Šta je novo?

Longhorn ,windows bez greske ili obicno ****** kao i ostali?

fade

Slavan
Učlanjen(a)
14.01.2005
Poena
319
naime svi pricaju o ovom novom windows-u koji treba da bude sistem koji ce po stabilnosti parirati Linuxu,koji je kao open source stekao veliku popularnost,i sve se vishe koristi kod nas jer je korisnicima dosadio prosti windows koji po opcijama izgleda kao os za PDA.Ima dosta onih koji pricaju da ce longhorn biti revolucija u nizu windows OS-a?Ali za normalan rad ovog os-a potrebano je po nekima 768 mb ram-a ,sto je zaista mnogo ,os je prepun sarenih slika i 3d prikaza ,sto prouzrokuje veliku potrosnju ram-a i sporiji rad ostalih aplikacija.

Poslednja izmena:
Shvatite da stabilnost ne zavisi od samog kernela ili tako nekih internih stvari vec je velikim delom uslovljena drajverima. Kod Linux-a instaliras samo drajver za VGA karticu, a ostalo je u kernelu ili modulima.

Kod MacOS-a isto tako. Nove drajvere dobijes sa svakim MacOS X Combo Updateom. Nema skidanja pojedinacnih drajvera.

Kod Windozea imas npr. za graficku modovane Forceware drajvere, modovane Catalyste, nVidia ima izuzetno losu praksu da izbacuje gomilu beta i alpha verzija drajvera za ploce itd...

Mislim da bi za Windows bila prava stvar kada bi M$ oveo obavezni WHQL sertifikat za drajvere tj. onemogucio instalaciju nesertifikovanih drajvera. Tada ne bi izlazili drajveri svake nedelje i ne bismo svi mi bili beta testeri, a Windows ne bi bio glas da je uzasno nestabilan opertivni sistem.

Sto se Longhorna tice, naravno da ce biti zahtevan posto ce ceo korisnicki interfejs da bude 3D akcelerisan. Ruku na srce izlazi 7 ili vise godina nakon svog prethodnika, pa i treba da bude vizuelno neponovljiv. Ne mogu da opisem koliko me je smorio za ovih 5 (toliko valjda ima od prvih beta verzija) godina WindowsXP i njegov GUI. Kupio bih i 6800 Ultra samo da se otarasim ovih dosadnih prozora...

ja sam reshio taj problem prelaskom na linux ,sistem je dosta stabilniji ,ali me iznervirao nesto ,jer naravno pocetnik sam za lin i izbrisao sam ga ,upalim win i odmah posle 3 min je zakucao 2 -3 puta ,stabilnost mu i nije neka.Regisrty bazu cistim svake nedelje ,zbog system restore-a moram da uradim defragment svake nedelje samo da hdd radio ok .xp uopste ne ispunjava moje potrebe ,mada je linux dosta stabilniji ,nema mucenja sa driverima ,lakse je za rad ,open source je pa je moguce svako modovanje ,ali za mene kao pocetnika to je josh buducnost ,tako da sam prikovan za xp.

fade je napisao(la):
ja sam reshio taj problem prelaskom na linux ,sistem je dosta stabilniji ,ali me iznervirao nesto ,jer naravno pocetnik sam za lin i izbrisao sam ga ,upalim win i odmah posle 3 min je zakucao 2 -3 puta ,stabilnost mu i nije neka.Regisrty bazu cistim svake nedelje ,zbog system restore-a moram da uradim defragment svake nedelje samo da hdd radio ok .xp uopste ne ispunjava moje potrebe ,mada je linux dosta stabilniji ,nema mucenja sa driverima ,lakse je za rad ,open source je pa je moguce svako modovanje ,ali za mene kao pocetnika to je josh buducnost ,tako da sam prikovan za xp.

Da bi Linux bio prihvatljiv za pocetnike mora iza njaga da stane neka jaka firma koja ce ga prilagoditi u potpunosti takvim korisnicima. Ne moze i jedno i drugo. Najbolji primer da je to moguce je MacOS X koji je apsolutno prilagodjen pocetnicima, a opet ima Unix osnovu.

da ali mac os radi za sada samo na ,macintosh racunarim ,jaka vajda od njega,inace kod linuxa ne valja to jer nema ni jedna distribucija da je instaliranje kao kod win-a ili slicno da je lako ,sve je kao na starim 386-cama sve iz dos-a ,tj sve iz shell-a ,mada nije toliko tezak koliko je tesko navikavanje ,inace os mi se svidja narucio sam slackware 10.0 2 cd-a koji je dobar za pocetnike ,pa cemo videti sta dalje.

delimir je napisao(la):
Shvatite da stabilnost ne zavisi od samog kernela ili tako nekih internih stvari vec je velikim delom uslovljena drajverima. Kod Linux-a instaliras samo drajver za VGA karticu, a ostalo je u kernelu ili modulima.
...

