Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Jel mi mozes reci kako si napravio DSDT bas za svoju plocu i jel ima negde baza toga da skinem za ASUS P5K3 Deluxe?

Sve na jednom mestu nema...

Možeš potražiti svoju ploču recimo ovde i uz malo sreće naići ćeš i na DSDT za nju jer ljudi u poslednje vreme uz opis kako su instalirali i šta, obavezno i to zakače. Ja sam recimo tamo ostavio za Foxconn P35A i za Dell Vostro A840.

Inače ako su vam iste ploče onda ti FlySukhoi može i poslati njegov DSDT, tako da ne moraš da juriš okolo.

A izrada DSDT-a peške ide uglavnom preko više alata, ali osnovni su DSDTpatcherGUI (za osnovni set zakrpa) i EvoDSDTse (za detaljnije budženje), IORegistryExplorer i DPCImanager

Ima još nekoliko različitih DSDT patchera koji u pojedinim situacijama mogu bolje da završe posao za neke delove od EvoDSDTse-a... To ti je to, ukratko...

Jel mi mozes reci kako si napravio DSDT bas za svoju plocu i jel ima negde baza toga da skinem za ASUS P5K3 Deluxe?

Vlada ti je dobro rekao. Pravljenje DSDT-a je složen posao i zahteva ozbiljno čitanje tutoriala u vezi sa tim i pažljivu primenu logike pisanja onih silnih kodova. Ja lično nisam dorastao tom izazovu (a i mrzelo me, da budem iskren) i samo sam imao sreću da ispeglan DSDT za moju ploču nadjem gotov na mreži. Mogu ti poslati moj DSDT.aml, pa ga prekopiraj u root, a nije loše da ga ubaciš i u Extra, ako ga imaš, pošto od instalacije i bootloadera zavisi odakle ga sistem vuče (ne može da škodi, a može da koristi). Ploče su nam sigurno jako slične, možda je audio i LAN eventualno drukčiji, mada sumnjam (lako je proveriti razlike na Asusovom sajtu) i naravno memorija. Uz malo čitanja mislim da bi se snašao da izmeniš tih par stvari.

Posle par meseci uporedog koriscenja Snow Leoparda i Windowsa 7, mogu reci da me SL nije ni pocemu "odusevio".
Ok, recimo da je stabilniji, mozda znatno u odnosu na XP, ali ne i na Windows 7.
Dalje, da ostavimo sam OS X po strani, aplikacije su mnogo bolje i raznovrsnije za Windows platformu, ne znam kakve su pojedine aplikacije za profesionalnu upotrebu jer ih ne koristim, ali recimo plejeri imaju mnoogo manje mogucnosti od Windows pandana i tesko ih je podesiti (bagoviti su). A da ne pricam o tome koliko sam bolju masinu (AMD) mogao da uzmem za iste pare, da nisam jurio MAC kompatibilnu.
Necu reci da sam se razocarao i da se kajem, eto , to mi je kao neko novo iskustvo, ali nista posebno nisam ni dobio. Jedino slusanje radia preko iTunes, mada to moze i na Winu.
Da ne pricam o tome da se na Winu osecam ko riba u vodi, a na SL ko riba na suvom (dobro, to je mozda moj problem kao pocetnika, ali je tako)

