Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

OK ako je tako, ja baš skoro nisam gledao dal se tu nešto izmenilo, mada opet sumnjam da će mu to raditi kako treba. Ali onda neka ostavi tačne podatke za grafiku pa da vidimo kako stvari tačno u tom delu stoje i dal ima leka u ovom momentu ili nema...

ok. i koji distro da pokusam da instaliram?

kojim programom mogu da vidim koja mi je grafika? (ovde na lapu mi pise samo "intel(r) hd graphics").

Poslednja izmena od urednika:
skini http://www.techpowerup.com/gpuz/ pa ces videti

Ne preporucujem ti i ne znam za nikakv distro, jedino full metodu mogu da preporucim. Znaci treba ti os x instalacioni disk, kao za Mac i boot disk ili flesh za instalaciju os x na pc. Pogleday http://www.tonymacx86.com/ i tutoriale koje imas tamo a i svuda po netu. Pa cak i na ovoj temi.

Ne shvati pogresno, ali to je poprilican zahvat, da bi ti neko sada opisao ovde korak po korak, a i nemoguce je jer za svaki komp nesto bude drugacije. Ako imas strpljenja i zivaca, polako ces prouciti sta ti sve treba i kako, pa kada zapne negde, slobodno pitaj.

Poz

evo sta kaze gpu-z:

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    41.7 KB · Pregleda: 33
  • Capture2.PNG
    Capture2.PNG
    25.2 KB · Pregleda: 29
Pa, prema device-id broju može se zaključiti da je to Intel Mobile HD Graphics 2000

Kod:
vendor "Intel" 0x8086
    # HD Graphics 2000/3000 - Sandy Bridge (sm4)
    card 0x0102 "Desktop HD Graphics 2000"
    card 0x0106 "Mobile HD Graphics 2000"
    card 0x010A "Server HD Graphics 2000"
    card 0x0112 "Desktop HD Graphics 3000"
    card 0x0116 "Mobile HD Graphics 3000"
    card 0x0122 "Desktop HD Graphics 3000+"
    card 0x0126 "Mobile HD Graphics 3000+"

Međutim jedina koja izgleda da radi propisno sa ovog spiska je poslednja, Mobile HD Graphics 3000+ sa device-id brojem 0x0126, ostalo je čabar... tj. mrka kapa! ,)

Ko što sam i predpostavljao da će biti... Zaboravi... OSX je praktično neupotrebljiv bez propisno nameštene grafike! Znači na tom lapiću nezivodljivo osim ukoliko imaš kao mogućnost da naguraš neku NVIDIA ili AMD mobile karticu unutra što je malo verovatno!

Poslednja izmena:
Ajd samo još 1no pitanje?!

Kako da namestim sleepenabler.kext i gde da ga turim (budite ozbiljni molim :d)???

Pokušao sam svakakve kombinacije i dr. ali bezuspešno. Uvek nakon restarta komp zaradi KP.

Screen shot 2011-09-27 at 05.29.05.png

Nisam stavio DSDT ali koliko se sećam na pređašnjim pločama Sleep je radio bez problema ili uz malu pomoć PleaseSleep aplikacije...

Any HELP?

Pa sleepenabler ide u E/E folder, ali morao bi da nađeš neki koji odgovara verziji OSX-a koji guraš. To je iskreneo rečeno meni barem uvek bilo prilično zamorano da jurim, plus što sa nekima dobiješ ionako KP. Trebalo bi da nađeš sleepenabler source fajlove pa da sam kompjaliraš na svom kompu da bi bio siguran da će to da ti radi kako treba. Mnogo jednostavnije rešenje je propisno rešen DSDT, koji eliminiše upotrebu tog kexta kao uostalom i još nekih drugih...

Pročešljaj malo IM forum pa vidi šta tamo kažu za tvoju ploču. Što se DSDT-a tiče ako nešto zapne, možeš da se obratiš za pomoć u okviru DSDT dela. MaLd0n je tamo jedan od moderatora i on obično pomaže ljudima da reše određene deonice u DSDT-u.

