Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

da, ovo ti je da drzi balans/kontra teg da se masina ne preturi kada se otvaraju vrata...
skini, gurni masinu ispod radne ploce i vidi kako se ponasa kada otvaras vrata. ako se prevrce, moras da uglavis nesto na mesto tog kamena, da zaglavi masinu ispod ploce... a mozda mozes i nogicama dovoljno da podesis visinu

Nece ona nigde kada se uglavi ispod radne ploce, skini teg i samo je uguraj, ne moras ni da je srafis.

Pozdrav svima,

Možda ste već razgovarali o ovoj temi ali…gdje mogu da nadjem vrata pregrade mašine za sudje, gdje se ubacuje tableta. Polomilo dijete :)

U servisima odgovarajućeg brenda mašine.

Finish all in one
Finish all in one max
Finish all in one quantum
Finish all in one quantum max
Finish all in one quantum ultimate

Somat all in one
Somat all in one extra
Somat all in one gold
Somat all in one Excellence

Fairy all in one
Fairy all in one platinum
Fairy all in one platinum plus
Po meni finish se najbolje pokazao.
Feri je dobar,ali nezasluženo skuplji od finish.Čak bi prednost dao finish.
Somat onaj osnovni ne kupovati nikako,bačene pare...zlo šta može da izadje iz mašine,običnu kafu po obodima ne moze da skine.
Finish all in one jeftinija varijanta ili ultimate zavisno od cene.Ako je slično onda ulimate.

U poslednje vreme sve češće koristimo prašak, običan iz Maxija (brendiran kao Premia Expert). Sasvim OK za "normalno prljave" sudove.

I ja planiram da probam prašak zbog doziranja, smorilo me je da lomim tablete. Sjaj i so svakako imam u mašini uvek

Mi već jako dugo koristimo tečni Somat Excellence.
Tečni, na prvo mestu zbog doziranja.

A i kazu da tecni manje naslaga ostavlja na cevima... Posebno starim cevima, dok prasak i tablete se kao lepe i mogu da naprave cep...
E sad, ne znam koliko je i to tacno, ali mozda nekom moze da znaci. Meni iz licnog iskustva deluje da je tacno ali ne mogu da potvrdim 100%

A i kazu da tecni manje naslaga ostavlja na cevima... Posebno starim cevima, dok prasak i tablete se kao lepe i mogu da naprave cep...
E sad, ne znam koliko je i to tacno, ali mozda nekom moze da znaci. Meni iz licnog iskustva deluje da je tacno ali ne mogu da potvrdim 100%
Skoro uzeli mašinu(prvu ikada) i posle 10 savršeno opranih tura juče nije lepo oprala donju policu. Razočarao se ja i krenem da presložim reko možda je to i onda vidim da je mala plastična posuda propla dole i prskalica nije mogla da okreće. Kod boscha tableta ispadne na srednju policu na predviđeno mesto. Sad se polu razgradila jer donja prskalica nije dohvatala. Elem zaključak da su napravili tako da padne na policu da se u ovim slučajevima ne zapuši cev. Možda je tako i na mašinama drugih marki, ne znam.

mislim da me nisi razumeo. ja pricam o kanalizacionim/odvodnim cevima...
u njima se stvaraju naslage od praska i tableta

Za 5 godina svakodnevnog koriscenja masine nisam imao problem sa odvodom, verujem da je to zbog hemije u tabletama i tople vode
Kod mene je situacija da taj odvod se izliva u dovoristu gde ide i voda iz dvorista i tu se manje cisti tj. moram da taj slivnik ocistim 2x godisnje jer se i iz dvorista skupi svega, ali nije 3 do 4x godisnje kao ranije, verujem da je i to zbog koriscenja masine
Kod sestre slicna situacija od kada su poceli da koriste masinu, odvod od sudopere se ranije cistio min 2x godisnje sada za dve godine se nijednom nije zapusio.

mozda ima razlike koje su cevi... Ja pricam za stare gusane cevi... Ali opet, ne tvrdim da je tako... Samo kazem sta su mi rekli... Licno, kad sam presao na tecni, nisam primetio neku razliku tj da se redje zapusuje cev... mozda za nijansu redje...

Koliko često se vama zapušuju cevi kad uspete da primetite razliku od deterdženta za sudove? U ovom stanu sam tek 20+ godina, još nisam imao začepljenje kuhinjske kanalizacije, pa da proverim šta to radim pogrešno?
Pozdrav

Verujem da je tu bitnije stanje cevi nego masine i deterdzenta. Prvi put sam ovo procitao sada na forumu.
Mislim da je dovoljno da se redovno koriste sredstva protiv kamenca, taloga i ostalih necistoca za masinu i da ce ispustanjem svega toga kroz cevi cistiti i njih.

Mozda su samo "majstori" lose postavili odvode...

