Šta je novo?

Macbook Pro Retina - diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme ays
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sto se ekrana tice,moj moto je Higher is better,pa makar isli i do 19200x10800 😀

mislim da je pretpostavka da laptop od 2k evra ne moze da izgura bilo kakav ozbiljan posao apsurdna.

Ja sam ga uzeo pre nekoliko dana i meni licno najvise lezi scaled 1650 x 1080 jer predhodno sam oko 4 godine radio na hp-u sa tom rezolucijom...
Inace i 1920 je najnormalnije vidljivo i citljivo za onoga ko ima normalan vid (sto samnom nije slucaj)...

^

izgleda da je ceo mod tim presao na apple... :d :d

Ajde kume ponesi to cudo iz Za kada budes dolazio na odmor 🙂

video sam ga u iStyle.. ekran je nestvaran + svidja mi se shto je tanak

Kolika mu je uopste cena ovde u radnjama? Vidim da je macserbia oko 2100e sa garancijom...

Jel vredi dati 2100e za ovo? Ili ici na obican macbook pro?

Genericni odgovor na SVAKO "Jel vredi kupiti HW za abcd€?":
Ako ga kupujes za posao, onda vidi da li mozes da zaradis dovoljno njime i eto ti odgovora dal vredi.
Ako nije za posao vec za plezir, onda ni ne razmisljaj koliko kosta, vec ga kupi ako mozes&zelis.

Nisam bas siguran da li dati 270 000+ u iStyle i sl. prodavnicama za klot model.

Video sam ga tamo i ekran je zaista vrh - no pixels anymore 🙂 Nisam gledao slike, nisam imao vremena. Mada, sam mislio da ce biti jos tanji, ali ok.

Da pitam jos: Da li se isplati platiti jeftinije da neko od poverenja i preporuke "uveze" lap iz neke normalne zemlje (mozda i uzeti neki custom build model) umesto dati nasim radnjama po daleko vecoj ceni samo za osnovni model?

Dobije se i tako garancija (mada mi se nista od Apple-a nije pokvarilo, sem posle prosipanja kafe...), ali koliko je ona validna ovde?

Poslednja izmena od urednika:
Normalno da se isplati, ako ti jos neko donese iz Usa znas sta si dobio a jos ustedis opasno.

Kakvo je stanje sto se tice garancije? I tada se dobije garancija. Mozda je garancija dobijena u nekoj EU/USA zemlji bolja stvar od ove nase, ali vazi li ona ovde?

Za svaki kupljeni uredjaj ide internacionalna garancija. Tako je kod Apple-a.

Onda je to definitivno bolja kupovina. Tako sam kupio iPad3, pa razmisljam da uradim isto i za laptop.

Normalno da se isplati, ako ti jos neko donese iz Usa znas sta si dobio a jos ustedis opasno.
Po trenutnom odnosu USD/EUR i kada uzmeš u obzir da u USA plaćaš bespovratno i porez 7-8% isto/slično dođe i kupiti u Evropi i uzeti nazad porez (TAX FREE).

definitivno se vise isplati tako.

...nazalost ovde mnogi prodavci Apple-a proizvoda misle da ako imas oko 1900 evra za laptop da das, onda imas i 2600. Vidim da nigde u blizini osim (HU) nema pravih Apple Store prodavnica.

Edit: Sad vidim da MB Pro Retina u Madjarskoj (Apple Store) kosta 729 990 ft sto je po b92 kursnoj listi 2609.34 EUR (bez 8% je oko 2400). Kod nas u iStyle je oko 2314.88. Mislim da su to isti osnovni modeli. Ne znam da li sam nesto pogresio u racunanju/konvertovanju, ali mi ovo definitivno nije jasno 🙂

Inace definitivno je zeznuto uzeti osnovni model u slucaj MBP R. 256 SSD mi je vec sada malo na MBA. Ram ok, ali necu da dajem izjave tipa 640 KB je sasvim dovoljno. Procesor... kao da se uslo u mirne vode sto se tice CPU zahtevnosti (cak i za Photoshop (CS6 sad jos koristi sve vise GPU)).

Poslednja izmena:
Inace definitivno je zeznuto uzeti osnovni model u slucaj MBP R. 256 SSD mi je vec sada malo na MBA. Ram ok, ali necu da dajem izjave tipa 640 KB je sasvim dovoljno. Procesor... kao da se uslo u mirne vode sto se tice CPU zahtevnosti (cak i za Photoshop (CS6 sad jos koristi sve vise GPU)).

Istina da 256Gb mozda deluje malo, ali to je sasvim dovoljno za aplikacije i poprilicno podataka pored toga (Moj MBPR je model sa 256Gb)...valjda svi dalje idemo po onom starom misljenju da sve treba da bude napakovano na laptop-u, i filmovi i muzika i slike i itd...

Ja filmove direktno stavljam na 64Gb SDXC (ta kartica kosta oko 60$ sto i nije katastrofalno skupo)...sve ostalo je na kompu a imam oko 40Gb muzike i oko 15Gb dokumenata i projekata za posao...

Naravno, lepo je imati 512Gb, ali pogresno je misljenje da je katastrofalno imati 256Gb :S: (veruj mi u predhodnom hp laptop-u sam imao 750Gb HDD)...

P.S.Na MBPR - SSD je jedina komponenta koju ce sam korisnik moci da upgrade-uje, tako da iskreno ja cekam da krenu i drugi proizvodjaci da proizvode SSD za MBPR jer je kod Apple-a 512Gb prosto preskup...

Poslednja izmena:
Nazalost, meni je jako malo 256GB na MBA. Nemam filmove na tom disku, ali imam muziku (u boljem bit-rateu) koju ne stavljam na eksterni HDD da bih mogao da je slusam i kad ne nosim eksterni HDD. Takodje, uz OS X obicno dodje i instalacija VM (sa mozda i vise sistema). Aplikacije postaju sve vece i vece, i posle nekog vremena postane mucno brisati privremeno snimljene stvari da bi nove dosle.

Mislim da je pametno kupiti uz ovaj MBP R i SSD od 512 pogotovo sto se tesko upgrade-uje. Jeste skup, ali nerviranje za vec godinu dana kosta jos skuplje 🙂

Po trenutnom odnosu USD/EUR i kada uzmeš u obzir da u USA plaćaš bespovratno i porez 7-8% isto/slično dođe i kupiti u Evropi i uzeti nazad porez (TAX FREE).

Pa zar nije onda najbolje uzeti u Swiss?
Cena je u CHF, koji je po trenutnom kursu(1eur = 1.2CHF) i povracajem poreza vrlo isplatljiva varijanta.

Ah da, mislim da je 256GB, za vecinu, dovoljno prostora.

Edit: Sad vidim da MB Pro Retina u Madjarskoj (Apple Store) kosta 729 990 ft sto je po b92 kursnoj listi 2609.34 EUR (bez 8% je oko 2400). Kod nas u iStyle je oko 2314.88. Mislim da su to isti osnovni modeli. Ne znam da li sam nesto pogresio u racunanju/konvertovanju, ali mi ovo definitivno nije jasno 🙂

1) Apple Store HU ne radi vraćanje poreza non-EU državljanima, jer nemaju retail, tj. možeš kupiti samo preko interneta, nema ko da ti vrati porez. Drugi vraćaju, edigital.hu npr.
2) Povraćaj nije 8% već 27%, toliko sam ja dobio za iPad kad sam kupovao (manje koji evro koji oni uzimaju za procenat blabla...). U Swiss je 8%, koliko je meni poznato, ali su tamo cene u startu najniže.

Swiss je najjeftiniji u Evropi, iPad 2 je kostao 499 CHF sto je razlika u odnosu na USA bila oko mozda 20 CHFjer je franak bio par dinara veci od dolara, iPad 3 ima cenu od 529 CHF.

Inace sto se tice aftermarket SSD diskova:

http://www.macrumors.com/2012/08/14/other-world-computing-releases-aftermarket-ssd-upgrade-for-retina-macbook-pro/

Inace sto lepo ne stavite muziku i neke manje bitne fajlove na neki eksterni 2.5" HDD sa USB 3.0, taj hard je dovoljno mali da stane u neki malo veci dzep, a problem sigurno nece praviti u nekom rancu ili torbi u kojem vecina (svi) nose laptop.

Dodatni HDD je truba jer zahteva cimanje, ali SDCard sto je predlozio Twix uopste nije lose resenje.

Ok je taj edigital.hu . Kako se kod njih vrsi povracaj poreza? Sta onda raditi kad se stigne na carinu? Da li da se otpakuje laptop i baci ambalaza?

To sa eksternim HDD-om dobro izgleda na papiru , ali pre ili kasnije pocne da smeta.

Mozda je bolje resenje SD kartica od 32GB

Ok je taj edigital.hu . Kako se kod njih vrsi povracaj poreza? Sta onda raditi kad se stigne na carinu? Da li da se otpakuje laptop i baci ambalaza?

Na HU carini je njihov carinik tražio da vidi iPad, pokazao sam ga neotpakovanog. Lupili su mi pečat da je sve okej i na kome piše povraćaj poreza od oko 85 evra (iPad bio na akciji, 435 evra otprilike).

Kad sam dobio taj papir pitao sam ortaka da otpakujemo ali nismo, strpao sam ga u torbu i stavio na zadnje sedište. Naš carinik je pitao da li imamo da prijavimo nešto i samo odmahnuo rukom da produžimo. Na tebi je da li ćeš da rizikuješ, ali preporučio bih otpakivanje.

Sledeći put kad uđeš u HU (ili daš napismeno ovlašćenje nekom da ode umesto tebe), u edigital prodavnici pokažeš papir i daju ti nazad novac u forintama. Zameniš u evre ili potrošiš u Cori, svejedno 🙂

Trenutno sam na MacBook Airu 13 i najvise ga koristim "dokovanog" na 23oinchnom monitoru. Retima rezolucija laptopa mi tu ne bi koristila mnogo, a znam da mi je veliki ekran imperativ.

Za nekih godinu dana radim upgrejd, a tad ce valjda zaziveti MacBook Air retina ili MBP13ica retina. 15 je suvise bulky za mene.

Opet moj rad ne zahteva mnogo computing powera, ali trazi mobilnost, sto air savrseno resava.

Trenutno sam na MacBook Airu 13 i najvise ga koristim "dokovanog" na 23oinchnom monitoru. Retima rezolucija laptopa mi tu ne bi koristila mnogo, a znam da mi je veliki ekran imperativ.
Za nekih godinu dana radim upgrejd, a tad ce valjda zaziveti MacBook Air retina ili MBP13ica retina. 15 je suvise bulky za mene.
Opet moj rad ne zahteva mnogo computing powera, ali trazi mobilnost, sto air savrseno resava.

Mislim da si vrlo blizu mog stava po pitanju doticnog laptopa... da se krecem vise nego sto to radim ovako, verovatno bi imao apsolutno smisla uzeti MBP-R, posto kada se doda SSD, jos 4GB ddr3 i ubaci Hi-Res opcija ekrana na standardnu MBP15, dodjes do slicne cene kao sto je za osnovni model MBP-R.

Sa druge strane, ako se ne kreces cesto i ne trebati "zver" od masine, onda je MBP13 ili MBA13 + ACD27 daleko bolji izbor, posto takodje izadju na slicnu cenu kao osnovni model MBP-R.

Nazad
Vrh Dno