Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

nakon visesatnog mucenja ponovo sam se vratio na windows...naime cijela instalacija je prosla bez problema...ali ne mogu da nadjem drivere ni za sta :)
ako neko moze da pomogne...
MB GA-M52S-S3P
VGA Nvidia Geforce 9400gt
to je konfa iako sam je vec jednom postao
od ostalih dijelova (mrezna i zvucna) oni su integrisani i njih imate na gibabytovom sajtu..

offtropic: posle ovo malo koriscenja mekOsa, skapirao sam da on ima bolji fajl sistem. znaci samo u u windowsu promenimo fajl sistem i eto idelanog resenja :) :D

Meni svaki put zaglavi kad treba da restartuje na kraju instalacije, i posle -f -v radi savrsheno, evo vec skoro 2 meseca :)

Evo vrlo interesantnog podatka za ono sto sam prethodno izneo.
Juce probasmo, kod drugara, preko vmware-a i nismo odradili instalaciju vec smo vmware naveli da podize sistem sa particije na koju je prethodno instaliran iPC i gle cuda. Sistem se podize i radi bez ikakvih problema dok prilikom normalnog podizanja istog nece ni da cuje...
Huh. Ajd sad'.

Ko moze nak pomogne!!!

Treba mi pomoc, danas sam instalirao Win7 i naravno time ubio OSX bootloader, kako bre sad da namestim da ga bootujem ?

Skini EasyBCD i konfigurisi Boot meni. Nadam se da EasyBCD radi sa W7.

Zdravo svima. Do skora nisam znao da Mac-ov OS moze da se instalira na PC-u pa me zanimaju par stvari:

1) Da li OS X radi isto na PC-u i na Mac-u? Ako ne, sta to nije isto?
2) Da li ukoliko mi se OS X nedopadne ja mogu da se vratim na Widniws bez nekih posebnih namestanja?
3) Da li cu moci instalacijom OS X moci da instaliram sve updatove ili slicno sto bi OS bude nudio? U prevodu da li ce me registrovati za legalnog korisnika?
4) Sta od programa dobijam po samoj instalaciji?
5) Da li treba imati neku posebnu konfiguraciju da bih mogao da instaliram OS X?
Inace posedujem Intel Core2 Duo E6750 @ 2.66GHz, 2,0GB RAM-a, NVIDIA GeForce 8600 GT
6) Da li je bezbedno instalirati OS X? Pitam zbog gubitka podataka i slicno. Da li imam opciju biranja na koju particiju zelim da instaliram.

Ima mnogo strana da bih iscitavao sve pa bih zamolio nekog ko je postavio ranije neki post procedure instalacije sistema da mi kaze na kojoj je strani.

Hvala.

1) 90% isto. Nemaš podršku za Front Row i Photo booth i još neke gluposti.
2) Zavisi koliko si stručan, u globalu, da.
3) Nikada nećeš biti legalan korisnik, ali ćeš moći da skidaš updateove i slično. Zavisi od tvog računara da li će update podneti.
4) Kakve programe očekuješ? iWork i iLife su posebne instalacije. U svakom slučaju dobićeš više nego što W nudi.
5) Imamo slične računare. Radiće ti bez problema.
6) Nije bezbedno. Međutim i reinstaliranje XPa nije bezbedno kada takav posao dopadne stručnoj osobi.

Koristi Pretragu.

1) Sve programe koji su napravljeni i za Mac OS X mogu se koristiti i na ovom OS X-u za PC? Pocev od onih osnovnih tipa mozile i nekih playera, do photoshopa i nekih malo ozbiljnijih programa?
2,6) Nikad nisam imao problema sa instalacijom XP-a, pa ne znam do kakvih problema bi moglo doci instalacijom preko OS X-a i slicno. Koje bi komplikacije mogle da se dese pri instalaciji OS X-a? Citao sam nesto, iskreno nisam mnogo razumeo. Video sam da se spominje hard disk i nesto oko njega, pa me takodje zanima da li su podaci na particiji na kojoj nece biti OS biti sigurni?
3) Pitam jer ne bih voleo da pokrene neki update kao sto je microsoft genuine softwere, pa da posle moram da se smaram sa nekim drugim stvarima kako bih to uklonio.
4) Na to sam mislio. Znaci odvojeno.
5) Drago mi je bar za to :)

Hvala puno za odgovore.

