Šta je novo?

Mac mini M4

zechs

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2008
Poena
645
Vidim da nigde nema na stanju ovaj novi Mac mini M4. Jel se zna zašto?

Zato što ima fantastičan cost/benefit odnos, pa ide ko alva i ne mogu da ga naštancuju koliko se traži.

Base model je ubedljivi best buy. Čude me samo kako 2020 modeli drže još cenu pored M4.

Pozdrav ljudi. Uzeo bi base verziju sa 16gb ram-a. Dali bi bilo dovoljno za pokretanje 2-3 Vms istovremeno? Koliko vidim sto se Windows 11 tiče postoji arm64 verzija i to radi ok, i vidim da ima čak i Windows server 2025, doduše uz pomoć nekog uupdump servisa može da se Download-uje pa me interesuje da li je neko uspeo da instalira i kako to u praksi radi?

Pozdrav ljudi. Uzeo bi base verziju sa 16gb ram-a. Dali bi bilo dovoljno za pokretanje 2-3 Vms istovremeno? Koliko vidim sto se Windows 11 tiče postoji arm64 verzija i to radi ok, i vidim da ima čak i Windows server 2025, doduše uz pomoć nekog uupdump servisa može da se Download-uje pa me interesuje da li je neko uspeo da instalira i kako to u praksi radi?
Koristim arm64 win 11 pro već nekoliko godina, macmini m2 16gb mašina, sve radi kao sat. Neophodno je instalirati vm na interni ssd ili eventualno na eksterni nakačen na thunderbolt, tada radi super. Takođe, mora preko parallels-a.

Jedno pitanje, a pozeljan odgovor:
- Interesuje me Mac Mini M2 verzija (da dam sto manje para jer mi treba za neke testove) tj. da li na njegove USB portove mogu da nakacim moju postojecu tastaturu i misa i da li mogu sa obicnim HDMI->DVI kablom da ga povezem na obican 1080p monitor i da li mogu da mu zamenim SSD za neki veceg kapaciteta (obican) ili to mora da bude neki Apple sertifikovan i koji??

Hvala unapred na odgovorima!

Naravno, bilo koja tastatura, miš i ekran će raditi na njemu.

SSD ne možeš da zameniš jer je zalemljen (tehnički se može odraditi ali za to treba da imaš opremu i iskustvo), ali možeš dodati eksterni za podatke, pa i za sam operativni sistem.

Hmm. Malocas nadjoh m.2 ssd replacement na YT a za Mac Mini (doduse, nisam video koja je mini ver. u pitanju) i sa malo muke otvore kuciste a ssd je usrafljen u onaj mali drzac... Ne videh da bilo sta leme :(
P.S. Hvala za tastaturu i misa. A monitor?

Poslednja izmena:
Hmm. Malocas nadjoh m.2 ssd replacement na YT a za Mac Mini (doduse, nisam video koja je mini ver. u pitanju) i sa malo muke otvore kuciste a ssd je usrafljen u onaj mali drzac... Ne videh da bilo sta leme :(
To su M4 mini koji imaju sdd koji se vadi, ali je neki apple format, nije običan, tako da ti je isto kao i da je zavaren za ploču. Stariji miniji imaju zavarene komponente.

Možda si pogledao za najnoviji M4 ili neke starije Intel modele. U svakom slučaju najlakše ćeš proći da samo nakačiš eksterni SSD.

Stigao mini m2 8/512 i radi kao Doxa. Ispunio sva moja ocekivanja i potrebe. Jedino sto bih na njemu dodao to su 2 USB + 2 TB porta (eventualno DP pored HDMI-a) na vec postojece i to je to (SSD i memoriju ne racunam).

Stigao mini m2 8/512 i radi kao Doxa. Ispunio sva moja ocekivanja i potrebe. Jedino sto bih na njemu dodao to su 2 USB + 2 TB porta (eventualno DP pored HDMI-a) na vec postojece i to je to (SSD i memoriju ne racunam).

Imas na AE dokove za pedesetak evra sa mestom za ssd i gomilom konektora.

sve to rešavaju oni usb dockovi
Znam ali mi onda dodje kao jelka sa ukrasima :(
Imas na AE dokove za pedesetak evra sa mestom za ssd i gomilom konektora.
Ima cak i za 35 ali ne znam koji je Aluminijumski (a voleo bih AL da ubodem) i citam da se ljudi zale da materijal nije kao sto je opisano ali mi to svakako deluje kao naj kulturnije resenje i vrv ce tako i biti.

Svakako sam prezadovoljan uredjajem jer ovakakv kakv je, ekstra mi zavrsava i posao i zadovoljstvo sto ne znaci da u neko dogledno vreme nece cucnuti M4 16/512 ili 16/1T.

Negooo, ovaj App Store me cudi. Obzirom da je na njemu nalog od iPhone-a koji koristim, mnogo stvari mi ne pronalazi u pretrazi dok sve to na iPhone-u imam (Google produkte, Viber, WA...). Ima li neko savet ili resenje za ovo?!

Moze li mini m4 basic da se napja preko TB? Nije presudno bas, ali bi bilo lepo da moze "single cable", usbc upstream dp, pd, hub na monitor koji to podrzava.
Nema teme, ne nadjoh, za mini m4 pa da probamo ovu da ozivimo.

Ne može.

Velika je potraznja (da ne kazem ogromna) za mini M4 modelima. Najnize sto sam pronasao na KP je mini M4 16/512= 730e.
Ne znam kakva je procedura oko apgrtejda SSD-a tj. da li pase bilo koji SSD ali sam nasao Kinkston mSSD 1TB za 67e!!! Ako postojeci u miniju moze da se zameni ssdom bilo kog proizvodjaca onda je bolje pikirati 16/256= 570e i za +70e zameniti 1TB i mirna Backa...
Ponavljam, ne znam da li se postojeci sistemski SSD moze zameniti bilo kojim brendom mSSD-a ili to mora da bude, iskljucivo, Apple sertifikovan mSSD???!!!

Ne moze da se menja jer mislim da Apple koristi neki svoj format diska i plus je zalemljen za plocu, dock je jedini resenje za prosirenje.

Ovog puta SSD nije zalemljen i može da se zameni, ali doći do tih modela je poprilično teško. Tako da eksterni SSD dođe kao najpraktičnije rešenje.

A izgleda tako jednostavno :(

Hvala svima!

2tb umesto 234$, ispadne 308$...e sad, mozes da javis kinezu da stavi odredjenu cenu na paket, pa da ovi nasi manje carine... :)

I sa tom cenom je isplativo uzeti ovaj najjeftiniji model (16/256), za nesto vecu cenu od modela 16/512 dobijes 2TB skladisnog prostora. E sad, pitanje je kakvog su kvaliteta ti zamenski diskovi.

2tb umesto 234$, ispadne 308$...e sad, mozes da javis kinezu da stavi odredjenu cenu na paket, pa da ovi nasi manje carine... :)
U to se ne uzdam uopšte jer sam nekoliko puta platio sve komplet (carinu, pdv i špediciju) na pakete od malo preko 50ak eur (čak i na paket vrednosti 50.21eur), jer nisu uradili to što su rekli da hoće, da napišu malo nižu cifru :)

Uglavnom nema veze sta kinezi pisu, naucili se carinici da koriste internet, pa razrezuju po ceni za koju oni procene da je pravedna :)

Nazad
Vrh Dno