Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Meni samo nije jasno kako Tiger može da zahteva ATA HDD kad Intel Mac-ovi nikad nisu ni imali ATA diskove, osim ako nije zbog toga što je nemoguće instalirati ga na SATA HDD na toj ploči nego mora na ATA, a to može zato što je to JaS distro koji je zbudžen da može.

Na primer MacBook Pro iz 2006-2007 je dolazio sa preinstaliranim Tigrom. :) Stvar je verovatno u EFI-ju, koji je omogućavao (i dalje omogućava) instalaciju.

Ploča je problem 99%.

E ovako, nisam uspeo da ovaj problem resim nikako, jer ocigledno je da sa ovom plocom to ne ide...

Ali sam zato lepo uzeo drugu mashinu s posla a to je intel celeron na nekih 1.60Ghz, a ploca je tu inace bila GA-945LM-S2. Ova ploca nema integrisanu grafiku (i ne, nije core 2 duo kako ga vidi OS X na ovim dole primerima, vec samo obican celeron), ali je zato unutra nakacena neka atijeva kanta x1650 sa pasivnim hladjenjem i to je izgleda revizija 7 posto se kartice krecu u opsegu 0x71c0 pa sve do 0x71c7 sto je konkretno bila moja. Na ovoj mashini sve je omah bilo ok, disk je prijavljen kao master a cd kao slave, i instalacija dalje je protekla glatko. Doduse post instalacioni deo posla je bio malo povuci-potegni, jer su mi falili drajveri za mrezu, zvuk i naravno grafiku. Zvuk sam odradio sa iPC DVD-a (alc888) kext i to je proradilo iz prve, ali sam se malo namucio da nadjem resenja za RTL8169/6110 i naravno za ati x1650. No da ne duzim, posle jedno dva dana batrganja sve je doslo na svoje mesto. Tigar 10.4.11 skockan i updejtovan!

E sad jedna stvar je izasla pomalo cudno. Naime quicktime player za tigra (7.6.4) se davio na bilo koji tip videa. Iz VLC-a sve ide glatko, ali QT nece pa nece. Zbog ovoga sam morao da ga na silu downgrade-ujem na verziju 7.3.1 za koju je prijavljeno da je poslednja verzija sa kojom je Tigar radio kako treba i to je zbilja ispalo tacno. Jedino je tu jos bio problem i iTunes koji naravno nije hteo da radi bez QT 7.5.5 pa sam i njega spustio na verziju 8.2. Elem, to je to ukratko...

Takodje sam isprobao i Leoparda 10.5. Instalacija je protekla glatko, ali za 10.5 nikako nisam uspevao da resim grafiku (Quartz extreme) za pomenutu x1650 kantu, tako da sam na kraju odustao od njega. Inace ako to nekoga zanima, na ovoj mashini je i Leopard radio vise nego pristojno. Nemogu tacno sad da ocenim posto mi nije radio Quartz zbog cega su pomalo animacije prozora seckale, ali cenim da sam ovo resio da bi sve bilo ok, jer tako je identicno sve radilo i na Tigru dok nisam tamo namestio sve kako treba... Premda, zbilja nema potrebe gurati leoparda po svaku cenu na starijim racunarima jer koliko sam mogao da primetim, tigar je mashinica i po, a i radi ko zmaj, heh! :D

Prilozi

• Tigar.jpg
    Tigar.jpg
    180.3 KB · Pregleda: 58
  • Tigar-shapeshifter.jpg
    Tigar-shapeshifter.jpg
    253.9 KB · Pregleda: 63
Poslednja izmena:
Hvala na odličnom postu. :) Ta začkoljica oko QTa je zanimljiva. Hvala što si podelio sa nama.

Moram da kažem, još ovo. Više mi se dopada Tigar od Leoparda ili Snow Leoparda. :)

Tigar je peglan godinama :) L & SL su skoro napisani i racunam da ce tek 10.7 biti ok tj 64bit only i mnogo upeglaniji nego L & SL... Leopard i SL su "tranziciona" izdanja :d

That's true :)

Tigrić je radio kao sat! Mada se ne žalim ni sa SL, a L me nikada nije oduševljavao.

