Šta je novo?

[m:tel cg] Internet u Srbiji vise nije neogranicen: diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme owim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
zaboravih da dodam da je na xiaomi boxu radilo preko vpn.
Kolega je pitao da li će MOVE slot koji se dobija sa m:tel pripejd karticom raditi na Xiaomi boksu, ja sam odgovorio da neće jer se dobija samo jedan slot za mobilne uređaje. Kolega je odmah posle mog posta potvrdio da mu slot ne radi na Xiaomi boksu. Ne znam kako si uspeo da aktiviraš taj slot na Xiaomi boksu? Jedino ako ti pričaš za obrnutu situaciju, da srpski MOVE radi na Xiaomi boksu sa VPN-om preko m:tel interneta, pošto VPN odavno ne treba da bi se crnogorski MOVE slot koristio u Srbiji, preko bilo kojeg interneta.
druze, gde pise da je istek 1970? nemogu da nadjem
Više nemam instaliranu aplikaciju na telefonu, ali bilo je među opcijama ako se dobro sećam, u odeljku gde je navedeno koje usluge su aktivne. Nema preterano puno opcija ta aplikacija, bar na iPhone-u.

@muzicki Idi na Podešavanja unutar MOVE aplikacije a zatim na stavku "Paketi i usluge" i tu imaš sve ono što ti je aktivno, te ispod svakog naziva piše i datum "isteka" .

Je li i dalje vazi validnost kartice do kraja godine za turist pakete? Nisam stigao da kupim pre nove godine, bio na putu.

Mtel turist 15 2020: Mtel turist 15 2020 prepaid paket (sim kartica 15€, inicijalnikredit 0€): Od resursa korisnici u periodu od 01.01.- 28.02.2026.godine, aktivacijomkartice korisnik dobija besplatno 500GB za slobodnu potrošnju sa validnošću od 15dana. Nakon potrošene inicijalne kvote (ili nakon isteka 15 dana) internet konekcijase ukida dok korisnik ne aktivira neku od ponuda putem USSD menija. Korisniciovog paketa takođe promotivno dobijaju besplatno validnost kartice godinu dana.

Kolega je pitao da li će MOVE slot koji se dobija sa m:tel pripejd karticom raditi na Xiaomi boksu, ja sam odgovorio da neće jer se dobija samo jedan slot za mobilne uređaje. Kolega je odmah posle mog posta potvrdio da mu slot ne radi na Xiaomi boksu. Ne znam kako si uspeo da aktiviraš taj slot na Xiaomi boksu? Jedino ako ti pričaš za obrnutu situaciju, da srpski MOVE radi na Xiaomi boksu sa VPN-om preko m:tel interneta, pošto VPN odavno ne treba da bi se crnogorski MOVE slot koristio u Srbiji, preko bilo kojeg interneta.

Više nemam instaliranu aplikaciju na telefonu, ali bilo je među opcijama ako se dobro sećam, u odeljku gde je navedeno koje usluge su aktivne. Nema preterano puno opcija ta aplikacija, bar na iPhone-u.
Ne radi. Moja greška. Ako može admin da izbriše poruku u kojoj sam napisao da radi da ne bih ljude dovodio u zabludu.
U jednom trenutku sam testirao VPN na Xiao MI Boxu tako što sam se povezivao na različite stream servise, plaćene i besplatne, pa sam prezupčio i MOVE.
Izvinjavam se.

meni ne pise datum isteka za MOVE. ali na mtel sajtu pise: Paket uključuje besplatnu licencu za pristup Move aplikaciji

Novogodišnja kampanja 500GB interneta za saobraćaj u Crnoj Gori i zoni Zapadnog
Balkana (WB roming zona): besplatni jednokratni internet dodatak za korisnike
prepaid,postpaid i biznis paketa. Korisnici pomenutih paketa, imaju mogućnost da dobiju besplatno 500GB internet saobraćaja u Crnoj Gori i roming zoni Zapadnog Balkana po
maksimalnoj raspoloživoj brzini za slobodnu potrošnju (za zonu Zapadnog Balkana se
primjenjuje FUP od 250GB za korisnike postpaid i biznis paketa dok se za korisnike prepaid
paketa primjenjuje FUP od 25GB). Pomenuti internet dodatak se može aktivirati putem
selfcare aplikacije ,, Moj Mtel“ (u segmentu ,,Personalizovane ponude“). Validnost dodatka
je 15 dana. Promo period u kojem korisnici mogu da aktiviraju dodatak je od 05.12.2025.
godine do 15.01.2026.

Kupim karticu aktiviram dodatak i celu god dobijam po 25gb neta za koriscenje u regiji Zapadni Balkan ili sam nesto propustio? Kapiram da se obnova svakog meseca podrazumeva.

