi mozda trenutno,ali dugo izlaganje kartice takvim temperaturama nece na dobro da izadje:p

Skini karticu,ocisti malo kuler,a bilo bi dobro da dodas neki vent u kuciste zbog protoka vazduha jer ipak su ovo vreli dani.

Prilozi

• 9011454_1.jpg
    9011454_1.jpg
    37.8 KB · Pregleda: 241
Poslednja izmena:
Bas je mnogo!!!:zgran: Kod mene 3850 u idle ima 35-37c a load ~60+... ne znam tacno.:guitar:

Kuler je standardni, kartica je od proizvodjaca ASUS.
Kada se zagreje ovako, vecini korisnika EDB u mom kraju nestane struje :D

Ozbiljno, znaci mnogo je :(

Bas je mnogo!!!:zgran: Kod mene 3850 u idle ima 35-37c a load ~60+... ne znam tacno.:guitar:
A ja kad sam pustio FurMark temp. mi je bila RAVNO 100C!!!!:smoke::banana::bottle:
BTW, moja u idle 50~53, a u load-u (u Krizi) dodje do 80.

Poslednja izmena:
Dok god je ispod stotke, moze da prodje :trust:

Meni je za pasivno hladjenu karticu pisalo da joj perfrmanse opadaju @ 120 ili 125ºC (zaboravio sam tacno).

Bolje dodaj jos neki kuler (ili stavi neki normalan na karticu) nego da izlazes graficku takvim temperaturama, posto nakon nekog vremena sigurno nece raditi kako valja.

Neznam kome govoris, jer nikoga nisi citirao, ali meni nista pomoci nece. Samo cekam da prodje leto pa da mi padne temp i grafe i procesora.

Kad sam kod ortaka testirao 2600XT FurMark-om, nagruvala je 130 stepeni i preživela :p
Moj 4890 sa automatskom kontrolom fan-a ubrzava ventilator preko 60% tek na 100 stepeni... kapiram da je sve ispod 100 podnošljivo, ali ne i preporučljivo.

MOj 8800gt je preziveo 115C kad sam ga slucajno upalio bez fana :D Radi i dalje ko nov, Bogu hvala :))))

Neznam kome govoris, jer nikoga nisi citirao, ali meni nista pomoci nece. Samo cekam da prodje leto pa da mi padne temp i grafe i procesora.

Nisam tebi, nego autoru topika :)

Realno, nije frka sve do 100C, ali to ce kad-tad poceti da smeta grafickoj. Npr, u zadnje vreme je doslo dosta 8600GT na servis (zanimljivo, isto Asusovih, kao i kod autora topika, sa pasivnim hladjenjem koje je ochito loshe reshenje na ovoj kartici), kazu ljudi radila ranije na 90C u loadu a sad nece, a oni koji ne znaju kazu gasi im se monitor i restartuje komp.
Stavim CoolViva Pro SE da proverim, smanji temperaturu na 50C u loadu i radi bez problema ceo dan.
Tako da makar ja ne preporucujem prevelike temperature na grafickoj, posto ce vremenom (verovatno) poceti da se primecuje.

Poslednja izmena:
Hmmm.Nisam spomenuo da se ovo javilo pri sobnoj temperaturi od 29 stepeni C ;).
Malo cu i produvati kuciste, moguce da ima prasine...

Kad sam kod ortaka testirao 2600XT FurMark-om, nagruvala je 130 stepeni i preživela :p
Moj 4890 sa automatskom kontrolom fan-a ubrzava ventilator preko 60% tek na 100 stepeni... kapiram da je sve ispod 100 podnošljivo, ali ne i preporučljivo.
Moj vec na 95C rokne na 100%:S:
Edit:

Prilozi

• sd.JPG
    sd.JPG
    123.4 KB · Pregleda: 274
Poslednja izmena:
Ocisti kuler od grafe i celu grafu koliko mozes od prasine sto bolje, onda setuj brzinu obrtaja vent.-a preko ATI Catalysta na 100%, otvori stranicu kucista. Moj 4850 je popio na 115 stepeni restart kompa, posle ocistio od prasine grafu ladna ko spricer 50 stepeni na 30% kulera u idle :), a dok je bila prljava na 100% kulera u idle 80 stepeni. Dokazano je da se grafa najvise greje u igri GRID, to je neverovatno koje temperature dostize.

