Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Nemoj zvati nekog ko ne zna nego nekog ko zna.

Možda ne radi grejač?

Mašina kada primi vodu čeka određeno vreme da se dostigne temperatura ako je ne dostigne prekida i signalizira kvar.

Mašine bez displeja imaju svoje kodove za grešku preko led dioda.

Glupo je kupiti mašinu bez displeja jer je najkorisniji kada nesto nije kako treba.

Тако је отприлике радила и ова моја што је рикнула, убаци воду, али неће да пере, избаци воду на ресет. Највероватније је цркла главна пумпа са грејачем, евентуално проблем са електроником. Мени се није исплатило да се играм са поправком јер је ова главна пумпа за прање са интегрисаним грејачем прилично скупа, а машина је већ била стара, са могућношћу додатних проблема у скорије време.

@Милисав jel ima soli u mašini? Deluje glupo ali isto mi se ponašala Candy u prvoj godini korišćenja a tada smo nešto prolongirali da sipamo so par dana... Već sam se bio pomirio, servis i ostale muke...

Proradila ali ne od soli. Sramota me da napišem 😂😂😂😂
Bio sam 10 dana malo van kuće i zavrnuo ventile svuda i taj san zaboravio da odvrnem. Malopre reko da je raskačim sa vide i struje i odnesem kod majora, kad vidim ventil zatvoren. Žena mi kaže PA DA BREEEE ZATVORIO SI KAD SMO POŠLI

Poslednja izmena:
Bekova mašina, neke crne tačkice ostaju po čašama. Sve sam skinuo i oprao i ništa nije bilo zaprljano. Kada sam skinuo ovu cev koja ide od dna pa se završava iznad gornje korpe primetio sam da ovde nema rupe. Bio sam ubeđen da ovde ima rupa koja ispire sudove u toj korpi.
Šta bi se desilo da izbušim ovde jednu ili dve male rupice ili jednu veću?
Čemu služi uopšte ovo?
IMG_20231021_092752.jpg

Prilozi

• IMG_20231021_093043.jpg
    IMG_20231021_093043.jpg
    277.7 KB · Pregleda: 105
Desilo bi se verovatno da padne pritisak u prskalicama.

Gornja korpa se ispira prskalicom ispod korpe. Bušenjem male rupe ne bi dobio ništa, prskanje u jednoj tački, beskorisno, bušenjem veće rupe dobio bi to isto uz pad pritiska. Nije tu problem...
Čemu služi? Verovatno je cev univerzalna, a kod modela koje imaju specijalnu korpu na vrhu za escajg, na taj deo montira se prskalica za ispiranje escajga...

bio sam ubedjen da tu prska da ima u krug malih rupa debljine igle za sivenje

Bez rotirajuće prskalice sa malo debljim rupama nema ništa.

Da, rupe jesu "povelike".

Prilozi

• 20231021_210115.jpg
    20231021_210115.jpg
    163 KB · Pregleda: 78
  • 20231021_210024.jpg
    20231021_210024.jpg
    197.1 KB · Pregleda: 64
U nekim mašinama koje nemaju tu treću gornju plitku fijoku za escajg, može postojati gornja prskalica, na plafonu mašine.
Obično je u obliku raspršivača koji razbacuje vodu na sve strane. Ne kao ovaj primer što ga dao @desp

Ta gornja na plafonu služi da se bolje operu sudovi u (normalnoj) gornjoj fijoci, kada je baš natrpamo. U tu gornju npr, ja preko čaša/šolja stavim cetku, rende, krupniji escajg, manje tanjiriće i činijice vertikalno... Sve u čemu se voda neće zadržati, samo ređate na sudove u gornjoj fijoci, i budu odlično oprani. A i ovi što se normalno stave u gornju fijoku, i kada su gusto zbijeni, budu ok oprani.
...ako ima ta treća gornja prskalica.

Vidim da u poslednje vreme ne postoji ta treća gornja plafonska prskalica, ako nema i treće fijoke za escajg.
Ranije je to bilo češće, imao i u ranijoj Gorenje, i u sadašnjoj Bosh.

Zanimljivo mi da sam tu plafonsku (bez treće fijoke) sada u poslednje vreme video samo u nekoj najjeftinijoj VOX mašini.
Mislim, nisam virio u sve mašine na tržištu, ali od onih nekih 20ak u ranji, samo je VOX imao to

Takodje preko casa stavljam cetku, velike nozeve, rende, cinije, kasike... sve se to lepo opere, ako neki redmet ima udubljenje gde se voda zadrzava to bude puno vode.

Noževe bolje nemoj u mašinu, naročito ako su neki skupi.

• Like
Reagovanja: BoT
Nikako da objasnim ženi da ne gura u mašinu noževe i drvene varjače... Otkad smo kupili mašinu za sudove, još samo veš nije gurala u nju! :ROFLMAO:

Pa ja i ne bih prao nozeve ali zena sve trpa, nozevi nisu skupi, set Delimano(koji su tupi ko k) najbolji noz nam je iz Lidla za 300 kinte, vec mesecima trazim da kupim jos par komada ali nikako da nadjem.
Drvene varjace uvek peremo, ionako ih pravi otac ne kupujemo ih.

Ako ćete se malo više brinuti o njima, onda vredi investirati u neki Zwilling i sl,

Pokazujem one klipove kako redja muz (sve pod konac) kako redja zena nabacano, tako i kod nas bude, ono sto se neopere ide u sledecu turu pranja i tako u krug

A zbog cega ne valja nozeve stavljati u sudomasinu? Za 15 god. nisam primetio nista cudno.

Cak i novi keramicki nozevi koje smo uzeli u Aldiju, pise na pakovanju da su dishwasher safe.

Urbani mitovi 😁

Samo noževe sa drvenom drškom ne stavljam. Sa plastičnom drškom nemam pa ne znam. Sve ostalo je inox i opušteno ide u mašinu.

Drvene drske, rendaljke i cediljke ne trebaju ici u masinu za sudove.
I neka opsta preporuka je da kvalitetni mesarski ostri nozevi se ne peru u vrucoj vodi.

Nicega se od ovoga ne morate pridrzavati.
Drvene drske i varjace ce samo "osedeti" a rendaljke i cediljke ce propasti.

na kakve cediljke se misli? Imamo drvenu dasku normalno i nju gospodja tutne u masinu vidim da joj se polako gube sare koje je imala, cak i neke starije solje koje imaju stampu su ostale bez iste, skinula hemija

Da li moze neka preporuka za tablete. Beko masina je u pitanju. Menjao sam somat, pa dm, neke pijacne nemacke, fairy, lidl... Ne znam u cemu je fora malo malo mi ostanu muljave case, kao da neku prljavstinu vuce sa ostalih sudova i sve lepi po casama.

Nazad
Vrh Dno