Pre nego sto se otisnem u avanturu zanima me .
Imam stari kompjuter i da ga iskoristim
pentium dual E240
gigabyte 945p-s3
GT 8400
2 ddr2 800
320 sata
Da li na njega mogu staviti Mac OS X ???:)

Pre nego sto se otisnem u avanturu zanima me .
Imam stari kompjuter i da ga iskoristim
pentium dual E240
gigabyte 945p-s3
GT 8400
2 ddr2 800
320 sata
Da li na njega mogu staviti Mac OS X ???:)

Možeš. Samo napred i ne odustaj.

Tigar je peglan godinama :) L & SL su skoro napisani i racunam da ce tek 10.7 biti ok tj 64bit only i mnogo upeglaniji nego L & SL... Leopard i SL su "tranziciona" izdanja :d

I koji ce se verovatno zvati Tigar i Leopard zajedno, heh... :d

Ovo opet kazem cisto onako, posto su ispucali imena za sve vece macke!

Public Beta: "Kodiak"
Version 10.0: "Cheetah"
Version 10.1: "Puma"
Version 10.2: "Jaguar"
Version 10.3: "Panther"
Version 10.4: "Tiger"
Version 10.5: "Leopard"
Version 10.6: "Snow Leopard"

E da, ostao je jos Lav! Al njega ce da preskoce verovatno cim su i do sada!

Jedino mozda Gepard kao ime ako ne utrci... :p

Njega cuvaju za kraj tj verovatno 10.7 ili 8. Posle ce i ovako smak sveta... :banana:
...2012 :d

Poslednja izmena:

Otkud sad to? Tigar je predstavljen 2005, Leopard 2007, Snow Leopard 2009. Po dve godine su trajali i Tigar i Leopard.

I koji ce se verovatno zvati Tigar i Leopard zajedno, heh... :d

Ovo opet kazem cisto onako, posto su ispucali imena za sve vece macke!

Public Beta: "Kodiak"
Version 10.0: "Cheetah"
Version 10.1: "Puma"
Version 10.2: "Jaguar"
Version 10.3: "Panther"
Version 10.4: "Tiger"
Version 10.5: "Leopard"
Version 10.6: "Snow Leopard"

E da, ostao je jos Lav! Al njega ce da preskoce verovatno cim su i do sada!

Jedino mozda Gepard kao ime ako ne utrci... :p

Cheetah je Gepard na engleskom. Puma, jaguar, kuguar, panter i planinski lav su ista vrsta samo sa drugom bolom dlake (ko domaća mačka).

Otkud sad to? Tigar je predstavljen 2005, Leopard 2007, Snow Leopard 2009. Po dve godine su trajali i Tigar i Leopard.

Pa da ali ako gledas arhitekturu/kod onda je tigar kulminacija PowerPC arhitekture tj 10.0->10.4 je radjena i peglana PPC arhitektura... Leopard je + Intel Addon pa SL kao cisto Intel i vecim delom upgrade na Cocoa 64bit GrandCentral i sledeca verzija ce biti upeglani Intel 64bit sa novim opcijama... Better and better and better :D

Poslednja izmena:
Intel je bio "upeglan" i sa Leopardom. Ti govoriš o tranziciji aplikacija i nekih rudimentalnih delova sistema koji su i onako radili kako treba.

I ja jos da dodam Tigar je prvi koji je radio na intelu (pored osnovne varijante za PowerPC) :D

Imam jedan mali problem...?

Primetio sam da mi nakon sveze instalacije 10.5.8-ce, konstantno puca color calibration prefpane wizard. Znaci pokrene se i ja sve odradim, ali kada treba da snimim color profil jednostavno puke...

Ima li neko ideju sta bi ovde mogao da bude problem? Istrkeljao sam internet ali nista nisam uspeo da nadjem... Prosto nemam ideju kako da ovo resim, a imam utisak da je verovatno u pitanju neka sitnica... hm... :smoke:

A da budem iskren, bas mi se nesto ne reinstalira citav sistem izpocetka zbog ove sitnice. Premda je meni barem to vrlo bitna stvar...

Poslednja izmena:
Imam jedan mali problem...?

