Šta je novo?

Macintosh ili Hackintosh???

ateq

Cenjen
Učlanjen(a)
11.05.2009
Poena
169
Naravno da imam para koliko nemam,ne bih postavio ovo pitanje. Mora da padne zamena a imam na raspolaganju nekih 500-600 evra. Nikada nisam koristio Hackintosh-a pa rekoh da vas pitam koje je misljenje dali da se uzme novi napr. Hp ili koristeni Mac?

Pitanje je kako bi na tom HP-u isla instalacija OSx-a. Tesko to ide na Laptopovima da sve radi. Cak i ako proradi, svaki naredni update moze oboriti sistem zbog necega... Po meni, Hackintosh desktop je dobra stvar umesto iMaca ili MAc Pro-a, jer se moze napraviti sa kvalitetnim kompoetama Hack koji ostavlja u prasini mnogo skuplje Macove. Ali, macbooku nema zamene...

Pa za tu lovu imas I dobar Mac.....e sad pitanje zasta ti treba.....za gajbu...ili posao...

Pitanje je kako bi na tom HP-u isla instalacija OSx-a. Tesko to ide na Laptopovima da sve radi. Cak i ako proradi, svaki naredni update moze oboriti sistem zbog necega... Po meni, Hackintosh desktop je dobra stvar umesto iMaca ili MAc Pro-a, jer se moze napraviti sa kvalitetnim kompoetama Hack koji ostavlja u prasini mnogo skuplje Macove. Ali, macbooku nema zamene...
I ja se slažem. Pogotovu od kako se prešlo na Intel platformu i od kako su dostupne ploče sa UEFI Biosom gde instalacija ide bez problema i laicima. Sve radi jednako ili bolje za 3x manje novca, komponente se lakše nadograđuju i menjaju.

Mac je kompletan proizvod, sve ostalo su ti *******cije i ako imas vremena da se igras nije los izbor zbog ustede.

Upravo. Koristim Hackintosh vise od 4 godine i to samo zato sto radim posao koji trazi "najjachi moguci hardver". Svake godine sam vise puta bio na ivici da pozajmim pare i kupim neki Mac Pro, slabiji mi nisu radili posao, ali novi iMac kupujem prvog dana kad se pojavi, zavrsava moje potrebe i vise necu da razmishljam o tome da li ce me nesto zezati u trenutku kada imam najvise posla, i da li cu smeti da uradim update sistema jer je on recimo doneo nesto sto mi olaksava/ubrzava posao, a ja sad moram da sedim na losijem zato sto nemam vremena da cackam posto posao ceka.

Ovo isto vazi i za one kojima se smucilo da komp na staklenim nogama "odrzavaju" u zivotu, i zele da sednu za komp, zavrse sta im treba, i uopste ne misle na njega.

Za one koji imaju previse vremena u zivotu i iz nekog razloga vole da cackaju, Hackintosh je majka :) Nije problem ako ga instaliras i ne diras, tako moze da radi 5 godina, ali kod OS X se update sistema zeli jer donosi uvek nesto sto ima smisla, a tu krecu problemi :d

Poslednja izmena:
Bas zbog toga i volim Mac. Jednostavan je i pouzdan...ako ne bude tako onda ne vredi...znaci ostaje ipak koristeni Mac da se kupi! :) Hvala

Ja bas ovih dana hocu da uzmem core i7 2700k gigabyte plocu i 4x8gb ram za 600e kolko sam izracunao da kostaju novi delovi.
Sa 32gb ram-a bih ceo hackintosh-vmware image ubacio u memoriju.
Ovako brzu masinu nema sanse da dobijes sa mac-om ni za 2000e a verovatni ni za 3000e i to polovnu.
Za 1100e mozes kupiti (moja skuplja alternativa) core i7 3930k sa plocom asus sabertooth x79 i 8x8gb rama za 1100e.
Za te pare bi dobio osrednji core i7 procesor u mac verziji i to polovan i sa mnogo manje rama.

Poslednja izmena od urednika:
Apple ne kosta vise zato sto u njemu ima ovaj CPU ili onaj GPU, vec zato sto je to zaokruzena celina, gde najvise sto placas je ekosistem i R&D, sto u PC svetu sami korisnici glume, i nikad ne moze da radi kao ono sto Apple ima.

A "jeftin" Apple komp postoji, zove se Apple Mini, i dovoljno je brz za 95% korisnika ovog foruma, stvar je samo u tome sto ce ljudi pre uzeti Zastavin auto od 100ks, nego Toyotin od 50, iako im tih 100ks ne treba uopshte. I sto je siromasnija zemlja, to je zastupljenije, to je ono kao kad siromah dodje do nekog velikog kesha pa ga bezveze potrosi, jer je bio zeljan tolike godine. Treba biti umeren i gledati balans, ne da li je ovaj procesor brzi 5% ili 10% sto se u PC svetu prestavlja kao kuća razlika. Posao koji radim direktno zavisi od brzine, a ja niti klokujem, niti imam poslednji hardver koji postoji, samo zato sto mi je pouzdanost i utroseno vreme mnogo vrednija stavka. Zato kad pogledas profesionalce u raznim sferama po svetu, niko zivi ne koristi PC laptop ili desktop...

Poslednja izmena:
@driver
Ti si u pravu potpuno ako gledaš sa "poslovne strane" gde vreme znači novac. I ja koristim MBP za posao i potvrđujem tvoje iskaze. Ali imam i Hekintoš koji sam nedavno sklopio za 650EUR i da ti kažem koliko je prosto instalirati ga je to da je moj klinac od 8 godina sedeo sa mnom i instalirao sve sam, naravno da sam mu govorio šta treba da radi ali sam se i ja kratko edukovao i prionuo na posao. Na tom Hekintošu koristim Adobe Premier, InDesign i Photoshhop jer mi je ekran 24" što je mnogo bolje nego 13" na MBP i ne greje se kao lud i sve je mnogo brže :) Na tom Hekintošu se i moje dete zeza (igra igrice i surfuje).

Što se tiče apdejta, nisu baš toliko krucijalni, jer ako pogledaš 10.8.2 nije ništa doneo na mom MBP po onome što je naznačeno da update donosi (jedino što je bitno je iCloud koji ne koristim na MBP) pa se može preživeti i par dana ili nedelja bez njih dok se ne raši način apdejta za Hekintoš.

Tako da zavisi od visprenosti osobe tj koliko je snalažljiva da se bavi ovime tj koliko želi a i od potreba i posla koji će obavljati. Svako mora da razgraniči kada nešto kupuje da li je "investicija ili trošak"!!! Ako je investicija nije bitno koliko košta, bitno je kroz koliko i kako će da se vrati uloženo. Ako je trošak onda su bitna samo sredstva tj što jeftinije.

Podržavam i jedno i drugo, mislim i Mekintoš i Hekintoš!!! :)

Poslednja izmena:
Pa ja ću malo sada da branim Hackintosh varijantu, čisto da bi kao neko ko je u ovoj priči malo pojasnio neke stvari o kojima driver nije rekao ništa ili veoma malo.

Pre svega ako ćemo pošteno i iskreno, Applove nadogradnje operativnog sistema su u poslednjih godinu i po dana isključivo kozmetičke prirode u pogledu kako novina tako i stavki koji se tiču S/L/E foldera i ne predstavljaju ama baš nikakavu prepreku u nadograđivanju hack varijnati. Tačno je da je par kextova bilo problematično, ali su rešenja za njih iznedrena u roku od par dana, prema tome nema potrebe da neko duva ovde neku priču jer sam prilično siguran da niko nije imao problema sa nadogradnjama. Moj prvi hackintosh koji sam napravio pre 3 godine još uvek je fully operatvan i nadograđuje se bez ikakavih problema. Kod hackintosha je problem skockati mašinu propisno i za to je potrebno ubedljivo najviše vremena što i jeste najveći problem početnicima, sve ostalo je prosto da prostije ne može biti. Od nedavno se pojavio i novi boot loader tzv. Clover koji ima ugrađen u sebi i DSDT kompajler tako da DSDT nije potrebno praviti više s obzirom da sada bootloader to sve skupa sam radi, koj se može instalirati i na FAT32 i na HFS+ i podjednako dobro radi i koji podržava UEFI i EFI varijante, a sa pločama koje guraju UEFI BIOS, DSDT nije uopšte ni nophodan tako da je razlika u podizanju sistema u odnosu na original praktično svedena na Chameleon i FakeSMC.kext. Post instalacioni deo podrazumeva svakako nekoliko dodatnih drajvera, ali s tim je potrebno petljati samo prvi put kada se podiže hackintosh i tu je kraj a za to postoji multybeast i slične kompilacije koje svima završavaju posao u par klikova mišem. Dakle prilično sam siguran da podizanje windowsa i instalcija drajvera za isti podrazumeva daleko više posla u odnosu na ovo, pa ako je ovo nekome problem, onda neka batali hackintosh jer nije definitivno za to...

