Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Ima li razlike u soli za sudo masinu i koliko treba staviti za “beogradsku” vodu? Isto pitanje i za sjaj, koji uzeti?
Ako imas mogućnost da podešavaš tvrdoću vode stavi ona jednu iznad normalnog , na Bosch mašinama je to E 27-38 hard (3.8-5.4 mmol/l), postoji samo još jedna opcija iznad ali ova je dovoljna. Na prethodnoj Candy mašini nisam imao tu mogućnost i bila je vidljiva razlika. Ja korisitim so iz DM-a i Maxija , nema nikakve razlike izmedju njih i Somat, FInish. Samo da mašina nikad ne ostane bez soli i sjaja i da se redovno (na 30 ciklusa pranja) sprovode programi za čišćenje i neće biti problema. Meni su se najbolje pokazale Fairy Platinum i Somat Gold tablete.

Ja sjaj više i ne stavljam.

Mogu da podesavam nivo tvrdoce, mada vec je podesen po nasoj vodi koliko sam uspeo da saznam iz uputstva. Sto se tice ciscenja, mislim da masina sama podseti kad treba odraditi to.

Uz dve Beko mašine sam dobio onaj lakmus i u uputstvu piše da pre upotrebe treba odrediti stepen tvrdoće vode od 1 do 5 i prema tome namestiti onaj brojčanik u mašini. Po onom lakmusu tvrdoća vode u Beogradu je 3, na skali od 1 do 5.

Pozdrav, koju samostojecu masinu za sudove biste mi preporucili:
Bosch SMS46KI01E
ili
Electrolux ESA47200SX
Bosch ima trece korito ali plasticno dno i dve god garancije
Electrolux ima 5 god garancije i inox dno ali nema trece korito. Nigde nisam video na forumima da pominju ovaj model Electroluxa.
Hvala!

Iskreno ne bih uzimao masinu sa plasticnim dnom. Dodaj par hiljada i uzmi model sa fiokom za pribor.

Jel koristio neko spin beohemije tablete?

Prilozi

• Spin 60.png
    Spin 60.png
    585.1 KB · Pregleda: 22
  • Spin 100.png
    Spin 100.png
    670.4 KB · Pregleda: 22
Imam Gorenje sudomasinu, kupljena pre malo manje od godinu dana i usred pranja pocela je da pisti, otvorila vrata i izbacila gresku F12. Pored toga oseca se kao da je nesto izgorelo. Moze li neko da mi kaze o cemu je rec?
Svakako sutra ujutru zovem servis.

mislim da je to greska kada masina ne prima vodu... problem moze da bude od zapusenog creva do izgorele cirkularne pumpe...

Opet mi masina lose pere na gornjoj polici, po svemu sudeci opet se neokrecu gornji propeleri, sudovi su malo bolje oprani kada se koristi Feri Premium.
Pre mesec,dva su zamenili iz servisa nosac tih propelera jer gumica na kraju nosaca se deformisala.
Sve sam oprao pod mlazom vode, pre toga ubacio za ciscenje kapsulu i svugde je voda ispa bez problema. Ono sto sam primetio kada sam stavio nosac sa propelerima ispod mlaza vode voda bez problema prolazi kroz otvore ali propeleri ostaju u mestu.
Kada ja mogu da trazim zamenu masine u kom slucaju, posto je ovo vec 3. ili 4. intervenicja ove godine ?
Zamenjena je pumpa, zamenjen taj nosac, zamenjeno ono korito na sredini.
Sudovi kapsulom iz Lidla ostaju beli, sa FInish Quantonom su bolje oprani ali najbolje sa Ferijem. Ovo pricam za slucaj kada su se propeleri okretali, sada Lidliva kapsula katastrofa, solje, case pa i lonac beli skroz, morao sve sundjerom da prperem.

Bekova DVS 05025 45cm, jeste, jos godinu dana ima garanciju, kupljena decembra 2020.

Mislim da ne mozes da trazis zamenu, jer je ovde rec o produzenoj garanciji, dakle ne vracas robu prodavcu po ZOZP, vec je reklamiras kod uvoznika koji je davalac garancije.

Pise 2 godine za nesaobraznosti i + 3 godine dodatnog ugovorenog garatnog roka

Svaka produžena garancija je u tom formatu.

6 kompleta? Premala jeste, ali ako nema mesta za veću, svakako je od pomoći, zašto da ne.

Pise 2 godine za nesaobraznosti i + 3 godine dodatnog ugovorenog garatnog roka
Ja sam imao problem sa Lidl tabletama i ostajalo je belo po posudju. Sada samo somat i to najčešće pola tablete. Pokušaj da dobro isperes sistem imaš one tesnosti za čišćenje sudo masina ili limusku kiselinu protiv kamenca. Ne može da škodi, a možda pomogne.

Lidla kapsule katastrofa, probao par komada i bacio ostatak.

Mi koristimo Lidl kapsule evo devet godina, ja ne vidim razliku u odnosu na Finish koga smo koristili pre toga.

Isto i iz DMa su odlicne.

Pratili smo Stiftung Wärenest u DE koji je alternative i preporucio, i gde su mnoge cak i bolje od ovih brendiranih i precenjenih.

Pricam o masini od 60cm, za manje masine treba manja doza detrdzenta.

Bitna je dužina programa. Na kraćim programima može biti problema sa tabelama.

6 kompleta? Premala jeste, ali ako nema mesta za veću, svakako je od pomoći, zašto da ne.
Jeste, 6 :) Ma znam da je premalo ali eto sa dvije osobe bolje i tako nego sve na ruke, kad se ima svoj stan ili kuca naravno da ce se uzimati ona od 14/15 kompleta haha 😀

Koristimo 65 ili 70c. Prskalice su problem, dolazio je serviser jednu kao popravio a drugu narucio, ne znam samo što odmah kad ake menjao onaj most nije obe zamenio.
Vidna je razlika odmah bolje pere

Pozz ljudi, pre par dana smo zamenili masinu za sudove i stavili Beko DSN 28430X. Ukljucivali smo i onaj program za dodatno susenje i ostalo ali plastika uvek izlazi mokra. Nema sanse da se osusi nista od plastike unutra dok su ostali sudovi suvi? Da li jos neko ima slicnih problema sa Beko masinama?

To je normalno.

Koju masinu biste preporucili? Cetvoroumim se. :D Hvala unapred.

Nazad
Vrh Dno