Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

hvala, guglao sam i izgleda da mora da se menjaju za i5 420m neki stringovi, i svasta jos. rekoh mozda neko ima iskustva sa i5 laptopom. sutra cu da razbijam glavu, ako ne radi...pojescu se ziv. cujem od iduce godine zakon kao u USA da moze da se vrati roba ako si nezadovoljan :d:)
ja uvek omanem za malo :)

Рекох ја да ће следећи да се зове лавче! Све иоле битније велике маче су испуцали тако да остају још lion и евентуално: mountain lion, премда је пума била а ово је други назив за то. Једино још ако не оду у праисторију па не употребе назив као штоје рецимо: Sabre-tooth

Spremite se da menjate hardware momci ;) Salim se, nadam se da nece biti problema sa hardware-om koji trenutno koristim.

Моја прогноза је да ће нови ОS X имати уграђену подршку touch screen-а (уз евентуално придодате све оне фине аниматике које има iOS), пошто то већ имају скоро све all in one PC макине.

То аутоматски значи вероватно неки нови Mac book, па самим тиме би требало да значи и један део новог хардвера. Премда ће све то наравно морати да функционише и на овај досадашњи традиционалан начн (због старијих машина) тако да се не секирам превише за тај део...

Poslednja izmena:
a jel mislis mozda da je stari tradicionalan nacin i dalje neprevazidjen za neke primene?

btw - idelan komp bi def bio tuchscreen + mish + niz alatki kojima mozes da pravis interakciju sa ekranom *brushevi za photoshop itd.....

verovatno - negde u buducnosti. ne previse skoroj rekao bih

a jel mislis mozda da je stari tradicionalan nacin i dalje neprevazidjen za neke primene?

Па за неке вероватно јесте. То ми је мало теже да проценим у овом тренутнку јер нисам имао прилике до сада да се поиграм са неким рачунаром који ради на пипкање!

Што се тиче PC машина и ту колико видим се могу очекивати промене на овом хардверском плану у скорије време. Од следеће године би требало да крену UEFI плоче уместо досадашњих које су користиле BIOS.

Све у свему, било да смо јабукари или ови други, чека нас све једна солидна софтверско-хардверска транзиција...

Poslednja izmena:
Хтедох још рећи и ово...

Што се тиче touch screen технологије, ја лично нисам нешто претерано узбуђен због свега тога. Пипкање екрана подразумева прљање истог, а кад је рецимо цртање у питању екран греје, па се рука зноји и то све скупа није нимало пријатно искуство за рад. Осим тога цртање директно по екрану је тек једва природнији метод од овог путем таблета и то би му била практично једина предност, али зато када црташ преко табле увек имаш савршен преглед јер руком не заклањаш никада оно на чему радиш, а то је опет свакако предност табле у односу на touch screen! Плус што је цртање директно прстима прилично рогобатна ствар (ко је ово пробао знаће на шта мислим).

Елем, тај метод би свакако могао да функционише како треба када би панели били потпуно хладни и наравно у комбинацији са неком оловчицом. Сад не знам какви су ови LED монитори по питању грејања (нисам имао прилике да их испробам), али верујем да се и они солидно угреју после неког времена...

Дакле, да... верујем да ће овај традиционални начин бити не превазиђен барем још неко време у неким областима.

Poslednja izmena:
danas sam tek provalio da nema CUT opcija u Finder-u, kad nisam umro od smeha :D:D:D
a citao sam negde na ovim temama neku raspravu, windows explorer vs finder, mislim da je explorer daleko mocniji i bolje uradjen, ali dobro, naucicu da zivim bez CUT opcije, copy paste delete :D

Postoje li KEXTovi za SL koji bi mi omogućili da SL radi pod IDE/SATA P55 kontrolerom???
Ako neko zna neka nabaci link za dl istih!

thx

Postoje li KEXTovi za SL koji bi mi omogućili da SL radi pod IDE/SATA P55 kontrolerom???
Ako neko zna neka nabaci link za dl istih!

thx

Ima za Jmicron podrska u MultiBeast-u, proveri imas li taj controller na ploci.

Ima za Jmicron podrska u MultiBeast-u, proveri imas li taj controller na ploci.

Imam ali ga ne koristim. Mislio sam na sam P55 IDE/SATA kontroler ako je moguće podesiti ga?
Imao sam na L 10.5.8 kext koji je omogućavao da mi radi sa IDE/SATA umesto AHCI... i da se sistem podiže pod IDE/SATA kontrolerom umesto AHCIa...