Gvozdeni, brate, svaka ti je "ko Njegoševa"... Potpuno se slažem sa većinom toga što si napisao, ali bih rado dodao i da sam, za razliku od tebe, lično nezadovoljan Windowsom 7 i da o njemu nemam neko pozitivno mišljenje. Za mene je to i dalje Vista kakva je zapravo trebala da bude, jedna ikebana od operativnog sistema, gomila memory eating slabo u praksi upotrebljivog šareniša, sa jednim kičastim gay (uz svo poštovanje manjinama) interfejsom, kome je "na cvetiće" čak i default background, a sve u cilju da nas "očara" inventivnošću i dizajnom. Stabilnost je i dalje jako diskutabilna (kada se optereti ozbiljnim aplikacijama), dosta hardwarea ne radi na Sedmici uprkos kontra tvrdnjama (moja TV karta, npr.), a najviše mi ide na živce taj "tresla se gora, rodio se miš" fenomen koji prati izlazak svakog novog Windowsa. Pozdravljam realna poboljšanja i uloženi trud, ali ja na kraju i dalje moram da radim neku ozbiljniju video montažu na XP 64 bit da bih završio posao bez neke iznenadne frustracije, koja je sa Sedmicom "normalna" pojava. Svi nekako žmurimo na takve stvari, (kao, eto, nova je, pa zato, biće bolje...). WINDOWS JE KESA OD OS, ali ima bogatu podršku i nećemo dugo moći bez njega, ali nemoj da se kaješ što si sklopio Mac, jer ne treba da se klanjaš ni jednom carstvu, već uzimaj od svih ono što imaju najbolje ( i podeli sa sirotinjom :))

Poslednja izmena:
Gvozdeni, brate, svaka ti je "ko Njegoševa"... Potpuno se slažem sa većinom toga što si napisao, ali bih rado dodao i da sam, za razliku od tebe, lično nezadovoljan Windowsom 7 i da o njemu nemam neko pozitivno mišljenje. Za mene je to i dalje Vista kakva je zapravo trebala da bude, jedna ikebana od operativnog sistema, gomila memory eating slabo u praksi upotrebljivog šareniša, sa jednim kičastim gay (uz svo poštovanje manjinama) interfejsom, kome je "na cvetiće" čak i default background, a sve u cilju da nas "očara" inventivnošću i dizajnom. Stabilnost je i dalje jako diskutabilna (kada se optereti ozbiljnim aplikacijama), dosta hardwarea ne radi na Sedmici uprkos kontra tvrdnjama (moja TV karta, npr.), a najviše mi ide na živce taj "tresla se gora, rodio se miš" fenomen koji prati izlazak svakog novog Windowsa. Pozdravljam realna poboljšanja i uloženi trud, ali ja na kraju i dalje moram da radim neku ozbiljniju video montažu na XP 64 bit da bih završio posao bez neke iznenadne frustracije, koja je sa Sedmicom "normalna" pojava. Svi nekako žmurimo na takve stvari, (kao, eto, nova je, pa zato, biće bolje...). WINDOWS JE KESA OD OS, ali ima bogatu podršku i nećemo dugo moći bez njega, ali nemoj da se kaješ što si sklopio Mac, jer ne treba da se klanjaš ni jednom carstvu, već uzimaj od svih ono što imaju najbolje ( i podeli sa sirotinjom :))

samo ovo boldovano kad sam procitao...lepo sam se nasmejao, o ostalim "stvarima" necu ni da pricam. U osxu, sa istim pokenurtim aplikacijama, uvek mi je jeo vise rama za bar 10-20% u owdnosu na win 7, jos plus kad ukljucis safari i kad uzme 1 giga !!!!!! 1 giga rama za 4 taba !! lol windows mozda jeste kesa, ali bar mogu sve aplikacije da pokrenem onako ljudski i da rade 100% a ne osakaceno kao na osxu. jedina prednost OSX-a je UI i nista vise, u svakom drugom segmentu ga bije win 7 uzduz i popreko, stabilnost, kompatibilnost, upotrebljivost...etc

u svakom drugom segmentu ga bije win 7 uzduz i popreko, stabilnost, kompatibilnost, upotrebljivost...etc

Stabilnost??? Idi bre... :cigar:

Elem, evo upravo sam odradio update sa 10.6.4 na 10.6.5 i to na ovom lapiću Dell Vostro A840, gde sam instalirao iAtkos s3 v2.

Sve je prošlo sasvim ok nakon instalacije, znači nikakav safe mode i tome sl, ali mi nije radio USB. To je koliko sam mogao da primetim prilično učestala pojava, čak su se žalili ljudi koji imaju prave mekiće. Elem, zamenio sam ova dva kexta (IOUSBFamily.kext i IOUSBMassStorageClass.kext) sa onima koji su bili na 10.6.4 i sada sve fercera ko sat. U geeku čak i nešto zanemraljivo bolji rezultat nakon updejta!

