Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Ja skoro uvek Bosch Eco program i pola tabele somat ili 15ml somat tečnog i do sada sve top oprano. Jeste da pere u suši jedno 4:30 sata. Sto se tice količine deterdženta i mi ne ubacujemo extreno prljave sudove, a ako se nekada nešto extra masno i prljavo onda ide cela tableta ili više tečnog.

Ne ne, tableta je bila u posudici na srednjoj fioci, koja je dizajnirana da "primi" tabletu cim ispadne. I bila je istopljena mozda 10-15% u vrh glave, kao da voda nije dopirala, ili jednostavno joj treba veca temperatura ili vise vremena. Mada citam na kutiji za tablete, pise da je i 50-55C ok temperatura, ali spominje se i duzi program. Videcu, testiracu.

NEgo, koju cvrstinu vode da stavim? JA sam stavio najjaci medium. Posle toga idu 3 hard postavke. Citam da u Beogradu varira tvrdoca vode, i to dosta. Tipa u centru i Zemunu je 17-18, na periferiji je oko 10-12. OCigledno je da hlor ispari dok dodje do periferije, gde sam ja.
Pozdrav

Ako tableta nije bila rastvorena u inače ne baš kratkom programu, 99% je problem da iz nekog razloga, tableta nije na vreme i ispravno ispala iz posudice u kojoj se nalazi.

Nama se na počektu korišćenja to dešavalo u Gorenje mašini, kada je baba trpala sudove, pa ručka od nekog suda viri iz fijoke te pritisne poklopac posudice za deterdžent, koji se onda ne otvori u potpunosti. Kada smo shvatili šta je i malo pazili, nije se dešavalo.

Drugi slučaj je da se padajuća tableta zaglavi na nekim sudovima pre nego što stigne do dna mašine.
I tada hoće da ne bude rastvorena.

Sada imamo Bosh. U slučaju Bosh mašina, gde tableta ispada u deo gornje fijoke namenjen baš za to, i gde prskalica gađa tačno u tabletu, može biti da je neki deo sudova virio na dole kroz rešetku gornje fioke i time sprečio prskalicu da se okreće. Tada zapravo jako malo vode dolazi do tablete. Jedan je od slučajeva da se tableta ne rastvori.

Delimično rastvorena tableta, što je najgore, indicira da se pomalo rastvarala i u fazi ispiranja, što opet govori da sudovi i nisu isprani od sredstva za pranje.

Odavno smo odustali od tableta. Koristimo tečni deterdžent.
Brže i bolje se rastvara, lakše se dozira prema količini i zaprljanosti sudova (imamo 45cm mašinu).

Ako nam se i zatekne da imamo tablete, gledamo da korisitmo program za koji znamo da nema predpranje tj. da se posudica za deterdžent otvara na početku programa.
Tada tabletu ubacimo odmah na dno mašine.

Poslednja izmena:
DM tablete su kedne od najboljih, prema nemackom Stiftungs Warentestu by the way. Mi vec godinama ne koristimo Somat i sl. vec DM i Lidl. U Bosch 6 masini i uvek je OK, nikakva razlika, plus sudove ne ispiramo pre masine, i uvek Auto program.

Kako je kolega gore napisao, verovatno je nesto i li blokiralo gornju prskalocu, neka drska dole ili je nesto virilo kroz srednju policu, ili je neki sud blokirao tabletu, nama se desilo da je drska od tiganja blokirala prskalicu i tableta ostala nerastvorena.

DM tablete su kedne od najboljih, prema nemackom Stiftungs Warentestu by the way. Mi vec godinama ne koristimo Somat i sl. vec DM i Lidl. U Bosch 6 masini i uvek je OK, nikakva razlika, plus sudove ne ispiramo pre masine, i uvek Auto program.

Kako je kolega gore napisao, verovatno je nesto i li blokiralo gornju prskalocu, neka drska dole ili je nesto virilo kroz srednju policu, ili je neki sud blokirao tabletu, nama se desilo da je drska od tiganja blokirala prskalicu i tableta ostala nerastvorena.
Koje od Dm su ti se pokazala kao najbolje? Vidim da ima cini mi se 3 razlicitih od DM. Kada kazes najbolje se pokazale na sta tacno mislis kvalitet opranih sudova ili odnos ulozeno dobijeno? Ja odavno nisam probao lidlove, jer sam ih probao pre jedno 4 godine i ostajalo mi je belo po sodovima, pa sam ih bacio mada ruku na srce i ta masina je bila starija i iz nize klase, ali opet sa premuim tabletama toga nije bilo.

Auto program se ni meni na whirlpool nije pokazao kao dobar... Iz tog razloga ga nisam ni probao na Bosch. Na Bosch uglavnom koristim 1h wash and dry...

Meni se pokazao dobar na Beko mašini kod normalno zaprljanih sudova.

Ako tableta nije bila rastvorena u inače ne baš kratkom programu, 99% je problem da iz nekog razloga, tableta nije na vreme i ispravno ispala iz posudice u kojoj se nalazi.

Nama se na počektu korišćenja to dešavalo u Gorenje mašini, kada je baba trpala sudove, pa ručka od nekog suda viri iz fijoke te pritisne poklopac posudice za deterdžent, koji se onda ne otvori u potpunosti. Kada smo shvatili šta je i malo pazili, nije se dešavalo.

Drugi slučaj je da se padajuća tableta zaglavi na nekim sudovima pre nego što stigne do dna mašine.
I tada hoće da ne bude rastvorena.

Sada imamo Bosh. U slučaju Bosh mašina, gde tableta ispada u deo gornje fijoke namenjen baš za to, i gde prskalica gađa tačno u tabletu, može biti da je neki deo sudova virio na dole kroz rešetku gornje fioke i time sprečio prskalicu da se okreće. Tada zapravo jako malo vode dolazi do tablete. Jedan je od slučajeva da se tableta ne rastvori.

Delimično rastvorena tableta, što je najgore, indicira da se pomalo rastvarala i u fazi ispiranja, što opet govori da sudovi i nisu isprani od sredstva za pranje.

Odavno smo odustali od tableta. Koristimo tečni deterdžent.
Brže i bolje se rastvara, lakše se dozira prema količini i zaprljanosti sudova (imamo 45cm mašinu).

Ako nam se i zatekne da imamo tablete, gledamo da korisitmo program za koji znamo da nema predpranje tj. da se posudica za deterdžent otvara na početku programa.
Tada tabletu ubacimo odmah na dno mašine.
Bravo! Sad sam se setio, kada sam otvorio vrata nakon zavrsetka programa, video sam da je drška kutlače propala kroz rešetke srednje fioke. Misterija rešena. :)

IMG_5487.jpegKoje od Dm su ti se pokazala kao najbolje? Vidim da ima cini mi se 3 razlicitih od DM. Kada kazes najbolje se pokazale na sta tacno mislis kvalitet opranih sudova ili odnos ulozeno dobijeno? Ja odavno nisam probao lidlove, jer sam ih probao pre jedno 4 godine i ostajalo mi je belo po sodovima, pa sam ih bacio mada ruku na srce i ta masina je bila starija i iz nize klase, ali opet sa premuim tabletama toga nije bilo.
Ja koristim ove na slici.

Isto iz Lidla all in 1, ne obicne.

Kada mislim da su dobre, konkretno mislim da nikada nisam primetio razliku sa bivsim Somat tabletama i ovim DM i Lidl, uvek je sve oprano na isti nacin.

Mozda ove skuplje imaju nesto, ali je meni nevidljivo, a trigher da predjem na DM/Lidl je izvestaj koji sam procitao u Stiftun Warentestu hde su DM i Aldi tablete mislim bile na vrhu, ispred ovih skupljih.

Generlano gledano, DM brendirana hemija je odlična.
Lidl brendirana hemija je već kilava.

Ne tvrdim da nema izuzetaka...

Je l budu DM na akciji? Ove basic su 17din/kom a ove bolje 20din/kom. Fairy platinum plus na akciji ispadne 17.6din/kom, one basic all in one 12din/kom. Je l su te iz DM bolje?

Ja već 20 godina koristim praškasti deterdžent i so i sjaj, deluje mi kao najjeftinija opcija i uvek je sve oprano. Vidim da uglavnom svi koriste tablete, jesam li ja glup i zastareo, koja je prednost tableta, nemam uopšte iskustva sa njima.

Ja imam Finish ultimate plus jos par pakovanja, kupovani na akciji pa sam resio to da potrosim. Peru odlicno, mada verujem da je pre svega do masine. Ukljucujem samo quick program na oko sat vremena na 55 stepeni. Ali verujem da su tablete mozda i jace za takvo pranje iako trpam u masinu sta god stignem jer cesto spremamo raznu hranu.
Kad ih istrosim planiram da se vratim na diskove u kojima je praskasti deterdzent i masina ih uzima sama u toku pranja po potrebi i u zavisnosti od programa.
Sa tabletama sam odlucio da ipak ne eksperimentisem.

Prethodna bosch masina stara vise godina, ne znam tacnu oznaku, je prala ok ali se desavalo povremeno da na priboru ostaju fleke koje lice na hemiju od tableta koja nije dobro isprana pa sam ponavljao postupak i koristio blaze tablete sa dve komponente.

