Šta je novo?

Mađarsko državljanstvo (ko,šta,gde i kako) i prednosti za naše IT-jevce

30-tih godina proslog veka Austro-Ugarska nije postojala.

Uslova za madjarsko drzavljanstvo je predak rodjen na teritoriji Austro-Ugarske do 1918-te ili na podrucju pod upravom Madjarske 1941 - 1945.

Pozdrav

30-tih godina proslog veka Austro-Ugarska nije postojala.

Uslova za madjarsko drzavljanstvo je predak rodjen na teritoriji Austro-Ugarske do 1921-e ili na podrucju pod upravom Madjarske 1941 - 1945.

Pozdrav

Fixed

Izvinjavam se sto dizem temu iz mrtvih, ali imao bih par pitanja, nadam se da ce neko znati da mi pomogne.

Situacija je sledeca, ja imam madjarsko drzavljanstvo, dugogodisnja devojka ima srpsko drzavljanstvo (mada mislim da ima uslove i za madjarsko, samo sto joj je jezik naravno prepreka).

U slucaju da se ja odselim u Nemacku ili neku drugu drzavu EU (zbog posla), da li postoji nacin da i nju dovedem, i da i ona dobije neki residence ili work permit, i kakva je procedura? Hvala unapred!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Možeš da je dovedeš ako je oženiš u međuvremenu i tvoja plata da je dovoljno da se izdržavate, ovo je info od prijatelja koji su u Nemačkoj.

Moras 10 godina da si ozenjen bez deteta ili 5 sa detetom da bi ona mogla za tobom da dobije drzavljanstvo. s tim da jezik mora znati, ici će na proveru. Isto tako i deca koja dobiju za roditeljima, kad napune 18 dobijaju poziv za proveru jezika. Ta provera je sad bas teška, ne prolazi se lako kao nekad. Pitanja su tipa : sta znaci ustav za jednu državu? Navesti 5 zakona iz ustava. Prepričati knjigu tipa na drini ćuprija... Ostala pitanja su sta konzulu padne na pamet, nema šablona

Sent from my D6503 using Tapatalk

Znaci ispada da je jednostavnije da devojka krene na neki kurs iz madjarskog jezika i kad se oseca spremno da jednostavno podnese zahtev. Hvala puno na informacijama! :)

Jeste. Evo moja drugarica koja intenzivno uci vec 2 godine i mogu reci da lepše priča od mene nije prošla vec 3 put. Prosli put je pitao ko je osoba na fascikli i da prepriča knjigu dečaci pavlove ulice. Treba neki b2 nivo madjarskog

Haha, bice bice, ne zurim se :D

Ta provera je sad bas teška, ne prolazi se lako kao nekad. Pitanja su tipa : sta znaci ustav za jednu državu? Navesti 5 zakona iz ustava. Prepričati knjigu tipa na drini ćuprija... Ostala pitanja su sta konzulu padne na pamet, nema šablona

Ja sam imao razgovor sa konzulom u februaru u Beogradu, a u septembru sam pokupio državljanstvo. Bilo je izuzetno lako, pitaju samo najosnovnije stvari - o poslu, porodici, slobodnom vremenu i hobijima. Čak i ako se zbuniš, spremni su da pomognu. Čuo sam da je u Subotici daleko teže, tako da ko god ima uslova da polaže u ambasadi u Beogradu, neka ne razmišlja previše.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Cujem,Segedin jos zesci od Subotice... znaci sto juznije,to bolje

^^ Hm! Hoće li otvoriti konzulat u Nišu, možda? :D :p

Poslednja izmena:
Valjda ima i u makedoniji konzulat....pokušajte tamo :p

Dobar dan, zanima me da li je odredjena godina do koje je moguce uzeti madjarski pasos(i koja je to :)) ili ne? Hvala unapred.

Nije odredjeno...

Gde nestadose zadnjih par strana?

Prob'o da nađem al ne vidoh temu za bugarski pasoš? Postoji li na ovom forumu?

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

Meni zbog drugih stvari više odgovara bg pasoš a imam i rođake u bugarskoj ( koje nisam video od 1992. jer su 600km od mene) znam za ono sa DABČ ali lakše bi bilo da ima ovde nekog ko je već prošao kroz sve to.

Smatram da ovde moze da se pise i za bugarski pasos i nema potrebe da se otvara nova tema jer skoro sve je isto, samo su iskustva razlicita, a u kranjem i cilj je isti, zbrisati iz Srbije i posecivati je samo preko foruma.
Ja mogu da ti kazem da su bugari namerno razvukli proces dobijanja pasosa na 3-5 godina.
Kod njih je korupcija verovatno na jos vecem nivou nego kod nas pa se parama sve moze srediti, oni su se dosetili da to regulisu tako sto ce maximalno oduziti proces, tako ce oni koji stvarno hoce drzavljanstvo cekati a oni koji bi da dobiju zbog odlaska u Nemacku u startu odustati.
Ja imam takve informacije jer je jedan moj drugar podneo papire pre skoro 5 godina, zadnji put smo pricali o tome prosle godine i znam da jos nije bio dobio pasos.