FlySukhoi javi koji si distro koristio a da je s njime radio USB nakon updejta...

Pozz

Poslednja izmena:
sta ja znam...kod mene je stabilnost to sto mi komp radi ponekad i 30 dana bez restartovanje , can ne ide ni u sleep ;p stalno uklucen, preko noci skida uvek nesto, preko dana razne gluposti na njemu ukljucene, i sve radi kako treba, naravno nekad dodje do pada, pre neki dan sam dobio BSOD do sam igrao igricu jednu....sve u svemu, ne zalim se sto se tice stablinosti.

To što ti računar radi i do 30 dana bez restarta nema baš mnogo veze sa referencama po čemu ili kojima bi smo izmerili stabilnost. Prvo i pre svega zavisi šta od aplikacija koristiš i koliko opterećuješ svoj mašinu i drugo stabilnost samih aplikacija je ono što je najbitnije.

Stabilnost bi mogla da bude recimo da rendaš 30 dana u nekom 3D programu a da ti ne prsne ni jednom! Ili naprimer, da pržiš disk, kopiraš DVD film sa jednog diska na drugi, slušaš muziku, crtaš u PS-u, usput malo čatuješ i još držiš neki browser otvoren i sve radi bez da prsne i ko sat...

Poslednja izmena:
Manfromearth, pošto je iz tvog potpisa očigledno kom si se ti "priklonio carstvu" :), (što je tvoje demokratsko pravo i ja ga kao takvog podržavam), bilo bi besmisleno da pokušavam da te u bilo šta uveravam, ili razuveravam. Ne znam koje programe u radu koristiš, ni koliko si se puta u životu "smrzao". ili "poljubio" blue screen of death (to verovatno ni ti sam više ne znaš, kao ni ja za sebe), ali je takodje očigledno da ti to i ne smeta mnogo, što je opet negde u redu. Kao što rekoh, sve to u mnogome zavisi od toga za šta tvoj PC primarno koristiš. Vidiš, iskustva moja i ljudi koje poznajem (a koji od ozbiljnih programa žive), nisu ista kao kod onih koji Windows koriste za kancelarijske aplikacije, igre i multimediju. Npr. 3D render se u Pixaru, Weti i sličnim studijima ne radi ni na Macu, a pogotovo ne na Windowsu (pa ni na famoznom Win7, a sigurno neće ni na Win10, videćeš), već su sve ozbiljne render farme na Linuxu, što dovoljno govori samo po sebi. Pošto je svaki Windows svetlosnu godinu udaljen od Linuxa, a Mac OS X ipak nešto bliži, ne bih se mogao složiti jedino sa tvojom opaskom o stabilnosti, koja je meni visoko na listi prioriteta kod nekog OS. Linux mi je na žalost nedovoljno podržan aplikacijama i zato se trudim da se izborim za kompromis koji se sastoji u korišćenju najboljeg od svih i to, po mogućnosti, na jednom računaru. Smatram da je tako najpametnije. Šarenko je po mojim kriteriumima podbacio, preizvikan je i nedovoljno stabilan za ozbiljnu profesionalnu upotrebu. Nadam se da se nećeš uvrediti što ću biti slobodan da zadržim svoje mišljenje. :)

Stabilnost??? Idi bre... :cigar:

Elem, evo upravo sam odradio update sa 10.6.4 na 10.6.5 i to na ovom lapiću Dell Vostro A840, gde sam instalirao iAtkos s3 v2.

Sve je prošlo sasvim ok nakon instalacije, znači nikakav safe mode i tome sl, ali mi nije radio USB. To je koliko sam mogao da primetim prilično učestala pojava, čak su se žalili ljudi koji imaju prave mekiće. Elem, zamenio sam ova dva kexta (IOUSBFamily.kext i IOUSBMassStorageClass.kext) sa onima koji su bili na 10.6.4 i sada sve fercera ko sat. U geeku čak i nešto zanemraljivo bolji rezultat nakon updejta!

FlySukhoi javi koji si distro koristio a da je s njime radio USB nakon updejta...