1. Hoce, u potpunosti i bez problema.Kada se jednom instalira Leopard (i svi drajveri) onda se on ponasa isto kao da je original mac (sem update sistema, tu moze biti problema doduse ne obavezno)

2,6. Ako imas posebnu odvojenu particiju za mac, i ako licno ne diras onu sa bitnim podacima kad budes radio u DiskUtility-ju onda je bezbedno. S tim sto postoji mogucnost da ti se s**** boot od postojeceg windowsa, ali to je manje bitna stvar.

3. Realno i ne moras da update-ujes sistem, to ljudi rade samo zbog novog Safarija, inace nema potrebe. Inace sve druge programe mozes da update-ujes slobodno.

kapiram da nije ista procedura instalacije OS X-a i XP-a, ali jel nesto slicno XP-u? Stavim da cita sa DVD-rom-a i onda negde u daljem instaliranju izaberem C particiju, a ne D gde su mi podaci i tako ih sacuvam. Naravno predpostavljam da imam jos neke dodatne programe da instaliram jer je u pitanju PC, a ne Mac. I sta je taj DiskUtility i sta sa njim moram da radim?

Hvala.

Koristi search sve lepo pise.

MUSTANG, što se tiče stavke 1. znam da nisi u pravu.

BardockZ, kreni g'redom, pa dokle stigneš. Svako ovde je svoje znanje ispekao vremenom. Ne postoji instant formula sa dodatkom vode. :)

1) Sve programe koji su napravljeni i za Mac OS X mogu se koristiti i na ovom OS X-u za PC? Pocev od onih osnovnih tipa mozile i nekih playera, do photoshopa i nekih malo ozbiljnijih programa?
2,6) Nikad nisam imao problema sa instalacijom XP-a, pa ne znam do kakvih problema bi moglo doci instalacijom preko OS X-a i slicno. Koje bi komplikacije mogle da se dese pri instalaciji OS X-a? Citao sam nesto, iskreno nisam mnogo razumeo. Video sam da se spominje hard disk i nesto oko njega, pa me takodje zanima da li su podaci na particiji na kojoj nece biti OS biti sigurni?
3) Pitam jer ne bih voleo da pokrene neki update kao sto je microsoft genuine softwere, pa da posle moram da se smaram sa nekim drugim stvarima kako bih to uklonio.
4) Na to sam mislio. Znaci odvojeno.
5) Drago mi je bar za to :)

Hvala puno za odgovore.

1. Većinu programa koji su programirani za MacOS 10 možeš da koristiš na Hackintoshu. Firefox ti praktično neće ni trebati, pleyeri postoje i rade, ali to nije nešto tipa WMP i GOM i PowerDVD... Gde svako ima svoju funkciju (ako je WMP uopšte i ima), već QuickTime može da sažvaće 90% sadržaja, potreban ti je možda još jedan program pored njega, tako da izbor plejera je čisto, da li ti se neki više ili manje dopada.
2. & 6. Pitanje nema smisla, jer komplikacije mogu biti od udara groma do loše narezanog instalacionog diska.
3. & 4. & 5. Ne treba da objašnjavaš. :D

Poslednja izmena:
QuickTime mi je užasan, ja korisitim MPlayerOSX Extended.

Poslednja izmena:
Ja VLC, ali to samo govori o našem izboru... QuickTime je XYZ puta više upotrebljiv na Macu, nego što je to slučaj sa Windowsom.

2) Zavisi koliko si stručan, u globalu, da.
6) Nije bezbedno. Međutim i reinstaliranje XPa nije bezbedno kada takav posao dopadne stručnoj osobi.

Koristi Pretragu.

to si ti rekao. ne treba da budem strucan da bi me roknuo grom :p
sa druge strane ako se drzim instalacije kako je neko uradio, trebalo bi da ispadne kako treba.

inace gde cu da idem da lista 65 strana ili ti 1600 odgovora. malo mi je mnogo.

