Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Jesam uzeo sam Somat onaj u crvenom pakovanju sto se prodaje 2x 990ml
Do sada sve sto sam probao najbolje mi pere ovaj somat i posle njega u samom vrhu je isto Somat praskasti
Moja preporuka za bilo koji od ova dva, iz mojeg iskustva neuporedivo bolje od bilo kojih all in one ...

Dakle, Somat Gold tablete/tečno/praškasti, rinse aid i koja so?

Bilo koja so, najeftinija ja kupujem u lokalnoj kucnoj hemiji neku tursku za sudomasine, 110 rsd 1.5kg

Ja uzeo zadnji put u Lidlu onu njihovu marku i so je bas krupna, vec sam isiapo celu kutiju videcu koliko ce trajati, predhodne kutije (Somat, DM ) trajale mesec dana.

Probao sam sitnu i krupnu mislim da sitnija je mozda za nijansu bolja (mozda gresim subjektivni osecaj) ali isto tako sam siguran da se brze trosi.
Kod mene u KV so namestena na br 3 i rinse aid tj sjaj na 2 i sve perfektno sija bez trunke na casama

I da ne bacajte pare, ovaj somat 2x 990ml tecni je cesto na akciji u DIS za 900 rsd a somat prasak od 3kg je tipa 650
Em pere dobro em je vrlo vrlo povoljno pogotovo prasak. Ja uglavnom kupujem u Tempu i somat je bas skup tamo, medjutim skontao sam da DIS izgleda ima neki deal sa Henkel i imaju mnogo bolje cene za sve od Henkela ....

Tečni Somat tu i tamo svuda bude na akcijama. Ja sam ga načešće nalazio povoljno u DM radnji, ali je to možda najpre što mi je DM tu pred nosom pa najčešće naletim.

Mi imamo onu užu mašinu od 45cm, i ogromna prednost gela je što ga stavljamo daleko manje nego preporuka proizvođača gela koja je za veliku mašinu.
Uz malo treninga smo pohvatali koji je minimum gela a da i dalje dobro pere. 10-ak ml je sasvim dovoljno. Em je povoljnije, em ekološki prihvatljivije.
Stavimo ga manje ako je manje sudova i ako su čisti, dosta je i 6ml. Ako dobro natrpamo i ima zapečenih, stavimo i 12ml. A sve je to i dalje manje od tablete za veliku mašinu.

Somat tečni gel postoji u All-in-one varijanti, a postoji i u Gold izvedbi.
Ovaj drugi se nama pokazao kao bolji. Iako jeste skuplji, stavjlamo ga (još) manje pa se gubi prednost onog prvog.

Još jedna prednost gela je trenutno rastvaranje u mašini, što je veoma bitno za brze i skraćene programe.
Tablete hoće da ne stignu da se skroz rastvore u kratkim programima, a i da zapadnu nezgodno negde unutra, zaglave se među tanjirima npr, gde se još teže rastvaraju.
Najgore što može da vam se desi sa tabletom jeste da se ne rastvori do kraja u programu pranja, a onda se do kraja rastvori tokom ispiranja. Tada sapravo i ne isperete sudove kako treba a da to i ne znate.

Gel nema ovaj problem.

Kupio sam pre jedno dva-tri meseca bosch model SPS4HMI61E sirine 45cm.Masina je bas tiha prilikom pranja i dosta dobro pere.
Do sada sam koristio tablete fairy platinum i pokazale su mi se kao bas dobro resenje.
Koristim i sjaj finish neko malo pakovanje koje je stiglo uz masinu i ono dosta dobro radi posao sto se kaze.Kupio sam sjaj finish jos jedno pakovanje od 800mll i ono ce bas potrajati.
Citajuci ovde ovu temu vidim da dosta koristite gel u tecnom stanju.
Kupio sam tecni gel somat ono manje pakovanje od 540mll ali ga jos nisam probao posto arcim tablete fairy platinum.

Probacu ga ovih dana.
User @NShappy je naveo koju kolicinu gela stavlja pa cu probati po njegovom uputstvu da stavim 12 do 15 mll pa da vidim kako ce se oprati.
Masinu uvek napunim u fullu pa ce mi trebati malo vise gela.
Mene interesuje sta vam se bolje pokazalo tablete ili gel za pranje u kombinaciji sa dodavanjem sjaja?
I jos nesto me interesuje,na koliko vremenski je preporucljivo da se ocisti masina sa nekim sredstvom za ciscenje masine?
I koje sredstvo se pokazalo kao najbolje?Vidim da ima somat,finish i jos neka druga pa ne znam koje se najbolje pokazalo?
Nesto sam gledao na youtubu kako se cisti masina,ono tipa da se ubaci cela boca u masinu a da se sa gornja strane skine ona nalepnica sa cepa i pusti se program machine care i ona to sama odradi.
Ali otom potom kada vreme dodje za ciscenje probacemo,samo cekam preporuku sta kupiti od tih sreedstava koja ciste masinu?