Primetio sam da mi nakon sveze instalacije 10.5.8-ce, konstantno puca color calibration prefpane wizard. Znaci pokrene se i ja sve odradim, ali kada treba da snimim color profil jednostavno puke...

Ima li neko ideju sta bi ovde mogao da bude problem? Istrkeljao sam internet ali nista nisam uspeo da nadjem... Prosto nemam ideju kako da ovo resim, a imam utisak da je verovatno u pitanju neka sitnica... hm... :smoke:

A da budem iskren, bas mi se nesto ne reinstalira citav sistem izpocetka zbog ove sitnice. Premda je meni barem to vrlo bitna stvar...

Koju graficku imas bese? Uglavnom je problem sa drajverima... 10.5.7 & up (ukljucujuci 10.6+)

Koju graficku imas bese? Uglavnom je problem sa drajverima... 10.5.7 & up (ukljucujuci 10.6+)

Pa imam Radeon 3870 HD sa 512 vrama. Drajver skockan preko efi-studija, znaci string rabotanje...

[EDIT]

E, rešio sam. Obrisao sam string i ponovo ga vratio nazad i proradilo je. Tss... Svašta!?

Poslednja izmena:
Jel moze neko da mi pomogne oko ovoga.

Jedina stvar koju apsolutno nikako ne uspevam da resim je izdrndani Sleep.

Vise puta sam to pokusavao da namestim, ali sve bi se uvek zavrsavalo na isti nacin, drugim recima bezuspesno... Sad nije da mi nesto posebno treba ova funkcija (zivim bez nje evo jos malo ce pa godina dana), ali prosto receno, nervira me kad nesto ne radi, a moze (ili mozda i ne moze, heh)... ,)

Pre svega niti jedno resenje tipa neki kext fajl nije mi pomoglo. Kad ovo kazem mislim na sledece solucije:

1. - Sleepenabler (ne radi)
2. - NullCPUPowerManagement.kext (nije pomogao)
3. - Voodopower (takodje)
4. - EHCISleepEnabler.kext from Superhai (ma kakvi)
5. - IOUSBFamily.kext (jok)

i nemam pojma, ali vrlo verovatno da sam za ovih skoro godinu dana isprobao jos ponesto, tipa recimo neki sleep kernel i tome slicno, elem... nista mi to nije vredelo.

E sad, naisao sam na ovo: UHCI/EHCI USB Fix for Proper Sleep

Moram priznati da mi ovo izgleda zanimljivo zamisljeno, ali kod mene prosto neke stvari totalno drugacije izgledaju.

Sa ovim USB delom je sve ok, ali kad je u pitanju EHCI tu imam reklo bi se veliko ne slaganje...

Kod mene EHCI se zove EUSB i USBE, i ajd sad to sve skupa nije toliko vazno, ali u DSDT-u za ta dva device-a imam malte ne svaga jedan red upisan, a to bogami izgleda prilicno drugacije od ovog ovde primera...

Zakacicu evo ovde kako u mom DSDT-u to izgleda, pa ako neko ima ideju sta tacno treba da napravim neka mi javi ovde.

Dakle evo ga deo koda zato:

Kod:
[SIZE="2"]Device (USBE)
            {
                Name (_ADR, 0x001A0007)
                Method (_PRW, 0, NotSerialized)
                {
                    Return (GPRW (0x0D, 0x04))
                }
            }

Device (EUSB)
            {
                Name (_ADR, 0x001D0007)
                {
                }
            }[/SIZE]

I to je sve... Ultra kratko kod mene, heh...

Pa evo ostavicu ovde jos par slicica sa kojih se moze videti kako sve to skupa kod mene izgleda, cisto da ne bude zabune...

Prilozi

• sl-01.jpg
    sl-01.jpg
    121.2 KB · Pregleda: 38
  • sl-02.jpg
    sl-02.jpg
    154 KB · Pregleda: 38
  • sl-03.jpg
    sl-03.jpg
    103 KB · Pregleda: 32
Jel moze neko da mi pomogne oko ovoga.

Jedina stvar koju apsolutno nikako ne uspevam da resim je izdrndani Sleep.

