Šta je novo?

Mac mini M4

Velika je potraznja (da ne kazem ogromna) za mini M4 modelima. Najnize sto sam pronasao na KP je mini M4 16/512= 730e.
Ne znam kakva je procedura oko apgrtejda SSD-a tj. da li pase bilo koji SSD ali sam nasao Kinkston mSSD 1TB za 67e!!! Ako postojeci u miniju moze da se zameni ssdom bilo kog proizvodjaca onda je bolje pikirati 16/256= 570e i za +70e zameniti 1TB i mirna Backa...
Ponavljam, ne znam da li se postojeci sistemski SSD moze zameniti bilo kojim brendom mSSD-a ili to mora da bude, iskljucivo, Apple sertifikovan mSSD???!!!
Što ne bi kupio samo dock sa SSD-om unutra? To je sad mislim svaki za M4 Mac Mini. Ima ih za tipa 90ak evra. Nije džaba, naravno, ali povećava funkcionalnost a i dalje je jeftinija opcija od Apple apgrejda.

Ovo je odličan predlog, lično koristim na mac miniju M2 eksterni M.2 koji je u malom case-u, vezan USB-C 3.2, odlično šljaka.

Koiko vidim, tako ce biti i kod mene pa sve u sesnaes' :)

Još jedno, možda glupo, pitanje ali me baš interesuje.
Može li nekako ovom m2 miniju da šteti celodnevno (malte ne) igranje LoL-a? Ja sam ga predvideo za kućnu multimediju i neke testove ali sada mi je tu junior na rehabilitaciji pa po ceo dan pika LoL. Ne znam ni da li se i koliko greje niti kako mu je rešeno hladjenje i to me zabrinjava :(

Nece mu biti nista, opusteno.

Evo ja koji jos uvek nemam macmini, pa ograda. Ne moze bilo koji ssd.
Apple soc ima integrisan ssd/storage kontroler, "diskovi" su vrlo sprecificni, zapravo samo nose nand. Ima ih, skupi su, nameski se rade.

Nema ni ja, al baš razmatram...
Da imam NAS sa npr. 2 HDD-a, mogao bih da ga koristim sa mini M4?

Evo, Apple-ov ruter (ili sta vec) Airport Extreme Time Capsule 3TB ima da se kupi po solidnoj ceni (used). Em ruter sa prikljuckom za stampac (sto ovaj moj MikroTik nema) em NAS od 3TB... Extra.

Imao, koristio, prodao.
Radi dobro sa Apple uređajima, mana - HDD je unutra vreo, hlađenje nula bodova.
Takođe, jeste NAS, ali u krajnje rudimentarnom obliku, Time Capsule radi okay, imaš share i to je to. Meni krajnje nedovoljno za onoliko koliko me je koštao second hand, prodao sam ga i za nijansu više para tada sam kupio entry level QNAP, koji je za ovaj svetlosnu godinu napredniji. Meni je štampač mrežni i zakačen odvajkada na switch, pa taj benefit nisam ni konstantovao.

Tako sam i mislio sto se hladjenja HDDa tice... A mogli su, bash, i neki SSD da staveali to bi, onda, kostalo 2,5x vise... :(

@RingeRaja
Kako se ponasaju samo ruteri kao ruteri? Da li imaju dobar signal? To me bas zivo interesuje a nigde ne mogu da njadjem :(
Posedujem MikroTik hAP AC2 i on mi po difoltu radi perfektno i odlicno mi pokriva "udaljenu" sobu koju mi D-Link jako slabo pokriva pa moram neki range extender da koristim. . . No, MikroTik ima USB port na sebi ali ne poseduje printer server niti moze da mu se ubaci (cak ni najskuplji modeli mikroitik-a) da bi prepoznao i rukovao USB stampacem sto ovi AirPort-ovi mogu a bas mi to treba!

print serveri nisu sigurno rešenje. a današnji štampači su maltene svi odreda WiFi, povezuju se na mrežu i podržavaju AirPrint

no, da se vratimo na temu

Sutra stiže Mini M4 Pro 24/512 pa javljam utiske u odnosu na ovaj Hackintosh sa i5-8600k/32/1+1TB/RX580.

Uzeo sam TB4 Belkin dock i TUF A2 za SSD da imam za radne fajlove pa ću iskoristiti ovaj PM9B1 1TB iz Yoge da ne vadim SSD iz desktopa. Kasnije planiram da nabavim neki TB5 dock sa NVMe slotovima ili bar TB5 eksterno kućište.

Prosto sam oduševljen kako ovo malo čudo radi. Bio sam malo bezobrazan pa ga pod uključenim stress testom za cpu/gpu koristio sa dosta otvorenih velikih PSB, INDD i AI fajlova, dosta tabova u pretraživaču i par aplikacija i mališa je pokidao kako radi. Malo se više grejao za moj ukus pa sam to rešio sa Macs Fan Control i sada je sve savršeno. Podesća me na dan kad sam probao prvi SSD za sistem i aplikacije :D

Sad mora i Steam da se proba :alien:

CS:GO Legacy na M4 Pro ide preko 300 fps ali ima ponekad dropove ispod 100 sa botovima na expert. Dobro je da uopšte i radi s obzirom u kakvom su stanju sve ostavili i tek sad vidim koliko je bolje i fluidnije radio CS:GO u odnosu na CS2. GRID Autosport na high 70-100 fps. Rise of The Tomb Raider Overall score 134 fps (87-299, 37-146 i 79-144). 3DMark Steel Nomad Light 6854 a na Legion Slim 5 14" sa 7840HS i RTX 4060 8803). Apple TV pušta 4K iako je monitor 2560x1440. Disney+ za divno čudo radi u 1080p u odnosu na Windows gde je 720p.

Jesi li na kraju zadovoljan, kad se podvuče crta?
Rekao bih da jesi.:p

Prezadovoljan sam.

Nije "štucao" pri radu sa dosta velikih psb fajlova sa eksternog TUF A2 i uključenim stress testom za cpu/gpu jer sam hteo da testiram kako se ponaša u ekstremnim uslovima i kakve su tad temperature i brzina rada u Ps, AI i Id kad je sve pootvarano. Za divno čudo ni 24GB memorije nije nikad napunio iako su svi fajlovi bili preko 40GB. Jedino što Apple nema podršku za USB 3.2 Gen 2x2 pa je brzina ograničena na 10Gbps kao i na A1 umesto 20GBps pa da znate ako neko planira eksterni SSD da nabavi neki USB4/TB4/TB5 jer će brizne biti znatno veće.

Zaboravih da pohvalim i zvuk koji je odličan s obzirom na veličinu, naravno nije dobar kao kod SoundCore 2 koji zauzima zapreminu više od pola minija ili Yoge 7 2u1 sa Dloby Atmos ali je daleko bolje nego ovi u monitorima i laptopovima.

Sad bih da probam i jedan običan M4 16/256 kako bi to radilo za kućne uslove i laganiji posao ali je možda pmetnije isto ići na verziju sa 24GB. Svakako mogu i ovaj da ponesem kući kad mi treba jer će sve osim ekstenog SSD biti povezano preko Belkin F4U097 TB3 docka (nije TB4 kako sam ranije greškom napisao).

Ja koristim M2 16/256 i nemam nameru da ga menjam, meni radi odlično.
Inače, svojevremeno sam imao M2 Pro koji je radio trunku sporije od 9900K sa integrisanom, ali je hack kad je trebao da potegne handbrake palio turbo motore ventilatora i čuo se u drugoj sobi, a pride je bio i grejno telo.

Bavim se dizajnom i od programa koristim Ai, Ps, Id, After i Premier. Da li je dovoljno da kupim M4, 16/256? Ne opterecujem ga previse, u smislu da upalim istovremeno sve programe. Eventualno Ps i After istovremeno.

Bavim se dizajnom i od programa koristim Ai, Ps, Id, After i Premier. Da li je dovoljno da kupim M4, 16/256? Ne opterecujem ga previse, u smislu da upalim istovremeno sve programe. Eventualno Ps i After istovremeno.
Ja ne bih ispod 24gb rama, 256gb i nekako.

Zavisi sa koliko velikim fajlovima radiš, jer ako su baš baš veliki, koristiće često swap, koji doduše sasvim dobro radi, ali nije ipak to ono pravo, ram je ram.
Za prosečnog korisnika 16/256 je okay, za nekoga ko se bavi dizajnom profi 24/512.

Koristim za istu namenu i išao sam na varijantu mini M4 Pro 24/512 +2x1TB eksterni NVMe. Za sad radi odlično samo što su meni veliki fajlovi i koristim dosta programa istovremeno pa bi mi nekad baš značilo da imam 48GB što će biti minimum za MBP16.

Vrh Dno