Izvoli

Tablete su fin nacin da proizvodjaci zarade vise
Covek je u videu sve objasnio
I dalje je ultimativno resenje za najbolje pranje prasak i eventualno gel

Sto se tice sjaja ne bacaj pare na skup sjaj svi su isti
Apsolutno nikakvu razliku nisam primetio za 1l sjaj sto sam kupio u DM-u i ovaj preskupi somatov ili finish

User @NShappy je naveo koju kolicinu gela stavlja pa cu probati po njegovom uputstvu da stavim 12 do 15 mll pa da vidim kako ce se oprati.
Masinu uvek napunim u fullu pa ce mi trebati malo vise gela.

U manju mašinu od 45cm, nama se pokazalo da je 10-12ml tečnog Somat Gold gela sasvim dovoljno. 15-ak ml stavljamo ako se baš natrpa, i ako ima nekih zapečenijih pekača i tepsija.
Ako su samo čaše i slabo zaprljani tanjiri, može i manje od 10ml. Doduše, nemamo baš egzatno merenje koliko stavljamo, prva crtica u posudici je na 15ml, pa ja kao gledam nešto proporcionalno ispod te crte. Ali po trajanju flaše vidim da stavljamo daleko manje od minimuma preporučenog što piše na flaši. Ta preporuka je za velike mašine.

Moram smisliti neku dosledniju metodu za doziranje. :unsure:

Sjaj stavljaš bilo koji. Uzimamo DM-ov u DM radnjama, veoma je povoljan.

Iako piše da sjaj ne treba uz ta bolja sredstva za pranje, nama se bolje pokazalo sa sjajem, doduše, doziranje podešeno na 2 od 8 mogućih nivoa.
Moram probati kako radi na jedinici?!?

Što se gela tiče, danas sam uzeo dva pakovanja Somat Excellce Duo Gel (izem ih u smišljanje novih naziva), za kao ukupno "up to 76" pranja (dva pakovanja od po 38 pranja), na akciji za ukupno 950din u DM radnji. Odlična cena, jer je to "up to 76" pranja uz stavljanje 18ml po pranju. Uz naših u proseku 12ml po pranju, to mu dođe preko 110 pranja. A pere zaista odlično.

I opet naglašavam veliku prednost gela, rastvara se trenutno. Odličan je za brze programe, i nema problema sa nezgodno zaglavljenom tabletom koja hoće da se ne rastvori, ili da se rastvori do kraja tek prilikom ispiranja.

Poslednja izmena:
Generalno, gel je lošije rešenje od praška ili tableta. Prašak je efikasniji za pranje i manji je zagađivač.
Npr. Bosch, iako ima ugovor da preporučuje Finish tablete, na svom sajtu piše da je prašak jednako efikasan.
Miele u svojoj ponudi ima samo prašak i tablete (sastoje se samo od praška i nemaju tečne dodatke).

Sto se tice sjaja ne bacaj pare na skup sjaj svi su isti
Uglavnom je isto, ali nije zgoreg pogledati msds, da se pročita šta sve sadrži. Naravno, ko se razume u tu hemiju... :)

@donmarkon
Hvala za video.Pogledacu.
@NShappy
Koji model imas masine sirine 45cm?Neki bosch ili neka druga firma?
Moja je bosch iz serije 4 sa dve korpe i posebnom posudom za escajg.Ima tri prskalice i inox kadu od nerdjajuceg celika.
Po nekim preporukama koje sam dobio je sasvim solidna masina.I za sada se bas dobro pokazala sto se tice pranja posudja.Isao bih na sirinu od 60 cm ali mi je bilo neizvodljivo da je stavim u kuhinju.Morao bih dosta elemenata u kuhinji da prepravljam i odustao sam od te ideje.A sirinu od 45 sam odmah mogao da uglavim ispod radnog dela.
Sjaj sam nabavio na buvljaku pakovanje 800 mll za nekih 400 dinara,pise da je za 200 pranja.Inace je po radnjama ovo pakovanje nekih 700 dinara.
Niste mi odgovorili na koliko vremenski je preporucljivo da se ocisti masina sa nekim sredstvom za ciscenje masine?
I koje sredstvo se pokazalo kao najbolje?Vidim da ima somat,finish i jos neka druga pa ne znam koje se najbolje pokazalo?
Nesto sam gledao na youtubu kako se cisti masina,ono tipa da se ubaci cela boca u masinu a da se sa gornja strane skine ona nalepnica sa cepa i pusti se program machine care i ona to sama odradi.
I jos nesto
Koji vam se program najbolje pokazao do sada?
Ja sam prvi put pustio onaj brzi program koji pere za sat vremena i oprao je sve dobro osim neke zagorele serpe.Ona je na par mesta ostala prljava.
Posle toga sam ukljucivao auto program od 45-65 stepeni uz ukljucivanje intenzivne zone gde se pojacava temeratura na donje prskalice ne nekih valjda 70 stepeni i taj program traje dva ipo sata.I tada je sve dosta bolje oprano.Tu mislim na zagorele serpe koje redjam u donju korpu.I one su tada besprekorno oprane.
Nisam jos probao intenzivno pranje koje radi na 70 stepeni posto ono sluzi za vise zagorelog posudja a kod mene je to da kazemo retkost.
I na bosch masini imam opciju extra dry za dodatno susenje posudja koje traje nekih 10 minuta kad masina zavrsi sa pranjem i povremeno koristim tu opciju.
Nije losa opcija.Dosta dobro osusi sudove.