Poslednja izmena:
Kakav mi usb WiFi adapter preporucujete za Snow Leopard , imam TP-WN722N i nemogu nikako da ga namjestim na Snow da ga prepozna
USB2.0 WLAN:

Product ID: 0x9271
Vendor ID: 0x0cf3 (Atheros Communications, Inc.)
Version: 1.08
Serial Number: 12345
Speed: Up to 480 Mb/sec
Manufacturer: ATHEROS
Location ID: 0xfd500000
Current Available (mA): 500
Current Required (mA): Unknown (Device has not been configured)
Pokusao sam sve i svasta i nece da radi? Jel moguce da niko ne koristi WiFi ? :(

USB2.0 WLAN:

Product ID: 0x9271
Vendor ID: 0x0cf3 (Atheros Communications, Inc.)
Version: 1.08
Serial Number: 12345
Speed: Up to 480 Mb/sec
Manufacturer: ATHEROS
Location ID: 0xfd500000
Current Available (mA): 500
Current Required (mA): Unknown (Device has not been configured)
Pokusao sam sve i svasta i nece da radi? Jel moguce da niko ne koristi WiFi ? :(

Ukoliko nekoga zanima adapter koji je podrzan za Osx je D-Link DWA-125(Ralink) ,za koji postoje i oficielni drajveri za 10.5 ; 10.6 ; 10.7 na Ralink-ovom sajtu.

Ukoliko nekoga zanima adapter koji je podrzan za Osx je D-Link DWA-125(Ralink) ,za koji postoje i oficielni drajveri za 10.5 ; 10.6 ; 10.7 na Ralink-ovom sajtu.

Taman sam to hteo da pitam. Al kad sam vec tu, jel moze i neki drugi dlink, recimo DWA 140? On je 802.11n kombatibilan u odnosu na g standard sa 125-ice, a samo je 3 evra skuplji.

Meni treba pomoc
imam sledecu konfiguraciju
MB-S775 i945GC Intel D945GCNL
xCPU Dual Core E2180 2.0 Box
HDD-SA2 320GB WD Cav.WD3200AAK
Mem.modul DDR2 1024/800 King * 2
xDVR 20/8/16 Pioneer 115DBK B
FDD 3,5" Alps black
Ku}. Midi 390W CM Cent.5 B/SG
VK Pex 512 GF8500GT GV-NX85T51
Imam instaliran win7 i sada sam uzeo nov hdd od 320Gb samsung i hteo bi da na njega instaliram neki MAC OS na njega i da imam dual boot.
Pokusao je prijatelj da mi namesti ali nikako neuspevamo( ja se u to namestanje ne razumem i znacila bi mi svaka pomoc)
znam da smo probali Aitkos-v7
Voljan sam i da platim nekom, bas sam se zagrejao da ga imam na racunaru ali ne znam sam da namestim, nemam iskustav sa instaliranjem :(

Ne boj se instalacije i zadrzi pare ili ih daj nekom kome su potrebne. Instalacija ide ovako:

Udjes u BIOS i podesis SATA u AHCI mod. Resetujes komp i molis se da Win7 ne zabode BSOD. Zatim, kad si usao u Win7 napravis jednu primarnu FAT32 particiju na tom novom hardu, resetujes komp, ubacis iatkos S3 V2 u racunar i dignes sistem sa CDa. Udjes u Disk utility, nadjes tu primarnu FAT32 particiju i preformatiras je u hfs+ journaled. Procitas ceo readme kompletno. Podesis instalaciju (citaj pazljivo svaku stavku i podstavku!) tako da odgovara tvom racunaru (tipa, ne loadujes ATI vec nvidia drajver). Startujes instalaciju, prekrstis se i resetujes komp.

Ako je sve ok, pojavice se chameleon boot loader (koji si izabrao tokom instalacije jelda) i ponudice ti Win i Mac OS.

Ako nesto podje po zlu (sto je vrlo verovatno za prvi put), koristi win7 repair - odlican je. Zatim sve lepo ispocetka dok ne pogodis koje stavke odgovaraju tvojoj konfiguraciji. I jos jednom - ne brini, maltene nista ne moze bezpovratno da se zabaguje. Kako god zabrljas, mozes da se vratis na noge (osim ako greskom ne preformatiras Windows7 NTFS particiju!). Srecno pa javi sta si uradio! :wave:

Hmm... pa ne bih rekao da će to moći baš tako da izvede... Prvo mislim da ta ploča nema podršku za AHCI, a drugo i ako je ima sigurno će windows da mu zabode ako ga nije instalirao pod AHCI... Osim toga ne mora ni da formatizuje HDD u FAT uopšte već samo da pokrene instalaciju za iAtkos i jednostavno odmah odatle foramtizuje HDD u HFS+, jer će ionako morati ceo HDD da preformatizuje od nule pošto Sneško ili Lav idu pod GUID-om. Na tu ploču bi trebalo da može da digne bez problema OSX, premda ne bi bilo loše da izardi prvo osnovni DSDT iz windowsa. Ako ploča nema AHCI podešavanja u BIOS-u moraće da instalira i SATA drajvere iz iAtkosa.

Post instalacioni deo u njegovom slučaju bi trebalo da podrazumeva nameštanje zvuka i grafike. Lan na toj ploči bi trebalo da radi sa originalnim drajverima...