Uf, sad ovo sto si napisao zasluzuje pravu knjigu, ali necu duziti. Deo za drajvere je tacan, ali je tacna i prica oko kernela i drugih stvari. Stabilnost OS-a u dobroj meri zavisi od toga koliko on dobro barata procesima, i/o operacijama i drugim poslovima koji su uglavnom u domenu kernela (i ti pomenuti drajveri se kace na kernel). Ukoliko je los program (ili drajver) u najvecoj meri dalje zavisi kako ce kernel hendlovati tu gresku; da li ce zaustaviti taj proces da zastiti ostale, ugasiti automatski sve sta je vezano ili se prosto zaglupeti i dozvoliti da se cela masina blokira.

BTW: a sta su kod linuxa kernel moduli nego drajveri?

silverglider je napisao(la):
BTW: a sta su kod linuxa kernel moduli nego drajveri?

lose sam se odrazio :)

Dodaje se u kernel preko tih modula. Uglavnom, postupak pre za nekog naucnika, nego za novopecenog korisnika racunara :)

Poslednja izmena:
Nope, posto dolazi podesen sa module automounting opcijom - ako se hardver detektuje i drajver postoji instaliran, bice automatski ucitan. Zato recimo zamena ploce sa kompletno drugim cipsetom prolazi bezbolno, uglavnom ne mora nista da se dira ili instalira (osim ako se menjaju mesta (ne)butabilnim diskovima, a to je situacija koju ni win ne proguta cesto kako treba).

Moderni distroi su dostigli solidan nivo user-friendly funkcionalnosti. Za nekoga ko je potpuni pocetnik instalacija i prvo snalazenje tesko da bi bilo traumaticnije od prvog susreta sa windowsom. Jedini pravi (i za sada nepremostivi) problem su igre.

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
Jedini pravi (i za sada nepremostivi) problem su igre.
To, i nemogućnost pouzdanog rukovanja MS Ofisovim formatima. Nešto se mislim, kada bi se u nekom antimonopolskom postupku MS mogao naterati da redovno objavljuje kompletne specifikacije svih svojih formata za razmenu podataka, e... :)

fade je napisao(la):
da ali mac os radi za sada samo na ,macintosh racunarim ,jaka vajda od njega,inace kod linuxa ne valja to jer nema ni jedna distribucija da je instaliranje kao kod win-a ili slicno da je lako ,sve je kao na starim 386-cama sve iz dos-a ,tj sve iz shell-a ,mada nije toliko tezak koliko je tesko navikavanje ,inace os mi se svidja narucio sam slackware 10.0 2 cd-a koji je dobar za pocetnike ,pa cemo videti sta dalje.

Ko kaze da nema, probaj SuSE 9.2 na primer, a ima ih jos

a zasto je pokrenut ovaj tred?
da bi fade pokazao kako je expert za operativne sisteme ili da bi pljuvali nesto sto ce izaci tek za godinu ipo ili da bi se ponovo pokrenula rasprava da li je bolji win ili lin?
zasto bas linux? zasto ne probas solaris koji je sad besplatan ili neki bsd koji je odavno besplatan?
sta uopste radis pa win ne zadovoljava tvoje potrebe?
jesi li mozda pokusao da otkrijes zasto kod tebe win puca svaka 3 dana a kod ostalih ne? npr. kod mene xp radi bez ikakvih problema. ako kod tebe ne radi a kod vecine radi onda nije do windowsa
oces da kazes da su kde ili gnome manje memorijski i hardverski zahtevni od xp-a?
moras priznati da linux bez grafike i nije upotrebljiv u kucnoj varijanti
jesi li mozda pokusao da instaliras drajver za graficku kartu pod linuxom? ne onaj genericki xorg ili xfree koji samo prikazuje sliku nego npr nvidia ili ati drajver. ili mozda drajver za modem. ili alsa zvuk.

Poslednja izmena:
Windows XP je malo unapredjeni Windows 2000...

filo
oces da kazes da su kde ili gnome manje memorijski i hardverski zahtevni od xp-a?

Pa, ako meni SuSe 9.2 Pro ne zauzme vise od 150 mb memorije bez iskljucivanja SuSe Watch-a i sl... a XP 239 mb, ne znam kako nije?

a zasto ne predjes na suse u potpunosti ako je bolji /manje zahtevan?

