Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

@ima-li-koga-tu
Skini iPC 10.5.6 kad vec skidas iznova. Po meni, najbolje upakovana instalacija do sad.

evo stavio sam i nju da se skida. skinuo sam i KALYWAY_LEO_10.5.1intel_SSE2_SSE3 pa cemo da vidimo.
nego kada me pita sta da instaliram u custom, sta da stikliram, ne prepoznajem skoro nista :S:

http://pcwizcomputer.com/ipcosx86/?page_id=96

imam

intel e2180

gigabyte ep43-ds3

asus eah2600XT, dobro nju vidim da ima pod ati hd 2600xt pcie

imam onaj azalia sound u ploci (i to vidim) ali i SB live ubacen u pci slot, valjda nece da pravi probleme.

ima brda da se stiklira, neki savet bi mi OK dosao.

thnx

Poslednja izmena:
ajde jedno noob pitanje, jer sam juce izgubio 4 sata pokusavajuci da butujem macos

skinuo sam neku tursku verziju uphuck 10.4.9 darwin7x86 i instaliram na parazan hdd, naprav particiju od 128gb preko njegovog onog partition programa, zatim install sa drajeverima (svim zivim) sve se zavrsi i corak.
particija je aktivna (valjda), primarna je sigurno, stavim je na boot flag u onom programu (zaboravih ime). ne znam vise sta da radim, probao sam sve sa neta. kucao sam svasta sto sam nasao na netu kad stisnem F8 i spolovilo :D

kaze mi sledece `/com.apple.boot.plist` not found

imam gigabyte p43, sa ati 2600 kartom i sata 500gb hdd. lakse bi mi bilo da imam dva kompa pa da mogu da probam na licinom mestu, medjutim moram da otkacim ovaj nesretni macosx, pa da vratim HDDove sa winom pa da googlam, sto nije bas prakticno i usporava proces. pa zato pitam odje. sada skidam neku najnoviju ediciju 10.5.6 ako se ne varam, ali se vuklja. mozda je do ove moje verzije.

To se i meni desavalo, ali kada pritisnes F8 on ti ipak otvori boot meni i mozes da bootujes. :)

instalirao sam leoparda, ali nisam mogao naci drajvere za graficku ATI HD 4670

da li bi neko mogao da mi pomogne

Jos uvek nema, a verovatno nece ni biti drajvera za 46xx seriju.

problem je bio u ovoj prvoj verziji koju sam nab`o, ova 10.5.6 mi se butuje, ali je krenula igranka sta da stikliram. samo dobijem crni screen i cao...

Stikliraj shto manje, i shtikliraj samo one drajvere gde si sto posto siguran da je taj hardver. Zapamti shta si uradio, pa ako ne radi, probaj neku drugu kombinaciju, ja sam ubo sve iz sedmog puta, a s obzirom da instalacija ne traje dugo, nije toliko ni mukotrpan posao. U principu, najbitnija ti je plocha, grafichku, zvuchnu i slichno i ne morash da stavish, to moze naknadno. Obrati paznju da shtiklirash patch za ps/2 tastaturu ako nemash USB, jer nece raditi pa necesh ni moci da podignesh sistem.

Taj fazon. Nek štiklira za početak samo ICH10 pod čipset drajverima, ostalo će lako da doda kad jednom uđe u leopard.

Inače, na iPC 10.5.6. meni ne radi 2600xt normalno, moram prvi put da butujem sa -x (safe mode), a oni drajveri što mogu da se štikliraju pre instalacije ne rade. Kasnije treba skinuti neke druge.
Možda zbog toga i ti dobijaš crn ekran, zato probaj sa safe mode-om.

Poslednja izmena:
ok, veceras cu da isprobavam. procitao sam u read me da obelezim svaki po jedan sto sam i radio. tako da sam isao redom i sve sam obelezavao. sada cu samo one najbitnije.

izvinte :D, ali kako se vrsi instalacija drivera iz samog sistema :crash:. uspeo sam da ga dignem sa -x. tj iz safe moda. instalirao sam samo ihc10 chipset driver, onaj patch za single core, i ps2 tastaturu. nije hteo da se digne regularno, vec samo sa -x ko sto 945 rece.

aha, proka je provalio, samo gurnes disk i klikces..:d...mislio sam da ima neki hardware magaer pa tako to. ok radi mi drajver za ovu moju grafu, ima cak i nepodrzane rezolucije ali i nativ od 1680*1050. jedino sto svaki put moram da izbodem-nabodem ps2 tastaturu kada resetujem komp

Poslednja izmena:
izvinte :D, ali kako se vrsi instalacija drivera iz samog sistema :crash:. uspeo sam da ga dignem sa -x. tj iz safe moda. instalirao sam samo ihc10 chipset driver, onaj patch za single core, i ps2 tastaturu. nije hteo da se digne regularno, vec samo sa -x ko sto 945 rece.

Nađeš paket koji ti treba (.pkg fajl) i samo dupli klik na njega i kreće instalacija...

A čim ti moraš da ga dižeš sa -x tu meni nešto smrdi. Napiši konfiguraciju. Ovako samo da zovemo baba Vangu da ti pomogne...

EDIT: Vidjeh konfiguraciju. Treba ti Intel ICHx ili ICH10 sa spiska za čipset, R1000 za mrežnu, ALC888 ili 889 za zvuk i ATI paket za grafiku. Za ostatak se igraj...

Poslednja izmena:
@ castor - hvala, provalio sam za grafu, u ovom paketu nema za sound, mrezna mi radi bez drajvera pa necu ni da diram (narani svinje i...) a sada cu na net za alc888...jos i TV karta kada bi mi proradila :D

Koji Mac (Kalyway, iDeneb, Leo4All, iATKOS) bi pasovali konfiguraciji sa AMD procesorom i nForce 4 cip setom, pitam ako je neko vec pokusavao, pa da skratim posao malo dok se mlatim!

@ castor - hvala, provalio sam za grafu, u ovom paketu nema za sound, mrezna mi radi bez drajvera pa necu ni da diram (narani svinje i...) a sada cu na net za alc888...jos i TV karta kada bi mi proradila :D

Pogledaj moj post vezan za EP45-DSL3R ploču. Meni je pomogao sasvim drugi paket koji nema veze sa tom pločom i audio čipom, ali radi.

Koji Mac (Kalyway, iDeneb, Leo4All, iATKOS) bi pasovali konfiguraciji sa AMD procesorom i nForce 4 cip setom, pitam ako je neko vec pokusavao, pa da skratim posao malo dok se mlatim!

AMD + nF4, ćeš teško da skrpiš da radi. Ja se sa time zaje.bavam još od vremena Tiger-a i nikako da ubodem pravu kombinaciju stvari koje rade. I kada sam instalirao mašinu, svi drajveri su u manje-više eksperimentalnoj fazi, a mašina je relativno normalna za korišćenje...

usput da jos gnjavim, imam poseban disk za mac, i kada sam instalirao otkacio sam sve ostale diskove sa starim dobrim winom, da nesto ne ujeb*m.

kako sada da napravim dual boot? uradicu gugl naravno, ali ako ima neki kratak savet

edit @ castor - hvala sada cu da vidim, na googlu sam nasao neka pisanjia po nekim jafa keksovima :D , nije to za mene, ja samo misa umem da koristim...:d...ono dupli klik i next-next-next

Poslednja izmena:
@castor

Sa cime si konkretno pokusavao?
Ja nemam u masini neki extra hardver, dosta mi je da nateram da radi zvuk, mreza, i da je rezolucija OK, i to je to!

Athlon 3000+ s939, DFI nF4 Ultra-D, 3GB RAM, 60GB SATA, Pioneer 112D, Radeon x700 128MB PCIE, ALC850. Obzirom da grafika nije podržana za QE/CI, onda CPU mora da obrađuje sve, pa bez obzira što je nasviran na 2.7GHz, slabo to ispada...