Pozz

Posle one katastrofe (koja se srećom više nije ponovila) nisam imao problema sa prepoznavanjem flash diskova ni sa jednim distroom (Iatkos, Dan1234). To što si preduzeo sa ta dva USB kexta je u stvari dovoljno rešenje, to svi sada rade. Ne znam samo da li bi pomogla opcija uključivanja USB Fix-a u samom Chameleonu bez tih kextova koje si instalirao, to nisam imao priliku da probam, pošto je odmah sve radilo kako treba. Chameleon USB Fix me spasio na konfiguraciji sa Atomom, bez njega SL nije ništa hteo da mountuje kada je u BIOSU bio uključen USB Legacy Support (a bez Legacy-a nisam mogao da biram OS, flag, ništa) Taj USB Fix u Chameleonu ume nekad da izvuče stvar, mada mislim nešto da u ovom konkretnom slučaju ne bi pomogao, pošto je ovde problem baš u kextu, a ne u komunikaciji sa BIOS-om.

OK, hvala za info druže...

A inače probao sam USBfix i nije pomoglo.

Pitam se samo, kako li će stvari stajati u ovoj hack varijanti kada sledeće godine budu bile puštene u promet prve UEFI PC ploče?

Pitam se samo, kako li će stvari stajati u ovoj hack varijanti kada sledeće godine budu bile puštene u promet prve UEFI PC ploče?

Valjda ce biti jos bolje, mozda nam nece trebati Boot Loader.

Koliko se ja sećam, sa tim nam "prete" već godinama... To su odavno najavljivali, pa još ništa.

Inace samo da obavestim kome treba dsdt.aml bas za njegovu masinu ima lik na insanelymac kojem se posalju neke stvari iz terminala kextstat, ioreg i originalni dsdt.aml i onda ga on zbudzi prema vasoj masini... za vikend ide instalacija retail-a :D

Inace samo da obavestim kome treba dsdt.aml bas za njegovu masinu ima lik na insanelymac kojem se posalju neke stvari iz terminala kextstat, ioreg i originalni dsdt.aml i onda ga on zbudzi prema vasoj masini... za vikend ide instalacija retail-a :D
Kako si ga samo našao Dimke? Stvarno svaka mu čast, od kud mu toliko vremena da celoj Hackintosh zajednici pravi DSDT po porudžbini? U svakom slučaju, i meni bi dobro došao jedan za P5Q3 Deluxe, pa ako se lik ne bude smorio u medjuvremenu, daj da ga i ja zamolim... Imam kolekciju erotskih fotomontaža sa Megan Fox, ne znam šta bih drugo mogao da mu pošaljem za uzvrat!:d

Da li je moguce da uradim resize particije na kome je iAtkos bez brisanja sadrzaja sa nje i kako, kojim programom?

Može naravno...

Ali zavisi kako si fomatizovao disk. Ako je HFS+ na GUID-u onda može bez problema, pod uslovom da na kraju particije ako želiš recimo da je smanjiš ima slobodnog prostora, ali opet ne slobodnog prostora uopšte na particiji, već slobodnog prostora fizički gledano (u komadu) a koji sistem nije iskoristio da upiše nešto. Ako primera radi piše da imaš 51GB slobofnog prostora, to naravno ne znači da imaš toliko slobodnog prostora u komadu na kraju particije i koji bi mogao da iskoristiš za eventualno smanjivanje. Dakle ako ga nema onda ćeš morati da prvo odradiš defragmentaciju particije, za šta će ti opet trebati ili Techtool ili iDefrag, nakon čega možeš pristupiti smanjivanju iste...

Uglavnom procedura je sledeća, otvoriš disk utility, pa odatle izabereš disk (ne particiju) i onda opciju desno partition. Videćeš particije i dole u desnom uglu šrafiranu ivicu koja označava da se iste mogu smanjivati ili povećavati.

Ako koristiš Apple ili MBR partition table, onda nećeš moći ovo da izvedeš.

[edit]

Tj. za Apple partition table nisam baš siguran 100%, čini mi se da sam jednom probao i da nije moglo, ali ne sećam se više tačno kako beše...