Novogodišnja kampanja 500GB interneta za saobraćaj u Crnoj Gori i zoni Zapadnog
Balkana (WB roming zona): besplatni jednokratni internet dodatak za korisnike
prepaid,postpaid i biznis paketa. Korisnici pomenutih paketa, imaju mogućnost da dobiju besplatno 500GB internet saobraćaja u Crnoj Gori i roming zoni Zapadnog Balkana po
maksimalnoj raspoloživoj brzini za slobodnu potrošnju (za zonu Zapadnog Balkana se
primjenjuje FUP od 250GB za korisnike postpaid i biznis paketa dok se za korisnike prepaid
paketa primjenjuje FUP od 25GB). Pomenuti internet dodatak se može aktivirati putem
selfcare aplikacije ,, Moj Mtel“ (u segmentu ,,Personalizovane ponude“). Validnost dodatka
je 15 dana. Promo period u kojem korisnici mogu da aktiviraju dodatak je od 05.12.2025.
godine do 15.01.2026.

Kupim karticu aktiviram dodatak i celu god dobijam po 25gb neta za koriscenje u regiji Zapadni Balkan ili sam nesto propustio? Kapiram da se obnova svakog meseca podrazumeva.
Dobijas 15 dana i to ti je to.

Ima li ovde neko ko je uspio preuzeti onaj travel e sim što su greškom dijelili prepaid korisnicima prošlo ljeto? Ako se dobro sjećam, promocija dobijena tim esim-om je važila do kraja 2025. godine, pa ako neko još uvijek ima taj esim, da li ga je voljan ustupiti samo za uslugu "uvezivanja dodatnog broja" na moj mtel nalog?

Jedno pitanje,ako uzmem onih 100gb za 25 poena da li to mogu koristiti u romingu van Crne gore ili ne?

Zanimljive razlike u prosečnom pingu (idle latency) na 5G u Srbiji na istoj lokaciji na Ookla speed testu:

M:tel CG prema M:tel Podgorica na S23 - 30msM:tel CG M:tel Podgorica na MC888 - 80ms
A1 SRB prema A1 Beograd na S23 - 30msA1 SRB prema A1 Beograd na MC888 - 20 ms

Međutim, na RATEL speed testu (prema RATEL serveru u Beogradu) je na MC888 razlika manja. Na M:tel CG je ping oko 40ms, dok je na A1 SRB oko 30ms. Takođe je i slična razlika oko 10ms tokom pingovanja ka Google serveru kroz CMD. Šta bi moglo da uzrokuje ovakvu razliku na Ookla speed testu, odnosno ovako loš rezultat sa M:tel CG karticom?

Zanimljive razlike u prosečnom pingu (idle latency) na 5G u Srbiji na istoj lokaciji na Ookla speed testu:

M:tel CG prema M:tel Podgorica na S23 - 30msM:tel CG M:tel Podgorica na MC888 - 80ms

Međutim, na RATEL speed testu (prema RATEL serveru u Beogradu) je na MC888 razlika manja. Na M:tel CG je ping oko 40ms, dok je na A1 SRB oko 30ms. Takođe je i slična razlika oko 10ms tokom pingovanja ka Google serveru kroz CMD. Šta bi moglo da uzrokuje ovakvu razliku na Ookla speed testu, odnosno ovako loš rezultat sa M:tel CG karticom?
Gradjani drugog reda 😂

Do wifi opterecenja ti je ping to se i meni desavalo na a1.Nakaci ruter na lan i ponovi speedtest

Do wifi opterecenja ti je ping to se i meni desavalo na a1.Nakaci ruter na lan i ponovi speedtest

Testovi sa MC888 su sa PC-a povezanog LAN kablom sa ruterom dakle nije do toga.

Uostalom, kao što vidiš na A1 su bolji rezultati sa MC888, dok su na Mtel/MTS lošiji rezultati sa MC888.

Testovi sa MC888 su sa PC-a povezanog LAN kablom sa ruterom dakle nije do toga.

Uostalom, kao što vidiš na A1 su bolji rezultati sa MC888, dok su na Mtel/MTS lošiji rezultati sa MC888.
Video sam da.Nego nisam znao dal si na lanu ili na wifi posto sam primetio da ako je ugusen wifi prijem hoce da daje jaci ping u nekom trenutku
Pozdrav

Stigao mi je 5g ruter.
E sim profil sam ucitao na 9esim karticu. Morao sam prvo da izbrisem esim sa telefona, nije dovoljan disable.
9esim radi i na telefonu i na 5g ruteru bez problema.

