Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86) – 100% kompatibilan PC hardver

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kakvu gresku i kada? Prilikom kopiranja fajlova ili ... ?
Prvo oslobodi prostor za jednu particiju. Zatim bootuj OSX sa DVD-a i kad dodjes do instalacije idi na Disk Utilities. Izaberi tu slobodnu particiju i formatiraj je u HFS+ Journaled. Zatim zatvori Disk Utilities, zapocni instalaciju i izaberi particiju na koju instaliras OS. Na sledecem ekranu klikni Customize i izaberi patcheve i drivere za tvoju konfiguraciju.
Samo da te upozorim nisam radio sa mesanim particijama pa se bojim de ce ti obrisati MBR i moraces da popravis to ako zelis da ponovo vidis svoj windows.

ae probacu inace radim na praznom hardu pa mogu da se glupiram koliko hocu.
formatirao sam bio u nekom drugom file sistemu posto je bilo ponudjeno par komada.

e ovako probao sam i javlja mi sledecu gresku:

install failed
the disk may be damaged please try installing on another dick

probacu sutra sa drugim hardom

Poslednja izmena:
Kada rezete DVD gledajte sa sto manjom brzinom jer je tu jako osetljiv, to je poznat problem ja sam jednom samo takvih problema dok nisam srezao na najmanjoj brzini onda je sve iz prve proslo.

meni je instalacija ok prosla na novom hdd ali sada pri butovanju pravi problem tj nece da se butuje.
u cemu bi mogao da bude problem?

meni je instalacija ok prosla na novom hdd ali sada pri butovanju pravi problem tj nece da se butuje.

...i kod mene je ista situacija, i pored bar deset pokusaja da podignem sistem on to ne uspeva, prikazuje logo sa znakom zabrane i vrti satic do besvesti. Uostalom, necu vise ni da se smaram sa budzotinom, ili cu kupiti Apple ili cu koristiti windows. Ali ipak mislim da cu kupiti Apple:p

Moze puno stvari, sta si cekirao od drajvera pri instalaciji?

Probaj tu malo da eksperimentises. Probaj bez drajvera za graficku npr. Koja ti je grafika? Vidi da li si izabrao tacne drajvere za ICH npr. Nemoj da instaliras drajvere za integrisan zvuk i lan, zato sto to mozes kasnije ako uspe instalacija.

instalirao sam na ata disku! mora li da bude sata?

Ne mora da bude sata. Ako nece da se butuje uopste, totalno si promasio neke drajvere. Butuj sa -v pa napisi ovde poslednji red kada se zaglavi.

Oce i na ata i na sata. Samo vidi koji ata kontroler imas. SATA kontroler ti je integrisan u chipset, ali ATA je neki dodatni. U iPC installeru imas da u chipset driverima izaberes neki od dodatnih kontrlera (kod mene je marwell ili tako nekako).

Ako pravis particije.. obavezno stavi MBR particionu tabelu.. nikako GPT.

uopste nisam dosao do tog dela da biram drajvere!
ae kada dodjem gajbi javljam za poslednji red

A tebi nece disk da butuje? Sto onda kazes da je instalacija dobro prosla?

Poslednja izmena:
Kada gurnes DVD i racunar se prvi put bootuje sa DVD-a, cekces dobrih 10 min pre nego sto se nesto desi. Suvaj kavu, popij pivo, idi do prodavnice... pa kad se pojavi izbor jezika onda nastavi dalje.

uopste nisam dosao do tog dela da biram drajvere!
ae kada dodjem gajbi javljam za poslednji red

Ja mislim da on nije ni video dugmence customize pa je pokrenuo instalaciju bez biranja drajvera. Znaci drajveri se biraju itd odmah pre pocetka kopiranja fajlova i instalacije. Imas dugmence levo customize, nemoj da ga promasis :)

Kada gurnes DVD i racunar se prvi put bootuje sa DVD-a, cekces dobrih 10 min pre nego sto se nesto desi. Suvaj kavu, popij pivo, idi do prodavnice... pa kad se pojavi izbor jezika onda nastavi dalje.

