Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Taman sam nasao "easy install" combo GA-EP45-UD3LR & neki C2D, kad se pojavise ovi novi i3/i5. Oni jesu novija tehnologija i sigurno su bolji/brzi, ali da li je to primetno i vredno cekanja da se osposobi za SL ?

Da li ti treba raw CPU power? Ako je odgovor ne, ostani na platformi koju trenutno imas.

Taman sam nasao "easy install" combo GA-EP45-UD3LR & neki C2D, kad se pojavise ovi novi i3/i5. Oni jesu novija tehnologija i sigurno su bolji/brzi, ali da li je to primetno i vredno cekanja da se osposobi za SL ?

Uopste nije poenta u procesoru vec u maticnoj, i postoji dosta ploca za i5/7 itd, koje rade sa SL. A da li hoces da ulazes pare za nesto brze to vec sam treba da odlucis sta ti treba.

Tacno tako... Maticna je najbitnija komponenta, ostalo skoro da je nebitno ako je naravno intel chipset u pitanju... Za AMD mislim da je malo komplikovanije...

Pa ne znam, kazu da je ovaj i3 problematican i da jos ne radi, a i za 775 im je trebalo dosta vremena da se sve sredi, tako da...

Da ali svejedno ne moze i3 problematican, vec samo ploca/cipset za njega.

dakle pokusacu da prvi put podignem snow leopard na svom kompu, i to cu pokusati da bude dual boot sa win 7!

posto u ovoj temi nema mnog uputstva, a druga tema je OGROMNA. jel moze neko da mi kaze u kratkim crtama sta treba da radim. Nasao sam mnoge tutoriale, ali svi uglavnom podrazumevaju da imam jedan pravi mac da bi pripremio flash! Jel zna neko kako da to izbegnem?

dakle pokusacu da prvi put podignem snow leopard na svom kompu, i to cu pokusati da bude dual boot sa win 7!

posto u ovoj temi nema mnog uputstva, a druga tema je OGROMNA. jel moze neko da mi kaze u kratkim crtama sta treba da radim. Nasao sam mnoge tutoriale, ali svi uglavnom podrazumevaju da imam jedan pravi mac da bi pripremio flash! Jel zna neko kako da to izbegnem?

Pa mozes da instaliras putem PC boot CD-a ili da se snadjes za tzv. Hazard DVD 10.6 koji se nedavno pojavio a koji funkcionise na principu iDeneb tj. iPC-X DVD-a... Kako sve ovo funkcionise ne mogu ti tacno reci ovde, i to pre svega zato sto ja imam Foxconn plocu sa kojom mogu samo da se slikam kada je 10.6 u pitanju...

Poslednja izmena:
Pa mozes da instaliras putem PC boot CD-a ili da se snadjes za tzv. Hazard DVD 10.6 koji se nedavno pojavio a koji funkcionise na principu iDeneb tj. iPC-X DVD-a... Kako sve ovo funkcionise ne mogu ti tacno reci ovde, i to pre svega zato sto ja imam Foxconn plocu sa kojom mogu samo da se slikam kada je 10.6 u pitanju...

HVALA! Nasao sam gde mogu da ga skinem(hazard dvd), ali na zalost ne i neko uputstvo! jel ima neki link koji bi mi pomogao oko hazard dvd-a!

Pa pogledaj neko upustvo za iDeneb 10.5.6 recimo i bice ti sve jasno jer na istom principu radi. Znaci postupak je identican tako da ne mozes da pogresis a sama instalcija Leoparda je uzasno prosta... Jedino sto ce ti trebati je da napravis nekoliko sitnih podesavanja u biosu za pocetak, i sto treba da nabodes jos nakon toga to su fixevi i drajveri, pa s tim u vezi napravi prvo popis onoga sto imas na ploci. Znaci tu su ti bitni drajveri za HD i DVD kontrolere, graficku, zvucnu i mreznu karticu i verovatno par fixeva za procesor i eventualno tastaturu, misa ili USB prikljucak...

Ovde imas da nadjes sve sto ti treba: http://www.insanelymac.com

Stim u vezi sto ako ti je ploca nepodrzana kao sto je recimo moja napr. moraces da se butujes sa "cpus=1". Sve drugo ide kasnije normalno kao sto ces videti vec u nekom upustvu...