Imam ali ga ne koristim. Mislio sam na sam P55 IDE/SATA kontroler ako je moguće podesiti ga?
Imao sam na L 10.5.8 kext koji je omogućavao da mi radi sa IDE/SATA umesto AHCI... i da se sistem podiže pod IDE/SATA kontrolerom umesto AHCIa...

Zbog cega, razlog?

zbog XPa, ako nekom treba, imam ja taj kext za ide

:)
ovaj je za 10.5.8. ima da se nadje i za ranije verzije ako ovaj ne radi.

edit:
ajooj, ja skapirao da treba za 10.5.8...sooory

e pa za snow nisam nasao ni jedan da mi radi...a probao sam 101. makar na retail. ovaj iATKOS S3 v2 bi mozda radio sa nekim od tih silnih kextova koje sam pobao za snow

Prilozi

• IOATAFamily - 10.5.8 - za IDE.kext.zip
    504.9 KB · Pregleda: 19
Poslednja izmena:
A zašto ne ubacite AHCI drajvere u postojeći XP i da sve normalno radi?

osim sveze instalacije nisam nasao drugo resenje. nemam floppy, a i da imam nije lako izguglati prave ahci drajvere ako o tome nista ne znas...
ako imas savet siguran sam da ce nekome dobro doci.
ja sam zbog toga i preboleo XP i sada sam na omrazenoj 7ici na koju sam se navikao i sada nema potrebe da se vracam na XP

Naime, u System Preferences imam VoodooHDA ikonicu koja mi otvara panel za štelovanje zvučnih parametara. Tu sve lepo namestim šta mi odgovara i setovanja se zapamte do prvog restarta sistema i tako iz početka...
Ima li neko ideju kako da sredim situaciju, tj. da setovanja koja tu ostavim ostanu tako zapamćena do narednog podešavanja a ne do restarta...?????

Pogledajte prilog 65191, Pogledajte prilog 65192.

Malo sam čitao postove u nazad i videh da se pomenuo ovaj problem, ali ne i rešenje… Na mojoj AD 1988B zvučnoj je to rešeno na sledeći način, a mislim da bi, pošto je Voodoo u pitanju možda moglo i kod drugih koji ga koriste. Evo kako izgleda rutina koja je meni omogućila normalan zvuk, mikrofon i neresetovanje zadatih postavki u Voodoo preferences Pane.
-Prvo obavezno pobacati AppleHDA, stari Voodoo kext i Voodoo Pref.Pane.
Ubaciti ovaj drugi Voodoo kext, popraviti permisije i
instalirati VoodooHDA.Pref.Pane iz ovog paketa.
-Folder VoodooHDA (sa sadržajem) kopirati u root/Library.
-Voodoo HDA Helper (fajl sa ikonicom) ubaciti u Utilities.
-Otvoriti Sistem Preferences /Accounts, kliknuti na Login items, pa na plusić i "navigati" do Voodo HDA Helpera koji se nalazi u Utilities i štiklirati ga.
To je to, sve uredno radi i postavke ostaju.

http://www.mediafire.com/?kf0ynzt5m11hjr9

osim sveze instalacije nisam nasao drugo resenje. nemam floppy, a i da imam nije lako izguglati prave ahci drajvere ako o tome nista ne znas...
ja sam zbog toga i preboleo XP i sada sam na omrazenoj 7ici na koju sam se navikao i sada nema potrebe da se vracam na XP

Baš sam jednom o tome pisao (51. strana). Postoji rešenje koje nije komplikovano, a što je najvažnije, besprekorno radi. Okačiću potrebne drajvere, linkove i uputstvo, pa će ko želi imati AHCI na XP bez potrebe da ga reinstalira. Ko nema floppy može instalirati XP kao IDE, pa naknadno ubaciti AHCI drajvere.

- Odradio sam frišku instalaciju sa ubačenim P55 AHCI drajverima koje sa nLiteom ubacio u moju XP instalaciju... I onako na tom XPu nisam imao ama baš ništa jer mi služi samo za flešovanje mobilnih telefona koje stalno menjam... :D

Baš sam jednom o tome pisao (51. strana). Postoji rešenje koje nije komplikovano, a što je najvažnije, besprekorno radi. Okačiću potrebne drajvere, linkove i uputstvo, pa će ko želi imati AHCI na XP bez potrebe da ga reinstalira. Ko nema floppy može instalirati XP kao IDE, pa naknadno ubaciti AHCI drajvere.

- Probao sam nekoliko detaljnih uputstvava ali nijedno nije upalilo. Uvek sam dobijao BSOD nakon uključenja AHCI moda. Sada je kasno ali je dobro što si okačio uputstvo!

Hajd pomozite da rešim ove dve WiFi kartice koje sam pomenuo u nekom od prethodnih postova???