Što se petljanja na hackintoshu tiče ono postoji i radi se ali ne zato što je preterano neophodno već zato što je većina hackera naradičava i volji da moduje. Nek nazove to ovde svako kako god hoće jer to je tako, ali to nema nikakve veze sa pouzdanošću ili nepouzdanošću sistema i tome sl. Što se samog hardvera tiče ja lično mogu da dodam da sam prilično siguran da ništa bolje u pogledu kvaliteta i naročito perfomansi ne bih dobio kupovinom originalnog iMaca osim svakako lepšeg dizajna i nešto malo kvalitetnijeg (ali problematičnijeg) displeja u mom slučaju pošto ionako već imam solidan IPS monitor. S druge strane hackintosh ima svakako svoje prednosti koje su višestruke jer je u pitanju drugačiji koncept koji dozvoljava daleko više širine u pogledu bilo čega, tako da se cela stvar u krajnjoj liniji svodi upravo na gore pomenuto "kome i za šta računar treba i za šta ga najviše koristi".

Novi iMac čini se da ima eliminisan problem upadanja prašine što je odlično (konačno) ali tu ostaje da se vidi i kako će se pokazati kada je pregrejavanje u pitanju a i kad prevali određenu kilometražu. Moje mišljenje je da ako sa displejom sve bude kako treba onda će to biti prvi iMac u poslednjih nekoliko godina koji je će biti aspolutno 100% vredan kupovine u svakom pogledu. Što se MacMinija tiče i dalje mislim da je preskup za ono što nudi i da ne može da parira hackintosh mašinama koje koriste Mini ATX ploče i koji su zapakovani u mini kućišta te zauzimaju malo radnog prostora, skoro su nečujni u radu i koji su što je najbitnije, daleeeeko jeftiniji. Toliko...

Upravo. Koristim Hackintosh vise od 4 godine i to samo zato sto radim posao koji trazi "najjachi moguci hardver". Svake godine sam vise puta bio na ivici da pozajmim pare i kupim neki Mac Pro, slabiji mi nisu radili posao, ali novi iMac kupujem prvog dana kad se pojavi, zavrsava moje potrebe i vise necu da razmishljam o tome da li ce me nesto zezati u trenutku kada imam najvise posla, i da li cu smeti da uradim update sistema jer je on recimo doneo nesto sto mi olaksava/ubrzava posao, a ja sad moram da sedim na losijem zato sto nemam vremena da cackam posto posao ceka.

Ovo isto vazi i za one kojima se smucilo da komp na staklenim nogama "odrzavaju" u zivotu, i zele da sednu za komp, zavrse sta im treba, i uopste ne misle na njega.

Za one koji imaju previse vremena u zivotu i iz nekog razloga vole da cackaju, Hackintosh je majka :) Nije problem ako ga instaliras i ne diras, tako moze da radi 5 godina, ali kod OS X se update sistema zeli jer donosi uvek nesto sto ima smisla, a tu krecu problemi :d

Kao neko ko koristi Hakintosha takodje za "pro" pricu, mogu da kazem da postoje savrseno stabilne kombinacije koje za jako dobru i prihvatljivu cenu mogu da pruze sjajno OS X iskustvo. Svaka pro masina (pa isam mac pro) se NE DIRA ako radi. Mozemo da otvorimo posebnu temu koliko je apple zasrao stvar poslednje 2 godine sa svojim updejtima OS-a i koliko je u**** gomilu profesionalaca a nije doneo NISTA zaista konstruktivno...
Dakle, za PRO rad ima par verzija OS X-a koje rade kao sat cak i u Hackintosh varijanti. Vecina korisnih informacija ima na tonyOSX web strani a pod obavezno stivo spadaju forumi firmi ciji se software koristi.
S'druge strane od 10.7.x verzije OS X-a svaki update na Hackintoshu je sasvim bezbolan (vise puta ga obavio) dok je i sama instalacija prakticno svedena na "next, next, next...".

http://www.macbreaker.com/2012/09/best-hackintosh-laptops-2012-mountain-lion.html na ProBook sam mislio. ali to i nije bitno,pitanje je dali ima velike razlike. Dali Hackitosh moze biti funkcionalan kao Mac?