Cudi me da do sada nije vec implementirano u masinama za sudove automatsko uzimanje deterdzenta/praska po potrebi, kao sto je to kod ves masina. Na taj nacin ne bi bilo problema sa raznim tabletama jer im se sastav poprilicno razlikuje.

Poslednja izmena:
Gde nalazite te feri osnovne 12 din,ili platinum za 17,6 din kom?
Skoro uzeh kao na "akciji" finish ultimate 19 din kom.

Gde nalazite te feri osnovne 12 din,ili platinum za 17,6 din kom?
Skoro uzeh kao na "akciji" finish ultimate 19 din kom.
U lidlu je 1450din 88kom. Na preko 3k racun njihovih proizvoda(uzmete jos nesto od ferija, lenora i slicno da nadomestite 100din do 3k) trenutno ima akcija cashback 1000din. A na ananasu je platinum plus 2k 88kom, i onda isto ta akcija. Plus moze jedtinije ako nabavite vaucer 500din na 4k. Plus ima fora da kupite gift card uz vaucer pa dobije npr card 20k a platite 17k. To je kesa gratis i jace

Poslednja izmena:
Od tableta sam sve probao, jedino nisam deterdžent. Pretpostavljam da obraćate pažnju i na gramažu tablete, jer su različite. Još malo imam lidlovih, posle ću koristiti finish jer je bio na nekoj akciji. U principu, stvarno tu ne biram mnogo.

S obzirom da mi mašina nikad nije puna ispod 120% a češće i 150%, ja sam zadovoljan i njom i tabletama. Samo baš krupne delove hrane skinem, ne provlačim posuđe kroz vodu i sve je ok skoro 14 godina. Nadam se da je nisam urekao :)

Jedina čudna stvar koja se dešava redovno je ako žena zaboravi i stavi čašu u samom ćošku na gornjoj polici, ona se ne ispere kako treba. Ako stavim šolju ili plastiku, onda nema problema.
Jasno mi je da tu prskalica ne dopire dovoljno dobro, ali je izgleda do materijala više, pa se za staklo lepi.

Praškasti i tečni najcesce nema na stanju kad kupujem, a kad ima obicno nije na akciji, pa se tablete na akciji nadju jeftinije...

Jedina čudna stvar koja se dešava redovno je ako žena zaboravi i stavi čašu u samom ćošku na gornjoj polici, ona se ne ispere kako treba. Ako stavim šolju ili plastiku, onda nema problema.
Jasno mi je da tu prskalica ne dopire dovoljno dobro, ali je izgleda do materijala više, pa se za staklo lepi.

Izvuci fijoku, stavi tu čašu u taj budžak, okreni prskalicu da je tu ispod čaše, pa vidi da li prskalica uopšte zalazi toliko duboko u ćošak?

Dešava se da uži sud/čaša/šolja odu skroz u budžak, te prskalica uopšte ne prska unutra. Širi sud ne ode toliko daleko u ćošak fioke, te prskalica uspe da ubacuje vodu unutra.

... ... ...

Neki se gore žalio da čaše za vino uopšte ne može da postavi u mašinu za sudove.
Da, dešava se i nama, i sa čašama za vino i sa još ponekim.

To smo rešili veoma lako. Takve sudove više ne koristimo. Nabavili smo neke više friendly za mašinu za sudove.
:p :D

^ ja sam se pozalio. I dalje mi je to nebuloza kad sam video. Bosch serija 4. Ne znam kako je kod drugih modela.
A zapravo je resivo vrlo lako i elegantno, da je neko od njih zeleo da ukljuci malo mozak.

Poslednja izmena:
Istekao edit, evo kako moze prosto da se resi i da ima mesta za gomilu svakakvih casa.
Zato mi ne ide u glavu kako neko od proizvodjaca to jednostavno ne napravi i prodaje kompletan proizvod.

Takodje je i fioka za pribor mogla biti bolje odradjena. Kod serije 4 je skroz ravna a mogli su u sredini da naprave udubljenje za recimo kutlace i slicno.
Ove dve stvari sam bukvalno na brzaka video cim sam je otvorio ali su mi bas zasmetale. Ja seriju 4 ne bih nikome preporucio.

2025-05-22 10.01.28.jpg

2025-05-22 10.00.43.jpg

Kod mene staju u Beko, ali iz razloga jer je fioka za escajg uža (ne ide od ivice do ivice). U suprotnom ne bi mogle stati.
Istekao edit, evo kako moze prosto da se resi i da ima mesta za gomilu svakakvih casa.
Zato mi ne ide u glavu kako neko od proizvodjaca to jednostavno ne napravi i prodaje kompletan proizvod.

Takodje je i fioka za pribor mogla biti bolje odradjena. Kod serije 4 je skroz ravna a mogli su u sredini da naprave udubljenje za recimo kutlace i slicno.
Ove dve stvari sam bukvalno na brzaka video cim sam je otvorio ali su mi bas zasmetale. Ja seriju 4 ne bih nikome preporucio.

Pogledajte prilog 492992

Pogledajte prilog 492993
Mogli su, ali ko bi kupovao skuplje modele. Ovo ne vezujem samo za Boš.

Pogledajte prilog 492992

Pogledajte prilog 492993
Koja je ovo masina? Je l to auto dozator? Kako radi?

Ako stavite čaše dole, gde će tanjiri?
Oni svakako ne mogu u gornju fijoku

Izvuci fijoku, stavi tu čašu u taj budžak, okreni prskalicu da je tu ispod čaše, pa vidi da li prskalica uopšte zalazi toliko duboko u ćošak?

Dešava se da uži sud/čaša/šolja odu skroz u budžak, te prskalica uopšte ne prska unutra. Širi sud ne ode toliko daleko u ćošak fioke, te prskalica uspe da ubacuje vodu unutra.

... ... ...

Neki se gore žalio da čaše za vino uopšte ne može da postavi u mašinu za sudove.
Da, dešava se i nama, i sa čašama za vino i sa još ponekim.

To smo rešili veoma lako. Takve sudove više ne koristimo. Nabavili smo neke više friendly za mašinu za sudove.
:p :D
Jeste do toga, hvata delimično. Zbog toga uzane čaše ne stavljam tu, samo nešto šire.
A sa čašama za vino nemam problem :) Doduše, to je samo posle nekog rođendana ili slave ali staje u gornju policu. Stari boschov model SMS40E12EU.

Mali i tanjiri srednje veličine mogu gore takođe, ali moram da proverim - mislim da mi je gornja polica u nižem položaju.

Kod mene staju u Beko, ali iz razloga jer je fioka za escajg uža (ne ide od ivice do ivice). U suprotnom ne bi mogle stati.

Mogli su, ali ko bi kupovao skuplje modele. Ovo ne vezujem samo za Boš.
Skroz im je glupa logika. Trebali su da omoguce na svim masinama da moze normalno sve da se opere. Na skupljim modelima neka dodaju funkcije i programe, metalno dno, tisi rad. Ovako su ustedeli na parcetu resetke koja bi drzala case i trajno osakatili masinu. Verujem da je placena preko 50k sto nije bas ni jeftino za ovako prostu masinu sa nedostacima.

Koja je ovo masina? Je l to auto dozator? Kako radi?
Jeste auto dozator. U disku je deterdzent, so i sredstvo za sjaj. Masina ga sama zavrti u toku pranja kad treba da uzme deterdzent.
Jedan disk u proseku traje oko 20 pranja. Pakovanje od 6 komada kosta 9.000 din ali je sve unutra, ne kupuje se sjaj i so. Ja sam ovo pakovanje od 6 komada dobio uz masinu i svideo mi se koncept.
Trenutno sam uzeo da istrosim finish ultimate plus koje sam imao od ranije, napisah u prethodnom postu, pa se vracam na diskove.

@bakara
Mogu manji tanjiri da stanu u srednju fioku. Vinske case mogu bez problema i na srednjoj fioci da se poredjaju. Fioka za pribor iznad se podesava/suzava pa moze sa leve i desne strane da strci neka drska jos duza od vinske case (recimo flasa) a da ne smeta. Nikada nema toliki broj casa za pranje da ne ostane mesta za tanjire.

Izvinjavam se na malo vise postova. Prethodnu Bosch masinu sam kupio pre 12 godina pa nisam znao da i danas ovako osakacuju modele.

Poslednja izmena:

Nije baš za porediti Miele i Bosch seriju 4 :)

Nije mi to nikako ni bila namera, zato nisam ni pisao o kojoj je masini rec. Samo sam hteo da kazem da su mogli da dodaju ove resetkice/drzace za case i masina bi bila ok.
Nije da imam uvek vinske case za pranje nego mi je nelagodno da ih perem rucno jer su tanke i osetljive.
Sto se tice poredjenja, meni je Bosch 8 serija samo losa kopija mileta :)

Stigo Bosch, ne mogu da provalim kako da vrata ostanu otvorena dok stavljam sudove? Osim da držim jednom rukom ili da skroz izvučem donju rešetku

Vrh Dno