Ovo može da se skrati ako se prilikom izbacivanja onog prompt-a za početak instalacije, kada odbrojava, ukuca -v switch, što se instalaciju pokrenuti u verbose modu kada se ispisuju sve poruke kernela sve do momenta prebacivanja u grafički mod. Tako se može uštedjeti dosta vremena, jer se ne mora čekati da sama instalacija kaže da ne može da se instalira, zato što se vidi npr. "still waiting for root device" string (a što je najčešći problem na relaciji kontroler-hdd).

Takođe, ima još nekoliko switch-eva za instalaciju, a da ne nabrajam, pronađite moj post u Tiger temi, tamo su čini mi se svi popisani...

Ovo može da se skrati ako se prilikom izbacivanja onog prompt-a za početak instalacije, kada odbrojava, ukuca -v switch, što se instalaciju pokrenuti u verbose modu kada se ispisuju sve poruke kernela sve do momenta prebacivanja u grafički mod. Tako se može uštedjeti dosta vremena, jer se ne mora čekati da sama instalacija kaže da ne može da se instalira, zato što se vidi npr. "still waiting for root device" string (a što je najčešći problem na relaciji kontroler-hdd).

Takođe, ima još nekoliko switch-eva za instalaciju, a da ne nabrajam, pronađite moj post u Tiger temi, tamo su čini mi se svi popisani...

....da se nadovezem na te skracenice, bas ona -x koju si mi savetovao kao pokretanje safe mode, kod mene nije radilo, samo se culo pistanje, zvuk zabrane, nisam uspela da udjem u safe mod.

Razmisljam se da ubacim OSx na moj Dell Studio XPS 16, pa cu biti zahavalan ako moze neko da mi kaze neku proverenu verziju koja radi sa intelom :)

Hvala unapred

Sve prvo rade sa intelom, a najbolja je iPC 10.5.6

Hvala za info :)

Jos jedno pitanje, jel radi dual boot sa Win7?

Ja mislim da on nije ni video dugmence customize pa je pokrenuo instalaciju bez biranja drajvera. Znaci drajveri se biraju itd odmah pre pocetka kopiranja fajlova i instalacije. Imas dugmence levo customize, nemoj da ga promasis :)

nasao customize :) stiklirao drivere za moj komp ali dzaba poso opet ista stvar :wall:

Ajde lepo okaci ovde specifikaciju masine na kojoj pokusavas da instaliras os x. dakle:
- ploca (chipset)
- mrezna
- zvucna
- procesor
- da li imas neki dodatni ide kontroler?
- hdd (ata, sata?)
- da li je os x sam na disku ili je samo particija pored windowsa
- u slucaju da je OSx sam na disku da li pravis particije na tom disku ili ne?

Takodje, pored modela zvucne i mrezne karte napisi njihov PCI VEN i DEV

Kad budes okacio specifikaciju, skini iPC i ja cu ti reci sta da instaliras.

Evo ja da se javim za pomoc, imam jedan dokon hdd i sledece komponente:

Asus P5Q deluxe, P45 chipset, ne znam koja je tacno integrala zvuka
Xeon 3360
GTX 260
Audigy 2 SE

Sta bi trebalo da chekiram prilikom instalacije?

Hvala unapred. :wave:

Kada dodjes do Customize stikliraj sledece:
Drivers/VideoDrivers/NVidia/NVDarwin_XXX (broj MB video RAMa)
Drivers/ChipsetDrivers/Intel ICHx SATA drivers
Audigy 2 SE nije podrzan.... bolje koristi onboard zvucnu.. vidi samo koji je PCI VEN i DEV.
Ako imas PS2 tastaturu onda dodaj Fixes and Patches/ PS/2 Device support/PS2 keyboard fix
Ako imas PS2 misa onda dodaj Fixes and Patches/ PS/2 Device support/PS2 mouse fix
Stikliraj celu Applications granu.
Ako planiras da na dokonom HDD-u pravis particije, onda izaberi MBR format tebele. (ima dugme Options u Disk Utility kada se prave particije)
Pogledaj koju mreznu imas i izaberi odgovarajuci driver iz dela Drivers/Ethernet Drivers/....
SATA u biosu stavi u AHCI mode.