Je l mogu ja samo koju, u vezi sa temom. Mislim da longhorn neće ništa drugo biti nego sledeći XP windows. Mislim, zašto bi bio? Gde to Microsoftu ne cvetaju ruže, pa da mora da skreće sa puta. Sećam se kad se kod nas prvi put pojavio tamo negde krajem leta 2001 godine prvi XP final i kad sam ga ja probno instalirao - sećam se samo utisaka ljudi koji videli taj OS. Napominjem videli, dakle ljudi koji su znali malo ili nimalo o računarima, njima je XP bio nešto najbolje što im se ikada desilo na kompjuterima, dakle neko zelenilo na desktopu, dizajnirano start dugme, pa još po koja bravura. Kasnije još kad je u masu puštena priča da je XP sistem "na kome sve radi" i za koji "nisu potrebni driveri" - tek je onda počela ta XP euforija. I realno ako pogledate, ono što bi tipična neznalica izabrala od OS-a, to bi bio Win XP. Danas svako zna da instalira i "podesi" XP, a, povrh svega, šta god se utakne u taj XP (najčešće preko USBa) radi iz prve, bez korišćenja moždanih vijuga. Dakle meka za budale, ok, poštujem. Nema "winodwsa bez greške", dokle god administratore na tim sistemima može da izigrava bilo ko, koje naučio da se računar ne gasi na dugme, nego start>shut down. Da bi XP postao ono što jeste, morao je da pređe gigabajt ihahaj i da pritom ne funkcioniše ništa osim calculatora sa manje od 512mb memorije. Meni je XP najbolji OS, imam puno periferija + često radim sa periferijama, za te stvari, boljeg sistema nema. Takođe, u računaru imam BT adapter i 3 mrežne karte, od kojih je jedna bežična, takođe, ni za te stvari XP (pogotovo XP SP2) nema premca, ja izbora nemam i realno, jedino što mi na XPu smeta je glomaznost (mada, za moje potrebe, kada sve stavim na papir, jasno je da sistem mora da bude takav).

Glavno u priči je da je Microsoft progurao svoj fazon sa šarenim, tromim, sistemom na kome sve radi, pa još posle instalacije SP2 više i ne izlaze popupovi. To je ono što narod voli, zašto bi longhorn bio drugačiji, longhorn će biti ništa drugo nego još šareniji, još glomazniji, još multimedijalno_umreživ sistem, koji će u startu biti i, nažalost, duplo sporiji. Jebi ga, ali tako je, nema šta MS da pametuje oko longhorna, samo treba da digne na kvadrat XP...

Bane® je napisao(la):
Je l mogu ja samo koju, u vezi sa temom. Mislim da longhorn neće ništa drugo biti nego sledeći XP windows. Mislim, zašto bi bio? Gde to Microsoftu ne cvetaju ruže, pa da mora da skreće sa puta. Sećam se kad se kod nas prvi put pojavio tamo negde krajem leta 2001 godine prvi XP final i kad sam ga ja probno instalirao - sećam se samo utisaka ljudi koji videli taj OS. Napominjem videli, dakle ljudi koji su znali malo ili nimalo o računarima, njima je XP bio nešto najbolje što im se ikada desilo na kompjuterima, dakle neko zelenilo na desktopu, dizajnirano start dugme, pa još po koja bravura. Kasnije još kad je u masu puštena priča da je XP sistem "na kome sve radi" i za koji "nisu potrebni driveri" - tek je onda počela ta XP euforija. I realno ako pogledate, ono što bi tipična neznalica izabrala od OS-a, to bi bio Win XP. Danas svako zna da instalira i "podesi" XP, a, povrh svega, šta god se utakne u taj XP (najčešće preko USBa) radi iz prve, bez korišćenja moždanih vijuga. Dakle meka za budale, ok, poštujem. Nema "winodwsa bez greške", dokle god administratore na tim sistemima može da izigrava bilo ko, koje naučio da se računar ne gasi na dugme, nego start>shut down. Da bi XP postao ono što jeste, morao je da pređe gigabajt ihahaj i da pritom ne funkcioniše ništa osim calculatora sa manje od 512mb memorije. Meni je XP najbolji OS, imam puno periferija + često radim sa periferijama, za te stvari, boljeg sistema nema. Takođe, u računaru imam BT adapter i 3 mrežne karte, od kojih je jedna bežična, takođe, ni za te stvari XP (pogotovo XP SP2) nema premca, ja izbora nemam i realno, jedino što mi na XPu smeta je glomaznost (mada, za moje potrebe, kada sve stavim na papir, jasno je da sistem mora da bude takav).

Glavno u priči je da je Microsoft progurao svoj fazon sa šarenim, tromim, sistemom na kome sve radi, pa još posle instalacije SP2 više i ne izlaze popupovi. To je ono što narod voli, zašto bi longhorn bio drugačiji, longhorn će biti ništa drugo nego još šareniji, još glomazniji, još multimedijalno_umreživ sistem, koji će u startu biti i, nažalost, duplo sporiji. Jebi ga, ali tako je, nema šta MS da pametuje oko longhorna, samo treba da digne na kvadrat XP...

Upravo tako!
Bane, svaka cast na rezime-u.