Da li je neko primetio da se nakon poslednjeg "Remote Client Update" (ver. 3.3.2) i "Java for Mac OS X 10.6 Udate 2" (ver.1.0) izgubila mogućnost uobičajenog popravljanja permisija na dosta vrsta instalacija (iAtkos 3 v2, npr.)? Posle današnjeg objavljivanja "Java 3", to isto se desilo čak i onima koji su sa svojim instalacijama ranije izbegli pomenuti problem, bez obzira kako su i čime instalirali sistem. Anomalija izgleda tako što posle popravljanja permisija disk utility prijavi šta je popravio i obavesti da je sad sve uredno sredjeno, ali kad se operacija popravke ponovi, drlja i prijavljuje sve greške iz početka i tako u krug... To baš nije uobičajena praksa, jer se jednom sredjeno po pravilu više ne pominje. Zna li neko nešto više o tome?

Da li je neko primetio da se nakon poslednjeg "Remote Client Update" (ver. 3.3.2) i "Java for Mac OS X 10.6 Udate 2" (ver.1.0) izgubila mogućnost uobičajenog popravljanja permisija na dosta vrsta instalacija (iAtkos 3 v2, npr.)? Posle današnjeg objavljivanja "Java 3", to isto se desilo čak i onima koji su sa svojim instalacijama ranije izbegli pomenuti problem, bez obzira kako su i čime instalirali sistem. Anomalija izgleda tako što posle popravljanja permisija disk utility prijavi šta je popravio i obavesti da je sad sve uredno sredjeno, ali kad se operacija popravke ponovi, drlja i prijavljuje sve greške iz početka i tako u krug... To baš nije uobičajena praksa, jer se jednom sredjeno po pravilu više ne pominje. Zna li neko nešto više o tome?

posle java 3 update-a

Poslednja izmena:
Malo sam čitao postove u nazad i videh da se pomenuo ovaj problem, ali ne i rešenje… Na mojoj AD 1988B zvučnoj je to rešeno na sledeći način, a mislim da bi, pošto je Voodoo u pitanju možda moglo i kod drugih koji ga koriste. Evo kako izgleda rutina koja je meni omogućila normalan zvuk, mikrofon i neresetovanje zadatih postavki u Voodoo preferences Pane.
-Prvo obavezno pobacati AppleHDA, stari Voodoo kext i Voodoo Pref.Pane.
Ubaciti ovaj drugi Voodoo kext, popraviti permisije i
instalirati VoodooHDA.Pref.Pane iz ovog paketa.
-Folder VoodooHDA (sa sadržajem) kopirati u root/Library.
-Voodoo HDA Helper (fajl sa ikonicom) ubaciti u Utilities.
-Otvoriti Sistem Preferences /Accounts, kliknuti na Login items, pa na plusić i "navigati" do Voodo HDA Helpera koji se nalazi u Utilities i štiklirati ga.
To je to, sve uredno radi i postavke ostaju.

http://www.mediafire.com/?kf0ynzt5m11hjr9

Imam pitanje... Imam istu tu zvučnu integrisanu na ploči i radi mi opticki izlaz, jedan stereo izlaz i imam headphones al je on jako tih. E sad mene zanima jel sa ovim sto si ti napisao dobijam da rade svi izlazi uključujući i mikrofonski ulaz... U pitanju je Snow Leopard 10.6.4

Imam pitanje... Imam istu tu zvučnu integrisanu na ploči i radi mi opticki izlaz, jedan stereo izlaz i imam headphones al je on jako tih. E sad mene zanima jel sa ovim sto si ti napisao dobijam da rade svi izlazi uključujući i mikrofonski ulaz... U pitanju je Snow Leopard 10.6.4

Ja koristim samo slušalice sa mikrofonom (zeleni i pink činč pozadi), jer moram tako pošto mi sve to ide preko DVI KVM switcha, a na ovom Chieftek kućištu u kome je Mac nemam front audio panele da bih ti to odmah proverio. Kolega koji ima zvučnike kaže da mu rade svi priključci (ali samo stereo, bez 5.1), ali on takodje nema front audio panel na kućištu, tako da ti ne mogu dati tačan odgovor. Ovo nam je u svakom slučaju najbolje (i najglasnije) rešenje do sad, što ne znači da nećemo da eksperimentišemo i dalje. Da podsetim, ideja je bila sprečiti resetovanje zadatih podešavanja u Voodoo Pref. Pane, što smo uspeli. Voodoo je daleko od savršenog kexta, ali je podnošljiv i radi na širokom spektru kartica. Ako hoćeš da probaš, naravno da je na tvoj rizik. Who dares wins!

Nazad
Vrh Dno