Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

zakucan je na `no`, inace i ranije nisam uspeo da odradim preko boot.pliste i odradio sam preko dst patchera i easybeasta, ali sada nece. sve ostalo sto mu nakucam u plistu tipa busratio=17 i default boot particiju slusa, ali ovo nikako.

Ucitava se neki driver/kext koji je 32bit, zato nece, proveri koji je, disable i bice 64bit. :)

Je li ko probao tj. instalirao Lion?

Samo da prijavim da je upgrade na 10.6.8 na mojoj hack makini prosao bez problema.

problem je resen. verovatno je bio qoopz 10.6.3 problem - posto sam bio na placu nisam imao combo update na 10.6.7 ili 10.6.8 (bez alata nema zanata) i dva dana sam razbijao glavu bespotrebno. cim sam uradio update na 10.6.7 i iz multibeasta pokrenuo apple x64 boot proradilo je. :)
hvala svima.pozz

Zna li neko kako da nateram chameleon da podize OSX sa logicke particije? Sistem se dize savrseno uz bootabilan chameleon CD, ali preko GRUBa (chainloader->chameleon) nece jer mi je OSX na logickoj particiji.

Citao sam negde da moram da zamenim boot0 sa boot0-132 koji moze da se skine sa appleovog opensource sajta, ali ne mogu da ga kompajliram. Ima li neko stari boot0 (-132) koji podrzava samo MBR, ali kompletan sa sve logickim particijama?

P.S. Za informaciju, na Alienware (Dell) M11x radi Snow Leopard izvanredno - jedino sto nece iz prve je mikrofon (koji mozda ja ne umem da podesim preko VoodooHDA?), WiFi i citac kartica. Ostalo samo seva :)

Poslednja izmena:
Pozdrav!
Da li neko moze da detaljno objasni postupak instaliranja MacOS X na PC, znaci hackintosh, il da mi da link ka nekom proverenom tutorialu jel sve sto procitam druacije je objasnjeno.

Trenutno imam dual boot Windows 7 i Ubuntu 11.04.
Prilikom boota biram iz onog GNU grub il' kako se vec zove, umoran sam :)

Obrati paznju da se ne za****s kao ja. Bez obzira koji tutorial citas, vazno je da OSX smestis na primarnu particiju. Ako to uspes, sto je inace VRLO knap ako imas i Win7 (koji obicno pravi 2 primarne particije za sebe) i Ubuntu onda si na konju, ako ne - onda si u mom timu. GRUB ce lepo da ocita sva 3 sistema nakon sto uradis jedan grub-update iz Ubuntu LiveCD-a nakon instalacije OSXa, ali nece da ga podigne kako treba. Po defaultu ga dize direktno, bez bootloadera odnosno bez DSDTa, EFIa itd sto znaci da ces u praksi moci da podignes tako reci samo "safe mode", posto su komplet drajveri u DSDTu.

To moze da se izmeni time sto ces da nateras GRUB da dize OSX preko chainloadera tj. dize chameleon umesto da dize direkt. Medjutim, ako smestis OSX na logicku particiju (kao ja), OSX ces moci da podignes samo preko chameleon boot cd/usba.

Sto se tice gubitka podataka, ceo proces je uglavnom bezopasan ako ne obrises neku particiju slucajno. Boot loader ces da zabrljas nakon instalacije, ali to se vrati cas posla (koristi ubuntu boot-repair za GRUB2). Srecno!

Ponovo ja
Pisao sam ovo na stranom forumu pa cu prekopirati i zamoliti vas da mi pomognete(odgovorite na pitanja, date sugestije , vidite jel dobro ovo sto sma napisao itd)

Sa stranog foruma:
Hello guys!
First of all I would like to say that I am new to all of this so please bare with me

Anyway my specs first:

Corsair TX750W
Cooler Master 690 II
Gigabyte X58A-UD3R
Intel Core i7 920 3.0Ghz (oc) Prolimatech MegaShadow w/ Scythe 1600rpm fan
Gigabyte GTX460 1GB SLI
6GB Mushkin 1600mhz RAM CL7
Samsung SpinPoint F3 1TB HD103SJ + 160GB Maxtor something :)

I am currently running Windows 7 x64 as well as Ubuntu 11.04 but I will be deleting it :)

My current partition setup is

HRwnA.png

So you can see that on my main 1tb HDD i have a C partition where w7, a G partition where i put my docs, music, games and everything I wouldn't want to get lost if W7 fails ;)
Than I have the older 160gb HDD in which i have the 29 gig partition for storage, and than the remaining 2 for the Ubuntu installation :)

Anyway I am currently dual booting using the GNU GRUB :)
Which brings me to Q #1
Could I just format the entire 160GB HDD (all its partitions thus deleting Ubuntu) and not have a problem booting Windows7?