Nije bilo potrebe za bilo kakvim dodatnim podesavanjem, kartica ubacena, napajanje prikljuceno i za 30 sekundi je bilo interneta.
Preko kabla na racunaru, dobijam vrlo stabilnih 500/70 i to se ponavlja vise puta.
Na telefonu preko wifi 6 je slicna situacija, oko 470/70.

Kada sim ubacim u telefon i radim isti test dobijam dosta manje stabilne rezultate. Brzina je uspela da ode preko 750 (ul je slican), ali je dl i ul latency dosta veci. Ping je uvek slican.
U vecini situacija dobijam kako tako slicne rezultate kao na ruteru 500/70, ali cesto padne drasticno, nekada jedva dostize 200.

Nisam se udubljivao u opsege one Bxx i slicno. Po default se koristi NSA i ima 3 banda. Ima jos neki ispod, ali za to mi treba dosta vise vremena.
Ako neko bas ima zelju da sazna, neka pita konkretno.

Sve u svemu, ne obara nikakve rekorde, ali je vrlo stabilan i zapravo bi mogla da bude skroz validna opcija za kucni internet. Za vikendicu svakako.

Preko kabla na racunaru, dobijam vrlo stabilnih 500/70 i to se ponavlja vise puta.

Isto sam uradio kao i ti sa 9esim. Meni je na MC888 stabilnih oko 600/100, ali kod klasičnog surfa A1 5G sa ograničenjem 100/10 (Kućni Net Plus) ima brži odziv koji se primeti.

Ping test prema Google serveru pokazuje zašto. Prosek sa A1 je oko 25ms, dok je sa Mtel CG oko 75ms.

Samo merenje na Ookla Speedtest daje na A1 15ms prema A1 serveru i na Mtel CG 20ms prema Mtel CG serveru, ali očigledno trasiranje saobraćaja preko CG usporava brzinu odziva dosta.

U principu, ukoliko korisnik ne skida često neke velike fajlove, gde će se razlika u brzini primetiti, sve preko 100-200 Mbps u downloadu je manje-više overkill. Za obično surfovanje mnogo je bitnije da ima bolju brzinu odziva nego nege astronomske brzine.

Super analiza. I to generalno potvrdjuje moje testove.
Mada, sa obzirom na temu u kojoj pisemo, nije kao da imamo izbor 🥲
Dobro je znati da u globalu, ovi ruteri rade sjajan posao iako su domace cene mobilnog neta astronomske.
Kolega sa posla je uzeo neku omoriku zbog neogranicenog neta za vikendicu jer je mobilni net paket sa ogranicenjem protoka kostao vise.
Ja bih rekao da je kompromis prihvatljiv sa obzirom na cenu koju placamo i da je jako mali broj korisnika koji bi znali razliku u redovnom koriscenju

Stigao mi je 5g ruter.
E sim profil sam ucitao na 9esim karticu. Morao sam prvo da izbrisem esim sa telefona, nije dovoljan disable.
9esim radi i na telefonu i na 5g ruteru bez problema.

Nije bilo potrebe za bilo kakvim dodatnim podesavanjem, kartica ubacena, napajanje prikljuceno i za 30 sekundi je bilo interneta.

Kada sim ubacim u telefon i radim isti test dobijam dosta manje stabilne rezultate. Brzina je uspela da ode preko 750 (ul je slican), ali je dl i ul latency dosta veci. Ping je uvek slican.
U vecini situacija dobijam kako tako slicne rezultate kao na ruteru 500/70, ali cesto padne drasticno, nekada jedva dostize 200.

Nisam se udubljivao u opsege one Bxx i slicno. Po default se koristi NSA i ima 3 banda. Ima jos neki ispod, ali za to mi treba dosta vise vremena.
Ako neko bas ima zelju da sazna, neka pita konkretno.

Sve u svemu, ne obara nikakve rekorde, ali je vrlo stabilan i zapravo bi mogla da bude skroz validna opcija za kucni internet. Za vikendicu svakako.
Jel ti ne rece da neces jos godinicu uzimati ruter. Sad sam i ja u iskusenju. Jesi uzeo onu Tendu?

Jel ti ne rece da neces jos godinicu uzimati ruter. Sad sam i ja u iskusenju. Jesi uzeo onu Tendu?
ma smradovi me navatali na foru. Iskočila neka akcijica i bio oko 80$ pa nisam odoleo. Plus nova godina, pare lete na sve strane.
Da, tenda je u pitanju, ax1500

ako mene pitaš za tendu, ne. 5g ruter je skup. možda ima ax1500 AP ili mesh koji je jeftin

Nazad
Vrh Dno