Osnovno je da nabavi USB mouse i tastaturu ako nešto od toga nema...

Sve u svemu biće tu malo zezanja dok sve namesti...

Poslednja izmena:
Danas mi dolazi kum koji se razume vise od mene u racunare :), pa cu probati da napravim.Javlam sta sam uradio
Hvala Vam :)

jos jedno pitanje imam na DVD-u Aitkos V7 da li mogu sa nim sve da probam, da li bi trebalo da radi ili da skidam neku drugu verziju

moras da skines gparted cd da bi formatirao jednu particiju u bilo sta, pa iz iatkos s3v2 u disk utility tu particiju u macos journaled. iz disk utilty ne moze da se particionira disk kada nesto ima vec na njemu, tipa win7. makar meni nikad nije dao tu opciju. moze, ali da se razbije ceo hard. iatkos je dobar posto mu je svejedno da li je master boot ili guid. win 7 ako je instaliran pod ide, mora da udje u njega i promeni registry kljuc. lako se gugla recimo - win7 ide to ahci. onda samo promeni i to je to. sto rece vlada, ako nemas AHCI onda instaliraj intel ide kontroler pod customise.
upravo instaliram drugu iatkos s3cv2 i razocaran sam sto ne mogu da nadjem resenje za gt9400 1024mb da radi sa 10.6.8. pokusao sam sve :(

skini iAtkos s3v2 - probaj sa njim

Poslednja izmena:
samo jos mala pomoc, kad ga skinem rezem ga na dvd kao i svaki drugi disk ili mora nesto posebno :(, bas se nerazumem ali bi da imam

Ja sam svoj samo preimenovao u iso i narezao preko nekog iso burnera. Sve sto sam napisao vazi iskljucivo za leoparda (do 10.6.8) - lion nisam iinstalirao.

Edit: upravo sam procitao naslov teme "MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard)" - nigde ne pise Lion, odnosno 10.7.x :p

Poslednja izmena:
Obrati paznju da se ne za****s kao ja. Bez obzira koji tutorial citas, vazno je da OSX smestis na primarnu particiju. Ako to uspes, sto je inace VRLO knap ako imas i Win7 (koji obicno pravi 2 primarne particije za sebe) i Ubuntu onda si na konju, ako ne - onda si u mom timu. GRUB ce lepo da ocita sva 3 sistema nakon sto uradis jedan grub-update iz Ubuntu LiveCD-a nakon instalacije OSXa, ali nece da ga podigne kako treba. Po defaultu ga dize direktno, bez bootloadera odnosno bez DSDTa, EFIa itd sto znaci da ces u praksi moci da podignes tako reci samo "safe mode", posto su komplet drajveri u DSDTu.

To moze da se izmeni time sto ces da nateras GRUB da dize OSX preko chainloadera tj. dize chameleon umesto da dize direkt. Medjutim, ako smestis OSX na logicku particiju (kao ja), OSX ces moci da podignes samo preko chameleon boot cd/usba.

Sve ovo je trla baba lan - nasao sam resenje. Resenje je da se u GRUB umesto chainload +1 upise sledece:

menuentry "Mac OS X" {
insmod hfsplus
set root='(hd0,x)' #gde je 'x' broj logicke particije (ne mora da bude primarna!)
multiboot /boot
}

Drugim recima dame i gospodo, gdegod stavili vaseg miljenika, pa makar i na usb stik - moze da se nabudzi da radi. :)

Poslednja izmena:
Znaci mogu sa nerom da narezem kao i svaki drugi.....
meni je bitno da instaliram neki Mac OS na PC da pobam, dosta ljudi hvale Mac OS......
a nisam se nikad igrao da podizem bilo koji sistem a kamolo Mac

Možeš sa nerom samo reži na najsporije... Za početak kreni sa iAtkos s3 v2 DVD-om, jer je Lava malo teže namestiti bez DSDT-a, premda je izašao iAtkos L 10.7, ali nisam imao prilike još da ga isprobam pa ne znam mogu li da ti ga preporučim. Cenim da je ok, ali opet kažem nisam siguran kako bi stvari stajale u tvom slučaju jer te ploče iz serije 945 su sada već solidno stare i pitanje je da li bi bile u stanju da poteraju originalni kernel, što je jako bitno obzirom da za Liona još uvek nema nešto previše alternativnih.

Pogledaj malo kako stvari stoje za tvoju ploču na Insanely Mac forumu. Možda nađeš tamo neko korisno upostvo i tome sl.