Anyway once I have (if the answer to the q above is yes :) ) formatted that HDD I would like to have the Mac OS on that partition :)

What distro would suit my PC best..iPc, iDeneb, iATKOS, a retail one, something else? Please give your thoughts

Once I have picked the distro would this be a proper procedure to get the dual boot running :)

1. In W7 format the 160GB HDD to FAT32, and give it a name, lets say "Snow Leopard"
2. Restart the PC, inser the MacOSX distro.
3. Boot to it.
4. Go to Disk Util and than select the 160GB HDD.
5. Erase it and than make it so it is the Extended Journaled Option
6. Install MacOSX and than when it boots restart the PC and boot w7 (if boot0 (1) error is displayed I insert the Windows 7 boot disk, go to repair and than repair the boot)
7. After Booting Windows 7 i use EasyBCD and create an entry for the MacOS
8. Restart the PC, boot MacOS, install kexts and enjoy the apple magic?

So please leave your thoughts, suggestions and answer the questions (bold)

Thanks!

Prvo, ako preformatiras ubuntu, vrlo je verovatno da ces ukinuti i GRUB, ali to ne treba da te tangira toliko:
1) spremi win 7 install CD da bude pri ruci
2) preparticionisi hard od 160gb - obrisi jednostavno sve particije, nema potrebe da formatiras u FAT32 (gde li si to procitao? :p )
3) (pogledaj fusnotu) prati uputstva za system recovery-startup repair http://www.sevenforums.com/tutorials/668-system-recovery-options.html i http://www.sevenforums.com/tutorials/681-startup-repair.html
======
time bi trebalo da si vratio windows na njegov standardni bootloader i skinuo ubuntu.
======
4) spremi iatkos s3 v2 (taj koristim ja ali nisam i ne mogu 100% biti siguran da ce raditi i kod tebe), downloaduj apple 10.6.8 combo update i smesti ga u neku udobnu direktoriju u root C: da bude pristupacan. Skini nove quadro fermi drajvere za MAC OSX sa NVIDIA sajta i smesti ih u neku slicnu pristupacnu direktoriju.
5) bootuj iatkos, udji u disk utility i napravi HSF+ particiju koliku zelis na 160gb hardu
6) vazno izaberi customize install (donje levo dugme) i stikliraj samo i iskljucivo samo sledece:
bootloader - asereBLN
bootloader options - legacy logo
patches - /extra
patches - fakesmc
patches - disabler
patches - RTC - RTC
patches - EVO reboot
drivers - main hardware - ps/2 - voodoo ps/2
drivers - main hardware - NTFS-3g
7) izaberi particiju na koju hoces da smestis osx i instaliraj ga
8) restartuj i stisni palceve
=====================
Postoji mogucnost da sistem 'cold' bootuje kad izaberes OSX, restartuj 2-3 puta ako nece da se digne. E sad postoje 2 mogucnosti, ili radi, ili ne.
Ako radi, super:
9) cim se bootuje, update na 10.6.8, reboot (ako nece da se bootuje, reinstall pa koristi 10.6.7 combo koji 100% radi)
===
time si uspesno instalirao 'bare bone' OSX kome jos uvek fale drajveri. Do ovde bi tutorial trebalo da radi za gotovo svaki intel racunar, jer nismo maltene nista od extra drajvera instalirali.
===
10) cim se bootuje, instaliraj drajver za graficku (ovo nisam testirao, ali trebalo bi da radi sudeci po tutorialima koje sam citao). U slucaju da drajver nece da se instalira (ili imas 10.6.7), koristi tonyx86 nvidia drajver.
======================
Ako je do ovde sve proslo kako treba, na konju si. Ostaje da dignes zvuk i mrezu. Za zvuk skini i instaliraj voodooHDA (pretpostavljam da koristis integrusu?) sa http://code.google.com/p/voodoohda/ . Nazalost ne mogu da ti dam sire detalje jer sam ja koristio preinstaliran voodooHDA za moj laptop. Za mrezu ne mogu nikako da pomognem, moraces da se pobrines sam. Ali savet bi bio - vidi tacno koji model od kog proizvodjaca imas integrisan i pitaj google za odgovarajuci kext (kernel extension).

Sto se tice instalacije kext-ova odnosno drajvera... Koliko sam ja skontao to se svodi na prosto kopiranje kext fajla u SLE (System Library Extensions) i modifikovanja prava pristupa na 755, ali bolje se raspitaj jos malo sta i kako. Postoje programi koji to rade sigurnije, tipa kext utility ili update-extras i slicno.

