Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Meni je Specijalelektro dva puta van garancije servisirao mašinu od 2013. do danas - jednom su menjali a o Boschovom trošku mehanizam za zadržavanje vrata, to je bio neki recall, a drugi put je procurelo nešto kod korita pa su stavili neke dihtunge (bilo je ili to ili da se menja korito) što evo drži već dugo. S obzirom na starost mašine, u slučaju nekog većeg kvara sadv bih već menjao mašinu.

Imam problem sa mašinom za sudove, Bosch SMV6ZCX00E. Pre par meseci izbacila grešku kao da je zapušeno crevo, ja ga skinuo da očistim, nema ništa u njemu, ponovo pustim, opet ista greška. Sutradan sve ok. Posle možda mesec-dva, ponovi se isto, opet skinem da očistim to crevo, opet nema ništa, opet sutradan proradi samo od sebe. Evo juče se opet desilo, sad ni ne pokušavam da čistim, ali verujem da ima neki problem. U garanciji (produženoj) još oko 2 ipo godine. Najgore mi je što kad zovnem servis i kad izađu na teren, sve će biti ok najverovatnije.

Imate li neki predlog šta da radim i šta je moguće da bude problem? Zvao sam Bosch danas, uputili su me na servis Ignis, kaže možemo mi da otvorimo radni nalog da dođu kod vas, ali sam tražio da se prvo ja konsultujem sa servisom, da ne dođem u situaciju da dođu da pregledaju to i da sve bude ok i da mi naplate izlazak na teren, ali do 17 rade pa ću ih sutra zvati.
Imao sam i ja sličan problem sa Bosch mašinom za sudove, izbaci grešku da je zapušeno crevo i pišti (a na aplikaciji na telefonu da je voda procurila iz mašine, a nije)... Pumpa celo vreme radi, uspem litar vode i izvuče normalno vodu iz mašine... Crevo nijednom nije bilo zapušeno, a drugi dan mašina proradi sama od sebe, kao da se ništa nije desilo. Primetio sam da se to desi jedino kad stavim veliki lonac da se pere. Možda se voda sa velikog lonca odbija i prska na neki senzor, koji se vrati u normalu tek kada se osuši? Ne vidim šta bi drugo bilo u pitanju. Pretpostavljam da i kod tebe neki senzor pravi problem.

Meni ne uspeva da izbaci vodu, ima je dole po dnu kade. Rekli serviseri da je nešto verovatno ušlo u pumpu. A najgore od svega, ne mogu da nađem sertifikat o produženoj garanciji, tako da ću morati da platim popravku. @jaksa Koliko su tebe koštale popravke kod specijal elektro?

sertifikat o produzenoj ti je na njihovom sajtu/tvom nalogu, tamo gde si ga produzivao...

mojima se desilo jednom da bosch (serija 2 ili 4, plasticno dno), prijavi kvar, kao zapuseno crveo... Dosao majstor, pogledao, nista nije opravljao... nije znao sta je problem, ali problem je misteriozno nestao i nije se pojavio od tad...

Sad ne mogu da nađem sertifikat tamo, imam za veš mašinu, ali za sudo mašinu nemam (izgleda da ga nije ni bilo onda). Ovo je serija 6, nešto preko 90k je koštala. Stvarno šteta ako je nešto ozbiljnije kvar. Malo sam izgubio poverenje u Bosch, mislim da će sledeći uređaji biti drugih brendova.

Posle pucanja kanapa koji drže vrata, mene je sada počela da zeza bravica na vratima mašine. Od vremena upotrebe se malo izlizala plastika koja "zaključava" vrata. Sada moram malo da cinculiram kada zatvaram vrata, a nekada se desi i da se čuje zvučni signal (kod odloženog pranja), ali da se izgleda vrata malo pomere tokom pranja, taman toliko da senzor u bravici javi da su vrata otvorena i da mašina tokom noći stane.
Izgleda da ću opet u lov na delove, pod uslovom da se popravka isplati. A ne rastura mi se ponovo mašina...

Pokupio vodu sa dna mašine, izvadio filter i stvarno se bilo nakupilo koječega. Pustim mašinu i, radi. Lažna uzbuna, ali me je iznerviralo.