Vise puta sam to pokusavao da namestim, ali sve bi se uvek zavrsavalo na isti nacin, drugim recima bezuspesno... Sad nije da mi nesto posebno treba ova funkcija (zivim bez nje evo jos malo ce pa godina dana), ali prosto receno, nervira me kad nesto ne radi, a moze (ili mozda i ne moze, heh)... ,)

Pre svega niti jedno resenje tipa neki kext fajl nije mi pomoglo. Kad ovo kazem mislim na sledece solucije:

1. - Sleepenabler (ne radi)
2. - NullCPUPowerManagement.kext (nije pomogao)
3. - Voodopower (takodje)
4. - EHCISleepEnabler.kext from Superhai (ma kakvi)
5. - IOUSBFamily.kext (jok)

i nemam pojma, ali vrlo verovatno da sam za ovih skoro godinu dana isprobao jos ponesto, tipa recimo neki sleep kernel i tome slicno, elem... nista mi to nije vredelo.

E sad, naisao sam na ovo: UHCI/EHCI USB Fix for Proper Sleep

Moram priznati da mi ovo izgleda zanimljivo zamisljeno, ali kod mene prosto neke stvari totalno drugacije izgledaju.

Sa ovim USB delom je sve ok, ali kad je u pitanju EHCI tu imam reklo bi se veliko ne slaganje...

Kod mene EHCI se zove EUSB i USBE, i ajd sad to sve skupa nije toliko vazno, ali u DSDT-u za ta dva device-a imam malte ne svaga jedan red upisan, a to bogami izgleda prilicno drugacije od ovog ovde primera...

Zakacicu evo ovde kako u mom DSDT-u to izgleda, pa ako neko ima ideju sta tacno treba da napravim neka mi javi ovde.

Dakle evo ga deo koda zato:

Kod:
[SIZE="2"]Device (USBE)
            {
                Name (_ADR, 0x001A0007)
                {
                }
            }

Device (EUSB)
            {
                Name (_ADR, 0x001D0007)
                {
                }
            }[/SIZE]

I to je sve... Ultra kratko kod mene, heh...

Pa evo ostavicu ovde jos par slicica sa kojih se moze videti kako sve to skupa kod mene izgleda, cisto da ne bude zabune...

Vlado, najbolje od svega je da sam napravis DSDT, odnosno da odrdadis projekciju DSDTa tvoje ploce i odradis mu CMOS modifikaciju i na konju si. Probaj, extra je!

Evo malog tutorijala:

"1. Otvorite DSDT koji mozete skinuti na ovoj lokaciji.
2. Pod Tools odaberite Extract DSDT opciju ili kliknite na Extract DSDT tabu koji se nalazi pri dnu prozora aplikacije. Otvorice Vam se DSDT Vase ploce vec spreman za Editovanje.
3. U prozoru sa desne strane imate opciju ACPI Search pa tu ispod ukucajte _WAK i kliknite na Search. U edit delu bi trebalo da dobijete povratnu informaciju nalik ovoj : Method (_WAK, 1, NotSerialized), tj kursor ce Vam biti postavljen na taj red.
4. Kao prvo, morate uneti kod koji dozvoljava hakovanje DSDTa. Pod DSDT Hack na glavnom prozoru aplikacije odaberite metodu (u padajucem meniju) Method DTGP. Selektujte sav kod od vrha otvorene strane i odradite copy/paste unutrasnjeg bloka koda, kao sto je pokazano u primeru editora odakle kopirate, direktno ispred _WAK linije sa linijom razmaka neposredno pre i neposredno iza umetnutog koda (kao sto je u samom DSDTu koji editujete). Budite obazrivi oko praznih redova pre i posle da ne bi narusili formu samog DSDTa jer posle mozete imati problema tipa restarta, zamrzavanja itd.
5. Kao sledecu opciju ubacicemo kod koji sprecava CMOS reset. Pod ACPI Search ukucajte RTC i kliknite na Sarch. Trbalo bi da Vas baci na programski red koji izgleda ovako: Device (RTC).
6. Sve sto treba da uradite sada je da promenite duzinu IO segmenta u samom kodu sa 0x04 na 0x02. Trebalo bi da se 0x02 javlja na 2 mesta i pomeniu izvrsite na oba.
7. Pod opcijom File kliknite Compile DSDT. Editor ce Vas nakon kompilacije pitati da snimite fajl. Snimite ga na lokaciju koja Vama odgovara sa sufiksom .aml i potom preimenujte snimljeni fajl u DSDT.aml (jer ga program difoltno snima sa malim slovima kao dsdt.aml).
8. Nakon ovoga Drag&Drop Vas DSDT fajl na zeljenu lokaciju (obicno je to /Volumes/"disk SLa"/"root" ili ti prosto root SLa da bi sprecili reset BIOS opcija prilikom retarta SLa i da bi Vam mreza i zvuk valjano radili..."