I najvaznije: naoruzaj se strpljenjem! Instalacija ume da bude jako zamorna i dosadna. U principu mozes da eksperimentises sta sve mozes da stikliras prilikom instalacije (recimo, zvuk bi mozda mogao da radi u startu (stikliraj appleHDA i voodooHDA), pa ne moras da instaliras posle drajver rucno) ali ko zna... Samo trial and error ovde pomaze. Srecno! :)

P.S. Ne treba ti easyBCD, chameleon bi trebalo da prepozna windows korektno, isto kao GRUB.
P.P.S. Windows repair nisam nikad koristio, ali deluje da je to ono sto je fixmbr komanda u windowsXP-u. U slucaju da nije, ili ti se ucini da ce startup repair da nesto s*ebe koristi bootrec http://www.ehow.com/how_4836283_repair-mbr-windows.html ili http://support.microsoft.com/kb/927392 .

Poslednja izmena:
Hvala na detaljnom odgovoru!
Znaci ovaj proces sto sam ja napisao nije dobar (ja sam tako citao)?
Koje su razlike izmedju distros..iPC, iATKOS,iDeneb...i jel se procesi instlaacije za svaki distro razlikuju?? :)
Check PM :)

Hvala na detaljnom odgovoru!
Znaci ovaj proces sto sam ja napisao nije dobar (ja sam tako citao)?
Koje su razlike izmedju distros..iPC, iATKOS,iDeneb...i jel se procesi instlaacije za svaki distro razlikuju?? :)
Check PM :)
Proces koji si opisao nije los, ali verovatno nije za iatkos i verovatno ga je pisao neki ljubitelj windowsa :p U odnosu na GRUB, EasyBCD je malo dete. Koliko se distribucije razlikuju, nemam predstavu. Od taze distribucija samo iatkos sam probao. Da li se instalacije razlikuju? Vrlo moguce. Instalacija koju sam ja opisao je za iatkos s3 v2. Mozda neko drugi zna vise o drugim distribucijama.

Najbolji distro za 10.5 je iPC... Ostali su takođe ok, ali je iPC najkompletniji!

Koliko ja znam iPC je samo za 10.5, a trebalo bi i iDeneb...

Znači ako te zanima 10.6 onda je iAtkos s3 v2 naj, naj... ;)

Premda je poslednji koji je izbačen ovaj Hazard 10.6.6 ali njega nisam imao prilike da probam pa ne znam kakav je... Vidim da ga neki ovde hvale, tako da... verovatno je i on OK!

Poslednja izmena:
Ok. Hvala! Buni me sto ima dosta tutoriala a svaki kaze drugo :) kako stoji stanje da probam retail?

E ovako :)
Prvo sam formatirao celu particiju gde je bio linux :)
Onda je kao ocekivano dosao problem sa bootom :)
Ubcacim Installation disk al kaze da iz nekog razloga nije dobar za mou instalaciju windowsa :)
Nista onda sam sredio sa Bootrec.exe /FixMbr
Sa tm sto sad pise da mi Win nije genuine al to cemo lako..

Sad radi Windows ponovo al imam problem sa iATKOS om
Bootuj na njega i upali se onaj chameleon boot loader.
Izaberem iATKOS i desi se jedna od dve stvari:
kad samo pokrenem normalno bude ona slika za zabom i nista se ne pomera i tako nekih 3 minuta. Dalje nisam cekao. (isto i sa -x)
Kada probam sa -v bude slika zabe i pocnu slova da se prikazuju al se zabode na

EBIOS read error: Device Timeout
Block 0x57fac8 Sectors 0

Nista videcu jos malo, a vi pomagajte :))

edit:
1. Nadam se da sam lepo narezao taj .iso
Sad vidim da ima .iso fajl i neki md5 text fajl :0
Ja sam preko imgburna narezao samo iso :)
2.Kada sam proverio video sam da je jedan SATA bio na IDE. kad sve stavim na ahci prvo izbacuje nesto no drives found itd a posle se zaustavi na pocetnom butu kad se vrtin ono \ / ako razunete i izbaci
EBIOS READ ERROR DEVICE TIMEOUT
BLOCK 0X0 SECTORS 0

Poslednja izmena:
Ako dobijaš EBIOS error to znači da možeš da zaboraviš na taj disk...

Razlog zbog čega sam ja morao da zaboravim na Boot132, iBootCD i ostale slične zezalice je upravo pomenuti EBIOS error...

Drugim rečima moraćeš sa 8GB flešdrajva da pokreneš instalaciju ili sa druge particije... Nemaš treću mogućnost što se tiče tog diska... A praktično to znači da ako već moraš da radiš install sa fleša ili druge particije, onda je bolje da odradiš clean install 10.6.3 Retail, nego taj distro!

