Šta je novo?

Lumia 950 , 950 XL

Fotografije su stvarno full, ima na nekima HDR odrađen naknadno ali čistoća..bruka.

Evo jos malo
WP_20160806_14_47_22_Pro.jpgWP_20160703_12_49_22_Pro.jpgWP_20160703_13_15_29_Pro.jpg
ove dve iz parka mozda nisu ispale najbolje ,sve na neku brzinu ,samo da bi se slikalo bez ikakvih dodatnih podesavanja kamere.

@hsv, ko bolje fotka, 5X ili 950, bez osvrta na Osove, samo kamera me zanima.

pisao sam već o tome. mutna slika kad se fokus postavi manuelno na infinity. mada niko ovde ne priznaje pošto misle da su im telefoni perfektni i bez mane :d

Aha, nisam počitao to, ***.
Ako se koristi na automatici taj bug se ne izvaljuje, je li tako?

na automatici nema bug, nije da se ne izvaljuje nego ni ne postoji, slika odlično i oštro. kad staviš ručni fokus na infinity ista ta scena mutna.

Elem evo nekoliko snimaka i slika ovo je valjda od 1, avgusta premda kao sto rekoh slike nisu bas najbolje. Ruka mi mrda plu oni mrdaju plus kad se snimaju ove stvari treba i da se utvrdi staticna tacka tako da se jasno vivi njegovo kretanje, sto ja ****ga u brzini nikako da uradim.

Nocu:
https://1drv.ms/f/s!AnaMHoGrDduOhuQiquJGvivYbf95jQ

Preko dana uhvacen tek sto ce da zamakne iznad krova:

https://1drv.ms/i/s!AnaMHoGrDduOhvQHWlPNsaVlNEzldA

Snimak jednog od njih, Savetujem vam da skinete svaki i gledate u slowmotion ili frejm po frejm
https://1drv.ms/v/s!AnaMHoGrDduOhvIKCUvfxCNNrYZQaw
^^ u njegovoj blizini u 12-toj sekundi jedna manji objekat samo projuri pored njega
https://1drv.ms/i/s!AnaMHoGrDduOhvQJD8kIBDI39Qg0OA

https://1drv.ms/v/s!AnaMHoGrDduOhvFtHh-eLwbcHAEGYg

na 1:41 dole levo od njega se stvara mali UFO i kao i onaj odozgo munjevito bezi u levo

https://1drv.ms/u/s!AnaMHoGrDduOhvQLa2UAxmKo_R8mig

Imam jos i neke fotke kad je zalazak sunca, ali nisam nacisto sta se tu desavalo.

Poslednja izmena od urednika:
Mislim da flickr pokazuje koliko je 950 iznad DSLR-ova poput P9, Z5, S7 i ostalih koji koriste 5Ds u svojim reklamama :)

Ne znam zasto pises neistine, jedino je Huawei lagao u tom marketingu za P9, u pitanju je ona jedna fotka, bila je vest i ovde, bas su se ispalili.

A sto se marketinga generalno tice svi se koriste nekim forama, placaju novinare itd, to je odavno poznato i najbogatiji proizvodjaci prednjace.

Samo da li ste zaboravili one MS/Nokia lazi iz 2012. kada su snimili nekoliko reklama sa pro kamerom i opremom i predstavili kao da je materijal sa 920 ili 925 ali se na staklima automobila videla refleksija kamermana i opreme iz vozila u pokretu [emoji23]

L950 kamera je odlicna, sigurno pripada samom vrhu ponude a uz to ima i jednu od najboljih fabrickih kamera aplikacija.

Kome trebaju najbolje foto/video mogucnosti na smartfonu 950-ice su siguran izbor.

Ali reci da su 950/XL drasticno bolje od ostalih flagship smartfon kamera.. To vec nije tacno i predstavlja klasicno flejmovanje.

Photo.blog i DPrev. (jedni od najpoznatijih-najboljih foto-video review sajtova) su 950 kameru ocenili sa odlicnim ocenama uz veoma pozitivne utiske ALI nigde nisu pomenuli da je primetno bolja od ostalih vec pripada vrhu klase sto se i jasno vidi.

Naravno u fanboj svetu svako ce za omiljenog proizvodjaca da lupeta kako kamera "dere" ostale, to vec spada u jeftino flemovanje.

@ Cvoruga

Ako ti odgovara w10m a treba ti odlicna kamera sa 950 ocigledno nema greske. Sto ne znaci da ta kamera "kida" ostale, ti biras OS pre svega, kupujes smartfon sa kvalitetnom kamerom a ne fotoaparat sa wi-fi i os-om.

Sent from my D6503

Poslednja izmena:
Hvala svima na odgovorima, čekam Rs da stigne, pa da koristim da vidim kako je stabilan,
pa ću onda porazmisliti.