Pozdrav!

Evo sada sam je naterao na ARMA II na 93 stepena.
Sada cu da je ocistim, pa da vidimo.

Mogu da potvrdim da MSI ima hladjenje koje extra radi posao. Dva najveca neprijatelja kompa su prasina i vrucina (EPS je van svake konkurencije) sto se vidi po povecanom obimu servisa u letnjim mesecima.
Jesi ocistio grafu? Ako to ne pomogne slobodno skini stranicu od kucista i ostavi tako, bar do oktobra. ;)

Ma pročisti to i kupi nekog kineza za 200 din, otvoriš stranicu, zakačiš ga da duva u grafičku i provereno rešen problem preko leta. Zimi ga komotno baciš :D

Ljudi zaboravljate da je leto i da nemaju svi klimu i da im je pretoplo u sobi. Meni je naprimer temperatura u sobi uveche u 20h nekih 33-35 C. Bukvalno kad udjem u sobu a napolju je 25-26C osetim udar vreline. Tako da mi procesor idluje na 60-65C HDD-ovi na 42C a grafichka na nekih 55-58C.
Kad poteram COD4 procesor ode na 80-82C grafichka otrpilike isto toliko i nebrinem se previshe...

:wave:

Meni je na ovu letnju vrucinu idle 36C, a maxload je 52.

MSI Radeon 4670.

PowerColor 4870 PCS+ idle ~45c load dok igram crysis ~70c
temp u sobi je oko 25c.
fan speed od 30% do 71% nikad nije prelazilo vise od toga.

nije strasno, sto se ati-ja tice ,
jos od serije HD 2x00 , deklarisane su da rade preko 100%.

kod nvidije je bezbedno nesto manje od 90 / g92 /. nije zgoreg ocistiti hladnjak, ali , ako ne moze -vozi misko !

ako i rikne, a kartica u garanciji, dobijete novu koja moze da se kupi za pare koje ste dali za staru. gde ces lepse ?

Gde si to video da daju kartice tako? Da i ja kupim tamo graficku i pred kraj garancije da je spalim i dobijem neku jebacku opet.

Hoces da kazes da ja moju graficku koju sam platio 24 000 din za 2 godine ako crkne mogu da menjam za neku od 24000 dinara (mislim tada za 24 k)?

Ako u garanciji pise, a verovatno da, oni su duzni ili da ti vrate pare koje si tada dao ili da ti daju ekvivalentan proizvod u istom cenovnom rangu.

Kad je mom drugaru godinu i po star X1650 otisao u lovista, u zamenu je dobio 4670, koji kosta sada isto kao i radeon koji je tada platio.

Ako u garanciji pise, a verovatno da, oni su duzni ili da ti vrate pare koje si tada dao ili da ti daju ekvivalentan proizvod u istom cenovnom rangu.

Kad je mom drugaru godinu i po star X1650 otisao u lovista, u zamenu je dobio 4670, koji kosta sada isto kao i radeon koji je tada platio.

Jedino shto se tada garancija nove kartice rachuna do isteka garancije stare.

znaci sacekam kraj druge godine garancije, spalim graf i onda skacem po glavi prodavcu da mi da radeon hd7xxx ili GTX5xx :D
nije lose, jos da moze da se sprovede i u praksi...

@jozza

To je tacno. Mada u nekim garancijama pise da ako dobijes novu karticu garancija vazi za tu novu, al onda moras da vracas pakovanje i ostala prateca dokumenta.

@1d10t
To sto neko hoce da ti izadje u susret ne mora da znaci da sad svi treba da pocnemo da zloupotrebljavamo, jer ce nekada i nama zatrebati ta ista garancija.

@chupo 92
Evo da ti citiram deo iz garancije jednog od nasih najvecih uvoznika i distributera:
"Ukoliko nije moguce otkloniti nedostatak na proizvodu, niti izvrsiti zamenu kupljenog proizvoda za proizvod odgovarajuce marke (tipa), kupac ima pravo da mu se vrati iznos placen za taj proizvod u visini trzisne cene tog proizvoda na dan vracanja."
Isto pise i u garanciji jos jednog velikog distributera, prema tome.....

Nazad
Vrh Dno