Lion

Nakon dugo vremena nekoriscenja Apple-ovog sistema, resio da instaliram Lion,najnoviji Mac OS X, nadjoh na netu iAtkos L1 (Mac OS X 10.7.1) i videh napredak na polju Hackintosh-a :) , znao sam da ce se razvijati sistem sve zahvaljujuci genijalnom netkas-u kao i sve vecem broju ljudi sa insanelymac foruma kao i ostalih hackintosh foruma.

Oduzelo mi je samo malo vremena naci pravi kext za ethernet,ali sve je na kraju ispalo OK. Kernel je 64bit i bez problema radi na Intel Pentium Dual Core e2140, cak nije bilo potrebe ni praviti DSDT fajl.Od aplikacija sve radi , cak i Time Machine i ostalo... Videh sve vise aplikacija prelazi na Mac OS (AutoCAD,SketchUP itd...) kao i svidja mi se ima i Google Chrome i ostale aplikacije,nazalost moram zbog posla ostati na Windows 7(sada samo zbog dva programa Optimik i KitchenDRAW ), nadjoh najednostavnije resenje za dual boot, program nazvan EasyBCD , u njemu ima opcija izmena windows 7 bootloader menija i dodavanja stavke Mac OS X, i tako napravih najlaksi dual boot ikada :)

upravo instalirao i zvanicno najnoviji update 10.7.2, safari radi primetno brze kao i ostale stvari, najnoviji kernel 11.2.0...

i da na Iatkos L1 Lion 10.7.1 moguce je instalirati na MBR partiticionu semu,a i nije potrebno ni DSDT

Poslednja izmena:
Hvala za info... To su sjajne vesti! ;)

A napredak na polju hackintosha je konstatan zadnjih godina i to nije nikakva novost. Jedina stvar koja je i dalje solidno komplikovana za izvođenje je upravo DSDT fajl, bez koga se može na nekim mašinama ali stoji da je većini on više nego neophodan, plus što sve funkcioniše makar za nijansu bolje u toj varijanti...

Poslednja izmena:
Uspeo sam da iUspeo sam da podignem Mac OS Aitkos V-7 na racunar( posle ogromnih muka)
Provalio sam da mi pesme seckaju, i da mi slika secka, trokira kad ocu brzo da skrolujem neku stranicu preko safarijaili......
Da li treba da podesim grafiku i zvucnu karticu, sta dalje.......
Grafika je 512Mb 8500GT, zvucna je integrisana na intelovoj ploci realtek high definition audio.......

To znaci da ti grafika ne radi propisno, tj da fali akseleracija. Za 8500GT ja bih probao da to namestim putem EFI stringa jer je tako cenim najlakse... Audio ako imas onda radi, ali treba i tu proveriti kako tj sta sve od izlaza imas u ponudi... Za zvuk skini multibeast pa odatle instaliraj drajvere, a za grafiku potrazi neki EFI studio pa preko njega vidi da ubacis string za graficku...

jel ima neko iskustva sa 889a kodekom. drug mi ima ep45-ds3p (F8 BIOS)plocu i nikao da nabodem pravi zvuk. instalirao sam voodoo HD ali nema mic. probao sam 1001 appleHDA ali nista. snow leopard je u pitanju...
i zvuk je dosta slabiji nego na windowsu.

Poslednja izmena:
jel ima neko iskustva sa 889a kodekom. drug mi ima ep45-ds3p (F8 BIOS)plocu i nikao da nabodem pravi zvuk. instalirao sam voodoo HD ali nema mic. probao sam 1001 appleHDA ali nista. snow leopard je u pitanju...
i zvuk je dosta slabiji nego na windowsu.

Evo LINKa da skineš Cartri BIOS za model ploče koji tebi treba (potraži u okviru strane) koji ćeš uflešovati u ploču i imaćeš sve prirodno kao na pravom MACu (imao sasm i probao). Jedino šro će ti trebati u E/E folderu jeste FakeSmc.kext i to jeto ;).

WIN i Linux sa tim BIOSom rade sasvim normalno i bez problema...

Poslednja izmena:
hvala i izvinjavam se na okasnelom odgovoru :)
nisam bio vise kod druga, za vikend cemo videti sta cemo. jel catri bios radi sa lion i jel moze da se vrati na normalan bios posle toga? moja ploca nije podrzana pa se nisam bavio tim biosom, prem da sam imao zelju.
juce sam kode sebe instalirao na externi usb 2.0 hard lion-a i skroz sam zadovoljan kako sljaka, a i vidim da ima appleHD za 889a. pa sam mislio da probam sa njim.

Cartri nije za Lion-a vec only for SLa i normalno se vraca originalan BIOS po potrebi.

Vrh Dno