Ima vala i do domaćica i domaćina koji prosipaju u sudoperu kao da je kanta za djubre

Sam talog domace kafe kada se ispiraju soljice moze da napravi haos plus je poprilicno masna smesa. Ja uvek pustim poprilicno vode da tece kad prospem takvo nesto.
Sve likvidiram u wc solju i kantu za smece a pocecu i talog kafe posto nista drugo osim toga i ne prosipam u sudoperu.

ja sam menjao kompletnu instalaciju cevi ali je majstor ostavio jedno parce stare gusance cevi kroz koju ide sudopera i ves masina...
Gusana cev je stara 60god. one krenu da se cepaju/listaju iznutra i to krene da pravi problem... Takodje ulaz u tu cev iz kuhinje je pod 90 stepeni sto je jako lose...
Tako da na plasticnim cevima te probleme necete imati ili na novijim gusanim cevima, koje su u boljem stanju.

Meni se jednom godisnje zapusi ta cev, bas na mestu gde iz kuhinje ulazi odvod, kada sam zamenio tablete sa tecnim deterdzentom, imam utisak kao da se jednom u godinu ipo-2 zapusi, ali sma isto prestao da bacam talog kafe i tu i tamo gledam da masnoce ne bacam u sudoperu ali to mi bas i ne uspeva...
E sad, ne mogu da kazem da je samo zbog upotrebe gela bolja situacija niti da li je uopste zbog gela bolja situacija jer sam vise parametara promenio...
Samo sam preneo sta je meni receno, cisto da podelimo saznanja/iskustva...
Takodje sam CUO da sto se tice septickih jama, prasak od masine pravi veliki problem na zidovima septickih jama. Kao da ga zacementira i zapecati da voda/tecnost ne moze da otice kroz zidove. Sto je po meni isti/slican problem kao i kod cevi i praska za sudove...
Opet da se ogradim, ne tvrdim da je nesto od ovog tacno, vise diskutujem ovde...

Imate pravo u svom zapažanju. Praškovi za veš, kao i praškovi za mašinsko pranje sudova, mogu predstavljati problem za septičke jame iz nekoliko razloga:

• Sastojci praška: Mnogi praškovi sadrže fosfate i druge hemikalije koje mogu da se talože i stvore sloj koji je slabo propustljiv za vodu. To se dešava zato što se kalcijum i magnezijum iz vode, zajedno sa sastojcima praška, mogu vezivati i formirati nerastvorna jedinjenja. Kada se ta jedinjenja nakupljaju na zidovima jame, smanjuju njenu sposobnost da upija vodu u okolno zemljište. Ovo je posebno problematično za septičke jame koje se oslanjaju na drenažu kroz zidove i dno.
  • Antibakterijski agensi: Neki praškovi sadrže antibakterijske agense koji, kada dospeju u septičku jamu, mogu da unište korisne bakterije. Te bakterije su ključne za proces razgradnje organskog otpada u jami. Ako se populacija bakterija smanji, organske materije se ne razlažu efikasno, što dovodi do bržeg punjenja jame i stvaranja više mulja.
  • Pena: Praškovi za veš proizvode dosta pene, koja može da stvori sloj na površini jame. Iako pena sama po sebi ne zacementira zidove, može da ometa normalno funkcionisanje jame i da doprinese stvaranju naslaga.
Kaze google gemini i daje preporuku:
Da biste smanjili ove probleme, možete razmisliti o sledećim opcijama:

• Koristite deterdžente bez fosfata: Na tržištu postoje ekološki prihvatljiviji deterdženti koji su formulisani da budu manje štetni za septičke jame. Oni često ne sadrže fosfate i imaju manje agresivne hemikalije.
  • Koristite tečne deterdžente: Tečni deterdženti se obično bolje razlažu i manje su skloni stvaranju naslaga u poređenju sa praškastim.
  • Dozirajte pažljivo: Koristite preporučenu količinu deterdženta, izbegavajući preteranu upotrebu.
  • Redovno održavanje: Redovno pražnjenje septičke jame je ključno, bez obzira na vrstu deterdženta koji koristite.

Pa eto :)
Da ne bude da sirim dezinformacije :)

Беко судомашина, већ два пута рекламирана једном отишао неки грејач, други пут контакт на вратима.
Од пре пар дана не ради десни дисплеј који показује време, тј трепери па се угаси. Купљена у јануару 23.
Не знам шта да очекујем следеће.

Nema, to je bila cena pre par dana kad je bila ona Giga akcija ili kako već...

Kako vi perete plasticne posude u sudomasini?
Ja jednom probao i isprevrtalo činije, one pokupile vodu u sebe (uspravile se pa ostala voda u njima) i od tada nikad vise nista od plasticnih posuda nisam ni pokusao prati u sudomasini...

Vrh Dno