Poslednja izmena:
Sad sam probao u Virtualboxu i odma se bootuje..nzm sta moze da bude..

Ili jednostavno tvoja ploca nije podrzana... Probaj da se igras malo sa opcijama u BIOSu za hardove i procitaj kompletan readme iz iatkosa. Ima par zezanjcija sa SATA namestanjima. Experimentisi, druge ti nema...

@Vlada jel imas boot132 negde pri ruci? Trazim kompajliranu verziju ali nigde je nema!

Poslednja izmena:
Samo gubiš vreme s time... DSDT ti treba! Do sad si već mogao da ga napraviš i pričali bi smo o instalciji, ovako...

[EDIT]

EBIOS error je inače tzv. random sistemska greška i nikakva podešavanja u BIOS-u ne verujem da ti tu mogu pomoći... Bilo bi pravo čudo i sreća da isplivaš iz toga uspešno... Osim toga ni ne treba da se mlatiš toliko sa time jer ima drugih načina i metoda...

Poslednja izmena:
Probao sam da pod Win 7 pro kao host i Virtual box 4 napravim virtuelnu masinu za
MAc OS X.
Nije u stanju da zavrsi format virtuelnog hard diska ? ( Sve je po def).
Result code: e_invalidarg 0x80070057

Mene isto zeza Virtual Box. Na kraju instalacije kad kliknem Reboot il sta vec dobijem kernel panic :(

Ima na netu vec napravljena vmware snow leaopard virtuelna masina, probajte direktno nju.

Mogu da se nadju, kao sto je Darko napisao, vec napravljene appliances za virtual OSX, cak mislim da ima Snow Leopard.

Vise gubim zivce..
Pokusao sam da bootujem live dvd i kad ukucam config=live.plist samo se restartuje...uzas..

update:
na virtual masini radi ok.butuje se i udjem u OSX al ovako nema teorije.

sa busratio=20 cpus=1 fsb=133 config=live.plist krene boot (ona slova itd) i sve je ok, ukucam bootlive; exit al kad ubacim onaj ram size
1048576 izbaci ovako nesto (priblizno)

etc/rc.liveboot: line 85 $1: unbound variable
nesto.netboot: Could not find a network or local drive
logout

Single user mode: exit status: 1 (nekolko puta)

Singleuser boot -- fsck not done
Boot device is mounter read-only
If you want to make modifications to files
/sbin/fsck -fy
/sbin/mount -um /
If you wish to boot the sytem type:
exit

To boot iPC live osx86 please typebootlive;exit..

et

i vrati me nazad da ukucam bootlive; exit i tako iznova i iznova :)

Aj pomagajte pa i ja da poteram MacoSX

Poslednja izmena:
Samo lagano, poslao sam ti pm, pa ga pogledaj...
Sve sto ima veze sa virtualizacijom OSX-a na drugim operativnim sistemima je veoma, veoma mukotrpan proces, pun bagova, gresaka i neuspelih pokusaja.

Its me again :)

Posle 2h zezanja uspeo sam da bootujem live DVD i napravim dsdt.aml .
Ako neko ima isti problem (etc/rc.liveboot: line 85 $1: unbound variable) nek radi sledece :

Pratite standardno uputstvo (http://www.macgeekblog.com/blog/archive/2009/02/15/osx86-live-dvd-ipc-x-dl-1056.html)
sa tim sto kad ukucate RAMdisk i dobijete error radite sledece:

kucate: cat /etc/rc.liveboot |more
Onda strelicom na dole dodjete do dela RAMDisk()
spustite se jos malo dole i pritisnite Q
Cukajte sledece, jedno po jedno :)

dev=`hdik -drivekey system-image=no -drivekey eject-upon-logout=no -nomount ram://51200`
pa..
newfs $dev #hack to init partition table automatically
pa..
newfs_hfs $dev
pa..
mount -t hfs -o nosuid,nodev $dev /Volumes

Kad se ovo zavrsi bez gresaka kucajte
cp /etc/rc.liveboot /Volumes

Zatim kucajte
emacs /Volumes/rc.liveboot
Napomena: Sacekajte malo, ja sam se zezznuo jer nisam sacekao malo duze pa sam moram ispocetka. Fajlu treba malo vise da se otvori.
Kad se fajl otvori idite to linije 85
i sledece linije prepravite
Kod:
set ${volinfo}
devname=$1
fstype=$2
u
Kod:
#set ${volinfo}
#devname=$1
#fstype=$2

Tako smo ih comment outovali :)