Decko je mislio na laptop…

Naravno da Desktop PC, od biranih komponenata, moze kompletno da zameni iMac, MacMini, MacPro.

Kada je MacBook u pitanju, bilo koji, prosto nema sanse da ga zameni neki "obican" laptop.

Inace koristim Hackintosh koji radi savrseno vec preko tri godine i na kome je bilo sve od 10.6.0 do 10.8.2. Minimalno cimanje prilikom update-a, a u vreme kupovine je bio daleko, daleko jeftiniji od originala.

Netbook Lenovo S10, koji žena koristi, već 2-3 god. radi savršeno sa Snow Leopardom, nikad Win nije bio instalian. Verujem da se može naći i laptop.

Netbook Lenovo S10, koji žena koristi, već 2-3 god. radi savršeno sa Snow Leopardom, nikad Win nije bio instalian. Verujem da se može naći i laptop.

Sa SL mozda i radi, ali do 10.6.3 ili 10.6.2 kada su ukinuli podrsku za Atom procesore. Sve posle toga je budzenje, jako ili blago, zavisi od slucaja. Od 10.7.x 10.8.x nema nista na toj masini. Bar ne Retail instalacije.

Jedini Laptop koji radi OK je HP ProBook 4530s sa i5 ili i3 i sa int. HD3000 GPU. Varijante sa ATI ili nVidia grafikama imaju problemcica.

Znaci jedino HP ProBook 4530s vredi probati, koliko ja znam. Navodno sve radi. Mada opet ostaje los ekran i sve ostalo u poredjenju sa MacBook Pro.

Evo i Tony je pisao o tome: http://tonymacx86.blogspot.com/2011/12/hackintoshing-sandy-bridge-laptop-hp.html

Poslednja izmena:
Što se mene tiče, svejedno mi je. Ipak, preferiram "original" iz razloga "manje boli glava".

Od pojave mogućnosti lakše instalacije pojavom prvih C2D procesora i povećanja Hack zajednice bio sam na Hack-u. I bio sam prezadovoljan sa svakom iteracijom koju sam podigao i koristio. Da, jeste ponekad bilo problema sa instalacijom različitih verzija iz različitih kuhinja operativnog sistema, ali se uvijek našla neka koja radi bez previše čačkanja i podešavanja. Ali, to nije ono što se dobije sa zaokruženim proizvodom sa Apple logom.

Na poslu mi je još aktivna konfiguracija sa iPC 10.5.6 hack-om i radi od trenutka instalacije do današnjeg dana bez gašenja (restartujem je jednom u 2 ili 3 mjeseca), a redovno je koristim u periodu ponedeljak-petak, stalno. I radi kao prvog dana.

Kada sam za kuću uzeo Mini-ja, tada sam donio odluku da je Apple za mene to. Ne treba mi ništa drugo. Imam uvijek još 2 ili 3 PrC-a pored sebe kući, sa Win 7/8, ali se polako toga odričem, jer mi jednostavno - ne treba. Čak i one stvari koje su nekad bile PrC only sada mogu da se rade na Mac-u (npr. arhitektura). Jedino što ne znam da li će se i kada prebaciti je Visio, ali za njega imam mašinu na poslu…

Dakle, sasvim se komotno osjećam i u jednim i drugim vodama i nijedna razlika mi ne pravi problem, jer sam mislim prevazišao onaj period kad mi je bilo bitno kad/kako/koliko, sad mi je bitno da radi i da ja mogu da obavim ono što mi treba. Pa šta god to bilo.

I kao što je neko gore rekao, ko ima vremena, volje, živaca - taj će da se zayebava sa Hack-om, ko nema ili neće - ode i kupi proizvod i završi...

Ljudi, da li da se cimam sa isprobavanjem hackintoshovanja sa mojom masinom ili da odem da spavam? :)

Spavanje je trošenje vremena :p

Vrh Dno