^Mogao bi da upališ i program za samočišćenje - machine care.🙂

Odradio sam ga danas. Malo me nervira što pokazuje da je vreme za taj ciklus kada smo već napunili mašinu. Recimo, oprana mašina, izvadimo ujutru sudove i u toku dana ređamo nove. Uveče da upalimo ponovo mašinu, ona kaže, treba machine care. I onda je naravno ne pustimo, nego ujutru (ako se setimo) nakon vađenja sudova, a realno se retko setimo. Odradimo ga jednom u 3 puta kada zatraži recimo.

@daxyco
Jel bre čistite vi filter mašine za sudove?!?

To mora relativno često.
Ja ga čistim na svaka 2-3 meseca, što mu dođe na svakih 50-ak pranja.

Nakupi se tu svašta...

A posle čišćenja filtera, pustim i pranje nekom hemijom, najčešće iz DM-a.

edit: Aha, upao daxy pre mog posta.

Čistimo, nego se povremeno opere nešto što ostavi baš neki haos, kao sad. Izvadio odozdo tipa 20 zrna kafe, neke karanfiliće i koješta.

Ja maltene nikad ne cistim filter, jer je uvek prazan, ali zato svaki sud pre ubacivanja na brzinu sperem Ikea cetkom, sekund posla i svakako je lakse i efikasnije tako raditi.
rinnig-cetka-za-sudove-siva__0666327_pe713521_s5.jpg

solje sa kafom obavezno operemo talog, probao tako solje da perem u masini morao 2x da pustam jer se napravio haos posle prvog pranja.
Krupnije ostatke hrane cistimo ali svakako filter cistim bar jednom mesecno, operem vrelom vodom.
Jednom mesecno ubacujem za cisnjenje masine

Ja maltene nikad ne cistim filter, jer je uvek prazan, ali zato svaki sud pre ubacivanja na brzinu sperem Ikea cetkom, sekund posla i svakako je lakse i efikasnije tako raditi.
Иста прича, никад нисам очистио филтер, бацим поглед повремено да нема нешто унутра и увек је било чисто.

Koju onda hemiju imaju kapsule za pranje kada razgrade hranu, par puta sam namerno ostavljao u tanjire ili serpe sargaarepu iz jela, na kolutice isecenu normalno i kada masina zavrsi nema sargarepe filter cist.

Pozdrav svima.

Moze li preporuka za masinu do 60000? Ide kao poklon i trazeno je da ima trecu fioku.
U Gigatronu mi preporučili SMS4HVW33E, ali ne znaci da su me i ubedili, pa sam zato ovde.
Ali eto, bar imam neki model za poredjenje.
Da li je neko imao iskustva sa pometuim modelom i da li u tom cenovnim rangu ima preporuka za neki drugi model?
Ovu masinu sam nasao za 51k najjeftinije.

Masina za sudove polako izdaje, lose pere, krece da se raspada polako.
Zanima me je l postoji neka bitna razlika kod sudomasina ili da gledam samo garanciju?
Uzeo bi Bosch ali daju dve godine garancije, Haier (nikad cuo) daje 7, Beko 5, Lg 5. Sad najlogicnije mi je da idem na najduzu garanciju, prala bi ajd da kazem blago uprljane sudove.
Budzet je do nekih 120k, 60cm sirine, nebitno da l je ugradna ili samostojeca jer koliko sam uspeo da pogledam razlika je samo u prednjim vratima, obe mogu pod radnu plocu (ili ne?).

Pozdrav svima.

Moze li preporuka za masinu do 60000? Ide kao poklon i trazeno je da ima trecu fioku.
U Gigatronu mi preporučili SMS4HVW33E, ali ne znaci da su me i ubedili, pa sam zato ovde.
Ali eto, bar imam neki model za poredjenje.
Da li je neko imao iskustva sa pometuim modelom i da li u tom cenovnim rangu ima preporuka za neki drugi model?
Ovu masinu sam nasao za 51k najjeftinije.
Ili ta koju su ti preporucili ili ova SMS4HVI45E ako im se bolje uklapa u kuhinju. Meni je licno lepsa ova inox zavrsnica. Jedina alternativa je Electrolux ESM48310SX ali je ona malo preko 60k. Doduse nude 2+3 god garancije sto je po meni velika prednost.

