Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Pa uopshte nije poenta u tome da li je brzi, ili je stabilniji, vec je fora u jednostavnosti, efikasnosti i softverskoj podrshci, i u obe stvari OSX je bolji od Linuxa. Stvarno sam hteo odavno da predjem na Linux, bar jednom godishnje ga instaliram da vidim da li je tu neshto napredovalo, ali i dalje je ceo sistem uzasno konfuzan i napravljen za one koji bi i kopiranje fajlova radili u command promptu. Samo doci do osnovnih nekih podeshavanja je uzasno nelogichno. A onda softverska podrshka koja je na Linuxu jednostavno nikakva, dovoljno je da ne postoji Photoshop, a ne postoji vecina najboljih programa, svaki ima neku zamenu koja je mnogo loshija, dok OSX ima softver koji ne postoji ni na Windowsu i bolji je. Zato OSX i Linux nisu isti i treba birati u odnosu na ono konkretno shta ti treba, kapiram da je Linux bolji za servere.

Poslednja izmena:
Pa uopshte nije poenta u tome da li je brzi, ili je stabilniji, vec je fora u jednostavnosti, efikasnosti i softverskoj podrshci, i u obe stvari OSX je bolji od Linuxa. Stvarno sam hteo odavno da predjem na Linux, bar jednom godishnje ga instaliram da vidim da li je tu neshto napredovalo, ali i dalje je ceo sistem uzasno konfuzan i napravljen za one koji bi i kopiranje fajlova radili u command promptu. Samo doci do osnovnih nekih podeshavanja je uzasno nelogichno. A onda softverska podrshka koja je na Linuxu jednostavno nikakva, dovoljno je da ne postoji Photoshop, a ne postoji vecina najboljih programa, svaki ima neku zamenu koja je mnogo loshija, dok OSX ima softver koji ne postoji ni na Windowsu i bolji je. Zato OSX i Linux nisu isti i treba birati u odnosu na ono konkretno shta ti treba, kapiram da je Linux bolji za servere.

Stabilnost ista, jednostavnost ista, efikasnost ista, softverska podrska razlicita. ;)
Eto par logicnih stvari zbog kojih treba preci na Mac OS X...

Vodi racuna o tome da je 70% softvera za Linux freeware i da ga pisu dobrovoljci i kao takav je vise nego odlican ;).

:smoke:

driver, neznam koji si Linux koristio, ali nije toliko lose stanje kako ga ti opisujes! Kopiranje fajlova iz CLI-a je jee prevazidjeno ... podesavanje i to, ni to sada nije neki bauk, Linux danas, nije isto kao i Linux od pre 5-6 godina ...

zasto na mojoj masini leopard ne vidi komponente u pci slotovima? da li treba neki poseban driver ili sl? posto obe komponente imaju drivere na disku firewire kartica i terratec cinergy 400.

Boot mozes da resis pomocu EasyBCD-a.

probao ali ne vidi mi uopste disk gde je mac, samo ga vidi system manager i to mu nije zadao nijedno slovo. ne znam kako da mu pridjem kada nema slova?

Sto se tice ALC888 (koliko kapiram samo to nisi uspeo da instaliras?) sa njima nemas nikakve frke imas drajvere na insanelymac.com a ako hoces baci mail na pp ja cu da ti ih posaljem.

ma jok, imam problem, samo mogu iz safe moda da ga dignem, izgleda ihc10 drajveri *****avaju, ne znam sta drugo kada samo njih i ima i opet samo safe mode, mozda neki patch ili sta drugo? ako te ne mrzi sibni mi na [email protected], nasao sam neke 888 drajevre iz ovog distroa, ali i oni se vide kao intel hd audio i ne rade...
probacu onaj patc za jedan core, posto imam core2duo.

da to je bio problem, sa jednim korom mi se bituje normalno, instalirao sam onaj 1cpufix. i izludjuje me sto moram stalno da utaknem rtastaturu i pored onog patca

Sta je efikasnost? :)
Sto se softverske podrske tice, sasvim je logicno da ne postoji Photoshop ili Final Cut za Linux kada niko znacajan sa imidzom poput Apple-a ne stoji iza cele price. I da se ne lazemo, imidz Apple-a je ono sto ga i prodaje (bar vecim delom).
Naravno da OSX i Linux nisu isti iz tvog ugla kao osobe koja se bavi video editingom i profi fotografijom, za tebe je Linux beskorisna platforma.

Stabilnost ista, jednostavnost ista, efikasnost ista, softverska podrska razlicita. ;)
Eto par logicnih stvari zbog kojih treba preci na Mac OS X...

Vodi racuna o tome da je 70% softvera za Linux freeware i da ga pisu dobrovoljci i kao takav je vise nego odlican ;).

:smoke:

...a ti nemoj da flejmujes po ovoj temi bez potrebe jer se ona bavi portovanjem Leoparda na PC hw a ne o tome sta mali Perica misli o Mac OS operativnim sistemima u globalu. Ako nemas neki koristan info da podelis, slobodno klikni na Back dugme :)

...a ti nemoj da flejmujes po ovoj temi bez potrebe jer se ona bavi portovanjem Leoparda na PC hw a ne o tome sta mali Perica misli o Mac OS operativnim sistemima u globalu. Ako nemas neki koristan info da podelis, slobodno klikni na Back dugme :)

OK.
:)

Poslednja izmena od urednika:
Samo da se javim sa sveze instaliranog OSx86 iPC distro, sve funkcionise bez problema za sada. Pre iPC probao iATKOS ali nisam nikako uspeo da nateram R3870 da radi.

zasto na mojoj masini leopard ne vidi komponente u pci slotovima? da li treba neki poseban driver ili sl? posto obe komponente imaju drivere na disku firewire kartica i terratec cinergy 400.

To je jedan od većih problema. Koliko sam bacio oko na google, problem je u vezi PCI slotova i Leoparda, Apple politika...bla..bla..

Meni na iDeneb 1.5 radi firewire PCI kartica sa VIA cipom bez ikakvih problema.
Problem je sa PCI uredjajima, to sto 99% kartica za PCI nema drajvere na OS X niti ce ikada biti podrzane. TV kartice za OS X su iskljucivo USB.
Pozdrav.

Skini iPC 10.5.6., ne moš' promašiti.

Odradio sam update na 10.5.8 i sve radi ok. Samo ponovo instalirao driver za mrežnu.

Evo skida se iPC, pa cemo videti, iDeneb nije nista uradio kod mene, znaci on je out. Idemo dalje!:d

Sa kojom verzijom iDeneba si probao?
Ni meni nije hteo do verzije 1.5.
Na nForce 550 mi je radio iDeneb 1.3, ali 1.4 nije hteo.
Na 790GX radi samo 1.5 (iPC nece u bilo kojoj verziji).
Ostalo je jos da probam iAtkos v7.

Poslednja izmena:
iDeneb 1.4 Mac OSx86 Leopard 10.5.6 Intel/AMD

Krene instalacija, ja mislio ubodo' ga ja iz prve :d, ono oces, krene instalacija i stane na 6%, i nista :wall:. 100x pokusavao i tu zakuca, a jos sam i proverio disk.

Na masini je AMD 4400+ sa Asus M2N SLI nForce5 cip setom i Nvidia 6600 grafikom.

Ma kada bi prošla instalacija, posle bi se smarao, da vidim kako i šta!

EDIT

Skinucu i iDeneb 1.3, pa i 1.5, de bas ubodo' ovu 1.4 :wall: sve ovo sam nalazio na nekim torrentima koji su do zla boga spori. Evo i iPC ce skidati 15-16 sati :wall: .

Poslednja izmena:
Na toj masini bi trebao da ti radi iDeneb 1.5.
Probao sam ga na K9N sli (nForce 570 sli) i nVidia 6200 (128MB) i na DKA790GX i 8600GTS i na obe masine radi.
Tokom instalaije moras da pravilno odaberes drajvere koji se instaliraju.
Problem na prvoj masini je sto ni sa jednom distribucijom nisu radile integrisane mrezne kartice (jedino da se buze drajveri sa insanelymac foruma).
Na drugoj masini sve radi kao podmazano. Instaliran Apreture, Office 2008 i druge aplikacije.
Probaj da skines iDeneb 1.5 ili sa tim iPC, pa nam javi kako je proslo.

E neshho, hvala ti, evo odoh da nadjem iDeneb 1.5, a probaću i sa iPC. Čim isprobam sve, javljam sta sam uradio.

A to će biti za 5 dana koliko vidim :wall:, a nestrpljiv sam! :d

EDIT

Da, za ove integrisane mrežne sam nešto čitao da neće, pa ću najverovatnije ići preko insanelymac-a.

Poslednja izmena:
Skidam ih sa mininove i zamunde, zamunda je odlicna, ali ovo mmi bas kilavi na njoj!
Pokusacu sa piratebay!

Meni je najugodnije iznenađenje bilo kad sam na Realtek-ovom sajtu našao driver za moju mrežnu.

Poslednja izmena:
Koje zvuchne koristite a da na njima postoji audio in u Leopardu ?

Poslednja izmena:
Meni Audigy 4 radi ko zmaj.

Rushko daj malo vise detalja o tom iPC-ju!

iPC 10.5.6 je u pitanju.

Mrezna proadila iz prve bez instalacije posebnog kext-a, realtek 8168 onboard.

Grafika proradila posle instalacije 2 package-a, sve radi, dual monitor setup, openGL, QE/CI.

Onboard sound ne radi, nisam hteo da se mlatim s obzirom da live! 5.1 radi ok, ali samo output.

Evo ceo dan radim u OSX-u, ne pada mi na pamet da se vracam u win;)

Ako nekog interesuje, opisacu proceduru.

Pozzz

Ja imam neki Live 5.1 koji ne radi uopshte u Leopardu, a jedva sam naterao integrisani RealtekHD shta vec, i isto nema audio in. Srecom pa sam uzeo USB zvuchnu zbog nekih drugih stvari pa sad nju koristim i ima mnogo bolji zvuk od Realteka :)

Poslednja izmena:
Boot mozes da resis pomocu EasyBCD-a.

o boze koji sam ja *****, ili sam corav ili mi se ona mac opcija pojavila kada sam nanovo formatirao HDD na ntfs pa ponovo na mac hvs+, ali je sada PARTITIN MAP SCHEME - master boot record, a pre mi je bio nesto na g... - posto sam bukvalno iz radnje formatirao disk za mac-a.

no verovatno je bilo i ranije nego sam ja debillll - sada radi boot

Ja imam neki Live 5.1 koji ne radi uopshte u Leopardu, a jedva sam naterao integrisani RealtekHD shta vec, i isto nema audio in. Srecom pa sam uzeo USB zvuchnu zbog nekih drugih stvari pa sad nju koristim i ima mnogo bolji zvuk od Realteka :)

inace sb live radi kao sat......do prvog restarta posle ne mozes da podignes leoparda ni za 5 svezih zebri...ajoj...

nego - kapiram da bi sam apple moga da prodaje svoj leoprad i za pc, milsim da bi tu prigrabili dobar deo trzista u US od windowsa.

a ovako za jedno godinicu, ako ide kako treba svako ce na svom PC bez 16.485 reinstalacija moci da cepa apple - gledam po threadovima kako je pre godinu dana nezmisliva bila podrzska za AMD platformu i za razne grafe i ostala cuda...

EDIT: resen problem; trebalo je disable azalia u biosu

hm, problem sa ps2 tastaturom kaje i pored patcha morala da se iskljuc ukljuc, sada od kada ima MBR, radi! imao 45 instalacija i nije radilo. sada na prvoj posle ovog pretumbavanja HDDa radi, ne vidim sta drugo...

Poslednja izmena:
Vrh Dno