Kad pročitam koliko problema ima u temi sa Note4 (jer mi je on primarni) i u P9lite (jer ste prozivali Pshy pa sam bacio pogled),
pa čak i lik sa 5X ima pritužbi na rad i notifikaije, ne fali mojoj Lumiji ništa, realno :D .

image.jpg
Danas slikao, nego sam obrisao, pa sam skinuo sa facebook-a, Ystad.

Poslednja izmena:
Nema šta, ja se trudim da budem maximalno realan, ne robujem brendu ni OSU,
realno zabole me za sve njih i smešno mi je kad vi branite MS ili kad ostali veličaju Android,
kažem uvek šta je problem, ne krijem ništa niti pišem kao ostali da mi sve radi a ono ne radi.
Kome se ne sviđa neka me stavi na ignore listu i mirni svi.

Hehehe... "Veličaju i brane", indirektna istina... Koja se može još bolje opisati... Hehe..

Pa realno.
Svi navode kao manu WPa notifikacije na Viberu, koje su istina bile problematične na 8.1,
a sad kad je ispravljeno na 10ki to se zanemaruje.
A onda u temama o Androidima vidiš da i njima kasne notifikacije ili da ih nema,
u mojoj okolini S6, M8, S4, još 3 Androida ne primaju notifikacije uopšte,
ali ***, i dalje se potencira kako je Android bolji a ono isto s drugo pakovanje.

Dodao bi, pa da završimo offtopic... Svedok sam kašnjenja na iphone 6S, jednako kao na androidu, kao što nekad davno, ios nije hteo primati ništa sa lumia vibera, a uredno je slao...
U svakom slučaju, svako koristi ono sto mu odgovara...

Danas sam nakon nekih pola sata gledanja ibslušanja muzike na mytube, po gašenju istog imao problem...
Mytube ugašen, a u pozadini se i dalje čuje sia kako plete sa crncem...
Nisam mogao ugasiti muziku iako su sve app bile off... Ugasio i upalio telefon, mytube lepo radi, mada nekad usere žešće...
Još jedna mala glupost...
Nakon poziva ostao mi je black ekran, power dugme, klik i onda se pojavio... Zadnjih bilodva nisam imao problem... Do zadnjeg, ovog 494 čini mi se...

Pa realno.
Svi navode kao manu WPa notifikacije na Viberu, koje su istina bile problematične na 8.1,
a sad kad je ispravljeno na 10ki to se zanemaruje.
A onda u temama o Androidima vidiš da i njima kasne notifikacije ili da ih nema,
u mojoj okolini S6, M8, S4, još 3 Androida ne primaju notifikacije uopšte,
ali ***, i dalje se potencira kako je Android bolji a ono isto s drugo pakovanje.
Pa to sam i ja pricao pa me nazivali fan boyem i sl a samo sam reagovao kad su ljubitelji androida win10 nazivali djubretom,poluproizvodom ,nedovrsenim sistemom i slicno a tamo kao sve savrseno i dovrseno,pa kako ne reagovati na tako nesto?

A gde je tacno receno da ih dere? Flejmovanje je lazno optuzivanje i svaljivanje krivice na "drugog". Da lumia 950 pravi bolje snimke od svih drugih telefona konkurentskih firmi - pravi. Koliko dobro to radi - eno flickr pa neka ljudi uporede. Zasto si ti razumeo "da lumia pravi bolje fotografije" kao uvredu za tvoj tabor to ti znas i u to necu ulaziti. Ali u pravu si, fanboy itekako ume da lupeta. Pozvoz.

Pisao si ti vec da ih "dere" a i sada to tvrdis samo kroz vrdanje ;-)

Da snima odlicne fotke - snima.
Da su primetno bolje ili uopste bolje od ostalih top-flagship fon kamera - nisu.
Za stock kamera app - respect.

Naravno imas pravo da mislis sta hoces kao i da vise gotivis napucan kontrast i saturaciju 950 fotki ali nemoj preterivati sa takvim tvrdnjama a ako mislis da si relevantniji od najpoznatijih foto-video review sajtova i njihovih urednika onda im posalji CV, mozda te i prime.

Moj "tabor" je objektivnost i zdrav razum ;-) i prosto me "zabole" koji logo stoji na smartfonu, bitni su kvalitet softvera i hardvera kao i podrska tj sta koji uredjaj nudi kao celina.

poyy :d

PS
Kad vec gledas 950 grupe po flickru baci pogled na Nexus 6p i 5x galerije. U hdr+ modu snimaju super fotke, mozda i najbolje na trzistu, odusevljen sam foto kvalitetom u tom modu dok su kamkorderi ipak malo iza Samsunga, Sony, Lumía. Sa druge strane stock kamera app nije dobra kao na 950, gugl kamera je prilicno spartanska mada je panorama mod odlican.