Masina za sudove polako izdaje, lose pere, krece da se raspada polako.
Zanima me je l postoji neka bitna razlika kod sudomasina ili da gledam samo garanciju?
Uzeo bi Bosch ali daju dve godine garancije, Haier (nikad cuo) daje 7, Beko 5, Lg 5. Sad najlogicnije mi je da idem na najduzu garanciju, prala bi ajd da kazem blago uprljane sudove.
Budzet je do nekih 120k, 60cm sirine, nebitno da l je ugradna ili samostojeca jer koliko sam uspeo da pogledam razlika je samo u prednjim vratima, obe mogu pod radnu plocu (ili ne?).
Haier je relativno nov premium brend pa zato i nude jaku garanciju, da bi se probili na trzistu. Ja imam njihovu ves masinu i bas sam zadovoljan. Sto se tice sudo masine, ako vec hoces da dajes toliko para, dodaj jos malo i idi na Miele. U suprotnom, uzmi Bosch ili AEG/Electrolux, mada bih ja pre isao na drugu opciju zbog 5god garancije.

Poslednja izmena:
Ili ta koju su ti preporucili ili ova SMS4HVI45E ako im se bolje uklapa u kuhinju. Meni je licno lepsa ova inox zavrsnica. Jedina alternativa je Electrolux ESM48310SX ali je ona malo preko 60k. Doduse nude 2+3 god garancije sto je po meni velika prednost.
Hvala. I meni se vise svidja inox varijanta, ali se ne uklapa u njihovu skroz belu kuhinju i belu tehniku. Sad si me pokolebao zbog garancije, jer nisam znao da Bosch daje samo dve godine....

Svakako neces pogresiti sa Electrolux, ja imam ugradnu vec par meseci i bas sam zadovoljan kako pere.

Je l' Electrolux inox i unutra, dok mi se Bosch na slikama čini plastični?

Gledao sam tih nekih Bosch serija 4 u radnjama oko 600-700€, dosta njih je kako oni kažu sa "podnicom" od plastike, što me na kraju i odbilo od kupovine. Čini mi se da je i ovaj model što ste spomenuli isto tako.

Ja sam uzeo SMS6ECI11E za 100k. Ima trecu fioku za viljuske, super stvar, srednja fioka moze da se dize i spusta sto je super ako imas vece case npr. Bas smo zadovoljni, jedino sto cekali 15dana. Nije plasticno dno, ima 10g garancije na koroziju ako se registrujes. Otvaraju se vrata automatski, prostrana je. Jedna od najtisih na trzistu, tiha je inace u osnosu na prethodnu, a jos ima neki tisi rezim pa palimo nocu. Ima neki rezim za polu napunjenu masinu pa dal manje trosi steuje/vode. Inace auto rezim na osnovu nekih senzora konta dal treba vise da greje il tako nesto u odnosu na zaprljanost vode( pise u uputstvu)

Ja sam pre par dana uzeo BEKO BDFN 36650 XC. 16 kompleta i svašta nešto od opcija. Takodje 2+3 godine garancija i 10 na motor.
Pogledaj specifikacije… ja sam na nekom drugom forumu pročitao da za te pare nema bolje. :)

Haier je relativno nov premium brend pa zato i nude jaku garanciju, da bi se probili na trzistu. Ja imam njihovu ves masinu i bas sam zadovoljan. Sto se tice sudo masine, ako vec hoces da dajes toliko para, dodaj jos malo i idi na Miele. U suprotnom, uzmi Bosch ili AEG/Electrolux, mada bih ja pre isao na drugu opciju zbog 5god garancije.
Ne daje mi se toliko novca na Miele koja ima svega dve godine garancije. Trenutno mi je Haier XS4A4M4PB prvi pik ali ne znam da li ce biti na trzistu u narednih 7 godina. Drugi pik je Electrolux EEG69405L i onda ovaj Beko iznad koga bas hvale na ana forumu. Sve u stanu od tehnike je bosch s6, s7 ili s8 i stvarno sve super funkcionise ali izmedju 2, 5 ili 7 godina garancije nekako mi vise ima smisla da idem na duze. Potrebno mi je samo da sudovi budu cisti i da je relativno tiha jer se pali uvece,nikakve ai funkcije, skraceno pranje, osetljivi programi.... ova stara je stalno radila na intensive programu ali u zadnje vreme ne pere lepo

Za te pare bas bedak da ima plasticno dno. Ova moja Electrolux ima inox

Baš tako, imam Zanussi 25 godina, reko da napravim upgrade, komplet je inox unutra, čak i prskalice, sada gledam Bosch tako 600-700€ i ono plastika, a vidim da je Electrolux za nekih 500€ inox.

Vrh Dno