Poslednja izmena:
Pa u paketima na disku iPC 10.5.6 (jer to si instalirao koliko sam ja tebe skontao) nađeš paket iz tog posta i njega instaliraš da ti proradi audio... ;)

Poslednja izmena:
Pa u paketima na disku iPC 10.5.6 (jer to si instalirao koliko sam ja tebe skontao) nađeš paket iz tog posta i njega instaliraš da ti proradi audio... ;)

ok, nasao sam ali sam pre toga instalirao neke nesretne i sada ne znam kako da deinstall, pod audio devices mi pise intel audio. probao sam samo instal preko ali nece i dalje intel audio

ubio sam macosx kao zeca instalirajuci razna **, sutra jovo nanovo. iovako nece da mi se instalira final cut 7, zbog njega sam sve i pokrenuo...
inace win mi deluje kao isposnik posle sarenog meka, malo je sminkerski za moj ukus...mislim, radio sam ja malo na njemu, ali kada kazem da je sminkerski svi me pljuju :D

ali moram da priznam da pici sasvim OK, mozda tripujem jer nijedan softver nisam jos pokrenuo, kada sam radio na photoshopu kod drugara na pravom macu nisam primetio da je nesto brzi u odnosu na moj PC, cak mi se cini da je i sporiji kada otvram razne aplikacije. mozda i on tripuje kao i win, sto vise trpas programa u njega to je sporiji.

inace boot sam resio iz biosa, najlakse mi je...

Poslednja izmena:
Boot mozes da resis pomocu EasyBCD-a.

ok, nasao sam ali sam pre toga instalirao neke nesretne i sada ne znam kako da deinstall, pod audio devices mi pise intel audio. probao sam samo instal preko ali nece i dalje intel audio

Sto se tice ALC888 (koliko kapiram samo to nisi uspeo da instaliras?) sa njima nemas nikakve frke imas drajvere na insanelymac.com a ako hoces baci mail na pp ja cu da ti ih posaljem.

@marelli:

- Instaliraj lepo najnoviji Ubuntu, sljepi mu Mac OS X transformaciju i dobices ono sto ti treba. Ne vidim razlog zbog cega bi se opterecivao zarad jednog Unix baziranog OSa koji se "danas" malte ne ne razlikuje od nanovijih Linux distribucija...

Poslednja izmena:
@neogeo

To cu na kraju i uraditi ako nista ne uspem, hvala na tipu!

Eeee, onda nista, ako ne uspem, pokusacu da stavim Lea na mom laptopu, na prethodnom sam ga poterao, na ovom nisam pokusavao, ali mislim da ce valjda proci, jer je Intel C2D.

Ma stekat cu i kupit cu na kraju iMac ili MacBook.

Eeee, onda nista, ako ne uspem, pokusacu da stavim Lea na mom laptopu, na prethodnom sam ga poterao, na ovom nisam pokusavao, ali mislim da ce valjda proci, jer je Intel C2D.

Ma stekat cu i kupit cu na kraju iMac ili MacBook.

Ne bacaj pare uzalud.
Mac OS je uniformno ogranicen operativni sistem baziran na UNIXu.
Cim Apple resi da globalizuje svoj OS eto normalne stvarcice ali opet nema mnogo razlike u odnosu na nove Linux distroe...
Ovo govorim iz licnog iskustva jer sam probao i 10.5.8 i nove Linux distroe koji rade pa ubijaju a razlika u performansama je mala ako ne i u korist Linuxa (neko je vec okacio poredjenje Ubuntu 9.10 i OS X 10.6)...

;)

Poslednja izmena:
Kao sto kazes Neo, mozda kad probam Mac-a, mozda bih ga se i manuo, nisam imao prilike da ga probam na original hardveru, a od Linuxa trenutno teram ARCH-a, pa ako i ne budem zadovoljan Mackom :eyebrows: , tu je uvek Pingvin :d , njega nikad nisam ni ima namere da ostavljam :d.

Vrh Dno