Automatski i brzi program su u principu dovoljni u skoro svakoj situaciji.
Intenzivni (skraćeni) uključujemo uglavnom za održavanje mašine. To radimo otprilike jednom u mesec dana (bočica za plavom tečnošću). Jednom u 6 meseci koristimo prašak za čišćenje i uklanjanje kamenca.

Koji je to "prašak za čišćenje i uklanjanje kamenca", gde ga ima?
Za bocu znam, prasak nisam video, niti znam da ima pa zato pitam...

Obično u Gigatronu kupim, mada mislim da sam video i u Maxi i sl. od drugih proizvođača malo jeftinije.
Ubacim po pola u mašinu za pranje veša i u sudomašinu.

Prilozi

• Screenshot_20210926-082914_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20210926-082914_Samsung Internet.jpg
    51.3 KB · Pregleda: 59
Ima i DM neki prasak protiv kamenca , mislim da se stavlja oko 18gr valjda , ja ga koristim za masinu za pranje vesa, nisam se ni setio za sudomasinu da ga koristim.

Ja stvarno ne vidim potrebu da se mašina za pranje sudova dodatno pere, ili čisti od kamenca. Ako je mašina prljava nakon pranja sudova, onda ni ti sudovi nisu čisti. Odakle se formira kamenac, kada se voda omekšava solju?
Imao sam i svakodnevno koristio nekoliko mašina u proteklih 20 godina, ni na jednoj nisam primetio niti prljavštinu niti kamenac, niti se ijedna pokvarila usled toga.
Pozdrav

Ima i DM neki prasak protiv kamenca , mislim da se stavlja oko 18gr valjda , ja ga koristim za masinu za pranje vesa, nisam se ni setio za sudomasinu da ga koristim.
Mislim da je to za omekšavanje vode u veš mašini. Dobra stvar, smanjuje se deterdžent time.

Pozdrav, koju bi mi Miele masinu preporucili? Budzet do 1250€
Unaprijed hvala :)

Serija 7000 je viša kategorija, a serija 5000 niža. U taj budžet uklapaju se i neki modeli iz G7000.

Hvala puno. Kakav je Bosch generalno za bijelu tehniku? Pretpostavljam da nije kvalitetan kao Miele, ali da li se i kod njega mogu naci dobre masine, i koje bi to bile ?

Bosch je najbolji posle Mielea. Zavisi kakva ti treba samostojeca ili ugradna?

Imamo li neku preporuku za 45 ugradnu
Naravno ne tako jak cenovni rang

Pozdrav svima,

treba da uzmemo svoju prvu sudo-masinu, sa dvoje male dece je postalo neizdrzivo prati sudove rucno. Budzet je nekih 60-70 hiljada, rok je do kraja novembra, mozda budu na nekoj akciji zbog black friday. Koliko vidim Gorenje daje 5.000 RSD popusta na online kupovinu, pa je i to neki vid popusta.

Citajuci komentare i na sta treba obratiti paznju (inox kada, duzina garancije, korpica za escajg ....), trenutno prvi pik je Gorenje GS66260X.

E sada dva pitanja za ljude koji su vise u materiji:
1. Da li je to ok izbor i ako ne, ako moze preporuka za neki drugi model/proizvodjaca?
2. Potencijalno glupo pitanje, na sajtu stoji da je ovo samostalni tip sudo-masine, da li postoji mogucnost da se ovakve masine "ugrade" u kuhinju?

Hvala unapred na odgovorima

Mozda uobrazavam, primetio sam da mi s e case osecaju malo na so i to samo kada pijem kafu . Koristim Somat tecni ali sada ne GOLD nego onaj drugi od 990ml ali su boje gelova malo svetlije nego GOLD, sa GOLDOm je isto tako bilo. Koristim so najnormalnije pritome sam i podesio potrosnju za tvrdu vodu.

Pozdrav svima,
2. Potencijalno glupo pitanje, na sajtu stoji da je ovo samostalni tip sudo-masine, da li postoji mogucnost da se ovakve masine "ugrade" u kuhinju?

U principu, možeš napraviti "tesan" kuhinjski element oko te mašine za sudove. Mašine za sudove ne tresu, tako da im ne smeta da da su "ugrađene".
Ostavi po bar 1-2cm sa svake strane mašine do univer ploča (ako je kuhinja od njih), da se tolpota koliko toliko odvodi sa mašine.

Viđao sam da ljudi ovako naprave, i radi to ok.

Nazad
Vrh Dno