Ne moras da citiras ovolike poruke, dovoljno bi bilo da si stavio npr @Bane :)

Sve u svemu - slazem se. Ali rekao si da ce biti duplo sporiji. Mozda, i ja sumnjam u to, ali to i dalje niko ne zna pa cak ni ovi iz Microsofta (njih 470) koji rade na projektu "Longhorn". Ko zna kakvu ce strukturu imati taj Windows. Mozda uopste nece ni da lici na ove verzije kakve mi sada znamo. Sve je neizvesno ali je gotovo sigurno da ce biti mnogo, mnogo novina i poboljshanja. Mozda ljudi ne veruju u to jer su navikli da u svakom Windowsu neke problema sa ERROR-ima, plavim ekranim i slicno, ali Microsoft je najavio revoluciju slicnu onoj na prelasku sa Win 3.11 na Windows 95. Da li ce stvarno da bude tako? Ne znamo, ali ne mogu da verujem da projekat koji traje vec pune 3 godine nece da se zavrsi kako treba ...

p0z...

PS : ne obracajte paznju da ove verzije Longhorna koje sada postoje, ovo je samo pre-alpha preview :p

Poslednja izmena:
faxcool je napisao(la):
Ali rekao si da ce biti duplo sporiji. Mozda, i ja sumnjam u to, ali to i dalje niko ne zna pa cak ni ovi iz Microsofta (njih 470) koji rade na projektu "Longhorn".
Rekao sam u startu, pojaviće se, ali će nam proraditi lepo tek posle jednog (posle nekoliko meseci) uobičajno upgradea memorije i procesora, a koliko vidim i grafičke kartice (za one koji imaju grafičke čisto da bi im prikazivale sliku i eventualno pokrenuli neku igru u 640).

hmm,ja ne ne znam u cemu je fazon,neko ovde spominje godinu dana(!?) ali ja na kompu imam vec 2 meseca "longhorn transformation pack"!nisam ga jos instalirao i verovatno necu,ali sam ga video kod ortaka(koji je laik i neki mu je freak to instalirao a ovaj nije ni znao sta je to...) i koliko mi se cini samo je promenjen izgled ikonica i sl.
Jel mi govorimo o istom longhornu?

B1-66ER je napisao(la):
hmm,ja ne ne znam u cemu je fazon,neko ovde spominje godinu dana(!?) ali ja na kompu imam vec 2 meseca "longhorn transformation pack"!nisam ga jos instalirao i verovatno necu,ali sam ga video kod ortaka(koji je laik i neki mu je freak to instalirao a ovaj nije ni znao sta je to...) i koliko mi se cini samo je promenjen izgled ikonica i sl.
Priča se o sledećem MS operativnim sistemom sa radnima nazivom "longhorn"...

B1-66ER je napisao(la):

To sto imas je samo transformation pack koji u sebi sadrzi teme, fontove, ikonice, logon i boot screenove od Longhorna pa cak i pozadine i ostale delove, i tako vizuelno menja Xp u Longhorn ali ne i strukturu. Longhorn je kodno ime za Windows koji ce se pojaviti najverovatnije krajem sledece godine i bice naslednik XP-a. Na internetu se kao i mogu naci neki sitni detalji o final verziji i odprilike se zna sta treba da sadrzi, odnosno sta treba da bude ubaceno, izbaceno porpavljeno u odnosu na XP i tako dalje...
Evo jos jedna informacija : XP zvanicno gubi podrsku od Microsofta 2009 godine. p0z! :wave:

Poslednja izmena:
I ja se slazem da Longhorn nece doneti nista revolucionarno novo. Bice alav na memoriju i na resurse CPU-a to je sigurno. Pa prosecnom korisniku ni XP nije doneo cudo novina u odnosu na win 2000 a ta analogija cak nije ni priblizna za odnos XP-Dugorogi.
Sto se tice obaveznog WHQL-ovanja drajvera: mislim da Microsoft sada debelo naplacuje sertifikovanje, pa ako bi uveo to "pod obavezno" morao bi i da spusti cene ili da radi dzabe. A i inace vaze za zesceg monopolistu pa bi takav potez verovatno bio docekan na noz. Mada, mislim da se preteruje sa problemima oko drajvera. I sada ima dobrih (cak i nonWHQL) koji ne prave ama bas nikakve probleme. Problem pre naprave ljudi instalirajuci do besvesti druge drajvere a bez neke stvarne potrebe. Ja sam prestao da se igram na kompu pa zaista i nemam potrebe za promenama "vozaca" za grafiku i zvuk. Kompjuter, uostalom, i nije za igranje. Beta drajveri su uvek jasno oznaceni i kao takve ja ih izbegavam. Bar dok ih ne ozvanice :) pa i ne bili WHQL.

Nazad
Vrh Dno