Srecno i pozz!!!

Vlado, najbolje od svega je da sam napravis DSDT, odnosno da odrdadis projekciju DSDTa tvoje ploce i odradis mu CMOS modifikaciju i na konju si. Probaj, extra je!

Evo malog tutorijala:

"1. Otvorite DSDT koji mozete skinuti na ovoj lokaciji.
2. Pod Tools odaberite Extract DSDT opciju ili kliknite na Extract DSDT tabu koji se nalazi pri dnu prozora aplikacije. Otvorice Vam se DSDT Vase ploce vec spreman za Editovanje.
3. U prozoru sa desne strane imate opciju ACPI Search pa tu ispod ukucajte _WAK i kliknite na Search. U edit delu bi trebalo da dobijete povratnu informaciju nalik ovoj : Method (_WAK, 1, NotSerialized), tj kursor ce Vam biti postavljen na taj red.
4. Kao prvo, morate uneti kod koji dozvoljava hakovanje DSDTa. Pod DSDT Hack na glavnom prozoru aplikacije odaberite metodu (u padajucem meniju) Method DTGP. Selektujte sav kod od vrha otvorene strane i odradite copy/paste unutrasnjeg bloka koda, kao sto je pokazano u primeru editora odakle kopirate, direktno ispred _WAK linije sa linijom razmaka neposredno pre i neposredno iza umetnutog koda (kao sto je u samom DSDTu koji editujete). Budite obazrivi oko praznih redova pre i posle da ne bi narusili formu samog DSDTa jer posle mozete imati problema tipa restarta, zamrzavanja itd.
5. Kao sledecu opciju ubacicemo kod koji sprecava CMOS reset. Pod ACPI Search ukucajte RTC i kliknite na Sarch. Trbalo bi da Vas baci na programski red koji izgleda ovako: Device (RTC).
6. Sve sto treba da uradite sada je da promenite duzinu IO segmenta u samom kodu sa 0x04 na 0x02. Trebalo bi da se 0x02 javlja na 2 mesta i pomeniu izvrsite na oba.
7. Pod opcijom File kliknite Compile DSDT. Editor ce Vas nakon kompilacije pitati da snimite fajl. Snimite ga na lokaciju koja Vama odgovara sa sufiksom .aml i potom preimenujte snimljeni fajl u DSDT.aml (jer ga program difoltno snima sa malim slovima kao dsdt.aml).
8. Nakon ovoga Drag&Drop Vas DSDT fajl na zeljenu lokaciju (obicno je to /Volumes/"disk SLa"/"root" ili ti prosto root SLa da bi sprecili reset BIOS opcija prilikom retarta SLa i da bi Vam mreza i zvuk valjano radili..."

Srecno i pozz!!!

Ne vidim kako mi ovo moze pomoci. Ovaj tutorijal ne resava problem koji ja imam, vec je ovo cisto aj da kazemo osnovno upustvo kako napraviti DSDT, sto u principu i nije neki problem, jer je i ranije bilo alata koji su ovo sasvim solidno automatski resavali.

Mada ja licno mislim da nije problem u tome, vec u mom slucaju ce to pre biti USB. Jednostavno ni tastatura koja je PS2, a ni bilo koji drugi uredjaj tipa misevi (imam ih dva vezana) i pen tablet, ne bude racunar, a ovi su svi naravno USB. Nekako mi se cini da je tu glavni problem.

