Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Bosch dolazak naplaćuje 3500 + cena rada. Zato smo sami zamenili pumpu :)

Šta piše i da li piše, curenje nekog semeringa ili zaptivke, voda ode na motor, da li i to spada u kvar motora?

Kod njih se snabdevam potrošnim materijalom za Boš uređaje i skupi su poprilično.

Jesu skupi ali i korektni su, tu nemam dileme jer ti sve kažu unapred i tvoje je da prihvatiš tu cenu ili ne, počevši od dolaska radi defektacije pa nadalje.

U mom slučaju cena dela nije bila nešto preterano veća, oko 2500 din razlika. Ali se čekalo 15 dana + troškovi dolaska i popravke mi nisu odgovarali.

Ove cene nisu ni meni odgovarale tako da je legla nova sudomašina, mada mislim da je ova stara bila bolja.

U stvari problem je u tome što sam dugo čekao dok nisam krenuo u popravku stare (nekoliko meseci) jer sam imao neke druge prioritete - da sam je popravio odmah čim sam video simptome mislim da bi to izašlo upola jeftinije.

Jesu skupi ali i korektni su, tu nemam dileme jer ti sve kažu unapred i tvoje je da prihvatiš tu cenu ili ne, počevši od dolaska radi defektacije pa nadalje.
Meni nisu hteli da kažu koliko košta zamena ventilatora na rerni.

Šta piše i da li piše, curenje nekog semeringa ili zaptivke, voda ode na motor, da li i to spada u kvar motora?
To je "kvaka 22"; teško će se motor sam od sebe pokvariti :)

Tu istu pumpu smo sami zamenili. Ovo ostalo ne znam šta je.
Šta se desilo sklopu?

Žena ubacila neku tabletu za čišćenje mašine dok je mašina prala i od te tablete i tablete za pranje napravio se izgleda neki film zbog kog voda nije mogla da otiče tako da je mašina radila čitave noći (trebala da završi oko 2 a ja je ujutro zatekao kako još radi dok izgleda sva voda nije izašla). Uglavnom otišla toplotna pumpa i nikako nije htela da greje vodu. Posle nekog vremena došao majstor sa pumpom (naglasio sam da je to u pitanju) i zamenio je u stanu i stvarno novca odmah počela da zagreva vodu ali kada je negde puštala vodu (verovatno zbog toga što je dugo stajala i nije radila otišla neka zaptivka) tako da je i zbog toga trebala da se uradi intervencija a to nije moglo u stanu već je mašina trebala da se nosi u servis.

@ desp

Meni su rekli i pre dolaska majstora koliko košta pumpa a onda su mi naglasili i koliko košta njegov rad na terenu (izlazak i valjda manje zahtevna intervencija).

Oce masine da rade dosta dugo kada ima pene previse, ja se jednom zeznuo uzeo onaj Fros da operem decije flasice i cujem je radi, vrti pokusava da izbaci vodu, otvorim i ima sta da vidim puna masina pene.
Morao sam da sve rucno izbacim jer sam previse deterdzenta stavio :)

Aktiviran aqua stop sistem i automatski pumpa za izbacivanje vode radi non stop

Prilično je nepoštena praksa da naplate ruke a deo navodno besplatan, to je jako širok pojam.

Jeftini Vox servis zameni ceo bubanj mašine i pumpu sa sve odvozenjem i dovozenjem kombijem sa dva coveka i ne naplati dinar a mašina od 20 000 din

U drugim zemljama (zapadna Evropa, USA, Australija i sl.), dugo već postoji praksa označavanja garancije, gde se posebno naglašava kao velika prednost ukoliko garancija pokriva i ugradnju (ruke). Odnosi se na period van neke zakonske garancije.
Tako nešto dolazi i kod nas jer više nema, skoro pa besplatne, radne snage.

Cao, ljudi. Inpresionirana sam vasim znanjem o sudomasinama pa zato trazim pomoc od vas. Sta mislite o BEKO DIS 35023 AD masini. Ovo AD je jako bitno jer postoji verzija i bez AD koja je bez npr.treceg reda prskalica. Od svega korisnijeg sto sam, brzinski, pohvatala od vas ova sa AD nema automatsko otvaranje vrata na kraju pranja i program za pola punjenja ..inace, ima prosmart inverter motor, potpuno ugradna ,( valjda to znaci da je dobijam bez fronta i mogu da stavim svoj), sest programa, kadu od nerdjajuceg celika, tri reda prskalica, ono za cuvanje stakla i kristala i svasta nesto jos. Malo mi smor sto nema taj program za pola punjenja jer je za 14 kompleta pa u cemu je fora, u potrosnji vode i deterdzenta ako je ukljucim do pola popunjenu? Puna cena j9j je prilicno jaka, oko 60ilj.ali je trenutna na par mesta snizena za nekih 13ilj. Nisam do sad pazarila tehniku preko neta, ne znam kako funkcionise oko garantnog lista, moram li po pecat tamo odakle su mi je poslali ili? Hvala vam, sto hitniji odgovori bi mi puno znacili.

Kod beka bi trebalo da postoji u funkcijama opcija pola punjenja, bar je tako kod mene (nije izvedena kao poseban program, već kao funkcija koja se aktivira posebnim tasterom i skraćuje sve programe izuzev brzog programa). Imam Beko već 6 godina i zadovoljan sam. Tri reda prskalica i fioka za escajg.

