Šta je novo?

Mac mini???

Zuba1970

Znamenit
Učlanjen(a)
08.12.2011
Poena
1,465
Moja oprema  
Mobilni telefon
iPhone 13 Mini
Pristup internetu
  1. Optički internet
Interesuje ima li neko iskustva sa Macminijem? Nisam neki ljubitelj laptopa a vidim da je ovaj Apple desktop sasvim ok. Vredi li to kupovati?

znam ljude koji ga imaju godinama,i koji su samo menjali modele,kako izlaze...i vrlo su zadovoljni....ako bash resis da kupis,gledaj da budu Intel modeli,i dobijas dobar Mac+HTPC,ako nakacis na Veliki LCD TV...obrati samo paznju da zadnej generacije nemaju DVD drive....

Ja imam Minija i nenormalno je spor. Nikome ga ne bih preporucio.

Vidim da i je i Lenovo izbacio Q190. Iskreno ne daju mi se pare za laptop jer volim vece ekrane bar 19" a da kupim laptop da glumi desktop sa mojim sadasnjim ekranom je glupo. Sa druge strane dosta mi je glomaznih desktop pc-a kakvog takodje posedujem. Smatram da bi mi ovakvi mali desktop racunari kao sto je Mac mini ili ovaj Lenovo sasvim odgovarali. Sto se tice brzine interesuje sta je to toliko nenormalno sporo kod tvog Macmini-ja? Neko ce mi mozda ovde preporuciti i all in one varijantu ali sam ja malo skeptican prema tome.

Poslednja izmena:
Ima identican laptop (c2d @ 2.4ghz) i 4 gb rama. Mislim da je 2011 model jer ima dvd drive. Na laptopu je winxp, na miniju je osx 10.6.
Kada ga preko hdmi vezem na monitor mis laguje i to primetno. Koristim hdmi->dvi adapter da ga povezem sa monitorom i u tom slucaju nema lagovanja.
Na njega je vezana klasicna USB tastatura i prilikom kucanja u xcodeu ispis teksta primetno kasni za onim sto sam otkucao.
Koristim ga za programiranje... xcode kompajlira bar 20x sporije od visual studija. Pokretanje aplikacija traje jako dugo. Quick time player se jako sporo podize. Jos ako ima vise pokrenutih aplikacija, prelazak iz jedne u drugu traje 5-10 sec. Iako ima 4 gb rama, verovatno mu je malo. Mozda bi vise rama resilo neke od problema.

a da sastavis mini itx konfu u elite120 ili neko drugo mini itx kuciste?

yooyo hvala ti na opsirnom odgovoru
bora bora za sada sam u nekim razmisljanjima tipa malog desktop kucista ,razmislicu i o tome U svakom slucaju hvala vam na predlozima ne bi produzavao temu dok nesto konkretno ne uradim. Kod mene nemoze nista normalno laptop ili desktop :) ja sta god da kupujem to mu dodje vanstandardno :).Pozdrav za obojicu i hvala:wave:

Poslednja izmena:
razumem te, i ja sam takav pa sam zato sam napravio kuciste za atx plocu koje je najmanje moguce a opet dobro ohladjeno, a uskoro ce dobro i da izgleda :D ne volim da drzim kucista na stolu ali ovo je tako malo da uopste ne smeta...a elite 120 je jos manji, tako da, msm da bi to bilo fino resenje a mozes da upakujes extra masinu tipa b75 mITX plojku, i5, neku besnu grafu i da nabacis onaj zlokobni osmeh kad vidis kakva masincina stala u minijaturno kuciste :d

Poslednja izmena:
Ima identican laptop (c2d @ 2.4ghz) i 4 gb rama. Mislim da je 2011 model jer ima dvd drive. Na laptopu je winxp, na miniju je osx 10.6.
Kada ga preko hdmi vezem na monitor mis laguje i to primetno. Koristim hdmi->dvi adapter da ga povezem sa monitorom i u tom slucaju nema lagovanja.
Na njega je vezana klasicna USB tastatura i prilikom kucanja u xcodeu ispis teksta primetno kasni za onim sto sam otkucao.
Koristim ga za programiranje... xcode kompajlira bar 20x sporije od visual studija. Pokretanje aplikacija traje jako dugo. Quick time player se jako sporo podize. Jos ako ima vise pokrenutih aplikacija, prelazak iz jedne u drugu traje 5-10 sec. Iako ima 4 gb rama, verovatno mu je malo. Mozda bi vise rama resilo neke od problema.

Ja u firmi imam macMini sa i5 procesorom i isto se koristi za xcode, ali super radi.

Kod tebe je i5, kod mene je c2d. :)

Poslednja izmena:
75000 za ovo? Sumanuto.

Koristim taj Mac Mini na poslu kao i core 2 [email protected] pc i tu su negde po brzini. Mac ima HDD na 5400 obrtaja koji je spor dok je procesor i5 verzija sa 2 jezgra. Za toliko para mozes da sastavis cudo od racunara. Jedino ako bas zelis OS X.

Ma nisam ja sada odjednom vernik kada je Apple u pitanju i ja smatram da je cena velika zato i jesam dao kao alternativu Lenonov Q190 ali i to nije sveto pismo. Za sada samo razmisljam sta bi mogao da kupim a da nije laptop (jedino ako bi bio neki od 18" i da ima dobre specifikacije ali mogu da zamislim koliko bi to tek kostalo) ili neki veliki desktop zato sam i rekao da mi se obicno dopadaju stvari koje ljudi manje kupuju.

Poslednja izmena:
Zavisi za sta upotrebljavas racunar.

Nista posebno multimedija,igre me ne interesuju. Jedino neznam ako bi uzimao nesto od Apple-a kako bi se navikao na njihov OS. Ja sam tesko :) presao sa IE na Google Chrom.

Poslednja izmena:
Jesi razmisljao da uzmes nesto tipa Pentium G2010 + MiniITX h61 ploca + LC POWER ITX-1340MI 75W + 4gb rama, to mu sve izadje na ~140e.

Na to dodas neki low profile kuler i ssd drajv i imash super kompaktnu mashinu za male pare ? Ono, jede taj mac mini a pritom je 3x jeftinija.

Poslednja izmena:
Ja se bas nesnalazim najbolje u ovim kompjuterskim vodama tako da se izvinjavam na nekim pitanjima. A svaki predlog je dobrodosao.

http://www.asus.com/Eee_Box_PCs/EeeBox_PC_EB1503/#gallery

Nije sampion brzine, zbog Atoma i sporog diska.

ili...
http://www.pcberza.rs/detaljnije/win-win/60-30247/

ili..
http://liliputing.com/2012/11/acer-revo-rl80-packs-an-sandy-bridge-cpu-windows-8-into-a-nettop-sized-pc.html

samo ne znam da li ima kod nas. Ovaj Acer Revo RL80 je zverka u poredjenju sa prva dva. Cena na Amazonu mu je oko $530.

Poslednja izmena:
Ja se bas nesnalazim najbolje u ovim kompjuterskim vodama tako da se izvinjavam na nekim pitanjima. A svaki predlog je dobrodosao.

Po meni neces se pokajati ako uzmes novi Mini. dobijas odlican brand name Core i5 racunar sa odlicnim OS-om ali bih ti preporucio da ga pazaris negde napolju ako si u mogucnosti jer ces za cenu koju ovde platis preko dobiti i Magic Trackpad i Apple tastaturu. definitivno ti je za maksimalno udoban rad u OSX-u potreban multitouch mis/trackpad.

I stavi mu ssd, mnogo je spor ...

Btw, kod mene miniji rade već godinama bez ikakvih problema 24/7... Savršen računar, mali, tih, hladan, upališ i zaboraviš...

Ovde imate hrvatski test mac minija, kod nas ga niko nije testirao

"Standardan tvrdi disk je veliko, ali sporo skladište. Osnovni Mac mini dolazi s 500 GB, a u jačem modelu je disk od 1TB. Oba diska vrte se na 5400 okretaja što jamči minimalnu potrošnju energije i gotovo nečujan rad, ali kao minus ima performanse koje nisu idealne za nestrpljive. Takvima se preporučuje doplatiti 256 GB SSD ili novu opciju koju je Apple nazvao "Fusion Drive", a radi se zapravo o kombinaciji klasičnog tvrdog diska od 1 TB i SSD-a od 128 GB koje OS spaja u jedan volume po tzv. "tiering" konceptu, tj. raspodjeli podataka po medijima ovisno o klasifikaciji podataka."
Neznam da li sam dobro razumeo deo teksta jer to znaci da moze u kuciste da se stavi i SSD ili to ide kao eksterna opcija?

Ni jedno ni drugo. To znaci da mozes da stavis SSD umesto HDD-a.

Zvao malo pre iSTYLE cisto da pitam sta je to Fusion Drive(sto neznaci da cu i da kupim :)) i to se pravi posebno po naruzbini. Koliko sam shvatio nije klasican Mac mini i ide tek od modela od 1TB a nemoze sa manjim HDD-om sto automatski znaci i da je skuplji. Sto rece webster onda bolje naruciti od preko jel nas ovde deru. Za sada su izgleda ovo samo moje lepe zelje.

Znaci, imas 3 opcije: samo HDD, samo SSD i Fusion Drive. To je hibridni storage, tehnologija koja "spaja najbolje iz oba sveta" i omogucava ti mali SSD prostor za sistemske fajlove i neophodne instalacije dok je ostatak sadrzaja na HDD-u. Meni se to ne svidja zbog toga sto je SSD jako mali i nije brz kao klasican SSD. Uvek mi je bolja opcija neki SSD od 256GB + neki usb 3.0 eksterni hard disk od 1TB.

Ja sam takodje bio za varijantu da se na primer u laptop umesto HDD-a stavi SSD a da se taj HDD koristi kao eksterni ili da se u deo gde je optika mozda stavi SSD (ako je to izvodljivo) a da se uzme neki eksterni opticki drive. Kao sto rekoh ono sto me odbija kod laptopa jesu mali ekrani, mozda eventualno 17.3" Uglavnom komp je 99% vremena na stolu u stanu, zato sam i pisao o ovom Mac miniju ili uopste o nekom mini desktopu. Mozda nisam trebao da pokrenem temu u delu za Apple.

Za 75000 mozes da kupis prilicno jaci laptop, tastaturu i misa. Ionako moras da kupis i monitor i imas manji racunar sa normalnim monitorom, odnosno cak sa dva monitora. Mislim da za 75 hiljada cak moze i jaci laptop od tog minija i monitor od 24" da se uklope. Kao sto rekoh ranije, jedino ako zelis OS X.

Neznam da li sam dobro razumeo deo teksta jer to znaci da moze u kuciste da se stavi i SSD ili to ide kao eksterna opcija?

Moze da se stavi, Fusion je SSD i HDD (oba) software-ski povezani. Moze i od Fusion-a da se podeli, a moze i od SSD-a i HDD-a (bilo kojih) da se "napravi" Fusion.
http://arstechnica.com/apple/2012/1...ining-doc-ars-tears-open-apples-fusion-drive/

Inace, i ja sam pre za varijantu veci SSD + dodatni HDD (ili externi Thunderbolt/usb 3.0 ili unutra)

Mac Mini je ranije bio uzas sprava. Mene je moj toliko frustrirao da sam jednom pokusao da ga spalim pregrevanjem koliko me je nervirao. Bili su totalno beskorisni, nista pametno nisi mogao da uradis sa njima.
Danas su stvari malo drugacije, ove masine koje se prodaju su bolje i brze, a samim tim i korisnije. Tuzno je sto i dalje ugradjuju smece od diskova i uboge Intel grafike, ali posto Apple ima stravicne profitne margine ne cudi sto ugradjuju dno hardver. Iako je glupo rasparcati novu masinu, ja bih sigurno u taj MM ubacio SSD i izbacio postojeci fabricki disk i zamenio ga nekim normalnijim i brrzim mehanickim diskom. Mac OS takodje voli dosta memorije, tako da bez 8GB ne vredi uopste razmisljati o nekom radu.

Ja sam se jako dugo dvoumio izmedju novog MM-a i iMac-a ali sam na kraju izabrao iMac.

Nazad
Vrh Dno