Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

pa ja stalno pricam ovde o rdji i da ce masina da dezintegrise sta god u nju stavis malo losijeg kvaliteta.

nema leka za korpu, morace nova korpa jer ce situacija biti sve gora i gora, a da je sacuvas ne mozes nikako.

Tačno tako, većina posuđa će trajati kraće. Sa druge strane, samo pranje je jeftinije (i naravno bez zamaranja), a korektno posuđe se može kupiti dosta povoljno.

Poslednja izmena:
@Tesha

Odradio sam inicijalno podesavanje po uputstvu, kolicina soli koja se koristi se podesava na dva mesta, srafcigerom unutar masine i preko dugmica elektronski. Tvrdocu vode izmerio trakom onom sto ide u pakovanju.

Ja imam Beko DFS 28021 W, tj kao tvoja ali u beloj boji. Da me ubiješ ne sećam se da se podešava išta preko dugmića za omekšavanje, samo unutar nje preko onog kružnog potenciometra.
To preko dugmića je koliko se sećam za sredstvo za sjaj, ne za so. Ja nemam tih ostataka na staklenim čašama.
Inače tašta je sve čaše uništila misleći da to tako treba kada se peru u mašini. Kupila je mašinu pre 7-8 godina, niko joj nije podešavao a ona je samo dodavala so za omekšavanje kada prijavi da nedostaje.
Možda su ti ostaci na čašama kod tebe nešto drugo a ne oksidacija stakla.

Zavisi od masine, na nekima se so podesava elektronski a na nekim mehanicki.

Jel korpa potrosni materijal? I meni je napukla plasticna obloga na korpi i pojavila se rdja, u pitanju je Beko stara nesto preko 5 god.

Ono sto me je odusevilo je to da mi je Beko servis izasao u susret i poslao novu korpu besplatno iako je garancija istekla par meseci pre toga. Ali sam cak i na njoj primetio jednu tackicu napukle te obloge pa sam je odmah zakrpio kako se ne bi sirila (kapiram da voda i so udje unutra i onda napravi haos).

@Tesha

Evo slika iz uputstva. Ovo mi je druga Beko masina u godinu dana, isto tako sam i na prvoj podesavao.

Prilozi

• IMG_20210413_003130.jpg
    IMG_20210413_003130.jpg
    220.5 KB · Pregleda: 57
Sad ste me malo zbunili sa podesavanjem mekoce vode, imam Beko masinu mislim model DVS 05025W, ne secam se da sam podesavao za tvrdocu vode. Sipam so i kada se indikator upali dosipam. Posto je masina relativno nova, kupljena decembra, secams e da sam proveravao tvrdocu vode i da je traka pokazivala 2 crtice a mzoda i isla prema 3(traka dosla uz masinu).
Prvo sam kupovao tablete na komad Fary, Somat, Finish, nisam primetio razliku u pranju, mozda zato sto je nova ko zna. Uzeo sam na preporuku Somat Gold ono pakovanje sto je na akciji od 1000 dinara, pa sam posle toga uzeo DMove obicne i nisam primetio razliku sem mirisa same tablete, Somat lepse mirise. Uz tablete koristim so i sjaj.
Uglavnm peremo sudje na Eko 50, ovi brzi programi nece uvek da operu kako treba sudje.

Sad ste me malo zbunili sa podesavanjem mekoce vode, imam Beko masinu mislim model DVS 05025W, ne secam se da sam podesavao za tvrdocu vode. Sipam so i kada se indikator upali dosipam. Posto je masina relativno nova, kupljena decembra, secams e da sam proveravao tvrdocu vode i da je traka pokazivala 2 crtice a mzoda i isla prema 3(traka dosla uz masinu).
Prvo sam kupovao tablete na komad Fary, Somat, Finish, nisam primetio razliku u pranju, mozda zato sto je nova ko zna. Uzeo sam na preporuku Somat Gold ono pakovanje sto je na akciji od 1000 dinara, pa sam posle toga uzeo DMove obicne i nisam primetio razliku sem mirisa same tablete, Somat lepse mirise. Uz tablete koristim so i sjaj.
Uglavnm peremo sudje na Eko 50, ovi brzi programi nece uvek da operu kako treba sudje.
Na svakoj novijoj masini tvrdoca vode se podesava preko dugmica /ekrana napred
A ako ima i unutra onaj slot za srafciger mora i tu (ima u uputstvu sve pise) moj model je dfs28022w
Iskreno nije mi jasno zasto mora na ta 2 mesta, u uputstvu pise da je unutra regeneracija a ovo za mekocu...

Sto se tice deterdzenata najbolja varijanta 101% provereno je da je sve odvojeno (tako i proizvodjaci preporucuju) so, sjaj, prasak. Cak po uputstvu ako se koriste all in one tablete preporucuje se da so bude ubacena i nastelovana.
Probao sam par kombinacija i najbolja i najeftinija po meni je Premia iz Tempa (sve 3 stvari) pere super dobro cisti i 1.5kg soli, 400ml sjaj-a i 1kg praska kosta manje od 500 dinara :)
Tablete sam probao i nije mi se dopalo, jedna od najvecih mana je sto ubacim celu dabletu za krace programi ili pola punu masinu i to mi je bas nekako bacanje. Ovako prasak mogu da doziram shodno popunjenosti / kolicini zaprljanosti sudja.

ivanbass1

Ja imam isti model tj za broj noviji ali isti su, prvo me je razocaralo sto aquaflex nije kao na sirim modelima, ona zvezdica sto se okrece i pomera, kod mene je fixna (sto smatram da je losije)
Meni neki zabagreli rostilj tiganj nije moglo da opere na ovom programu broj 3 AquaFlex dok je intensive 70 do sada oprao sve full. U principu mislim da bez velike temperature ne moze da opere lepo kada je bas zagorelo.
Isto sta mi je veliko razocarenje je onaj auto program. Svaki put mi je omasio :) stavim dole serpe neke i tiganje gore case on odradi kratak program dole sve ostane zagorelo... Tako da mislim da nije to to vise je marketing funkcija

Evo vam potrosnja i funkcije od ovih beko masina

FoxitReader_FA4Mn48Aq6.jpg

Poslednja izmena od urednika:
Ti si bas optimista ako pokusavas zagorele stvari da operes na bilo kom osim najjacem programu :)

Da ponovim nemojte prati teflonsku posudu pekaca za hleb u masini, sjebace se :D

Ti si bas optimista ako pokusavas zagorele stvari da operes na bilo kom osim najjacem programu :)

Da ponovim nemojte prati teflonsku posudu pekaca za hleb u masini, sjebace se :D
Nova masina pa sam je testirao :) gomila nekih programa a realno koristis samo 2 ...
A ovo za teflonsko od pekaca bas sam bio planirao da stavim u sudomasinu :D

Mislim i da nema potrebe jer je baš zahvalno za pranje i ništa se ne lepi (bar u Lidlovoj)

Pa da ja sam do sada oprao svega par puta a imam pekaricu Tefal preko 2 godine

Najbolje je i ono sto preporucuju proizvodjaci je da koristis so sjaj i prasak odvojeno

Ne. Služi samo za bolje ispiranje i sušenje. Na engleskom naziv "rinse aid". Znam da poneki izbegavaju da koriste jer ga mašina dozira u poslednjoj vodi ispiranja.
Ako se koriste standardne tablete, a sjaj ne koristi, mogu da budu vidljive fleke od kapljica vode.

Inače, proizvođači preporučuju u skladu sa ugovorima koje imaju sa proizvođačima deterdženata. Tako npr. Bosch, Beko, Gorenje preporučuju Finish, Whirpool grupa Fairy, a Miele svoje preparate.

Trenutno koristim samo prašak i so.
Ako je razlika samo vizuelna, tj. služi samo za eliminisanje flekica od vode, onda mi sjaj nije potreban.
Naravno, izbegavam korišćenje sjaja baš zbog ovoga što je Desp napisao. Ne znam da li se dovoljno dobro ispere sa posuđa.
Hvala na odgovorima.

Ne preporucuju u uputstvu ni jedan brend samo kazu da je krajnji rezultat najbolji. A sjaj ti je 120 rsd 400ml koji ce da ti traje pola godine ... ( u tempu)

Ja stavljam sjaj, ali ono podešenje korišćenja sjaja (prema tvrdoći vode) držim na minimumu.