Prilozi

• [10-11-20-141938]-Disk-Utility-Hitachi-HDP725032GLA360-Media.jpg
    [10-11-20-141938]-Disk-Utility-Hitachi-HDP725032GLA360-Media.jpg
    88.7 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena:
Kako si ga samo našao Dimke? Stvarno svaka mu čast, od kud mu toliko vremena da celoj Hackintosh zajednici pravi DSDT po porudžbini? U svakom slučaju, i meni bi dobro došao jedan za P5Q3 Deluxe, pa ako se lik ne bude smorio u medjuvremenu, daj da ga i ja zamolim... Imam kolekciju erotskih fotomontaža sa Megan Fox, ne znam šta bih drugo mogao da mu pošaljem za uzvrat!:d

Pa trazio sam DSDT za moju plocu nisam nasao onda sam sasvim slucajno naleteo na temu gde ljudi salju originali DSDT bez modova i onda ovaj lik uzme i na osnovu ioreg i kextstat podataka ubacuje to i onda sve radi lepo... ja sam evo na pola puta instalirao sam retail grafika mi radi jedna mrezna nemam kernel panice restart radi normalno cpu se vidi isto normalno u svim aplikacijama sad mi ostaje da namestim zvuk drugu mreznu i to je to... inace retail radi mnogo brze neko iatkos koji sam prethodno imao... e sad videcemo kako ce da se ponasa kad krenem da ga krkam aplikacijama...

Ajde ja da pitam da li neko ima image za Gigabyte GA-965G-DS4 + E6320 + 9600GT?

Pa trazio sam DSDT za moju plocu nisam nasao onda sam sasvim slucajno naleteo na temu gde ljudi salju originali DSDT bez modova i onda ovaj lik uzme i na osnovu ioreg i kextstat podataka ubacuje to i onda sve radi lepo... ja sam evo na pola puta instalirao sam retail grafika mi radi jedna mrezna nemam kernel panice restart radi normalno cpu se vidi isto normalno u svim aplikacijama sad mi ostaje da namestim zvuk drugu mreznu i to je to... inace retail radi mnogo brze neko iatkos koji sam prethodno imao... e sad videcemo kako ce da se ponasa kad krenem da ga krkam aplikacijama...

Po čemu zaključuješ da radi brže sa retailom? Jesi li nečim nešto testirao, ili imaš samo subjektivan osećaj da je mašina sada brža?

Nisam jos testirao jel nisam sve ni namestio ali primeti se da na neke stvari mnogo brze reaguje pogotovo disk util, dizanje sistema, gasenje... mada ja znam zasto je to tako kod mene... evo ako smem da stavim link od te teme http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=235523 ima tu i spisak ploca za koje ima gotovi dsdt.aml inace na prethodnoj instalaciji sam imao problem oko prepoznavanja cpu-a i nisam nikako mogao da ga resim a sad je sve kako treba...

Pozdrav svima :) Molim nekoga da mi objasni koju iAtkos verziju Snow Leoparda mogu instalirati na ovoj masini: SONY VAIO VPCEB3M1E (Prozessor Intel® Core™ i3-370M Prozessor (2 jezgra), 2.4 GHz, 3MB L3-Cashe, 4GB DDR3 SDRAM, S-ATA HDD 500 GB, ATI Mobility™ Radeon® HD 5650 1 GB RAM memorije, Intel® HM55 Express-Chipset ) Hvala unapred.

Pozdrav svima :) Molim nekoga da mi objasni koju iAtkos verziju Snow Leoparda mogu instalirati na ovoj masini: SONY VAIO VPCEB3M1E (Prozessor Intel® Core™ i3-370M Prozessor (2 jezgra), 2.4 GHz, 3MB L3-Cashe, 4GB DDR3 SDRAM, S-ATA HDD 500 GB, ATI Mobility™ Radeon® HD 5650 1 GB RAM memorije, Intel® HM55 Express-Chipset ) Hvala unapred.

Graficka je problem, ne verujem da ce raditi, nema podrske za mobility modele. :(

Vrh Dno