Šta je novo?

Macbook Pro Retina - diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme ays
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ays

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2009
Poena
200
Mislim da fali zvanična tema za novi Macbook Pro Retina.

Diskutovali smo poprilično u temi za WWDC, gde smo se dotakli svih i svakakvih detalja u vezi ovog novog "standarda" medju laptopovima.
Moje iskreno mišljenje je da je ovo početak nove evolucije među laptopovima, prvenstveno zbog ovog "Retina" ekrana i neverovatne rezolucije(2880x1800) istog.

Nakon što sam pročitao, verovatno najdetaljniji test laptopa na sajtu anandtech, stekao sam kompletnu sliku, svih pozitivnih a i negativnih strana ovog laptopa.
Za one koje mrzi da čitaju sve te silne redove teksta i svih 10 i kusur stranica, Anand je napravi video:
[YOUTUBE]94OenZ71ADY[/YOUTUBE]

Mislim da je Anand pogodio apsolutno suštinu i po pitanju pozitivnih i po pitanju negativnih strana laptopa. Takođe, objasnio je, na vrlo jednostavan i razumljiv način, ono što sam ja pisao u temi o WWDC, u vezi "resolution independence" i prikaza različitih elementa na ekranu i iskorišćenju kompletne rezolucije.

Ako je neko imao priliku da vidi/koristi/kupi ovaj laptop, bilo bi fenomenalno da nam dočara detaljnije iskustvo iz prve ruke u korišćenju MBPR-a. 🙂

Mislim da uskoro stize u jednu radnju u Beogradu 🙂

U "Chekich" radnju .

Hm, rijetki su tamo "provjereni" ...

Elem, kako upregnuti sve ove piksele i i7-ice 🙂 ? Mada, mislim da je i najobicniji surf na ovome raj za oci a ne nesto ozbiljnije. Takodje, cini mi se da je sada razlika izmedju korisnika koji rade u nekom programu koji moze zagrijati ovakvu azdaju i onih koji se ne bave takvim stvarima vec bilo cime drugim jos veca odnosno, ocekujem da im sada najprodavaniji modeli budu Air (za sve druge) i ovaj model za one kojima takva rezolucija i hw donosi pare.

Elem, kako upregnuti sve ove piksele i i7-ice 🙂 ? Mada, mislim da je i najobicniji surf na ovome raj za oci a ne nesto ozbiljnije.

Kako za koga... hoću reći, ekran je pucka, ali treba poterati propisno toliki broj piksela. Ako prilikom skrolovanja stranice imaš seckanje ili lagovanje, onda je to sve samo ne raj za oči!

Poslednja izmena:
Kako za koga... hoću reći, ekran je pucka, ali treba poterati propisno toliki broj piksela. Ako prilikom skrolovanja stranice imaš seckanje ili lagovanje, onda je to sve samo ne raj za oči!

OSX 10.8 bi trebalo da podosta popravi situaciju oko optimizacije SW prema dostupnom HW, tačnije, optimizaciju radi boljeg iskorišćenja procesora i grafičke. Mada, meni se sada dešava na nekim sajtovima da Chrome počne da secka, što me uopšte ne čudo, koliko su sami sajtovi neoptimizovani POS.

Anand je lepo napisao/rekao u svom testu MBPR-a, da za one koji će iskoristiti sve što pruža ovaj laptop, treba sada da ga kupe... dok za sve nas ostale, bilo bi bolje da sačekamo Haswell arhitekturu, odnosno sledeću godinu. Pretpostavljam da će Intel poraditi i to podosta, na usavršavanju arhitekture zbog ovih ekrana, jer sam skoro siguran da će sada i PC proizvođači morati da isprate ovaj trend, ako iole žele da ostanu u "igri".

U mom slučaju, ja ću najverovatnije sačekati sledeću godinu... trenutno zaista ne mogu da opravdam zamenu prošlogodišnjeg MBP15(u kojem imam 8GB ddr3 i SSD) za MBPR. Imam jake argumente "za", na prvom mestu, mogućno da postavim 1680x1050 rezoluciju, koja će mi, em pružiti veći radni prostor, em pružiti "retina" mogućnosti sa aplikacijama poput Photoshop-a(kada ga Adobe ažurira, naravno).
Prostom računicom, MBP15 + 8GB ddr3(kingston) + 256GB ssd(samsung) + Hi-Res = 2300e, što mu izađe na veću cenu od MBPR u Evropi.

Ali najveći argument protiv je 2300e :d

Sold!

Obozavam Anandove editorijale, retko koga na webu mogu da slusam vise od pola sata, a da tu nema mnogo propratnog videa i sl.

Ali najveći argument protiv je 2300e :d
Moram da priznam da je meni najveći argument protiv (a negde sam to i napisao) kompletna integracija, tako da ako hoću nešto da zamenim moram do Apple servisa, a neke stvari više nećemo biti u mogućnosti da zamenimo (SSD koji je zavaren na ploču).
Displej je fantastičan, to je fakat, ali tolika integracija je za moj ukus previše.

Nije "zavaren" SSD, ali je proprietary part. U principu ces moci da ga zamenis, posto ce verovatno da se pojave klonovi.

Moram da priznam da je meni najveći argument protiv (a negde sam to i napisao) kompletna integracija, tako da ako hoću nešto da zamenim moram do Apple servisa, a neke stvari više nećemo biti u mogućnosti da zamenimo (SSD koji je zavaren na ploču).
Displej je fantastičan, to je fakat, ali tolika integracija je za moj ukus previše.

SSD nije "zavaren" ali zato RAM jeste. Cak ni u Apple Servisu nece moci da ga zamene za vece module... dakle, koliko si uzeo, to ti je, sto ti je.

Nije "zavaren" SSD, ali je proprietary part. U principu ces moci da ga zamenis, posto ce verovatno da se pojave klonovi.

Vec postoje third party resenja za MBP-R, od OWC-a.

Sto se tice integracije, ja bih najvise voleo da kupujemo racunar kao sto kupujemo telefon i da ga menjamo svake (ili svake 2) godine.

Dosta mi je upgrade-a za ceo zivot, i nadam se da to necu morati vise da radim vec da cu imati novca da kupim nesto bolje kad izadje. Zadnja 3 racunara nisam nadogradjivao.

U testu je napisano da i nije bas tako sa heavy stranicama, neki kompromisi su morali da budu napravljeni.

Sto se tice apgrejda, s obizirom na to gde zivimo i da se mac jos uvek smatra ekskluzivom, polovan se moze prodati po vrlo jakoj ceni.

obicno dobijes vise stvari u paketu, bolji ekran, ssd, brzi procesor, memorija, manji gabariti...

Predmet zelje.. ali josh uvek skupo.. mozda kad izadje 13-ica 🙂
Idealno bi bilo Macbook Pro 13+Cinema Display 🙂

Poslednja izmena:
Sama pomisao da neko ista ozbiljno krene da radi na ovom laptopu je neverovatna. Super je kombo MBPR + eksterni display, ali to je previse novca.

A jos vise nevjerovatno je da kupis mbpR i koristis ga na nekom monitoru....

A jos vise nevjerovatno je da kupis mbpR i koristis ga na nekom monitoru....

Zavisi sta radis. Ako radis sa tekstom, onda ti jednostavno ne mozes da iskoristis 1920x1200 rezoluciju, osim ako nemas vid Supermena! Ja svakako nemam takav vid, pa je za mene 1680x1050 max. Samim tim, ako radis Web Development, eksterni monitor je vise nego obavezan! Ako ne provodis vise od 20% vremena radeci na samom internom display-u laptopa, mislim da je MBA 13(pogotovo sada, kada mozes da uzmes 8GB ram opciju) + ACD 27, najbolja kupovina... medjutim, ako se kreces i potrebna ti je pokretna radna stanica, onda je MBP-R pravi, odnosno, najbolji izbor.

Sama pomisao da neko ista ozbiljno krene da radi na ovom laptopu je neverovatna. Super je kombo MBPR + eksterni display, ali to je previse novca.

Opet... zavisi sta radis.
MBP-R, osnovni model, kosta 2200$, kada nadogradis osnovni model MBP 15 i dodas Hi-Res opciju, 8GB ddr3 memorije i SSD od 256GB dobijes vecu cenu, cirka 2300$.

U mojoj glavi, MBP-R nema smisla, samo zbog cinjenice da imam MBP 15 star 6meseci u koji sam odmah stavio 8GB ddr3 i 128GB ssd.
99% cu sacekati sledecu generaciju, sa Haswell procesorima, jer ce se do tada i sve bitnije aplikacije optimizovati za "retina" ekran, kao sto ce se i ML dodatno azurirati i optimizovati.

Meni MBPR sluzi i vise nego sto sam ocekivao.Mislim da se ne isplati zameniti proslogodisnje mbp za retina ukoliko se bas ne koristi full rezolucija.Jeste to raj za oci ali mislim da ne opravdava razliku u ceni.Ne govorim iz iskustva nekoga ko je zamenio mbp za mbpr ,jer sam svoj retina poslom kojim se bavim vec otplatio ,ali razlika u udobnosti je,po meni velika.Proslogodisnji mbp sam izbegavao da koristim u pokretu i za ista ozbiljnije dok na ovom visim non stop.🙂

Ja radim na MBA 13" Web Development, Photoshop, Illustrator, Desktop programiranje na 1440x rezoluciji - sve bez problema i imam uspeha.

Meni ce za dizajn jako znaciti retina rezolucije. Dobar deo vremena provodim (zbog svoje opsesije 😀) pokusavajuci da izbegnem aliasing (tj. mrljav aliasing) na slovima, logotipima, ilustracijama... To bas ume da umori 🙁

Ovo je samo za power editing, za ozbiljan rad je los, sve je sitno + je radna povrsina mala.

Ja sam grafichki dizajner i radim u Photoshopu, Illustratoru i InDesignu na 13-ici i sve je jasno vidljivo, ne znam o chemu prichash...

Ima izlozen u Macola radnjama, pa ko je blizu novog Merkatora ili Tuckwood-a, moze da vidi i proba 😉

Nazad
Vrh Dno