Edit.. ako ne prodje mozda ces morati da modujes BIOS:
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=136586
potrazi P5Q Deluxe

Poslednja izmena:
Hvala na brzom odgovoru, probacu sutra pa javljam sta sam uradio, nema PS2 komponenti, to cu preskociti, nadam se da ovog puta nece biti bez skrolovanja, koji mi nije radio sa iAtkos-om.

:wave:

Ajde lepo okaci ovde specifikaciju masine na kojoj pokusavas da instaliras os x. dakle:
- ploca (chipset)
- mrezna
- zvucna
- procesor
- da li imas neki dodatni ide kontroler?
- hdd (ata, sata?)
- da li je os x sam na disku ili je samo particija pored windowsa
- u slucaju da je OSx sam na disku da li pravis particije na tom disku ili ne?

Takodje, pored modela zvucne i mrezne karte napisi njihov PCI VEN i DEV

Kad budes okacio specifikaciju, skini iPC i ja cu ti reci sta da instaliras.

ploca: DFI Infinity BloodIron P35-T2L
Northbridge: Intel® P35 Express chipset
Southbridge: Intel® ICH9

zvuk: Realtek ALC885 High Definition audio CODEC (hdaudio\func_01&ven_10ec&dev_0885&subsys_15bd3112&rv_1001)

LAN: Marvell 88E8053 PCIE Gigabit LAN (pci\ven_11ab&dev_4362&subsys_110215bd&rev22)

IDE: JMicron JMB368

proc: e7300

hdd: ata 40gb

samo osx

grafa: ati 4850

Ljudi pomagajte, vec par dana pokusavam da podignem Leopard i nema sanse,imam Toshibu A210 -19J,procesor je AMD Turion 64x2.
Podelio sam hard disk na dve particije,prazan je skroz,stignem do instalacije i odradi je ali izgleda da ne izaberem prave drajvere.Pokusavao sam verzije 10.5.2 , 10.5.4 , 10.5.5 , a 10.5.6 ne mogu ni da startujem da dodjem do pocetka za instalaciju.

Poslednja izmena:
Probao si iPC 10.5.6 i dokle si tu stigao ? Morash da probash razne kombinacije drajvera, a u startu instaliraj samo najpotrebnije bez grafichke, zvuka i slichno, pa cesh dodati.

Nisam uspeo da startujem instalaciju na 10.5.6 :(
Stignem do sivog ekrana i apple znaka i kraj,nece da pocne da ucitava sa DVD-a.
Ove ostale verzije sam uspeo da prodjem taj sivi ekran tako sto gurnem USB stick i pocne da cita sa DVD-a ali na 10.5.6 ne prolazi taj nacin.
Malo pre sam uspeo da instaliram 10.5.5 ali kada se restaruje racunar posle instalacije pocne da ucitava onaj crni ekran i onda se restartuje i tako u nedogled :(
Probao si iPC 10.5.6 i dokle si tu stigao ? Morash da probash razne kombinacije drajvera, a u startu instaliraj samo najpotrebnije bez grafichke, zvuka i slichno, pa cesh dodati.

Poslednja izmena:
meni izgleda nema pomoci, kako krene boot odmah ide u restart. Verzija je iPC 10.5.6. Verovatno mora da se fleshuje bios, a to mi ne pada na pamed da radim zbog ovoga.... Kaly 10.5.2 radi, zasto ovaj nece, ko ce ga znati....

jel moze neko da mi kaze jel postoji siguran nacin da prebacim iDeneb 10.5.6 na 10.5.7? do sada sam dva puta se *****ao i morao sam da radim reinstal!prvi put preko obicno apple-ovog update a drugi put preko iDeneba combo update-a!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno