Šta je novo?

Mac mini???

Jedno pitanje, vidim da ovaj lenovo Q190 ima da se nađe za 200 evra kod nas. Da li on može da pušta full hd nezavisno od kodeka (da ne bude, samo sa ovim kodekom hoće, za ostale trokira)?

stavio sam ja dva ssd-a, nije previse komplikovana operacija, treba malo strpljenja i zavrsi se za oko sat vremena...

Ovi u servisu su mi rekli da ako bi stavljao SSD platio bi oko 4000din za reinstalaciju sistema.

Ako je za celu operaciju onda i nije strasna cena ali ako je za samo OS onda je to smesno :d

pogotovo ako ces da kloniras sa hdd na ssd...

4000 din za ugradnju SSD-a i instalaciju OS-a + cena SSD-a.

Poslednja izmena:
To je ок цена и по мени је то боља опција за тебе ако ниси вичан подухватима тог типа.
Купи самостално и РАМ меморију, па нека ти исто они у сервису уграде.

Сад се сетих, јеси ли питао и у Мацоли и iStyle-u? Можда имају различите цене...

Macola bije po ušima. 😀

mislim da Jan uzima isto toliko ili 3000 nisam siguran, tako da je to sasvim ok cena...

stavi i ram obavezno, lep predlog... 🙂

Danas bio na sajmu kod Tehnomanije na popustu(samo na sajmu dok traje ne i u prodavnicama) je 65000 din , al se ceka 7 dana na isporuku.

Зубо,
iStyle и Мацола имају и даље акцију са студентским попустом и иако није повољније него што је та акција преко Техноманије, може да ти буде повољније ако се договориш са њима око додавања ѕѕd и рам меморије?
Ја сам увек за ону: ”ко пита - не скита”. 😉

Hvala ali po mom godistu bi pre trebalo da sam veciti student :d nego redovni. Mada sam odavno diplomirao. Studentski popust ne vazi za Mac Mini.

Poslednja izmena:
A inace ste rod po babine linije. :d

Interesuje me jos da li je HD4000 kartica dovoljna za obradu slika u Photoshop-u i mozda za jos neke programe te jacine? Kao sto rekoh igrice me uopste ne zanimaju.

ja imam macmini G4 koji sam kupio polovan da bi instalirao MorphOS, ali sam se razocarao. 🙁
bacene pare.

Zavisi od toga koliko veliki su fajlovi, koliki je obim posla i koje vreme za obradu je po tebi dovoljno komforno/isplativo.
Da će raditi, hoće. Ali, da li će to biti dovoljno komforno za svakodnevni rad, pa još ako je u pitanju posao, ne bih znao konkretno da ti odgovorim. Ja sam npr. svojevremeno imao mac mini, i to generaciju sa Core2Duo CPU, 8 GB RAM-a i radio sam amaterski obradu fotografija, doduše, u Aperture programskom okruženju (nešto slično kao Photoshop Lightroom, ali je postojao pre nego je Adobe napravio Lightroom). I to je radilo relativno pristojno, bilo je problema ako je u pitanju fotka od par stotina megabajta, sa malo više različitih layer-a, ali za moj amaterizam je to radilo okay.
Da li će za tvoja merila to da bude okay sa ovim mnoooogo jačim minijem ne bih da sudim na prečac, ali mislim da ti nije neophodna jača mašina ako planiraš da se obradom slika baviš amaterski. Ako planiraš usput i video onda zaboravi na minija, sa iole zahtevnijim renderingom će se zagrcnuti na keca.

Nisam ja profesionalac kada je PS u pitanju . Mene vise plasi to sto kome god sam govorio o ovoj kupovini odgovarali su mi da su to bacene pare a ja bas nemam para za bacanje. Inace sam se nekako "dohvatio" MM-a jer kad razmislim takva mi velicina pc-a treba, kao sto rekoh laptop ne bi uzimao ako nije bar 18" a opet je tezak kao ni obicne pc-e(klasicna kutija) Gledao sam i AiO kompjutere ili su skupi ili ako su jeftiniji nesto im fali kada je specifikacija u pitanju. Na ruku me ne ide jedna moja losa osobina a to je neodlucnost.
I ne kupujem ja zato sto je to sad Apple pa sad da budem fensi. Nikad nisam bio u tom fazonu. Vec jednostavno sam ga uzeo u obzir bas zbog velicine i koriscenja drugih periferija koju ja konfigurisem. Ne radim obradu videa osim movie maker.

Vise necu da smaram u vezi MM-a ukoliko ga kupim javicu ukoliko ne izvinjavam se unapred na tome sto sam davio u vezi MM-a.:wave:

Poslednja izmena:
Gledao sam i AiO kompjutere ili su skupi ili ako su jeftiniji nesto im fali kada je specifikacija u pitanju. Na ruku me ne ide jedna moja losa osobina a to je neodlucnost.
I ne kupujem ja zato sto je to sad Apple pa sad da budem fensi. Nikad nisam bio u tom fazonu. Vec jednostavno sam ga uzeo u obzir bas zbog velicine i koriscenja drugih periferija koju ja konfigurisem.

Ne znam ko ti je sve govorio da su to bačene pare, ali si i sam najbolje skapirao da nisu, s obzirom da jeftinijim rešenjima uvek nešto nedostaje, pa kao takva i nisu za komparativno poređenje.
Mac mini, ako se uzmu sve stvari u obzir, a to je kompaktnost, sama snaga mašine, mogućnosti koje pruža i operativni sistem (a kod tebe još i mogućnost rada sa Apple Aperture softverom, pošto planiraš obradu fotografija, koliko sam skapirao) nije skup. Da me neko pogrešno ne shvati, nije ovo jeftina mašina, ali teško da ima takmaca koji može da mu parira po svim osnovima, a da bude drastično jeftiniji. Sve jeftinije opcije nemaju nešto što mini ima, tako da poređenje nije korektno.

Samo napred i nadam se da ćeš napraviti adekvatnu kupovinu, jer samo ti znaš šta ti treba i šta ti je prioritetno.

Ja imam ovaj najnoviji mac mini, onaj sa slabijim procesorom, i sve je super, cak i obrada fotografija u photoshopu, bukvalno ga ne gasim, ne greje se, i skoro necujan. Ugradio sam mu 16giga rama, i jos neki ssd da stavim za sistem, jer ovaj hdd je malo spor, narvno samo prilikom podizanja sistema, treba cekati nekih dvadesetak sekundi.
Inace svaka preporuka za mac mini

Sa kojim monitorom/TV-om si ga upario?

Sa ovim Benq-om iz tvoje mašine?

Ne, taj benq sam dao sestri, a sebi sam uzeo dell U2312HM

Ajde da budem dosadan pa da pitam kojim kablom si ih povezao? 🙂

Spojio sam ih sa dvi cablom, uz mac mini dolazi mini displej port, tako da nema problema

Nazad
Vrh Dno