Svi imaju prednosti i mane i svi vodeci proizvodjaci su tu negde tj egal kada se sve sabere i oduzme. Sve ostalo je prosipanje fanbojizma ;-)

Sent from my D6503

Poslednja izmena:
Kad vec gledas 950 grupe po flickru baci pogled na Nexus 6p i 5x galerije. U hdr+ modu snimaju super fotke, mozda i najbolje na trzistu, odusevljen sam foto kvalitetom u tom modu dok su kamkorderi ipak malo iza Samsunga, Sony, Lumía. Sa druge strane stock kamera app nije dobra kao na 950, gugl kamera je prilicno spartanska mada je panorama mod odlican.
Bravo za post Hsv, to me zanimalo cheers .
Šta ovo znači?

Da ne kvarim priču, meni su, po mom ukusu, najlepše fotografije na 1020, 808. Snimak 1080p isto na 1020.
Svi tvrde da je bolja 950 od 1020.
Iskreno, moja žena više voli razviti fotografije za album, tako da slike izgledaju jako dobro i nema veze čime je slikabo za 13cm.
E sad, želio sam najbolje, pa sam to upotpunio sa nikonom, filterima i stalkom.
Jedino što ne razumem je što jedni hvale jedno, drugi opet drugo i u svemu tome su nianse u pitanju, tako da nikako drugoplasiranog ne možete otpisati kao "ne valja", bez obzira da je to nexus, lumia ili nešto treće.

@ Cvoruga
Pazi, kao celina (foto kvalitet + mogucnosti aplikacije) L950/XL su bolja opcija za entuzijaste i korisnike koji hoce da izvlace maksimum iz kamere kroz podesavanja.

Nexusi u hdr+ modu kidaju jer to nije neki instashit-hdr filter vec odlican post-proc. ali su to vise P&S orijentisane kamere, pogodne i za laike mada i Lumie imaju odlican auto mod.

U svakom slucaju obe 950-ice i oba Nexusa su sam vrh na trzistu po foto kvalitetu mada Nexusi sa hdr+ imaju najbolje detalje i dinamicki raspon, to im je glavna prednost.

Biraj uredjaj na osnovu OS-a, jer su i po hw slicni.

950-ice su odlicni smartfoni, kao i kod svakog OS-a tek koriscenjem flagshipa (pa makar i proslogodisnjeg) moze da se oseti pravi "smek" OS-a a posto im je i hw bolji od low end modela onda stvarno mogu da zamene vise uredjaja (tel, tablet, muz.plejer, kameru-kamkorder, navigaciju) tj mogu to i lumie 5xx/coolpad 'droid od 80e ali tek koriscenjem flagshipa to dobija pravu dimenziju ;-)

Dakle, biraj OS, Lumia vs Nexus a top kameru ces dobiti u svakom slucaju.

@ rotkod

To je cista fizika, 808...1020..pa onda ostali kada je foto kvalitet u pitanju, jednostavno imaju primetno vece senzore i bolji hw kamera mada su im se 2015/2016 kamere ozbiljno priblizile a negde su cak i u prednosti (npr OIS, pdaf, kamkorderi), jeste da i dalje imaju dosta manje senzore ali tehnicki naprednije (pdaf itd) + bolje OIS mehanizme a i softver je mnogo napredovao.

U prevodu (i u teoriji) Lumia 1030/PV 908 sa tolikim ali naprednijim (S7, Z5-like senzorima) bi "odrale" svoje prethodnike 1020/808.

Ali senzori te velicine jos dugo nece zaziveti na smartfon trzistu, jos bar 2 god. ce ugradjivati 1/2.x" senzore mada je i to dobro jer ipak pricamo o dzepnim, all in one uredjajima a ne o pravim kamerama.

Sent from my D6503

Poslednja izmena:
Ja sam 1020 zamenio zbog w10, mislio sam da će ms u windows kameri omogućiti ista podešavanja, dng (raw). Međutim, to je izostalo, a lumia kamera su ukinuli... Tada sam mogao birati, ostati na w8 i imati odličnu kameru ili preći na w10 imati bolju softwaresku podršku, sa izostatkom kamere. To bi prihvatio da nije u pitanju 1020.

Sa zadovoljstvom pročitao par poslednjih komentara. Objektivno, staloženo, bez zle krvi ... Respekt!

Ako imate sličan problem... Dodajte glas...
Lumia 950, prilikom primanja poziva, ima crn ekran, ovo se manifestuje od 10586.494 i double tap firmware-a.

Poslednja izmena:
Vrh Dno