Poneko ne koristi iz razloga da izbegne dodatnu hemiju na kraju procesa pranja...
Što se tiče pranja na automatik programu, trebalo bi da postoje dve opcije, odnosno da se izabere mogućnost da na tom programu mašina opere i teže zaprljano posuđe. Svakako ne može baš kao na intenzivnom, ali za nijansu manje zaprljano bi uglavnom trebalo sa tom uključenom opcijom. Obično zavuku negde u meniju i po default-u nije uključeno.
Pretpostavljam, jer koliko vidim kod skoro svih mašina je taj program sličan, sa sličnom temperaturom, utroškom vode i dužinom pranja... Uporedio sam uputstvo koje imam sa onim što je @donmarkon postavio.
Tablica.jpg

Ne znam kako i da li moze na beko da se upali bilo sta dodatno, kada se izabere program auto ostale dodatne funkcije ne mogu da se upale...

@donmarkon

Ja perem u 99% slucajeva na auto programu i za sada je uvek cistio bez problema sve. Ne koristimo toliko rernu (mladi i neuki smo jos uvek, a slabi sa vremenom), ali prao je i keramicke/staklene tepsije sa zapecenom hranom na sebi.

@donmarkon Pogledaj u uputstvu, to je nešto tipa "uključite mašinu, pritisnite ova dva dugmeta istovremeno na 5 sekundi, onda ono treće dugme 4 puta..." i sl. Programira se jednom i to je to. Slično kao za količinu soli i sjaja.

Znam na sta mislis ali doktorirao sam i englesku i domacu verziju uputstva i toga nema :-(
Isto beko?

ivanbass1

@donmarkon

Ono sto sam ja okacio je iz uputstva za DFS28021X, mozda to nije potrebno za 28022 model.

Znam da ta opcija postoji konkretno na Miele i Bosch mašinama. Pretpostavljam i na drugim da ima, samo pod drugim pojašnjenjem jer svako po nekoj svojoj logici ubacuje u uputstva. Jer svi kao da su preslikali utroške, vremena pranja i potrošnje.

Poslednja izmena:
Da li koristite sjaj (sredstvo za ispiranje) u sudomasini?

Znam da ta opcija postoji konkretno na Miele i Bosch mašinama. Pretpostavljam i na drugim da ima, samo pod drugim pojašnjenjem jer svako po nekoj svojoj logici ubacuje u uputstva. Jer svi kao da su preslikali utroške, vremena pranja i potrošnje.
Koliko je meni poznato a 99% siguran nema podesavanja nikakvih dodatnih za auto program. Istestiracu ga jos malo pa cu da vidim

Da ja koristim sjaj obavezno, mislim da je glavna magija sudomasine bas taj sjaj :D
Ne znam na sta tacno mislis kada kazes ovo
"Ono sto sam ja okacio je iz uputstva za DFS28021X, mozda to nije potrebno za 28022 model."
Jel i tebe aquaflex onaj dodatak nepomican duguljast? Nije zvezdica koja se pomera levo desno za 180%

Pa da ja sam do sada oprao svega par puta a imam pekaricu Tefal preko 2 godine
Mislim i da nema potrebe jer je baš zahvalno za pranje i ništa se ne lepi (bar u Lidlovoj)
nemojte, ja sam jednu posudu vec sahranio...kad rdja krene nema joj spasa.
vec smo konstatovali da je deterdzent jako korozivan i sjebace vam osovinicu mesaca i posle ce jako tesko da se okrece, a posuda je samo sa unutrasnje strane presvucena teflonom a sa druge strane je jako nezasticena.

Sto se tice "sjaja" to je zapravo sredstvo za ispiranje pomaze da kapljice vode skliznu sa posudja tako da nema tragova vode i case "skripe" pod rukama.
Mislim da nije bas pod moranje ali definitivno krajnji rezultat pranja nece biti isti.

So, sjaj, i prasak to traje mesecima i neuporedivo je sa tabletama, tablete su samo zgodnije.

Nazad
Vrh Dno