Problemi sa OSXom su individualni, zavise samo od toga koji hardver imash. Da si prochitao samo nekoliko strana (ja sam prochitao sve od prvog posta kada sam instalirao OSX), ukapirao bi od chega pocheti, gde su problemi, itd...

krenuo sam i ja da citam i skapirao da mi 70% termina i nakih naziva nije jasno. cini mi se ko da su ovde pisali ljudi koji su vec sami pokusavali a ovde samo par stvari pitaju, a ne kao turorijal kako da se instalira.

krenuo sam i ja da citam i skapirao da mi 70% termina i nakih naziva nije jasno. cini mi se ko da su ovde pisali ljudi koji su vec sami pokusavali a ovde samo par stvari pitaju, a ne kao turorijal kako da se instalira.

Onda to nije sistem za tebe :) drzi se windowsa.

lol. ne, nego neko treba da bude voljan da objasni detaljnije koji je postupak.

Postupak?

Napišeš koje komponente imaš, odeš na wiki, pa pogledaš po verziji sistema Compatibility list, pa onda utvrdiš koja distribucija ti najviše odgovara. E onda odeš na Installation Guides, nađeš onu distribuciju koja ti najviše odgovara i pratiš utupstva koja su tamo napisana. Pored svega toga (mislim na utupstva) moliš Boga da te ne ukenya sreća pa da neće da radi. Ako neće jedna distribucija, probaš drugu, pa treću, pa petu, pa 11-u... I opet, moliš Boga da neka od njih proradi.

Kao što sam i ranije govorio, prije nego kreneš u proces zayebavanja sa OS X-om potrudi se da imaš komponente koje neće da prave probleme, tj. kompatibilne su sa nekom od distrubucija cca 100%. Jedino to te može spasiti muke, jer je sve ostalo 90% moljenje Boga da prođe i proradi, a 10% su komponente. Ja sam sastavljao mašinu samo za Hackintosh i sve i jedna JaS distribucija mi je radila. Ostalo je bilo 50/50 radi/ne radi. Na kraju sam završio sa Mini-jem, a poslije njega sa iMac-om... Ali se i dalje zayebavam sa Hackintoshom i mašinu na poslu sam sastavljao za Hackintosh (q8200, 6GB RAM, 4x250 GB, nV8600GT/256MB, P45) i sve radi kao sat.

Niko ne može da ti garantuje 100% šta će da radi kod tebe. Jedino ti metodom probavanja različitih distribucija i paketa možeš da saznaš šta će tačno kod tebe da radi. Mi samo možemo da ti pomognemo kad zapneš negdje. Ili da te ignorišemo ako nećeš da se potrudiš. Materijala sad imaš dovoljno, ako to ne iskoristiš - tvoj problem. I obavezno, 90% odgovora i rješenja ćeš naći na InsanelyMac forumu.

Pozdrav.

Djole

hvala puno djole. ovakav odgovor sam cekao :)

inace posedujem Intel Core2 Duo E6750 @ 2.66GHz, 2,0GB RAM-a, NVIDIA GeForce 8600 GT
pa mi ti reci jos samo da li mislis da ce na ovom cudu da radi :p
nemanja rece da imamo slicno pa da on misli da oce, ali jos tvoje misljenje da cujem pa da se bacim na posao :p

i lol kad na wikipediji oni imaju kako da se uhakuje OS X na PC-u x)

i da, sta je znaci 86? OS 86...

hvala jos jednom.

A ploca? Koju plocu imas? To je bitno... Na nekima mora da se radi flashovanje custom BIOS-a (u extremnim situacijama).
Idi u korisnicki kontrol panel ovog foruma i popuni stavke "Moja masina" pa ce ostali znati kako da ti pomognu da ne bi trazili tvoje prethodne postove.

^Da, nije rekao koja ploča. Isto jako bitno, možda i presudno.
Ne znam na sta konkretno mislis?
Već sam naveo. To su aplikacije koje iskorišćavaju njihov hardware koji su ubacili u mašine i accessories koji su Mac only.

Onda će lako moći, na Asus P5B može i retail verzija da se instalira sa Boot132, potraži na wikiju osx86project i na InsanelyMac.

poslednji savet pre nego sto pocnem sa instalacijom na konfi iz potpisa? xD

Vrh Dno