Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Ja se najviše vrtim oko Gorenje GS671C60X ili GS65160W/GS65160X, ali nikako da prelomim.

Da navedem jednu manu moje Bosh mašine za sudove.

Donja fijoka, sama rešetka, jako je retka, i tu se realno mogu staviti samo krupni sudovi. Kada par dana ne kuvamo, nakupi se sitnijih sudova, čaše šolje, a one se ne mogu normalno staviti u donju fijoku jer propadaju dole, ili se krive i većim delom vise ispod fijoke te blokiraju donju prskalicu. Dovijamo se kečaći ih za držače tanjira, ali sve je to bzvz i nezgodno za korišćenje, ostaje mnogo praznog prostora dole i bla.bla.bla.... Donju fijoku ne možete napuniti sitnijim sudovima.

Da je rešetka donje fijoke malo gušća, ovih problema ne bi bilo.

Ja se najviše vrtim oko Gorenje GS671C60X ili GS65160W/GS65160X, ali nikako da prelomim.
Pogledaj ih malo pre kupovine. Pogledaj da li ti odgovaraju police, u smislu kako se pokreću, kako su kvalitetno urađene, komandna tabla i sl. Sve što može tako da se pogleda/proceni.
Koštaju možda i preko 50k, a za te pare ima da se bira, možda čak i neki model Bosch-a na nekoj akciji (sa full inox kadom).
Na poslu imamo neku gorenje mašinu, plaćena oko 50k; ne mogu da kažem da je loša, radi posao, ali i nije ništa posebno.
Ne znam kakve su Bosch u sličnoj cenovnoj kategoriji. Ja lično ne volim da kupujem te uređaje na neviđeno, dok ih lepo ne opipam u radnji.

Poslednja izmena:
Ova moja beko posle zamene generalno mogu da kazem da sam sada zadovoljan i da vredi 30 500 koliko sam je platio (ali nikako punu cenu)
Jedina primedba sada je da su vrata pocela da skripucu posle evo nedelju dana, moram da ih podmazem sa necim :S

@NShappy
Pa ta donja ladica i nije namijenjena tome kako je vi koristite, nego za lonce, šerpe, poklopce i tanjire.

@desp
U svakom slučaju idemo poslije praznika u Gorenje Studio da pogledamo. Ovaj model koliko vidim ima full inox kadu (slika ispod). Bosch sam gledao, ali nekako... Ne znam.
MB-PIMG-63DDA7B83A3E936BF28B809A340793D9-MABAGOR-1200Wx1200H.png

Da, gorenje imaju, bar sve što sam ja video, full inox kadu. Bosch voli da ubacuje dno od plastike u malo jeftinijim modelima.

@NShappy
Pa ta donja ladica i nije namijenjena tome kako je vi koristite, nego za lonce, šerpe, poklopce i tanjire.
U principu da, ali što bi bio problem da se i dole natrpaju čaše i šolje ako ih ima?!? Nije zabranjeno, ne smeta ni mašini ni sudovima. Stara Gorenje nije imala taj problem. Kada imamo gomilu gostiju npr, ostane puna mašina na dva sprata časa, čašica, činijica i šoljica samo te sićurije. I bez problema su se trpale I gore i dole. Kod Bosh-a to ne može.

Imam Ikea onu inox rešetku kao podlogu za vruće na stolu, pa nju stavim dole u mašinu, pa onda ređam sitniš. Bzvz!

Niko nije ni rekao da je zabranjeno ili da smeta, samo kažem da je predviđena za KRUPNO, a ne za sitno suđe. Shodno tome je vjerovatno nekome palo na pamet da napravi i raspored/razmjer rešetkica... ***a.

Krupnim sudovima dole niš' ne bi smetalo da je rešetka dole nešto gušća.
...kao što je i bilo u bivšoj Gorenje.

Generalno, u to Gorenje sam mogao lepše da natrpam raznoranijeg posuđa.

Mislim, spominjem i to kao feature koji treba razmotriti kod kupovine. Uživo pogledati fijoke i uzeti onu mašinu u koju staje najviše nama odgovarajućeg posuđa.
Sada da kupujem novu mašinu za sudove, na ovo bih mnogo više obratio pažnju.

Slažem seu potpunosti, ali eto. Napredak. U nazad... ***a.

