Šta je novo?

Mac Mini M6 & M5 Pro / Mac Studio M5 Max & M5 Ultra

Ninoslav

Slavan
Učlanjen(a)
07.11.2008
Poena
425
Moja oprema  
Laptop
MBA M4
Tablet
iPad Pro M5 11”
Mobilni telefon
iPhone 17 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch
Pristup internetu
  1. Optički internet
1787665935325.webp

Apple predstavio novi Mac Studio i Mac mini: M5 Ultra i prvi 2nm čip u ponudi

Apple je 25. avgusta 2026. objavio obnovljene verzije dva svoja desktop računara — Mac Studija i Mac minija. Mac Studio sada dolazi sa čipovima M5 Max i M5 Ultra, pri čemu je M5 Ultra, prema kompaniji, najmoćniji procesor koji je do sada napravila. Mac mini istovremeno dobija potpuno nov M6 čip, prvi Apple-ov čip proizveden u 2-nanometarskom procesu, uz alternativnu konfiguraciju sa M5 Pro čipom predstavljenim ranije ove godine.

M5 Ultra donosi CPU sa do 36 jezgara, u kombinaciji od 12 „super" jezgara i 24 jezgra visokih performansi. U odnosu na M3 Ultra iz prethodne generacije Mac Studija, Apple navodi do 1,25 puta bolje jednonitne i do 1,3 puta bolje višenitne performanse. Grafički deo čipa ima do 80 jezgara, a u svako od njih ugrađen je i Neural Accelerator — rezultat je do 4,5 puta veća vršna GPU računska snaga za AI zadatke u poređenju sa M3 Ultra, odnosno više od šest puta u odnosu na M1 Ultra. Nova generacija shader jezgara, druga generacija Dynamic Caching tehnologije, hardverski ubrzani mesh shading i treća generacija ray tracinga zajedno daju do 40 odsto brže grafičke performanse nego kod M3 Ultra.

Tehnički, M5 Ultra nastaje spajanjem dva M5 Max čipa sa po dva silicijumska sloja, korišćenjem nove generacije UltraFusion tehnologije. Propusni opseg između slojeva prelazi 4,4 TB/s, a gustina povezivanja je više od šest puta veća, tako da sva četiri sloja rade kao jedinstven procesor. Čip uključuje i unapređen Media Engine sa namenskim hardverom za H.264 i HEVC, četiri jedinice za ProRes enkodiranje i dekodiranje i hardversko AV1 dekodiranje, uz 32-jezgarni Neural Engine za lokalne AI zadatke.

Za korisnike koji rade sa velikim jezičkim modelima najzanimljiviji je memorijski deo priče: Mac Studio sa M5 Ultra podržava do 512 GB objedinjene memorije i memorijski propusni opseg do 1,2 TB/s, što je pedeset odsto više nego kod M3 Ultra. Apple ističe da to omogućava lokalno čuvanje velikih skupova podataka, veći broj tokena u sekundi i pokretanje modela sa stotinama milijardi parametara u potpunosti na samom uređaju, bez oslanjanja na cloud. Jeftinija varijanta sa M5 Max čipom nudi 18-jezgarni CPU, do 40 GPU jezgara, do 256 GB memorije i do 8 TB prostora za skladištenje.

Mac mini je, s druge strane, dobio skromniju ali simbolički važnu nadogradnju. M6 čip je prvi Apple-ov procesor u 2 nm procesu i donosi 12-jezgarni CPU, 12-jezgarni GPU i dva Neural Engine bloka sa po 16 jezgara. U Sjedinjenim Državama model sa M6 čipom počinje od 899 dolara, dok konfiguracija sa M5 Pro čipom starta od 1.699 dolara — cena osnovnog modela izazvala je dosta reakcija u zajednici, budući da je prethodna generacija kretala od znatno niže sume.

Oba računara su već dostupna za prednarudžbinu, a u prodavnice stižu u utorak, 22. septembra. Jedini izuzetak je konfiguracija Mac Studija sa 512 GB objedinjene memorije, koja se očekuje krajem oktobra.

Cena u Nemačkoj:

Mac Mini M6 od €1,049
Mac Mini M5 Pro od €1,999

Mac Studio M5 Max od €2,999
Mac Studio M5 Ultra od €6,599

1787665851612.webp

Poslednja izmena:
Preterali sa MAC mini M6 cenom ali na zalost to je realnost sad.

Još jednom mi svaka čast što uradih upgrade sa M2 na M4 ovog proleća...

Preterali sa MAC mini M6 cenom ali na zalost to je realnost sad.
Mic po mic i vraćamo se u rano doba kompjutera, kad su bili preskupe mašine, koje su bile potpuna egzotika za obično ljudstvo i većinom su bili inventar laboratorija, naučnih institucija i firmi.

Ja sam čekao Mac Studio M5 Max za home lab i AI i na kraju uzeo nVidia DGX Spark... Vidim da nisam pogrešio.

Još jednom mi svaka čast što uradih upgrade sa M2 na M4 ovog proleća...
Je l se isplati upgrade? Ja sam trenutno na M1 Max i planiram da predjem na M5 Max, trenutno je na nemackom apple store 3000e preorder za base m5 max...

Mene interesovalo koliko bi kostao Mac Studio gde je sve stavljeno sve da bude max.
Total je oko $18300.

...to je fino poskupljenje u odnosu na M3 Ultra model koji je mogao da se konfiguriše sa max. 512GB RAM-a i 16TB SSD-om za 14000$.

Pa vidi samo koliko je ram i ssd skocio…

Očekivano poskupljenje, s obzirom na cene RAM-a i SSD-a, čak je Apple prilično dugo odolevao da ne podigne cene, ali su na kraju ipak to uradili.
Kad se pogleda koliko košta adekvatna PC konfuguracija i uporedi cena sa nekim od Apple proizvoda, tu su negde, nije Apple mnogo skuplji.

Nazad
Vrh Dno