Šta je novo?

Mac mini M4

• Začetnik teme Začetnik teme zechs
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Teško da će M5 Mini da se pojavi na tržištu pre proleća 2026. Inače imam istu dilemu - kupiti M4 mini ili čekati M5. Ali što reče kolega @Markic mi obični korisnici verovatno nećemo primetiti razliku između M4 i M5, tako da verovatno nemamo šta da čekamo. Osim ako postoje nagoveštaji da će M5 bazni model imati 24 GB RAM-a i/ili 512 GB disk, pa bude lep apgrejd kao ovaj koji smo dobili sa iPhone 17 baznim modelom. U tom slučaju bi svakako vredelo sačekati ako ne gori pod nogama.
Uzeh base model m4 nov za 500e. Sasvim dovoljan za moje potrebe.

Bice, bice lep apgrejd... Memorijski cipovi poskupeli 170% za sada. Sama memorija otisla u nebo, ssd-e nisam ni gledao a da ne mastam kako ce se odraziti na cenu Mac Mini i iMac uredjaja 🙁

256gb je premalo za storage koji ne moze da se promeni.
Minimum sto bih gledao je 16/512GB

Nasao sam posle. Nisu bas ni jeftini ti NANDovi. Ima samo u kini. 2TB izadje oko 250e, plus carina+pdv. 1TB je oko 150e + dazbine.

Ovi od 83 EUR (sa Amazon linka) nisu Mac kompatibilni koliko vidim?
Ovaj Kineski od 2TB iznese krajnja cena 330 EUR... Skup sport.

Aha, nisam znao.

Inace cu da sacekam M5 sredinom sledece godine, cena je navodno ista kao za M4.

Moze li mala pomoc.
Posedujem SATECHI Slim W3 svetlecu tastaturu koja se USB-C kablom povezuje na Mini M2 Pro. Ne znam u kom terenutku, ali pocelo je da se desava da ne mogu da probudim tastaturu iz Sleep moda. Probudi se ceo Mini i ostala periferija ali tastatura ostane nema i jedino pomaze Restart sistema. Sama tastatura ne poseduje opcije za ikakvo podesavanje iste. . . Jedino sto sam skoro instalirao je aplikacija Karabiner za kontrolisanje tastature i dodelu funkcija pojedinim dugmicima... Plasim se da Karabiner nije instalirao neki kext u pozadini koji mi je pobrckao normalan rad sistema sa tastaturom.

Neki savet ili pomoc, mozda???

Obriši Karabiner nekom od aplikacija kojima se čisti sve što ostaje iza aplikacije, restartuj sistem, pa vidi da li se i dalje dešava da ne može da se probudi tastatura kad macOS ode u sleep mode. Ili ugasi sleep mode. Ja sleep mode gasim još od OSX Tigra, preko hackintosha, pa sve do ovog novog Tahoe. Uvek sam imao neke probleme, tako da sad i ne razmišljam o sleep mode.

Karabiner sa svim repovima pobrisan AppCleaner-om, restartovan sistem i zabacena je udica pa se ceka 🙂 Javicu kako se ponasa i sta je uzrok Deep Sleep-a tastature 🙁
Dok je u Sleep-u gasi se ventilator Mac-a (kao i sve drugo) i to mi najvise odgovara te ga zato i koristim. Dugme za ukljucivanje Minija mi je tesko dostupno pa mi je ukljucivanje komplikovano... i Sleep mi najvise odgovara.

Nakon brisanja Karabiner-a, do sada, sve deluje OK. No, malocas sam aktiviriao Mac i nakon pola sata se ponovo vratio (u medjuvremenu se ukljucio screen saver) i tastatura je ugasila baclight??? tj. kao da je ona otisla u Sleep ali se pritiskom na bilo koji taster backlight opet ukljucio... Najbolje, mozda, da reinstaliram sistem 🙁

Sada dodjoh sa posla i da ukljucim Mac preko tastature, cvrc. Neceeee. Mish radi pa onda restart i proradi i tastatura 🙁 Vidim da mu Hard Reset i reinstalacija ne gine 🙁

Sada pogledah u System Information pa pod Thunderbolt i USB opcijama i moje tastature uopste nema da je prikljucena na TB portu (iako je usb-c) vec se vidi kao da je ukljucena na klasican USB port ali neka virtuelna verzija istog tako da uopste nisam pametan sta raditi... Vrv Mac pogasi TB portove kada ide u SLeep i onda "ubije" tastaturu dok sve sto je prikljuceno na obicne USB portove radi sasvim normalno!

Resena nemogucnost budjenja tastature iz sleep moda!
Kupio sam na AE neki USB-A male/USB-C female adaptercic, ukljucio ga u USB razdelnik a u njega tastaturubi sada sve fercera besprekorno(cak i sa Karabiner aplikacijom!).
usb.jpgadapter.png

Nazad
Vrh Dno