Znate li, kolika je dimenzija ovog panela na Bosch ugradnoj mašini (koji je od ploča kao što je i kuhinja, koja je od pre 15 god, pa ga više nema te treba da se iskoristi stari...itd):

Prilozi

• viber_image_2023-08-27_09-26-18-263.jpg
    viber_image_2023-08-27_09-26-18-263.jpg
    14.3 KB · Pregleda: 64
Vidi na netu, da li ima tehnička dokumentacija. Po nekada na sajtu interprom Bosch okače tehničku dokumentaciju...

Ima bosch neku bzvz skicu, moraće metar u ruke pa u radnju.

Dimenzije su jedno, kačenje drugo. Ja počeo da gledam i batalio :)

Pozdrav svima,

Da li moze mala pomoc, hteo bih da uzmem stonu sudo masinu, zbog (ne)prostora u kuhinji nema mesta za veliku, standardnu velicinu. Da li imate neke preporuke, vidim da se uglavnom spominje bosh ovde. Ili ako ne model, na sta bi trebalo obratiti paznju?

Hvala unapred!

Пре неки дан нам је отишла омиљена јефтина Грам машина о којој сам писао на почетку ове теме. Лепо одрадила скоро 9 година и апсолутно оправдала својих 200 евра колико је коштала. Пошто поправка ван гаранције у сервису није опција, а на своју руку рискантна операција посебно јер не знам шта је цркло, морали смо да набавимо нову. Оно што сам одмах приметио је да јефтиних машина (типа 200-250 еур) више нема у понуди.

Нпр. Грам 6000 модел сличан као онај што смо имали сад кошта око 450 евра, а "реална" цена би му требала бити реда 250-300.
1694857397451.png

Тако да смо се одлучили за неки звучнији бренд по могућству на акцији. Избор је брзо пао на Siemens IQ300 SN436W06KS за 420 евра по данашњем курсу.

Била на стању у локалној радњи, на акцији спуштена са 650 Евра, а летимичан поглед на спецификацију ми је деловао као да је слична Бош серији 4. На крају сам видео да има пластичну тацну, тј. да је ово као Бош серије 2. :confused: Срећом у односу на најјефтиније моделе има ипак бољи дизајн фиока, као и трећу фиоку и прскалицу, па ипак нисам скроз незадовољан куповином. Нешто је тиша од претходне што је такође плус. Суђе пере исто, мада ту нисам ни имао нека очекивања, осим есцајга где се види предност горње фиоке.
Надам се само да ће добро служити, и да су најважнији делови (пумпе, електроника...) колико-толико квалитетни.

Znaš kako se dobije tisa mašina?
Dampiranjem zvuka.
Stavljanjem vunene izolacije ispod lima

Treba mi pomoc pri odabiru masine za sudove. Nikada je do sada nisam koristio, pa ne znam mnogo o tome. Iz onoga sto sam procitao ovde, trebalo bi da ima inox dno, fioka za escajg je isto dobra stvar i da se sudovi bolje suse kada se vrata sama otvaraju na kraju pranja pa neka to bude neka osnova. Bitno mi je da ima wifi, da mogu da je ukljucim i dok nisam kuci kao i da ima program za kratko pranje. Budzet je nekih 60.000din. Ne bih uzimao Beko i Gorenje, najvise me privlace Bosch i Electrolux.
Tri korpe (escajg, čaše/šolje/činije, tanjiri/lonci), četiri prskalice (dodatna prskalica u dnu), metalno dno i sušenje vazduhom. Sve to sam našao u (tada) najskupljoj Beko i nisam se pokajao ni u jednom trenutku. Pre nje sam imao Elin, kupljena logikom "uzimam najjeftinije sa najdužom garancijom. Raspala se nakon isteka garancije od 5 godina. Bukvalno, procurela pumpa, nedugo zatim crkla posuda za so, i na kraju rešim da je bacim. Beko proizvodi svoje mašine, za razliku od mnogih koji lepe nalepnice na tuđi proizvod.

Добро је ова изолована. :)

Мало сам разгледао Бош понуду, и ово је ипак као серија 4
https://www.bosch-home.rs/sr/mkt-pr...adne-masine-za-pranje-sudova-60-cm/SMI4HVS31E само без опције бежичног повезивања. Мислио сам да пластично дно иде само у најјаднију категорију, али очигледно да га трпају и у скупље серије.

1694861820436.jpeg

Znaš kako se dobije tisa mašina?
Dampiranjem zvuka.
Stavljanjem vunene izolacije ispod lima
Beko je svojevremeno isporučivao u pakovanju ovu izolaciju. Montirala se naknadno po potrebi.

То ваљда треба да иде фабрички, и због буке, и због енергетске ефикасности.

Bilo je fabrički ovako kao kod tebe. A dodatna se stavljala tako da zatvori prostor od dna mašine do poda (iza cokle). Solidno debela, širine mašine, neki 60 cm

Vox sudomašina, stara 6 godina, nema displej da znam koja je greška ali dešava se sledeće. Okrenem program neki za pranje, pritisnem dugme start, ona ćuti 5 minuta i onda samo izbaci vodu i kraj, počne da blinka dugme start. Čuje se pumpa kako zuji za vreme dok ne izbaci vodu. Zvao sam majstora jednog, kaže mogu sve da rešim ali Vox ima tu grešku koja ja vrlo česta i ne znam da rešim to. Kaže greška ja u tabli (valjda mislio na programator). Jel imap neko sličan problem?

Nazad
Vrh Dno