U DM na akciji uhvatio dosta povoljno Somat Gold tečni gel deterdžent za pranje sudova. Dve flaše od ukupno 1400ml.
Ovo Gold kod Somata bi inače trebalo da znači im je to najnapredniji deterdžent.

Pa recimo da sam zadovoljan.

Prva prednost, vi ga dozirate koliko želite. Obzirom da imam mašinu od 45cm, za nju je standardna tableta previše. Ovako stavim malo više od pola standardne doze za veliku mašinu, i sudovi budu odlično oprani. Ako nemate jače zaprljanih sudova i ima ih malo, možete staviti još manje. Ozbiljna je to ušteda u odnosu na klasične tablete. Isto to može i sa prašakastim deterdžentima, ali oni postoje uglavnom kao najosnovniji i najjeftiniji, bez 3u1, slabi su za jaka zaprljanja... Ovaj tečni pere odlično u odnosu na te basic praškove.

Druga prednost tečnog (u odnosu na tablete) jeste što se rastvara trenutno, te je odličan za brze programe, i nema mogućnosti da ostane nerastvorenih delova (tablete) ako ne upadne lepo.

Mane...

Za sada samo jedna. Moja glupa Bosh mašina, posudica za detergent ne dihtuje savršeno. Deterdžent kap po kap curka napolje pre nego se posudica otvori. :mad:
Neki programi rade predpranje tj. vodom samo ispiraju sudove, a onda tek u drugu vodu ubacuju deterdžent. Problem je što tada deo tog tečnog deterdženta završi u toj prvoj vodi. Takve programe ne mogu da koristim sa tečnim deterdžentom. :(
Programima u kojima mašina pušta deterdžent u prvu vodu ovo ne smeta.
Najjači program najviše temperature za najzagorelije sudove je baš onaj sa predpranjem. Al' ajd', njega stvarno retko koristimo. Najčešće korićeni, skraćeni ECO, radi savršeno sa tečnim deterdžentom.

Nastavićemo da uzimamo taj tečni kada ga navatamo na akcijama. Somat je i generalno najčešće na akcijama.

Pretpranje se i radi sa malo deterdženata nema ništa loše u tome.

Čak treba da ima posebno mesto u posudi za prašak za pretpranje, to je onaj deo sa rupicama

To je imala moja stara mašina. Predpranje je moglo sa malo detergenta, a moglo je i bez. Pisalo je u uputstvu uz koji program ide a uz koji ne, i gde se stavlja u slučaju da treba. Bila je posudica za to.

Ova sada mašina nema tu resetkastu posudicu, i striktno u uputstvu piše da ne ide detergent niukakvo predpranje.

Mislim da su to sada izbacili u svim novim mašinama. Spada u nepotrebne i posebno, u neekoloske "funkcije"

To je više do njihove ekologije, ništa joj neće biti

Moja nova mašina ima resetkicu.
U svakom slučaju ništa ne smeta prašak u predpranju može samo bolje da ga opere.

Zavisi sve od proizvođača. Ima novih, ultra modernih (i isto tako skupih) mašina koje imaju mesto za deterdžent za predpranje.

Ok, nebitno sada. Krenuo priču o tečnom deterdžentu...
Poenta je da tečni deterdžent curka iz posudice za deterdžent, u deo pranja za koje nije predviđen.
Znam da mašini neće ništa biti od toga, ali nije to neko dozirano curkanje, i ne znam koliko onda deterdženta ostane za glavno pranje.
Eto, poenta tečnog, i Bosh mašine, posudica ne dihtuje...

Možda ta posuda nije ni namenjena tečnom deterdžentu.

Mada ja i dalje mislim da to ništa ne škodi glavnom pranju.

Možeš onda i sipati malko više deterdženta da iskapa malo u predpranje a ostane dovoljno za glavno pranje

Možeš onda i sipati malko više deterdženta da iskapa malo u predpranje a ostane dovoljno za glavno pranje
To onda znaci previse trosenja deterdzenta, losa ekologija, skuplje...
Eto, poenta tečnog, i Bosh mašine, posudica ne dihtuje...
Samo tvoja posudica ne dihtuje (pokvarena, ostecena, takva napravljena namerno) ili su sve u toj i mnogim drugim Bosh i ne Bosh masinama posude za prasak nedihtujuce za tecno sredstvo za pranje jer nisu predvidjene za njega?

Samo tvoja posudica ne dihtuje (pokvarena, ostecena, takva napravljena namerno) ili su sve u toj i mnogim drugim Bosh i ne Bosh masinama posude za prasak nedihtujuce za tecno sredstvo za pranje jer nisu predvidjene za njega?

Nemam pojma za ostale. Ne deluje ništa oštećeno, plastika na koju gumica naleže deluju neoštećeno, ali samu gumicu ne vidim jer je poklopac posudice u formi slajdera.
Vidim na većini Bosh mašina što sam zagledao po radnji, da su taj dozer/posudica za deterdžent identično rešeni.

U uputstvu piše da se mogu koristiti tablete, praškasta i tečna sredstva za pranje. Dakle, predviđeno je i za tečna.

Napominjem da ne znam koliko je to curenje realno veliko. Vidljivo je da curka ako otvorim vrata tokom predpranja. Ali može biti da je to 1-2 kapi. Ne mogu procenti koliko iscuri tokom 10-ak minuta predpranja, a koliko ostane za glavno pranje.

Uglavnom, kada koristimo najjači program (koji ima predpranje (a to radimo vrlo retko, samo kada se peru one najgore zapečene tepsije)), tada onda stavljamo i premijum tabletu da se sigurno opere.
Tečni deterdžent koristimo za svakodnevni skraćeni Eco koji nema predpranje.

Dobra akcija u Lindi, kupio sam 2 kutije i obradovao ženu 🤣
IMG_20210520_165026.jpg

Napominjem da ne znam koliko je to curenje realno veliko. Vidljivo je da curka ako otvorim vrata tokom predpranja. Ali može biti da je to 1-2 kapi. Ne mogu procenti koliko iscuri tokom 10-ak minuta predpranja, a koliko ostane za glavno pranje.
Sipaj mericu deterdzenta i zatvori vrata i nemoj ukljuciti masinu, sacekaj sat vremena ili koliko te zanima pa otvori i vidi koliko je iscurelo.
Verovatno minimalno...

Dobra akcija u Lindi, kupio sam 2 kutije i obradovao ženu 🤣
Rekose ljudi vise puta da su jako lose

Sipaj mericu deterdzenta i zatvori vrata i nemoj ukljuciti masinu, sacekaj sat vremena ili koliko te zanima pa otvori i vidi koliko je iscurelo.
Verovatno minimalno...
Odlična ideja! :)

Probam prvom sledećom prilikom.

Imam Bosh na jednoj, Indesit na drugoj lokaciji.
Iz Indesit masine koja je starija bar 8 godina tecni deterdzent ne iscuri. Iz Bosch iscuri tokom predpranja pa smo odustali od tecnog u Bosh masini.

Da li Lidl ima
Verovatno minimalno...

Evo probao sam predloženi test.

Bogami, za 10-ak min koliko traje predpranje i koliko sam ostavio zatvorena vrata i nisam uključio mašinu, iz posudice je iscurelo baš dosta daterdženta. Ja bih rek'o blizu pola. :(
Ovo tečni deterdžent zaista čini neupotrebljivim u Bosh mašini, uz programe sa predpranjem.

Moram nekako obavestiti Bosh o ovom problemu. :p
Treba da redizajniraju posudicu.

I trebaju, bez zezanja.
Ne samo da redizajniraju za nove modele (i kupce) vec da svim starim kupcima poprave neispravnu o svom trosku... ozbiljno.
Zaista se ne zezam.
Ako pise u uputstvu ili vec gde da je i za tecni deterdzent, ONDA ima da radi il je neispravna.

Treba proveriti u originalnom uputstvu da li je to zaista posudica i za tecni deterdzent, posto je @NShappy vec i sam zakljucio da nije najprakticnija za tecni deterdzent i ako je deklarisana

ja i dalje mislim da tu nema niceg loseg sto curka...imace bolje pretpranje😁

Provereno, piše da jeste i za tečni deterdžent.

I ne curka malo. Ode pola sadržaja posudice za 10ak min koliko traje predpranje.

Mašina nema program koji predviđa deterdžent u predpranju. To nije pomenuto ni jednom reči u uputstvu. Čak piše da je potrebno pažljivo zatvoriti posudicu da ne dođe do nepredviđenog puštanja deterdženta.

Ranija Gorenje mašina jeste imala ideju stavljanja deterdženta za predpranje, ali ova to nema.

Nazad
Vrh Dno