I jedna preporuka, ako ti drajver za grafiku ne bude radio nakon isntalacije u potpunosti sto je moguce, ponovi instalaciju ali ga drugi put nemoj ni instalirati vec to elegantno preskoci. Uvek mozes podici Leoparda u safe mod (-x) i odatle naknadno instalirati sve sto ti treba. Iz mog iskustva to je sigurnija metoda... A drajvere za graficku mozes instalirati na nekoliko nacina, s tim sto ces za to morati sam da se snadjes...

Poslednja izmena:
Ako imas plocu tipa GA-EP45-UD3LR/UD3L/UD3R/UD3P/DS3L
na insanelymac imas uputsto maksimalno olaksano

Hteo bih jednom za svagda da saznam da li je uopšte moguće omogućiti podršku za pisanje po NTFS particijama u Snow Leopardu. Dok sam imao Leopard koristio sam Paragon NTFS i to je odlično šljakalo. U SL-u sam probao i Paragon i NTFS-3G i neki navodni način da se omogući SL-ova ugrađena podrška za pisanje u NTFS-u i ništa od toga nije upalilo.

Podrška za upis u NTFS mi treba zbog USB flaša od 8 GB koji sam formatirao u NTFS zbog podrške za fajlove veće od 4GB (koju FAT32 nema), a kojih imam određen broj (ISO). U Windows-u koristim HFS Explorer umesto nekih softvera koji omogućavaju native podršku za HFS jer ne bih da mi u Mac particije uđe neka gamad iz Windows-a.

Da li su taj paragon i NTFS-3G bili izdanja baš za SL?

Na Tuxerinom sajtu kažu da postoji podrška za 10.6 ali samo za 32bit kernel.
Mac OS X 10.4, 10.5 or 10.6 (running the 32-bit kernel)

Isto važi i za Paragon (koji je moj favorit).
Mac® OS X 10.6 Snow Leopard (64Bit not supported)

Poslednja izmena:
Mislim da se kod mene uvek učitava 64-bitni kernel, pa mi je zbog toga NTFS-3G nije radio, kao što si rekao (u System Preferences je pisalo gore "running in 32-bit mode"). Ali Paragon-ov pref panel ne traži da se System Preferences pokrene ponovo u 32-bitnom modu, a u spisku nema ni jednog drajva.

Jel ima trenutno uopšte neki način da se omogući NTFS write sa 64-bitnim kernelom?

Hteo bih jednom za svagda da saznam da li je uopšte moguće omogućiti podršku za pisanje po NTFS particijama u Snow Leopardu. Dok sam imao Leopard koristio sam Paragon NTFS i to je odlično šljakalo. U SL-u sam probao i Paragon i NTFS-3G i neki navodni način da se omogući SL-ova ugrađena podrška za pisanje u NTFS-u i ništa od toga nije upalilo.

MACFuse 2.0.3.2 + NTFS-3G!

Podrška za upis u NTFS mi treba zbog USB flaša od 8 GB koji sam formatirao u NTFS zbog podrške za fajlove veće od 4GB (koju FAT32 nema), a kojih imam određen broj (ISO). U Windows-u koristim HFS Explorer umesto nekih softvera koji omogućavaju native podršku za HFS jer ne bih da mi u Mac particije uđe neka gamad iz Windows-a.

Ta gamad ne smeta OSX-u niti pod istim moze da se razmnozava;)

MACFuse 2.0.3.2 + NTFS-3G!

Ta gamad ne smeta OSX-u niti pod istim moze da se razmnozava;)

Jel to što si naveo radi na 64-bitnom kernelu, jer mi se čini da sam već probao i tu kombinaciju i da nije radila.

Što se tiče gamadi, možda nešto može da mi poremeti fajlove sa podacima, a oni su mnogo važniji za svakog korisnika od sistemskih fajlova.

:banana:To Stive, fala ti za NTFS podršku.

Fala Ruško, ja sam ovo pokušao i ranije i nije uspelo, ali sam otkrio da je u pitanju to što je u folderu etc već postojao prazan fajl fstab.hd (pravi treba bez ekstenzije) i ja sam u njega upisivao podatke za particiju. Sad sam ga obrisao i odradio preko terminala i radi:banana:. Upisao sam dve particije i USB memoriju. Odlično je što po USB memoriji može da se piše i kada se ubaci posle restarta. Znači da sistem proverava podake u tom fajlu fstab svaki put kad se za komp priključi USB, FireWire ili SATA/eSATA hot swap memorijski uređaj.:)

Nema na cemu, hvala i tebi jer da ne videh tvoje pitanje, ne bih ni iskopao ovo resenje, inace rushko=Raško :)

I meni se vise svidela ova varijanta od 3rd party programa tipa MACFuse, tako da sam uninstall isti i koristim ovo resenje. Par ljudi na forumima je prijavilo gubitak podataka sa NTFS particije, pazljivo samo.

Iz nekog razloga je on hidden a to niko nije pomenuo :)

Namestio sam i sve radi lepo, UUID deo mi nije funkcionisao, ali je proshlo sa volume name...

Moram reći da sam dobio simptome koji se pominju po internetu u vezi ovog način omogućavanja pisanja po NTFS particijama. Blokiranje nekih aplikacija dotle da moram da restrtujem na magično dugme. Sad sam iz fstab-a obrisao upise za particije na hardu i ostavio sam samo za USB memoriju, pa ću videti kako će da bude.

Koji ste to SL instalirali? Jel onaj sa ruskog sajta? Ako je taj onda nemam pojma kako vam je to uspelo jer ja sam skinuo ISO, narezao ga na DVD i butovao medjutim prijavio je da mi fali neki boot.plist fajl.

Mene zanima hoce li uopste krenuti neki distro-i u fazonu iPC za Snow Leopard. Ovako vise ne ide, ja ne mogu ni da butujem na mojoj trenutnoj ploci ni jednu instalaciju leoparda (ni snow ni obican)... Ova instalacija mi je sa stare ploce, ako mi se nesto zezne ugasio sam ga...

@kUdtiHaEX

koji boot loader koristis?

@MUSTANG

iKaros

Poslednja izmena:
Ja predpostavljam da ti imaš veoma kompatibilnu mašinu. Što ne pokušaš da instaliraš retail? Ako ne možeš da nađeš dvoslojan DVD da narežeš možeš da probaš sa USB memorijom, ili da napraviš na disku malu particiju sa koje ćeš ga instalirati.

Da bi podigao instalaciju treba ti Chameleon bootloader, koji ćeš staviti na običan CD zajedno sa kextovima. Predpostavljam da već imaš instaliran Leopard. Možeš iz njega da napraviš taj Chameleon BootCD sa kextovima za tvoju ploču. A da ne bi straćio disk mogao bi i za to da iskoristiš USB memoriju.

'Zvin'te za duplu post, ali evo jedan tip (kao što dozvoljava naslov teme) za Snow Leopard.

Dakle imao sam problem sa Spothlightom. Stalno je indexirao, ali on u stvari počine da indexira i posle 5-6 sec prekine, pa posle pola sec počne ponovo i tako u krug i u nedogled. To je verovatno posledica ovog prčkanja oko NTFS-a. Problem sam rešio tako što sam obrisao folder Spothligh-V100 sa sistemske particije posle čega ga je Spothlight ponovo napravio i ponovo indexirao komp kako treba i završio normalno. Folder Spothlight-V100 je skriven, pa treba iskoristiti neki program ili terminal komandu za otkrivanje, a još je i zabranjen što se rešava podešavanjem dozvola u Get info prozoru.

U3 flash i instalacija

Spremam se da instaliram SL na svoj računar, ali nešto nisam siguran da je moguće bootovati instalaciju sa U3 flash diska?

Koliko sam vidio na netu, svaki boot sa U3 flash diska zahteva neku akrobatiku.

@Ivan90BG

Ja sam deaktivirao opciju za NTFS, finder je blokirao pri search-u, nisam uspeo da brisanjem spotlight foldera bilo sta sredim na zalost:(

@mojo_jojo

Odustani na vreme ako koristis x1600, nece raditi pod SL.

Vrh Dno