To je naravno samo moj utisak, jer ponekad mi se desi, premda je to retko da jednostavno OS X ne pokrene neki od ovih USB-a i onda mi recimo radi jedan mis, a drugi nece ili rade oba misa a pen tablet nece i tome sl. Znaci nesto tu jos uvek nije kako treba skroz, ali posto sam ja covek likovnjak a ne neki programer, krpljenje mi naravno nije bas jaca strana, heh... ;)

Poslednja izmena:
Ne vidim kako mi ovo moze pomoci. Ovaj tutorijal ne resava problem koji ja imam, vec je ovo cisto aj da kazemo osnovno upustvo kako napraviti DSDT, sto u principu i nije neki problem, jer je i ranije bilo alata koji su ovo sasvim solidno automatski resavali.

Mada ja licno mislim da nije problem u tome, vec u mom slucaju ce to pre biti USB. Jednostavno ni tastatura koja je PS2, a ni bilo koji drugi uredjaj tipa misevi (imam ih dva vezana) i pen tablet, ne bude racunar, a ovi su svi naravno USB. Nekako mi se cini da je tu glavni problem.

To je naravno samo moj utisak, jer ponekad mi se desi, premda je to retko da jednostavno OS X ne pokrene neki od ovih USB-a i onda mi recimo radi jedan mis, a drugi nece ili rade oba misa a pen tablet nece i tome sl. Znaci nesto tu jos uvek nije kako treba skroz, ali posto sam ja covek likovnjak a ne neki programer, krpljenje mi naravno nije bas jaca strana, heh... ;)

Mislio sam da ti licni DSDT moze pomoci u resavanju USB problema jer kao sto znas DSDT definise rad periverije pa ...

Mislio sam da ti licni DSDT moze pomoci u resavanju USB problema jer kao sto znas DSDT definise rad periverije pa ...

Pa to je tačno... a i ovo upustvo koje sam okačio gore upravo demonstrira prepravljanje DSDT-a, ali kod mene je očigledno potrebno odraditi još ponešto a ne samo napraviti lični DSDT koristeći se ovom metodom koju si ti dao...

Vlado, kol'ko ja znam, NullCPUPowerManagement.kext mora biti uklonjen da bi sleep radio i kao sto svi znamo, treba da postoji dsdt sa primenjenim sleep enable fixes. Probaj ove linkove, mozda nadjes nesto korisno:

http://tonymacx86.blogspot.com/2009/12/advanced-dsdt-fixes-enable-sleep-on-p55.html

http://www.tonymacx86.com/viewtopic.php?f=7&t=1165

Srecno!

Nisam ni imao NullCPUPowerManagement.kext instaliran, ali sam imao instaliran AppleIntelCPUPowerManagement i disabler.kext, pa sam ta dva ukonio... No to mi takodje nije pomoglo... Pa sam ponovo isprobao kambinacije sa Sleepenablerom za 10.5.8 koji sam nasao u medjuvremenu, a takodje mi je Slider sugerisao da probam i LPC_injector.kext i da zamenim Chameleona (koristio sam stariju verziju), nabacim EFI 10.6 i jos sam obrisao nekoliko kextova za koje sa ispostavilo da su cist visak... Takodje sam jos malo muljao DSDT... Sve u svemu dobio sam na kraju to da sad kad kliknem na Sleep racunar krene sa spava sa zadrskom od jedno 30tak sekundi... heh... :smoke:

A od budjenja nista... eee

Znaci ono>>> ala ga je opravio, svaka mu cast! :beat:

POTREBNA POMOĆ ako neko može ikako da pomogne!!!

Naime, promenio sam matičnu i uzeh sebi ploču koja ima LAN Atheros AR8131 i VIA 1828S zvuk.

Ima li neko ideju gde da potražim kext-ove da bi mi ovo proradilo. Zvuk mi inje toliko bitan koliko LAN!!!

Našao sam neki AtherosL1e.kext kod kog sam editovao info faj tako što sam ubacio ID od sadašnjeg LAN adaptera ali nemere da mrdne :(:(:(.

HEEEELP!

Probaj kexts.com mozda tamo nadjes nesto...
Inace imas vise verzija tog AtherosL1 pa probaj sve...

Nazad
Vrh Dno