Meni odgovara i ličnu kartu samo da dobijem... ne znam vredi li pokušavati bez dokaza o poreklu? Znam solidno bugarski jedino nemam pojma te njihove podatke koje traže na testovima i tim njihovim ličnostima.... i gde u Srbiji može da se podnese zahtev ako je moguće ili mora u Sofiji?

Ne znam kako si planirao da dobijes drzavljanstvo bez dokaza o poreklu, na osnovu tvoje dobre volje? :d
Na jugu imas njihovo udruzenje, udruzenje bugara na teritoriji Srbije, ne znam da li je Dimitrovgrad ili Bosilegrad u pitanju.
Ja sam cuo da taj njihov predsednik udruzenja moze zacas da ti nadje neku babu u 6. kolenu koja je bugarka i da na osnovu toga podneses zahtev. Jedino je problem sto on to "naplacuje" unapred a ti moras da cekas, i niko ti ne garantuje da ce da ti odobre.
Sto se pitanja tice, to ne znam ni ja ali ne verujem da je to neki bauk, ovaj moj drug ne zna licnosti ni kod nas a kamo li njihove.
Za podnosenje nisam siguran, to moras da pitas u udruzenju. Za pocetak probaj da izguglas neki kontakt i da se povezes sa udruzenjem. U svakom slucaju par odlazaka u Sofiju ti ne gine.
Secam se kad su mi taj njihov pasos svojevremeno nudili za 200 maraka a ja se smejao u fazonu "sta ce mi pasos zemlje koja je gora od moje" i eto ti sad, sad bi dao i par hiljada eura za njega ali ne moze.

Duke nisam video tvoj post jer si pisao kad i ja. Prebaci i moje ako treba mada ne vidim kako pripadamo u toj temi za IT kad mi nismo IT i isli bi da radimo baustel. :d

Poslednja izmena:
Pa krenulo je kao support za IT ali silom prilika imamo sta imamo... :)

Zainteresovan ovom pricom malo sam se raspitao i saznao da je taj lik koji je zavrsavao papire preko udruzenja "pao".
Samim tim svi koji su podnosili preko njega su izvisili za drzavljanstvo.

Krecem od sutra na casove madjarskog! Da probam bar za pocetak da odradim dva-tri dvocasa da vidim kako meni to lezi, moram se maksimalno potruditi da dobijem taj prokleti pasos da mogu firme da migriram tamo, ono sto mi je problem je to sto sam oduvek mrzeo taj madjarski, uvek mi je bio maksimalno odbojan... voleo bih da mogu da apliciram s'pocetka sledece godine tako da vec sredinom godine imam njihov pasos
Takodje sam dobio kontakt od neke zene iz NS sto je radila u madjarskom konzulatu, a sada daje privatno casove i priprema ljude za polaganje, da li je neko vec imao iskustva sa doticnom?

Poslednja izmena:
Krecem od sutra na casove madjarskog! Da probam bar za pocetak da odradim dva-tri dvocasa da vidim kako meni to lezi, moram se maksimalno potruditi da dobijem taj prokleti pasos da mogu firme da migriram tamo, ono sto mi je problem je to sto sam oduvek mrzeo taj madjarski, uvek mi je bio maksimalno odbojan... voleo bih da mogu da apliciram s'pocetka sledece godine tako da vec sredinom godine imam njihov pasos
Takodje sam dobio kontakt od neke zene iz NS sto je radila u madjarskom konzulatu, a sada daje privatno casove i priprema ljude za polaganje, da li je neko vec imao iskustva sa doticnom?
Možda bi ti više odgovaralo ovako nešto: https://startit.rs/sta-je-e-residency-zasto-preduzetnici-otvaraju-firmu-u-estoniji/

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Imati Madjarski pasos u danasnje vreme je suvo zlato bar za nas Balkance, a ovo sto Estonci nude je pravno nerezidentni racun sa tom olaksicom sto se uglavnom sve zavrsava preko neta, a troskovima poreza i pdv-a slicni kao i kod nas, sa tom razlikom sto da bi kasnije prebacio taj novac iz Estonije trebas da imas dosta zezancije kako ti i ovi nasi ne bi klepili jos jedan harac. Za nas Srbe totalno ne isplativo, za ovo sam se raspitivao cim su Estonci to omogucili.
A ove likove sto pisu kako su se troumili izmedju Irske, Dalawera i Estonije i na kraju ipak otvorili firmu u Estoniji necu ni da komentarisem ili je placena reklama ili su likovi opasno *********. To je isto kao kada bi neko rekao evo ja cu da dozvolim da mi drzava od 1000 evra uzme 40% umesto 10% jer eto, tako smo u mogucnosti. ******stina...

U Estoniji je porez na dohodak 20%, a u Srbiji 15% mi smo povoljniji. Pogotovo za manje firme koje imaju promet manji 6 miliona dinara kao pausalci poreza gotovo da nemaju u Srbiji.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno